В Близкия изток Путин е герой

Русия и там иска да се издигне до позициите на старата велика сила
21 мар 2014 18:58,
313
В Близкия изток Путин е герой
Снимка: БТА

Курсът на руския президент Владимир Путин на конфронтация със Запада среща голямо одобрение в Близкия изток. А Русия и там иска да се издигне до позициите на старата велика сила.

Сирийският президент Башар ал Асад дори изпрати поздравителна телеграма на Кремъл. Реакцията на Путин по
украинската криза е легитимна и има за цел "да създаде балансиран и прозрачен свят, в който суверенитетът на държавите и правото на самоопределение на народите да се уважава", написа диктаторът от Дамаск.

Той похвали "мъдрата политика и рационалния подход" на руското ръководство "предвид опитите за преврат на терористичните екстремисти срещу законността и демокрацията".

Но макар и никой друг близкоизточен автократ да не се въодушеви да изкаже такива странни хвалебствия, курсът на Путин на конфронтация със Запада предизвиква одобрение и в други столици в региона.

Не само Сирия и Иран, които от десетилетия се възприемат като бастиони на съпротивата срещу господството на Запада, но и Ирак и Египет кокетничат с мускулестия мъж в Кремъл - развой, който може коренно да промени баланса на силите в Ориента.

Защото не само в съседна Украйна, но и в Близкия изток Русия се стреми към някогашната роля на великата сила СССР през Студената война - на политически покровител и надежден оръжеен доставчик.

Западът и арабският свят от своя страна може да се отчуждят един от друг. Откакто започна Арабската пролет, отношенията на САЩ със съюзниците им в региона страдат, докато Русия и Китай печелят престиж - не на последно място защото не повдигат въпроса за човешките права.

Държавите от Залива се ядосаха на Вашингтон заради неговото сближаване с Иран и колебанията му за
военна намеса в Сирия. Иракският премиер Нури ал Малики вече не крие, че постоянните съвети на Белия дом му лазят по нервите.

Външният министър на Египет Набил Фахми говори дори за "заплаха за отношенията", откакто Барак Обама отложи доставките на бойни самолети след свалянето от власт на Мохамед Морси. Тази реторика среща популярност сред народа в долината на Нил. Сред всички прослойки на населението се ширят най-бурни теории на конспирацията по отношение на Америка, за която се твърди, че искала да разпокъса Египет и да не му даде да надига глава.

Оръжие и петрол

Все повече се харесва съзнателното и непукистко поведение на Путин на световната сцена да действа на контра. Асад продължава да получава от Москва военното оборудване, от което диктаторът се нуждае за кървавата си гражданска война. Дори първото задгранично пътуване на новия силен човек край Нил, фелдмаршал Абдел Фатах ас Сиси, не бе до Европа или САЩ, а до Русия, от където веднага се върна у дома с оръжеен договор за два милиарда долара.

Същевременно Египет отхвърля с необичайна острота критиките на Запада за жалкото състояние на човешките права в страната. Миналата седмица външното министерство повика посланиците на 19 европейски страни, сред които и ръководителя на германската мисия, и упрекна държавите им в намеса във вътрешните работи на Египет.
Ако това не се коригира, ще "нанесе като последствие сериозни вреди на отношенията".

Дори Иран се надява да извлече полза от украинската криза и с помощта на Москва да отслаби западния режим на санкции. Защото съвсем неотдавна Русия сключи договор с Иран, който осигурява на Техеран износа на 500 000 барела петрол на ден за Москва, които ще носят по 1,5 милиарда долара на месец. В замяна Иран иска да купи още два руски атомни реактора и руски оръжия, както и да възложи поръчка за строителство на железопътна линия. Ако договорът влезе в сила, Техеран може с един удар да увеличи с 50 процента поотслабналите си петролните сделки, което вероятно ще подобри икономическото му положение и ще понижи готовността му за компромиси в ядрения спор.

Както и Китай, който също продължава да купува по около 500 000 барела на ден, Русия категорично отхвърля петролното ембарго на Европейския съюз срещу Иран. Разгневеното американско ръководство отрази действията на Путин тези дни с лаконично съобщение. На американската страна било съобщено, че Русия е свободна да купува петрол от Иран във всякакви количества, заявила Москва.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


313
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
218
2
 
0
 
! Отговори
русофоб преди 10 години
Много добре става. Ето че в света има силни политически играчи, които успешно контрират американските мераци. САЩ и ЕС трябва да бъдат наритвани от време на време. То всъщност ЕС е нещо съшито с бели конци и ще се разпадне. Ще видим.
217
3
 
0
 
! Отговори
Вежен преди 10 години
Колко се радвам....Така преди години са се радвали на Хитлер.
216
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименТерористи са САЩ,Англия,Канада и доста друг слугунаж страхливци-БГ Полша,Грузия Италия,Които държат незаконно войски в Афганистан.
215
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ШВЕСТЕРСКА ЕВРОПА подкрепи едно БАНДЕРОВСКО правителство което с сила свали законното правителство на украйна! И къде са господин президент ПЛЕВНЕЛИЕВ вашите евро-ценности
214
5
 
13
 
! Отговори
пропаганда преди 10 години
Стига сте спекулирали с човешките права!Кои човешки права в Украйна защитавате?Тези на платените с 5милиарда долара от америка бандеровски и петлюровски бандити, които устроиха този погром, или тези на мнозинството мирни жители, които искат да живеят нормално , без да им се натрапват със сила западни ценности
213
2
 
14
 
! Отговори
лара преди 10 години
СТига с тия човешки права бе!Кои човешки права в Украйна се защитават?Тези на шепата платени с 5милиарда долара от америка бандеровци и петлюровци, които устроиха този погром, или на болшинството несъгласни мирни жители, които са против анархията която цари в момента, които не желаят да ги управляват западните марионетки като Яценюк и всякакъв там говнюк.
212
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Колко се радвам, че го има Путин и Русия!!!
211
5
 
24
 
! Отговори
тя преди 10 години
Путин е герой в света , защото няма по-силен политик от него ! Всички съвременни политици трябва да се учат от него.
210
3
 
10
 
! Отговори
Мамантос преди 10 години
Ах, ревете, реститут-проститутска ***, ревете и скърцайте със зъби!... Краят на жидомасонския неолиберален сатанистки нов световен ред наближава.
209
3
 
24
 
! Отговори
Ристе преди 10 години
Не се заблуждавайте, че само в Близкия изток Путин е подкрепян! Бедна ви е фантазията колко много хора в Европа не споделят официалната позиция на правителствата си и ЕС! Интернет е пълен с независими източници, от които хората черпят достоверна информация и виждат какво истинското лице на новите власти в Киев. Особено в Германия мненията хич не са в полза на позицията на Меркел. нито пък в Полша са толкова ентусиазирани от "революцията" в Украйна, извършена под знамената на Бандера!
208
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ДА ВЗЕМЕ И НАС ПУТИН ЧЕ ОТ ТЕЗИ ДЕМОКРАТИ ОГЛАДНЯХМЕ МНОГО И ДА СЕ СКРИЯТ ТЕЗИ МИШКИ КРАДЛИВИ
207
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Путин е на светлинни години пред целия елит на запада. Меркел+Обама и цялата сила на САЩ са в позиция на догонващи един единсвен човек - Владимир Путин. Сигурен съм, макар това да са само мои предположения, че в главата си е разчертал бъдещето поне за 100 години.И това е добре, защото САЩ започнаха да раздробяват политическата карта в Източна Европа и близкия изток, създадоха културата на масовото потребление и липсата на ценности. Войната и омразата са езика на САЩ, но сега са послушни кучет
206
3
 
2
 
! Отговори
Питам преди 10 години
До АнонименТи от цивилизования или от нецивилизования свят си бе ***?
205
2
 
18
 
! Отговори
една преди 10 години
до ИДИН - правилно си формулирал проблема. Да, не си чул нито един БЪЛГАРИН да бяга натам. Аз пък познавам много западняци с образование и положение, които са отишли и отиват там. Българите не ходят, защото още са на етап сляпо блеене към лелеяния "рай" на запада, но това идва от невежество и простотия, абсолютни материалисти. Докато западняците, които имат нещо в главата, гледат все повече да се махнат от този рай. Православни славяни-от кои сме по-различни?От Запада или от Русия?
204
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До kn;lkТурците имат по-голяма изгода да пращат радикали. Израелтяните не биха се радвали ако граничат със Шериаткса държава
203
4
 
17
 
! Отговори
el.pen.9 преди 10 години
Не само в Близкия Изток, въобще не само там. И съвсем скоро *** във Вашингтон и Лондон ща разберат за какво става дума :))
202
4
 
26
 
! Отговори
Гарибалди преди 10 години
И на нас, българите, както и на милиони други по света, ни писна от еднополюсния свят, в който един хегемон вилнее безнаказано, напада и бомбардира всяка страна, където има нещо за ограбване, и за която прецени, че е беззащитна. Писна ни да бъдат избивани с бомби и "умни ракети" милиони мирни и невинни хора, само и само да не застояват амунициите и да има още и още военни поръчки за големите корпорации.Да живее Русия!И ние искаме в държавата си един ПУТИН.Надявам се да се намери скоро.Русияяя!
201
6
 
28
 
! Отговори
Български патриот преди 10 години
Моля те Путин ЕЛА В БЪЛГАРИЯ - спаси ни от всичко американско, спаси ни от СЕКТИ НАРКОТИЦИ РАЗВРАТ ЧАЛКА И ГОЛИ ТЕЛА ИЗДИГНАТИ В КУЛТ НА ПРОСТОТИЯТА и върни истинските ценности - човечност, доброта. Не мога да повярвам за Крим още не мога да се нарадвам, ДА ЖИВЕЕ ВЕЛИКА РУСИЯ, цял живот ще чакам отново да ДОЙДАТ БРАТУШКИТЕ !
200
19
 
5
 
! Отговори
Идин преди 10 години
До еднаА ти си много умна. Отивай на изток в арабския свят. Там ще ти се зарадват. Ще разбереш какво е при тях. Спрете се хора. Говорим за страни с ценности различни от нашите. Нова война ли искаме. И наистина, защо не съм чул и един българин да бяга нататък. Всички отивате на запад при прогнилия капитализъм. Не говоря за пропадналият *** с изветрял от ракията мозък и *** чалга.
199
4
 
13
 
! Отговори
една преди 10 години
Номер 3 - цитирам те "Никoй не бяга от хубавото,всички отиват на запад.Интересно защо не искат да отиват към русия" - като си *** и плосък и незапознат, въздържай се от изказвания. Приличаш на американците-те правят като теб.