НАТО: Русия има значителни сили по границата с Украйна

Киев: Целта на Путин не е Крим, а цяла Украйна
Обновена: 23 мар 2014 16:08 | 23 мар 2014 15:52, Елка Василева
289
НАТО: Русия има значителни сили по границата с Украйна
Снимка: Reuters

Върховният главнокомандващ обединените въоръжени сили на НАТО в Европа генерал Филип Брийдлав заяви, че Русия е разположила големи сили по източната граница на Украйна и каза, че това го тревожи, защото може да е заплаха за Приднестровието, предаде Ройтерс.

Брийдлав изрази загриженост от това, че Москва използва тактиката на внезапни военни учения, за да подготвя силите си за евентуално бързо навлизане в съседна държава, както стори в случая с Крим.

Преди 10 дни Русия започна ново военно учение с участието на 8500 артилеристи близо до границата с Украйна, отбелязва Ройтерс.

Още по темата

"Руските сили, които сега са по границата с Украйна на изток, са много, много значителни и много, много готови", каза Брийдлав на събитие, организирано от мозъчния тръст Германски фонд "Джордж Маршал".

Във вторник президентът на Молдова Николае Тимофти предупреди Русия да не обмисля действия за анексиране на Приднестровието, което се намира на западната граница на Украйна, по същия начин, по който установи контрол над Крим. Ден преди това председателят на приднестровския сепаратистки парламент Михаил Бурла призова Русия да приеме преобладаващо рускоезичната област.

Приднестровието се отцепи от Молдова през 1990 г., една година преди разпадането на Съветския съюз, на фона на опасения, че Молдова скоро ще се обедини със съседна Румъния, с която има голяма голяма езикова и културна близост.

Брийдлав заяви, че НАТО е обезпокоена за съдбата на Приднестровието. Според натовския генерал за Русия това е "следващото място с рускоезично население, което може да има нужда да бъде присъединено".

 "Има абсолютно достатъчно (руски) сили по източната граница на Украйна, които да влязат в Приднестровието, ако се вземе такова решение и това е много притеснително", каза Брийдлав. НАТО се опитваше да направи Русия свой партньор, но "сега е съвсем ясно, че Русия действа много повече като противник, отколкото като партньор", добави той.

Междувременно секретарят на украинския Съвет за национална сигурност и отбрана Андрий Парубий заяви че руските войски на президента Владимир Путин са готови да атакуват Украйна в произволно избран момент, предаде Франс прес.

 "Целта на Путин не е Крим, а цяла Украйна. Неговите войски, струпани по границата, са готови да атакуват по всяко време", заяви Парубий пред няколко хиляди души, събрали се на митинг в центъра на Киев.

 "Окупаторът може да мине границата всеки ден. В маниакалното въображение на Путин Украйна трябва да е част от Русия", каза Парубий.

Според кореспондент на АФП на киевския Майдан са се събрали към 5000 души. На някои от транспарантите пише "НАТО", на други - "Путин, върви си!".

Руското министерство на отбраната заяви, че изпълнява споразуменията за числеността на войските в граничните райони с Украйна, пише БТА.

Министерството на отбраната спазва всички международни договори за ограниченията на количеството войски в граничещите с Украйна райони, заяви пред руски журналисти заместник-министърът на отбраната Анатолий Антонов, коментирайки информации в чуждестранни медии за струпване на "хиляди" руски военни на руско-украинската граница.

В резултат на инспекциите на чуждестранни мисии на руска територия, включително граничните райони с Украйна, инспекторите заключиха, че "руските въоръжени сили не извършват никаква необявена военна дейност, която би могла да застраши сигурността на съседни държави", изтъкна Антонов, цитиран от ИТАР-ТАСС.

През последния месец този въпрос беше повдиган нееднократно в телефонни разговори на руския министър на отбраната, армейски генерал Сергей Шойгу, с негови чуждестранни колеги, включително с шефа на Пентагона Чък Хейгъл и дори с министъра на отбраната на Украйна Игор Тенюх, допълни Антонов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


289
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен206 Тя молдова сама ще се пресъедини на към Русия за какъв *** им е швестерският съюз
112
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен Недей да си толкова сигурен.
111
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен докато молдовците искарат ножовете да колят,за броени часове ще станат руснаци и то цяла молдова
110
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако Русия посегне на Украйна, молдовците моментално ще изколят Приднестровието, па после да видим Путин кого ще освобождава. А в Украйна ще им се види малко нанагорно, те затова сега не смеят да нахлуят, само пращат диверсанти, но Парубий ги лови и им късат главите в СБУ.
109
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 11 абе еврогей ти къкъв х-й търсиш във нашата родина,айде бягай на запад да миеш чинии или да копаеш градини защото за друго нени искат,товалие достойнството ти,да те мачкат и обиждат в ес,не пиши глупости ами заминавай на запад и то ако нете върнат обратно,а ние ще си останем в българия та дано дойде руснака да ни освободи пак от еврогеовете като теб
108
1
 
3
 
! Отговори
Шустакович преди 10 години
В това тъпо сайтче трима платени *** на Тиквата разиграват уж някакъв диалог и всичко им се върти около няква безпредметна русофобия и още по-безпредметна любов към тикви и милиционери.Тук отдавна нормални хора не влизат....
107
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не виждам какволошо има ако Русия е обградена и задушена?
106
5
 
3
 
! Отговори
ХА,ХАА АМИ ,ДА... преди 10 години
ТО ТОВА Е ЦЕЛТА:ПУТИН САМ ДА СИ ПОДПАЛИ ГРАЖДАНСКАТА ВОЙНА ...ХА,ХА,ХААААААААААААА...С "НАЦИОНАЛ-СОЦИАЛИСТА " АДОЛФО ....не беше ли същото....А...??!!!МОЖЕ И СВЕТОВНА ДА ПАЛНЕ......КВО МУ ПРЕЧИ...ха,ха,хааааааааааааа??!!!ТЪКМО ЩЕ СИ РЕШИМЕ СВЕТОВНОТО КРИЗА ---ЗА ИМА-НЕМА ГОДИНА И НЕЩО...ХА,ХА,ХАААААААААААА....
105
5
 
19
 
! Отговори
маймун дере преди 10 години
Тъпоумниците от ЕС,начело с нашего брата,не съзнават,че УСА ги прави на маймуни и на директно пушечно месо.Нас Русия ще ни трепе с право мерене,а хамериканците ще хихикат.Ама ако си ***.то си е за вечно ползване.Стотици бази обграждат Русия и когато тя се опитва да се отбранява,целият первезен западен,"демократичен "свят пищи на умряло и говори за нарушените му права и за тъпоъгълната му демокрадция.
104
4
 
12
 
! Отговори
болгар преди 10 години
Евала на Путин цяла Америка мечтае за такъв президент като него. Това е края на Обама броени мееци оставт да се сбогува с политиката
103
5
 
6
 
! Отговори
БРАВО НА ПУТЯ... преди 10 години
ЕДНА ВЪТРЕШНА ПЕРМАНЕНТНА ГРАЖДАНСКА ВОЙНА ПОНЕ ЗА 5-г., В РУСИЯ ...ЩЕ ИМ СЕ ОТРАЗИ ЧУДЕСНО!!!АЗ СЪМ ЗА...!!!!ДЕРЗАЙТЕ ДРУГАРИ....ХА,ХА,ХАААААААААААААА.....ЦЕЛТА Е ЧУДЕСНА!!!
102
4
 
4
 
! Отговори
11 преди 10 години
самата русия ще е много по-добре да поеме демократични форми на взаимодействие с останалия свят!!! и ще я образоват и ще я развият и ефективно ще развива отраслите си !!!ще и дадат технологии -4е тя само си ги краде иначе и пак не може да борави,така че за руския народ е много по-добре да се отърве от комплексите си на имперска държава в миналото,много се излагат...вдигал двойно пенсиите в крим,хаах това звучи малко като масларова канеше пенсионерите на кебапчета в сл.бряг )))
101
6
 
6
 
! Отговори
11 преди 10 години
голямото обезценяване на парите 1997г, когато Жан виденовото прав. започнаха да печата пари в несвяст,,,що не дойде големия брат русия да помогне на Бг а се наложи да ни спасява международния валутен фонд и поехме курс към Ес ахмак....ай помисли малко=задачка в перспектива
100
9
 
5
 
! Отговори
Нема лошо ,бе... преди 10 години
Нека Русия запали гражданската война и в Украйна!!!Тъкмо ще видиме колко ще издържи след нея ха,ха,хааааааааааааааааа....
99
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 11ти имаш мозък колкото да пазиш равновесие непиши моляте повече глупости тук ше се сетят кой си
98
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До маймун дере Бойко борисов и Аню ангелов ще бранят българия с голи *** те са онищожителите на Българската армия
97
8
 
4
 
! Отговори
11 преди 10 години
До маймун дерекакви ракети какви 5 лв маймун,имаше 5издънени руски кораба -за нищо не ставАт!Путин прави така да се хареса на ония 70-90годишните в русия с медалите...постъпва така че обрича русия на бърз крах -икон икомически,политически териториално всякак,ще дойде вреем да няма пари ида си опази държавните граници,,,стой та гледай---интелекта изчезна там,технологии нямат и като разглезено дете добиват и продават..и докога...
96
2
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Украйна е измислена държава и предчуствувам, че ще се разпадне и това ще бъде факт колкото да е неприятно няма кой да плаща за съмнителна държава, явно ще се разцепи на две както преди, западна на Полша а източна с Киев на Русия а запада да си гледа работата като не плаща
95
2
 
4
 
! Отговори
11 преди 10 години
До Анонименвся и всьо другиа път,като отидеш там друга ще запееш,,,или искаш да ползваш облагите на демократичния свят а да подскачаш за русия,че те самите руснаци ако не са фанатизираните идеи за великая рус и ала бала комплекси от миналото,биха предпочели свободен нормален живот! 130млн остнаха,,плъзнаха по целия свят,,,фактите са налице
94
4
 
15
 
! Отговори
маймун дере преди 10 години
Абе,тези от НЕЙТОУ-то,нещо много са разтревожени сега,че Русия решила да си пази границите,ама никак не се тревожат от това да разполагат войски по цял свят.Не се разтревожиха и никак,когато една НЕЙТОУ-вска държава,Турция,нападна друга НЕЙТОУВ=ска държава,Кипър и преспокойно окупира голяма част от нея.Това обстоятелство трябва да виси на ушите на други НЕЙТОУ-вски държави,особено,граничещи с Турция.Това важи особено за Булгаристания,която тъпоумно си унищожи армията и особено,ракетите.