НАТО: Русия има значителни сили по границата с Украйна

Киев: Целта на Путин не е Крим, а цяла Украйна
Обновена: 23 мар 2014 16:08 | 23 мар 2014 15:52, Елка Василева
289
НАТО: Русия има значителни сили по границата с Украйна
Снимка: Reuters

Върховният главнокомандващ обединените въоръжени сили на НАТО в Европа генерал Филип Брийдлав заяви, че Русия е разположила големи сили по източната граница на Украйна и каза, че това го тревожи, защото може да е заплаха за Приднестровието, предаде Ройтерс.

Брийдлав изрази загриженост от това, че Москва използва тактиката на внезапни военни учения, за да подготвя силите си за евентуално бързо навлизане в съседна държава, както стори в случая с Крим.

Преди 10 дни Русия започна ново военно учение с участието на 8500 артилеристи близо до границата с Украйна, отбелязва Ройтерс.

Още по темата

"Руските сили, които сега са по границата с Украйна на изток, са много, много значителни и много, много готови", каза Брийдлав на събитие, организирано от мозъчния тръст Германски фонд "Джордж Маршал".

Във вторник президентът на Молдова Николае Тимофти предупреди Русия да не обмисля действия за анексиране на Приднестровието, което се намира на западната граница на Украйна, по същия начин, по който установи контрол над Крим. Ден преди това председателят на приднестровския сепаратистки парламент Михаил Бурла призова Русия да приеме преобладаващо рускоезичната област.

Приднестровието се отцепи от Молдова през 1990 г., една година преди разпадането на Съветския съюз, на фона на опасения, че Молдова скоро ще се обедини със съседна Румъния, с която има голяма голяма езикова и културна близост.

Брийдлав заяви, че НАТО е обезпокоена за съдбата на Приднестровието. Според натовския генерал за Русия това е "следващото място с рускоезично население, което може да има нужда да бъде присъединено".

 "Има абсолютно достатъчно (руски) сили по източната граница на Украйна, които да влязат в Приднестровието, ако се вземе такова решение и това е много притеснително", каза Брийдлав. НАТО се опитваше да направи Русия свой партньор, но "сега е съвсем ясно, че Русия действа много повече като противник, отколкото като партньор", добави той.

Междувременно секретарят на украинския Съвет за национална сигурност и отбрана Андрий Парубий заяви че руските войски на президента Владимир Путин са готови да атакуват Украйна в произволно избран момент, предаде Франс прес.

 "Целта на Путин не е Крим, а цяла Украйна. Неговите войски, струпани по границата, са готови да атакуват по всяко време", заяви Парубий пред няколко хиляди души, събрали се на митинг в центъра на Киев.

 "Окупаторът може да мине границата всеки ден. В маниакалното въображение на Путин Украйна трябва да е част от Русия", каза Парубий.

Според кореспондент на АФП на киевския Майдан са се събрали към 5000 души. На някои от транспарантите пише "НАТО", на други - "Путин, върви си!".

Руското министерство на отбраната заяви, че изпълнява споразуменията за числеността на войските в граничните райони с Украйна, пише БТА.

Министерството на отбраната спазва всички международни договори за ограниченията на количеството войски в граничещите с Украйна райони, заяви пред руски журналисти заместник-министърът на отбраната Анатолий Антонов, коментирайки информации в чуждестранни медии за струпване на "хиляди" руски военни на руско-украинската граница.

В резултат на инспекциите на чуждестранни мисии на руска територия, включително граничните райони с Украйна, инспекторите заключиха, че "руските въоръжени сили не извършват никаква необявена военна дейност, която би могла да застраши сигурността на съседни държави", изтъкна Антонов, цитиран от ИТАР-ТАСС.

През последния месец този въпрос беше повдиган нееднократно в телефонни разговори на руския министър на отбраната, армейски генерал Сергей Шойгу, с негови чуждестранни колеги, включително с шефа на Пентагона Чък Хейгъл и дори с министъра на отбраната на Украйна Игор Тенюх, допълни Антонов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


289
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 11аиде дигаи чуковете и бегай в твоята миризлива европа ние сме българи за нас русия е вся и всьо
92
12
 
4
 
! Отговори
11 преди 10 години
айде всички в русия,нашето предателско племе,вижте се бре!!! в европейски съюз сте-сложиха ви най-елементарни демократични правила-които по соца ги нямаше-ползвате технологии и облаги на целия развит свят....а жалеете за руския борш..аре в джугана и пътя за великая русс
91
10
 
3
 
! Отговори
33 преди 10 години
От русия само глад и мизерия лъха,и преди и сега....добра медийна пропаганда правят...но най-скоро време ще им излязат криви сметките....русия докара украйна до мизерия и фалит.....нормално е да пожелаят по-добър живот...до сега бяха с русия и какво =фалит на държавата,хахахахайде простотийймосвободила те росия от робство,дрън дрън--интересиииии руски
90
2
 
15
 
! Отговори
болгар преди 10 години
Халал да и е на европа мизерната украйна ще си закачи много тежко ремърке за *** ! Но проблемът е че нашите пари ще ходят за подръжка на БАНДЕРОСИТЕ В украйна а ние ще мизеруваме налагайки санкция на Русия която ни е освободила от 500 годишното робство
89
1
 
9
 
! Отговори
болгар преди 10 години
До Найденов защото нашите медии са платени и пишат само това което им поръчат от Евро-гейският саюз
88
0
 
5
 
! Отговори
Иван Михов преди 10 години
Украинците само могат да се надяват Русия да ги присъедини. За съжаление не е реалистично това да се случи с цяла Украйна
87
0
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Не знам защо бриидлав ли е и как се казва толкова е загрижен Молдова и Украйна не са в НАТО и никой не ги заплашва този само си лаее.А ако част от Украйна се от дели и премине към Молдова това ще е правилно Защото Рени и района е бил молдовски и там няма украинци и никога не е имало Мплдова само може да спечели от това.
86
0
 
7
 
! Отговори
111 преди 10 години
Ами време е и ние да си прибираме историческите територии и ако някоя от т.нар. велики сили ни подкрепи ще се ползва с признателност. Стига сме гонили химери като ЕС и НАТО.
85
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
НАТО вече не е това, което беше. До 1990 год. в Западна Европа се разхождаха свобоно американски войници по улиците. Някои се бяха оженили за местни девици. От 1991/1992 във всчки американски културни центрове и библиотеки в Западна Европа претърсваха посетителите с металотърсач. Малко след това ги закриха, а американски войници по улиците на Европа вече не могат да се видят. Крият се като плъхове.
84
0
 
8
 
! Отговори
Крим преди 10 години
Три ***(Яценюк, Кличко, Тягнибок) + диви Майдан + 5 млрд долари от САЩ = Крим отиде към Русия, Украйна е в хаос и мизерия, юго-изток иска да отиде към Русия. Лош баланс за САЩ и ЕС! Не пипай руската мечка!
83
0
 
2
 
! Отговори
до 159 преди 10 години
А за диамант разград защо не споменаваш нищо,от колко години не работи?
82
1
 
7
 
! Отговори
Четящ преди 10 години
Днес моля пишате балансирано. Все руснаците правят учения, а за няколко хилядното учението на НАТО с танкове и артилерия и десантни войски до границата с Русия защо не писахте. Беше наскоро. Точно след него руснаците направиха учение с десант в Арктика на Франц-йосифова земя. Последната среща е била в авганистан между елитни части на Русия 4000 души и 6000 души американци. Резултат остават живи само 2000 руснаци, а американците са изкланите в ръкопашен нощен бой. Затова да сте чували въобще.
81
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
162 Не знам какво са ги направили , но факта е че губят Кримскта война и след посдписването на мирния договор има забраняват вуобще да ПОДЪРЖАТ ВОЕНЕН ФЛОТ В ЧЕРНО МОРЕ . Това е и една от причините за войната от 1977-78, коятоние наричаме Осовбодителна , тя е само 20 години след Кримската
80
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Е, в това отношение Косово е далеч по-напред с материала - Буш държа пламенната си реч там вече! Само дето аншлуса там приличаше повече на присъединяването на Полша! хаха -------------------------------------------156 Цвъки недей моля тис това Косово , не съм чул не знам за теб , но някоя от страните на алианса да е анексирала Косово , още по малко пък Албания.Научете се поне малко да мислите преди да ръсите глупости или готови постулати спунати от червенитте кхмери.
79
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
157 ако нямаше Мейдан щеше да има анексия на цяла Украйна , това е крайната цел на Путин
78
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
153 Аграре в моя активен живот с това което съм се занимавал всичко си работи на 6 и то много по добре . Заводите за стъклен амбалаж поне докато се занимавах си се разваваха и дори се разшириха на Балканите , Солвей си работи , Заводите за подова керамика си работят на 6 , заводите за строителни материали въпреки , че след 2008 спда е очеваден си работят , касовите апарати няма да правя реклама на фирмата но окупираха Балканите че и Източна Европ в Сърбия се вързаха с техния НАП преди н
77
0
 
0
 
! Отговори
Цвъки преди 10 години
До Анонимен 154Е, в това отношение Косово е далеч по-напред с материала - Буш държа пламенната си реч там вече! Само дето аншлуса там приличаше повече на присъединяването на Полша! хаха
76
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аргаре анексията на Крим може да се оприличи съвсем точно , ако търсиш прилики с Аншлуса с който Третия Райх присъедини Австрия .Първо влязат войските и безкръвно окупират страната После се организира Плебисцит / Референдум за узконяване на анексията в който гласовете за са 96-98%А най на края идва Хитлер - Путин за да държи пламенна реч пред насъбралата се тълпа , само дето Симферопол няма как да замяза на Виена но нейсе.
75
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Садам беше опасен за народа си..."Той защото народа му цъфна и върза откакто го махнаха.... ако мине и ден без тероризъм го обявяват за празник...
74
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
149 Кой е този договор би ли го цитирал