В Крим пристигат по над 200 бежанци от Украйна всеки ден

Москва ще работи за осигуряване на доставките на енергия и вода за Крим
24 мар 2014 14:35, Елка Василева
121
В Крим пристигат по над 200 бежанци от Украйна всеки ден
Снимка: Reuters

В Крим пристигат всеки ден над 200 бежанци от Украйна, общият им брой достигна няколко хиляди и се обмисля създаването на бежански лагери. Това съобщи днес първият вицепремиер на републиката Рустам Темиргалиев, предаде ИТАР-ТАСС.

"Украински граждани минават всеки ден границата между Крим и Украйна с молба да получат руско гражданство и да останат да живеят в Крим. Средно регистрираме над 200 души дневно", каза Темиргалиев.

Според него се обсъжда възможността на бежанците от Украйна да бъдат осигурени "на първо място социално-битови условия" на територията на детския лагер Артек.

Още по темата
Междувременно руският премиер Дмитрий Медведев заяви, че ще бъдат необходими международни преговори, за да се осигурят доставките на енергия и вода за Крим, предаде Ройтерс.

"Този въпрос трябва да бъде решен чрез международни преговори", каза Медведев на министерско заседание, като намекна, че Русия може да действа заедно с Украйна по въпроса. "Трябва да изберем най-добрия начин за снабдяване на полуострова", отбелязва руският премиер.

Крим получава около 80 процента електричеството си, 85 процента от водата си и голямата част от газа от Украйна, уточни Медведев.

Руското правителство планира да създаде държавна корпорация за развитието на Крим и специална икономическа зона на полуострова, съобщи още кримският вицепремиер Рустам Темиргалиев, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Руският премиер Дмитрий Медведев посочи необходимостта от създаване на специална икономическа зона в Крим.

При решаването на сегашните проблеми трябва да помислим и за дългосрочното развитие на Крим. Трябва да предоставим на новия руски регион допълнителни преференции. Мисля, че е възможно да се разгледа въпросът за създаване на специална икономическа зона в Крим, заяви Медведев на специално министерско заседание, посветено на социално-икономическото положение на Крим и Севастопол.

Темиргалиев информира също, че в близките няколко дни около 200 000 пенсионери от Крим ще получат пенсиите си в руски рубли. "Първите пенсии физически ще постъпят при жителите на Крим още утре" посочи кримският вицепремиер.

Рустам Темиргалиев изрази увереност, че след две-три седмици ситуацията с едновременното ползване на двете валути - рубла и гривня - ще се стабилизира. Той допълни, че жителите на Крим не трябва да предизвикват паника при обмяната на валута и ги призова да проявят търпение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
хората не искат европа и евроатлантически антихристки ценности
10
20
 
8
 
! Отговори
Московски новини.. преди 10 години
Преди месец бяха заявили за над 150,000 беженци от източна Украйна към Русия и показваха опашките на западната граница на Украйна с Полша. Оказа се че няма никакви опашки там, а има 84 човека определили себе си като беженци за последните няколко месеца. Вярвайте на руски медии....
9
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 8Надай се руснако на зелена трева :)
8
1
 
8
 
! Отговори
Suisse преди 10 години
Da si pribirat iztochna Ukraina. EU da rejat pomoshtite za gurcia i da vdignat danacite na germanicte i da zapochvat da zdrurjat zapadnite :).
7
11
 
37
 
! Отговори
цар симеон велики преди 10 години
До Анонимен те ще ядат трева,а ще питам ес какво ще яде зимата,според мен сибирски студ
6
50
 
15
 
! Отговори
4уденко преди 10 години
Другари русофили, Защо децата ви учат или живеят на запад ? Защо парите ви са в западни банки ? Защо карате Мерцедеси, а не Запорожци ? Защо НИКОЙ НЕ емигрира на изток ? Защо криете, че когато Русия окупира България НАШИТЕ синовете ще воюват в Дагестан и Авганистан докато ВАШИТЕ
5
20
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Направо да пишат бегал туристическия сезон, и да се учат да ядат корени и да пият морска вода, щото юли и август нема и трева да имат
4
4
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бягат от евро рая.
3
5
 
49
 
! Отговори
Shark преди 10 години
Та какво говорехте, че нещо юридически рефрендума не бил легитимен, така ли говорехте. Айде сега, чисто юридически, спрете хората да бягат към Русия. И какво ми се пените тук че щели бежанци да дойдат и не знам ти кво си. Хората ще отидат в Русия, няма да дойдат тук, защо да дойдат, за да мизерстват ли. Като граждани на ЕС, ако примерно получат статут, да мизерстват. Мислите че хората в Украйна не четат вестници и не гледат ТВ, нямат нет и не знаят що за стока е ЕС.
2
6
 
45
 
! Отговори
цар симеон велики преди 10 години
според мен до края на месеца дасе издадат руски паспорти на цяла украйна
1
9
 
48
 
! Отговори
rusnak преди 10 години
Няма какво да се договарят, а направо да прибират и цялата източна част!!