Премиерът на Косово към Русия: Не използвайте нашия случай

Хашим Тачи не вижда подобие със събитията в Крим
Обновена: 27 мар 2014 22:52 | 27 мар 2014 18:42, Веселина Йорданова
181
Премиерът на Косово към Русия: Не използвайте нашия случай
Хашим Тачи. Снимка: Ройтерс

Русия трябва да спре да използва случая с независимостта на Косово, за да оправдае нахлуването си в Крим, защото те не могат да се сравняват, заяви днес премиерът на Косово Хашим Тачи в интервю за Ройтерс.

Руският лидер Владимир Путин критикува западните сили за "лицемерието" им, като каза, че са подкрепили правото на Косово за самоопределение и независимост от Сърбия, а сега отричат правото на Крим да напусне Украйна.

Още по темата
Тачи, който командваше бунтовническата армия на косовските албанци в борбата им за независимост на бившата сръбска област Косово през 1998-1999 г, не вижда никакво подобие на тяхната война със събитията в Крим.

Сърбия изгуби контрола над Косово, когато НАТО започна бомбени нападения срещу нея, за да прекрати жестокостите и "етническото прочистване", извършвани там от режима на Слободан Милошевич.

Продължилите 78 дни бомбардировки, започнали през март 1999 г., предизвикаха гняв в Русия и дадоха повод на Путин да говори за "честа употреба на сила от Вашингтон под претекст, че защитава човешки права".

"Косовският случай по никакъв начин не може да се сравнява с кримския. Косово е уникален случай. Международната общност се намеси, след като Сърбия извърши геноцид", каза Тачи за Ройтерс.

Той допълни, че косовските албанци никога не са искали да напуснат една страна, за да се присъединят към друга, и оцени, че "промяната на граници и анексирането на територии от друга държава" е грешен подход, който може да има последици за целия свят.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още по темата: косовоХашим ТачиРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
3
 
4
 
! Отговори
Шоп преди 10 години
И още нещо, освен че в Крим никой не е тормозен, гонен, изселван и пр., там и руският език ВИНАГИ е бил официален. Защото Крим имаше автономия и отменянето на "Езиковия закон" изобщо не касае тази територия. Така че толкова по въпроса, че Русия защитавала някакви права.
80
1
 
14
 
! Отговори
Джони преди 10 години
Косово е наркодържава.
79
7
 
2
 
! Отговори
Шоп преди 10 години
Какво е правил Хрушчов преди 60 години е без значение за международното право. Руския народ тогава е имал пълното право да писка, вдига революции и всичко. В момента Украйна е конституирана в този си вид и промяната на границите променя и цялото равновесие на силите. Така че това е пряка заплаха за света.
78
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тачи е прав , няма абсолютно нищо общо , в Косово и Метохия сърбите упражняваха геноцид върху аланбанкото мнзинство извършваха престъпления срещу човчеството , в Крим не се сещам да се е случвало такова нещо , а и Косово не се приседини нито към Албания нито към която и да е друга държава , ТО Е НЕЗАВИСИМО , за разлика от *** в Крим дето чакат Путин да им вдигне пенсиите.
77
16
 
1
 
! Отговори
Шоп преди 10 години
До Анонименнякой питал ли е тогава руския народ какво мисли по въпроса -------------- Защо изобщо някой трябва да пита руския народ, като руския народ винаги е бил неориентирано стадо, което се въодушевява само като го подкарат на заколение, т.е. на война?
76
2
 
18
 
! Отговори
НА ПРЕСТЪПНИКА ТАЧИ преди 10 години
местото му е в затвора, а не да дава акъл на другите.
75
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Марионетката Тачи и подобните му заслужават геноцид
74
11
 
4
 
! Отговори
Шоп преди 10 години
До АнонименНЯМА ЛИ КОЙ ДА ОБЯСНИ НА ХАШИМ ТАЧИ , ИЛИ КАК ТАМ СЕ КАЗВА , ЧЕ АКО РУСИЯ ИСКАШЕ ДА НЯМА КОСОВО , НЯМАШЕ ДА ИМА КОСОВО ! ----------------Ами аз много добре си спомням, че Русия се опита да няма Косово, но много бързо и свиха сърмите.А между другото, албанците и траките са доста близки по произход. Град Сердика е основан от тракийското (по-точно келтско) племе серди.
73
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До МамуниоНе само, че е дадена при не съвсем законни процедури на Украйна, ами по това време е нямало и самостоятелни руска държава, парламент и правителство. Които да дадат съгласието си за такъв скъп "подарък" на Украйна. Нелегитимност отвсякъде, откъдето да погледнеш на това "прехвърляне" в 1954 г. Украинец отнема Крим от Русия и го подарява на родната си Украйна. А някой питал ли е тогава руския народ какво мисли по въпроса. Референдум 1954г в Русия за Крим имало ли е?
72
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хашим Тачи-змията,ръководител на терористична въоръжена групировка АОК.Търговец на органи и наркотици.Благодарение на терористичните бомбандировки на САЩ и НАТО Сърбия изгуби контрол върху Косово.Има общо Тачи има.Ти си по лош от Милошевич и Кадафи но извади късмет с твоите американски господари.
71
1
 
11
 
! Отговори
Уморен преди 10 години
До историкВодещи в Европа са границите след 1945 година, историк!! А след 1945 година Крим е в РСФСР, а не в Украйна!! До 1954 г., когато Хрути я подари на Украйна!! Не си историк, а географ!!
70
1
 
9
 
! Отговори
цар симеон велики преди 10 години
тимошенко;да грабна автомата и даги избием тези 8милиона руснаци.това не геноцид защото е по свирката на запада
69
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До историккато си такъв защитник на шиптърите отговори зашо Хашим Тачи беше в тетостичния списък на ЦРУ о краварите за да почнат войната там го извадиха от този списък, защото там не се попада току така, обаче Путин не го извадил от неговия списък.
68
2
 
8
 
! Отговори
нали не си тъп? преди 10 години
До историкАаа, ти се правиш на много интересен! Уж не можеш да разбереш въпроса ми. Щом в Сърбия е имало тоя въображаем "геноцид" над косовските албанци, какъв "геноцид" е имало в Македония, та и там се бунтуваха? Кой ги гонеше, кой ги преследваше в Македония, кажи де? В Сърбия беше същата работа както в Македония. Никой не ги е гонил и преследвал. Обратното, те палеха и разрушаваха сръбските църкви и манастири от Средновековието. Малтретирали са сръбското население в областта.
67
2
 
10
 
! Отговори
Мамунио преди 10 години
До историка : Тя тая територия си е руска територия ,дадена при не съвсем законни процедури на Украйна.Та да попитам : присъединяването на Източна Румелия законно ли по отношение на османските закони беше? А?
66
2
 
12
 
! Отговори
Кашчей Безсмертний преди 10 години
А този изверг кога ще го видим в Хага?А кога ще видим Хага в пламъци със забито червено знаме на площада?
65
5
 
15
 
! Отговори
Umoren преди 10 години
След 15-20 години Македония ще е шиптерска, а до края на века и България - благодарение на САЩ и ЕС....
64
1
 
17
 
! Отговори
по-тъп русофоб преди 10 години
какво да ви разказвам друго - така напълно подкрепям демократичното нарязване за вторични суровини на стотици предприятия строени през комунизма... защото са строени през гадния комунизъм, също подкрепям затварянето на болниците и детските градини, защото и те гадовете са строени през комунизма, точно така да закрием всички държавни болници и да се лекуваме по частните, че те са някак си по-демократични. Кеф ми е, че от страна износител се превърнахме в страна вносител и ям домат от Йордания
63
3
 
21
 
! Отговори
хокеист преди 10 години
Хашим Тачи номиниран за Нобелова награда за големи успехи в търговията с органи.
62
2
 
12
 
! Отговори
И ОЩЕ НЕЩО! преди 10 години
БЕНИТО МУСОЛИНИ ПО СЪЩИЯ НАЧИН ИЗПОЛЗВА АЛБАНЦИТЕ ПРОТИВ СЪРБИТЕ И ДРУГИТЕ ПРАВОСЛАВНИ ХРИСТИЯНИ НА БАЛКАНИТЕ. КАКТО СЕ КАЗВА, НИЩО НОВО ПОД СЛЪНЦЕТО. ЯНКИТЕ СА ЕДНИ ПОДРАЖАТЕЛИ И ДОСТОЙНИ УЧЕНИЦИ НА ДУЧЕТО БЕНИТО МУСОЛИНИ. ВЕРОЯТНО КЛИНТЪН, БУШ И ОБАМА СА КАНДИДАТИ ЗА ТИТЛАТА ДУЧЕ ИЛИ ПОНЕ ФЮРЕР НА АМЕРИКАНСКИЯ РАЙХ!