Разузнаването на САЩ: Русия може да нахлуе в Украйна

Около 30 000 руски военни съсредоточени по границата
Обновена: 27 мар 2014 15:14 | 27 мар 2014 09:37, Елка Василева
504
Разузнаването на САЩ: Русия може да нахлуе в Украйна
Снимка: архив, Reuters

Във връзка с „тревожните симптоми, появили се в последните три-четири дни“, военното разузнаване на САЩ е предупредило Конгреса на САЩ за нарасналата вероятност за нахлуване на войски на Русия в Украйна и по-специално в нейните източни и южни части.

От своя страна комисията по въоръжените сили на САЩ е изпратила в сряда до президента на САЩ Барак Обама доклад, в който изразява крайна тревога от подобно развитие на събитията и дори посочва примерен план на своите очаквания за украинските региони, които биха могли да бъдат подложени на нападение. Това са Луганск, Донецк и Харков. Освен това разузнаването е отбелязало потенциална заплаха по границата с Приднестровието и дори не изключва опити за завземане на територии в Прибалтика.

В доклада, за който съобщава CNN, се казва, че прегрупирането на руските войски по границата с Украйна прилича на маневрите, които Русия предприе в навечерието на военните операции в Чечения и Грузия.

Съгласно данните от доклада Русия е съсредоточила в районите на Ростов на Дон, Курск и Белгород групировка с численост около 30 000 военнослужещи, което е „значително повече“ от необходимото за военни учения. Освен това тези подразделения изглежда не се готвят да се връщат в базите си. Това са предимно моторизирани подразделения, които са готови мобилно да тръгнат в зададеното направление. Мобилността на разположените там сили поставя под съмнение способността на американското разузнаване да реагира оперативно, ако това се случи.

Още по темата

NEWSru.com припомня, че още на 23 март върховният главнокомандващ обединените въоръжени сили на НАТО в Европа Филип Брийдлав съобщи за значително концентриране на руски въоръжени сили по източната граница на Украйна, които били готови да тръгнат към Приднестровието.

Според Ройтерс и американски, и европейски източници уточняват, че тези данни за числеността на руските войски, съсредоточени по границата, не са съвсем точни: според едни те са вече 35 000, а според други – не повече от 25 000. Данните на всички източници обаче сочат, че освен моторизирани стрелкови войски по границата на Русия са съсредоточени и бронирани подразделения с подкрепата на средства за ПВО и авиацията.

Освен това руските въоръжени сили „са укрепили“ пограничните райони. В състояние на мобилизационна готовност са приведени и подразделения, разположени в дълбочина на руска територия.

Вчера в речта си в Брюксел на срещата на върха САЩ-ЕС, където беше обсъдена ситуацията в Украйна и поредните санкции срещу Русия, американският президент Барак Обама беше уклончив, когато го попитаха за количеството руски войски по границата с Украйна, отбелязва Ройтерс. „Що се отнася до руските войски, които се съсредоточават по границата с Украйна, в дадения момент те се намират на руска земя. Русия има това законно право. Мисля, че Русия все още е във фаза на разчети“, каза Обама.

Американският президент припомни, че САЩ и Европа трябва да осъдят анексията на Крим „не защото нашата цел е да подтиснем Русия, а защото сме длъжни да подкрепяме принципите, които означават много и за Европа, и за целия свят“.

Както пише CNN, намесата на Русия във вътрешните работи на Украйна и откъсването на Крим породиха най-сериозната конфронтация между Изтока и Запада от времето на Студената война.

Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой също заяви, че страните от ЕС и САЩ имат единно мнение за ситуацията в Украйна. Той нарече анексията на Крим „позор за 21 век“.

Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу отбеляза, че САЩ и ЕС ще проследят недопустимите действия на Русия да не останат безнаказани.

В сряда на срещата на върха САЩ-ЕС в Брюксел ръководителите на САЩ и страните от ЕС заявиха, че в скоро време срещу Русия ще бъдат наложени санкции, които ще засегнат енергийния сектор на нейната икономика.

Паралелно с това Обама припомни за преговорите за улесняване на процеса на доставки на газ от САЩ за Европа с цел намаляване на нейната зависимост от руските енергоносители. Обама посъветва европейските си колеги да търсят собственици източници на енергия освен тези, които САЩ могат да предоставят.

В същото време Обама призна, че разширяването на ограниченията срещу Русия, насочени по-специално срещу руския енергиен сектор, ще ударят болезнено и европейските страни, тъй като те получават голяма част от газа и нефта от Русия.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


504
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
353
0
 
15
 
! Отговори
анализ преди 10 години
Те руснаците ни освободиха и от Македония, даже създадоха изкуствена нация. И от Беломорска Тракия ни освободиха и от Северна Добруджа. И за Съединението на България са били против и са инициирали Сръбско-Българската война. Дори министър Лавров заяви: Болгария оказалась
352
0
 
22
 
! Отговори
kostadin.tankov.5 преди 10 години
Ето това се казва разузнаване!!!Данните не са от агентура, а отсоциалните мрежи! Браво!
351
2
 
16
 
! Отговори
ИЛИЯ ИЛИЕВ преди 10 години
ДО 44СЪГЛАСЕ НАПЪЛНО! РУСНАЦИТЕ СА ***. И ТО МНОГО ***!! АМИ ПОБЪЛГАРСКИТЕ СТАНДАРТ СА ***!АКО СИ БЯХА КАТО НАС,ДО СЕГА ДА СИ ЛЕЖАХА ПО ГРЪБ И ЦЕЛИЯ СВЯТ ДА ИМ СЛУГУВА!НА КОЙ НЕ МУСЕ ЖЕВЕЕ,ОСОБЕННО НА ЗАПАД!! ЩЕ ДАВАТ ПАРИ НЕЕ, АМИ?!ПРАВ СИ,ТЕ СА ***! ДА ИМАТ ТАКОВА КОПЧЕ,КОЕТО ЦЕЛИЯ СВЯТ СЕ СТРАХУВА! САМО НЕ КАЗВАЙ,ЧЕ ТИ НЕ СЕ СТРАХУВАШ. ИЛИ ЖИВОТА ТИ ТОЛКОВА ХУБАВ,ЧЕ НЯМА ЗНАЧЕНИЕ !! ХА ХА ХА ---- ПЪЛЕН ***!!
350
2
 
21
 
! Отговори
ИЛИЯ ИЛИЕВ преди 10 години
А БЕ ТИЯ РУСНАЦИ СА МНОГО МУДНИ!! ОТ КОЛКО СЕДМИЦЕ СЕ ПРЕДВИЖВАТ И ВСЕ НЕ СА СТИГНАЛИ!! ХА ХА ХА АМИ СИГУРНО НОСЯТ НОВИ УНИФОРМИ И ДОКУМЕНТИ . В СЛУЧАЙ ЧЕ УКРАЙНА ОБЯВИ ВОЙНА! НАЛИ ИМАТ ОПИТ РУСНАЦИТЕ ОТ КРИМ!! ТРЯБВА ДА СА ГОТОВИ ХОРАТА!! ЗА 80 % ОТ УКРАИНСКАТА АРМИЯ ИМАТ НОВИ РУСКИ УНИФОРМИ .САМО ДА НЯМА ИЗНЕНАДА -100% ОТ УКРАИНСКАТА АРМИЯ ДА ПРЕМИНЕ КЪМ РУСКАТА.ПРОБЛЕМ-НЯМА ДА ИМАТ УНИФОРМИ ЗА ВСИЧКИ!!
349
0
 
25
 
! Отговори
Момче българче преди 10 години
Лелеееее, що емоции, що гняв, що злоба, що храчки! Сума ти коментари и ни един за мястото на татковината в казуса. Украйна, та Украйна! Е, и какво? За кой ли път ще съм лош пророк. Хайде, вместо да се ядем по форумите, да изчакаме малко и да видим дали казаците няма да изревът като карпатски мечки от благодатта на ЕС, като нас между другото. Нито Русия ще нападне Украйна, нито САЩ ще се уредят с контрол над Черно море. Само у нас живота може да поскъпне с N%
348
1
 
22
 
! Отговори
офицер преди 10 години
До 44Що не вземеш да се гръмнеш,ако нямаш оръжие мога да ти услужа!
347
15
 
17
 
! Отговори
44 преди 10 години
русия та русия, окей-славяни на които сме дали азбука и прочие,,,,и какво ,разглезени пияници защото имат всичко на готово -богатства боллл , но акъл нямат акъллллллллллл племе тъпооооо,,акъл нямат ,грам технологии -никакви,само крадат, и никой по белия свят не ще да ги види , щото са нагло племе с болни амбициии,,,собствения си народ тормозят и то от вековее
346
17
 
16
 
! Отговори
44 преди 10 години
da de, русия е много силна, една държава на границата си не може да запази,,,, а хахаххаахскоро путинобалона ще се спука и ще издъхнеееееееееееееееееееееееееете руснаците са герои в мирно време ама за кратко---просто ..история...а хахахахахсмешници ,колко българи заминаха за русия бре нещастници,кой ви научи как се борави с компютър,с телефон бре ренегати ,,,, кола да карате кой ви научи ,марките да познавате бони -селяни,,,за това сме на тоя хал,руснака е крепостен селянин,ни интелект,ни
345
2
 
29
 
! Отговори
Гарибалди преди 10 години
До Мишо - 452Как бе Мишо, ще си обърнат дупетата към руснаците и ще ги пръцкат докато се оакат.Много голям спец си бил *** нещастен.Русия е непобедима.Ще мачка без отказдо края на фашизоидите по света!
344
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Разузнаването на САЩ твърдеше също, че Ирак има складирани химически оръжия за масово унищожение, което ползваха като повод да нападнат суверенна държава. А подобни оръжия така и не бяха открити......
343
15
 
16
 
! Отговори
до 467 преди 10 години
колкото българи избягаха в Русия , толкова и украинци ще избягат.
342
3
 
38
 
! Отговори
Suisse преди 10 години
Абе Украйна приключва. Идват шоковите цени и други познати, и добре изпитани методи. Путин да не луд, да влиза в туземска държава...Тепърва ще има крокодилски сълзи, майдани нон-стоп и т.н. Аз предполагам, че ще има масово бягство на украйнци в Русия.
341
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
amerika ogan shte q gori ,zemetresenia shte q zatriat chyma she q izmori taifyni shte q zalichat zemiata shte potane i bia lden niama vidiat.sled broeni dni.
340
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Боже!ЦРУ още не си е сменило врачката дето им прави прогнозите!
339
3
 
57
 
! Отговори
амет преди 10 години
забавиха се.и не е работа на американците да се бъркат в работата на Путин,самите те забъркаха кашата в Киев с бандеровците и сега поставят на изпитание и Европа и Русия,май ще им приседне.
338
0
 
36
 
! Отговори
e преди 10 години
Раковите религиозни образувания и масонствата като "Билденберг" и по-малките вече са напръскани с "Бич може".Смърди ,ама действа.
337
0
 
26
 
! Отговори
e преди 10 години
Раковите религиозни образувания и масонствата като "Биденберг" и по-малките вече са напръскани с "Бич може".Смърди ,ама действа.
336
2
 
54
 
! Отговори
хайде холан преди 10 години
Не знам дали Русия прегрупира граничните си войски ,макар че ,би било напълно нормално,но че американците се мотат в Черно море е вярно.
335
2
 
56
 
! Отговори
старшинката преди 10 години
Из речта на Путин пред руската дума....... никой не бива да храни илюзии относно възможността да получи военно превъзходство над Русия. Ние никога няма да го допуснем. Русия в момента формира глобална космическа система за разузнаване и целенасочване.........
334
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
*** проставелке, твоите приятели проспаха важното събитие Крим, и сега са напъват да се докажат, тва да не са им проститутките в Колумбия и Брюксел само там могат да се направят на мъже , ама и целия свят ги разбра, като излязат от концлагера наречен сащ и скъсат синджира и почнат да правят гълвотии, ама ние ги разбираме , може да са от новия трети пол, каквито простотии да пишеш ние знаем колко струват, колкото струващ и ти - една голяма 0 НУЛА