12 бойци от Беркут са арестувани в Украйна за убийства на демонстранти

Над 100 души бяха убити при протестите през февруари
3 апр 2014 13:05, Елка Василева
29
12 бойци от Беркут са арестувани в Украйна за убийства на демонстранти
Снимка: архив, Reuters

Дванайсет бивши служители на разформированата полицейска част Беркут са арестувани по подозрение в убийства на демонстранти в протестите в Киев. Това съобщи говорител на украинската генерална прокуратура, цитиран от Ройтерс.

Над сто души бяха убити, повечето от които от полицейски снайперисти, в Киев по време на демонстрациите на 21 февруари за оставка на президента Виктор Янукович. Мнозина украинци смятат, че отговорността за тези убийства пада върху силите за борба с масови безредици Беркут, отбелязва агенцията.

Говорителят каза, че арестуваните тази сутрин 12 души са заподозрени в убийства по улица "Институтска". Тази улица, която излиза от Площада на независимостта, т.нар. Майдан, стана арена на най-голямото кръвопролитие в 22-годишната история на бившата съветска република. В памет на загиналите улицата бе преименувана неофициално на "Героите от небесната сотня".

По-късно днес специална комисия трябва да изслуша резултатите от предварителното разследване за убийствата по време на антиправителствените протести.

Пред агенция Интерфакс-Украйна и.д. главен прокурор на Украйна Олех Махницкий каза, че бойците от Беркут са били обучавани за специални операции, включително за убийство на хора. По думите на прокурора отрядът е бил на пряко подчинение на президентството.

През февруари частите Беркут (на украински това е названието на хищната птица златист орел) бяха разпуснати по решение на новия вътрешен министър, предаде агенция Ройтерс, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още по темата: УкрайнаБеркут
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
тази бандеровска пасмина сама си изби хората, а сега лъжат по американски, де се е чуло и видяло палачи да разследват действията си, срам и позор за медията ви, *** какво ли се чудя, журналистите били обективни и се борели за свободата на словото, направо сте жалки.......
24
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А кой ще накаже бендеревци? Да арестувани са,защото ги предадоха. Янукович трябваше да въведе извънредно положение. Сега Беркут ги причисляват към криминалитета. Аз лично се съмнявам,че сотнята са убити от Беркут. Да не забравяме разговорът,който бе прехванат между висши дипломати в ЕС.
23
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
неофашистите първо накараха полицаите да паднат на колене : това е средновековно нечовешко поведение , а сега се опитват да излъжат всички че тези от беркут които си вършиха законно работата че те са устроили касапницата ,долна и гнусна лъжа
22
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Стига с лъжите, ***
21
3
 
11
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 10 години
Беркут са герои трябваше повече бандеровци да убият !
20
2
 
12
 
! Отговори
НАБЛЮДАТЕЛ преди 10 години
***, нямаш умора, хайде докато отмине тази криза, твоите работодатели да ти дадат и те да си вземат отпуск. Да бяхте написали, че извънземни са стреляли щях повече да повярвам! Значи, стреля се от кабинета на коменданта на Майдан - *** фашага и изведнъж арест на 12 нищо не подозиращи полицай с обвинение за стрелба, при условие, че по тях се стреля. Главният прокурор също бандеровец, обвинява полицайте! На това му се вика политика, защита на човешки права и западна демокрация!
19
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Въшките когато преядът и излизат на челото,и ги убиват.Русия можеше да завладее целият свят със Рууският газ.И щеше дае най богатата.Но комонистическите трикове са безкрайни.Май Медведев е по умерен политик.
18
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Янукович трябва да бъде съден и убит като Кадафито.Путин пребира при него само мафиотите,като Садаат и Янукович.Как няма да мразят и бягат хоръта от Москва.На сила хубост не става.Народа вече нее сляп както едно време.
17
2
 
26
 
! Отговори
Александър преди 10 години
*** пропаганда! Защо не казват нищо за маскираните, които стреляха от позиции-контролирани вече от протестиращите?!?
16
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Медиите у нас са наистина много платени.Отвсякъде лъжи и измами.Изобщо не им вярвам
15
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Изстрелите са идвали от сградата на киевската Филхармония. За тази сграда отговаряше коменданта на Майдан Парубий. Именно в тази сграда на 20 февруари са действали снайперистите, а също и хора с автоматическо оръжие. Те са поддържали силовата атака срещу служителите на Министерството на вътрешните работи, които на онзи момент вече били демобилизирани и реално се спасявали с бягство, тъй като ги снайперистите избивали като мишени на стрелбище в Лунапарк, поясни Якименко.
14
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Снайперистите, които стреляли на Майдан, убили десетки полицаи и мирни граждани, са били наети от украинските националисти опозиционери - организатори на антиправителствените протести, заяви бившият глава на Службите на безопасност на Украйна Александр Якименко пред журналистите на тв канал Русия". По думите му, сблъсъците на Майдан, в резултат на които са загинали около 100 души, са организирани от някои лидери на опозицията.
13
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Очакват да сме забравили изтеклия телефонен запис -кой всъщност прави убийствата ли ?НЕ!
12
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това е чисто политическа новина.Какво се очаква от спецчастите - да раздават цветя докато им трошат главите с камъни ли?как се ползват спецчастите наскоро демонстрира Ердоган!Айде стига с простотията на правителството на бърканите яйца в украина!
11
1
 
23
 
! Отговори
Юсуф преди 10 години
Скалъпена история. Не отидоха да служат в Русия и това им е за награда..........
10
3
 
16
 
! Отговори
Bulgatani преди 10 години
Някой е очаквал друго решение? Някой е очаквал, че бандера да се признае за виновен? Дали все още има наивните хора?
9
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А разследване на разговора на оная английска *** с прибалтийския премиер, м?
8
5
 
22
 
! Отговори
Чукча преди 10 години
"Мнозина украинци смятат"...Те и мнозина американци смятат че Бин Ладен им е бутнал кулите...Овцете "смятат" това което им се блъска от медиите в главите ежедневно.
7
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ако имах власт нямаше да има протестиращи ,много мразя тази неграмотна и подкупена *** ще ми се да живеех два века назад или напред когато така наречената ще е отречена от историята
6
1
 
13
 
! Отговори
neni4a преди 10 години
Айде ,айде,знаем ги тия. Та повечето беркутовци отидоха в Крим и вече са руски граждани и най-важното,че са ги сложили граничари . Та ако ще си измиват ръцете с хора изпълняващи заповеди и защитаваики се от тях ,са безкрайно жалки.А ще осъдят ли тия дето палиха Беркут? Не ,разбира се.Типична псевдо-демокрация тип Сталинизъм,нацизъм . Така или иначе с такива неща,няма да спасят страната си от разцеплени. Ама и като гледам не им и пука