Руският монопол в газовите доставки е под въпрос, според експерти

Полският премиер иска ЕС да договаря за всички членки
5 апр 2014 17:57, Екип на Bulgaria On Air
31
Руският монопол в газовите доставки е под въпрос, според експерти
Снимка: Bulgaria On Air

Русия може да изгуби позицията си на монополист по отношение на газовите доставки за Европа, смятат енергийни експерти. 

„Цената на газа ще се вдигне, ако Европейският съюз купува за всички”, смята полският премиер Доналд Туск.

Той представи свой план как да се избегне опасността от руския енергиен монопол.

Според него Брюксел трябва да действа по-единно и централизирано да договаря с Москва доставките на газ за всички свои страни-членки. При това положение Европейският съюз ще се превърне в потребител на едро, който би имал възможността да договаря много по-изгодни условия и цени, подчертава още премиерът на Полша.

Предложението на Туск има своите поддръжници и противници.

Еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер наскоро коментира, че независимо от украинската криза, Русия продължава да доставя природен газ за европейските пазари. Йотингер е убеден също така, че тази ситуация ще се запази и занапред, тъй като двете страни имат нужда едни от други. 

В същото време Украйна води спешни преговори с европейските си съседи за възможностите за внос на природен газ, след като Русия предприе повишение на цената на синьото гориво с 44 процента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
2
 
! Отговори
Гост до 25 преди 10 години
Абе, откачалко, поне малко вярваш ли си като плещиш такива глупости? Крим вече от няколко седмици си добавят ток от допълнителни генератори, от руска страна ги снабдават с всичко необходимо, абсолютна смяна на тролеи и превозни средства, нови пожарни с табло като на самолет, такава техника не бях виждал. Започват екстрен ремонт на пътища и инфраструктура. Ти като видя Сочи, мислиш ли, че руснаците ще оставят Крим. Та те вече изсипват милярди там. А ние подсмърчаме тук и пишеме глупости. Нещастни
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Kitai i Indiq sa pazari ogromni dreme im da rusiq za Evropata a usa dale4e i skoro 6te dokara gaz i neft na Evropata nee bilo i nqma da bude.Edno e da vyrvi po trybata drugo e da se klati sys sedmici iz okena i 6te stane zlaten.Te xamerikancite tykmo si mislqt da go dadat bez pari))))
19
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Така , че винаги има обратна страна на медала . Всичко е взаимносвързано . От историята знам , че агресията предизвиква агресия . Агресора в повечето да не кажа в почти всички случаи търпи повече негативи от колкото пасиви . Значи и немците бяха страшилище през втората световна война , но те не могат да се изправят срещу целият свят , малки са . Няма как да воюваш и в Африка и на запад и на изток , фабриката за илюзии отдавна е закрита . Живеем в 21 век , приемете го ! Повече мозък в коментарите
18
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Украина държи кранчето на Крим за Газ , електричество , ВиК и сухопътните граници са само с Украина . Евентуалното прокарване на ток, газ и нови водопроводи може да стане в рамките на може би 7 8 години , мостово съоръжение от Крим за Русия ще струва изключително скъпо и ще изисква много време . Не завиждам на кримчани . В момента са оставени на милоста на Украина . Значи Русия врътва кранчето за газта на Украина , а Украина , врътва кранчето на газта, водата и шалтера на тока и Крим угасва !!!
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Най-обичам да чета анализи на експерти, които редовно погребват Русия. Те не са поръчкови, ама изобщо!
16
0
 
9
 
! Отговори
я па тия.... преди 10 години
Добре де,колеги съфорумци вие немислите ли ,че ако беше възможно Е.С. със подкрепата на САЩ нямаха досега да се откажат от руският газ????Никога нямаше да испуснат такава възможност--да "накажат" Русия....А досега какво??? Значи НЕ им е изгодно и ги е страх......това е....
15
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
KOGATO GAZ SE OHLADI DO -173 GRADUSA(TECHEN HELII) TO TQ NAMALQWA OBEMA SI 400 PUTI.i TAKA SE PRENASQ POVECHE.TOVA RUSNAZITE GO ZNAQT OT POVECHE OT 30 GODINI.
14
1
 
19
 
! Отговори
цар симеон велики преди 10 години
До Анонимен;ей невеж дядо иван има от всичко по много,може да искара и 10г без да продава газ на европа,а ако европа не копува руски газ 1г какво ще произвежда и какво ще яде и най важно с какво ще се топли
13
0
 
12
 
! Отговори
чиче преди 10 години
Износа но Русия на газ към ЕС е 150 млд. к. м. на година по тръбопроводите! Сами изчислете колко кораба трябват за газ за същото количество и колко инфраструктура! Освен това откъде и колко далеч? Така, че ЕС не може да реши задачата без яко вдигане на цената!
12
15
 
4
 
! Отговори
Шоп преди 10 години
Колко процента от Руския БВП беше печалбата на Хазпром? Да сметнем какви ще са загубите за половин година и какъв бюджетен дефицит се очертава? Рублата вече девалвира с 10%, но мужиците гордо обедняват - Кръйм наш!
11
0
 
19
 
! Отговори
кьорфишек преди 10 години
Гръмко залавие и никакво съдържание!:) еврогейсака 'новина'
10
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Поглеждаме прогнозата за най-северната част на Украйна, напр. Чернигов - в близките 10 дни само плюсови температури, към края на месеца +20 градуса. Айде спирай газа, дядо Владо... ще си спестим половингодишния бюджет на Хазпром... Хората, които планират, не са вчерашни, добър тайминг.
9
4
 
10
 
! Отговори
Шоп преди 10 години
Сега точно е момента Газпром да спре газа за Европа. Мммм, чудничко! Да ги видим еврогейците как ще изкарат 6 месеца без газ на 30 градусовата жега...
8
0
 
9
 
! Отговори
voodoo преди 10 години
Президентът на руската енергийна компания Газпром Алексей Милер изказа съмнения относно възможността за доставяне на газ в Украйна по схемата за обратни доставки от Европа.Ако погледнем картата на газопреносната система на Украйна, не е трудно да разберем, че тя е разчетена да работи в една посока и няма технически възможности за физическо осъществяване на обратни доставки, - отбеляза Милер в интервю пред руски телевизионни журналисти. Ако пък става въпрос за някакъв виртуално връщане, възниква въпросът за законността на такива доставки. Не става ясно на какво основание Украйна се р
7
2
 
34
 
! Отговори
дядо преди 10 години
Бе хора,защо забравяте Китай,през май Русия и Китая ще се срещнат на Ниво Президенти и ще подпишат строителството на газопровод.За какви некупувания говорите и за какви диктовки на цени,тези *** и хамерикански приказки от 1001 нощ са само за пред ***,които още вярват,че купувача може да определи цената на нещо жизненоважно за съществуването на икономиката си!Нали сте наясно,че Китай е няколко пъти по-голям потребител от ЕС?
6
2
 
19
 
! Отговори
колт преди 10 години
даа на русия западът вече маи неи трябва всички ресурсни линии са насочени вече към китаи на запад само наи новите пето поколение подводници ракети и наи фантастастичното космическо оръжие гъди гъди
5
4
 
27
 
! Отговори
Hansens преди 10 години
До zeusЕ как от къде,Роско Плевнята ще им го кара от Катар с лодки,хахахахахахаха
4
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 6Ще премести ако го намери - не случайно гъмжи от рускини и преди и сега!
3
30
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не купувайте газ една година и ще видим дедо иван газ яде ли или не му е сладко.
2
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Цената на газа ще се вдигне, ако Европейският съюз купува за всички, смята полският премиер Доналд Туск. .......................................А питал ли си поляците, дали искат да плащат по-високата цена на газа? А германците, чехите, рубънците, българите?А сешал ли си се, че по тези пренисни мрежи, не се доставя газ само за ЕС? А че, твоя ЕС е изработил клауза за преносните системи, която не позволява да има само един доставчик и само един получател?***!