Опитите на Киев за силов сценарий ще са без резултат

Руският печат за последиците от протестите в Източна Украйна
Обновена: 9 апр 2014 09:33 | 9 апр 2014 09:22, Елка Василева
83
Опитите на Киев за силов сценарий ще са без резултат
Снимка: Reuters

Проруските активисти в Украйна, окупирали административни сгради в източните градове Харков, Луганск и Донецк, не постигнаха заявените си цели, пише руският в. "РБК дейли".

Идеята в тези региони да бъдат провъзгласени "народни републики" и да се проведат референдуми за самоопределение се провали. Самопровъзгласеният парламент на "Харковската народна република" е арестуван в пълен състав. Властите преговарят с протестиращите, в чиито ръце остават само Донецката областна администрация и областният офис на Службата за сигурност на Украйна в Луганск, посочва вестникът.

Украинските власти не бързат да минат към решителни действия. Временният шеф на президентската администрация Серхий Пашински обеща твърди действия, ако ситуацията в Донецк и Луганск не намери мирно решение, но без да посочи някакъв срок, се казва в статията.

Още по темата
Опитите на Киев да приложи силов сценарий няма да имат резултат. Без политически диалог с Югоизточна Украйна нестабилността ще се възпроизвежда отново и отново, коментира руският политолог Константин Затулин.

Властите в Киев не желаят да признаят вината си за мащабните протести в Източна Украйна, пише "Росийская газета". Според официоза хората от Изтока са недоволни, че "не им предлагат избор на предстоящите избори, поставят ги пред необходимостта да избират между кандидати, един от които е готов да хвърли атомна бомба върху Югоизточна Украйна, а друг в интерес на своя "сладък бизнес" се кани да отстъпи страната на ЕС и НАТО".

Руски медии писаха за разпространен наскоро в интернет запис на телефонен разговор, в който бившият премиер Юлия Тимошенко заплашва руснаците с атомна бомба заради анексията на Крим. Сред кандидатите за президентския пост в Украйна е и бизнесменът Петро Порошенко, собственик на сладкарски предприятия.

Сегашните управляващи в Киев се стремят да не допуснат в Югоизточна Украйна народно волеизявление, по време на което хората от рускоезичните региони "без съмнение ще се изкажат за федерализация на Украйна", твърди "Росийская газета" и критикува "линията (на Киев) на силово потушаване на протестите".

"Украински национално загрижени медии обвиняват олигарха Ринат Ахметов, че миналата нощ фактическият стопанин на Донбас е преговарял с проруските активисти, окупирали сградата на областната държавна администрация в Донецк", четем в "Московский комсомолец". "Посланието на украинските журналисти е просто: не може да се преговаря със "сепаратисти". Изповядвайки този принцип, новата украинска власт вече изгуби Крим. И Ринат Ахметов в момента е май единственият човек от елита, който си припомни, че компромисът е велика сила. Заради което сега си пати", отбелязва вестникът.

Украинските власти смятат, че в Източна и Южна Украйна само няколко процента от жителите изпитват носталгия по Съветския съюз и подкрепят идеята за присъединяване към Русия. Депутати и чиновници твърдят, че хилядите граждани, излизащи с руски знамена на митинги в Луганск, Донецк, Харков, Николаев, Одеса, са "платени провокатори". Тези дни първият вицепремиер Виталий Ярема заяви, че сепаратистките акции са финансирани от сваления президент Виктор Янукович, напомня "Независимая газета".

Ако бунтовен Донецк, Харков и Луганск предпочитат кримския сценарий, икономиката на Украйна ще колабира и ще я чака пълно преустройство. Затова пък присъединяването към Русия ще спомогне промишленият потенциал на Донбас да бъде издигнат на качествено ново равнище. Освен това украинският Югоизток ще може да стане донор за руския бюджет далеч по-бързо, отколкото Крим, чертае перспективи "Взгляд".
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
38
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Само българската русофилистична *** може да подкрепя окупирането на чужди територии и да не подкрепя цялостта на една суверенна държава!
6
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
3 и 4, дори няма нужда да те питат дали си ***. Отговора е очеваден.
5
9
 
4
 
! Отговори
макето преди 10 години
ама тия (от Киев де) верно са гола вода с руснаци със сила не се водат преговорипа се тури една софра па водчичка нещо па от оная рибка дет се делка с ножо па кат се развесели руската душа сами ке им дадат и киев и урал и сибир
4
37
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Целият руски *** трябва да бъде изринат от суверенните украински територии и руския окупатор да бъде наказан.
3
42
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Руските терористи трябва да бъдат ликвидирани, за да се спре дестабилизацията в Украйна!Украйна, България ви подкрепя!
2
6
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На майдана революционери, а а в източната Украйна сепаратисти?
1
10
 
49
 
! Отговори
провокатори преди 10 години
Да, руснаците са платени провокатори, а провокаторите на американците са безплатни - Америка плати за тях само 5 млрд. долара. Че това пари ли са? Ще бомбардират някоя петролна страна, ще и вземат пертола и ето ти безплатни американски провокатори.