ЕП призова да не се изгражда Южен поток

Евродепутатите поискаха въвеждане на санкции срещу Русия
17 апр 2014 14:20, Елка Василева
100
ЕП призова да не се изгражда Южен поток
Снимка: архив, Reuters

Европейският парламент призова газопроводът Южен поток да не бъде изграждан, както и да бъдат потърсени други източници на газови доставки за ЕС. Евродепутатите се произнесоха по този въпрос с гласуването на резолюция на последното пленарно заседание за своя мандат, предаде БТА.

Резолюцията не бе подкрепена от групата на социалистите и демократите, които бяха сред вносителите, но впоследствие се оттеглиха. Документът бе гласуван с 437 гласа "за", 49 против и 85 въздържали се. Той призовава за въвеждане на санкции срещу руски енергийни доставчици, както и за преразглеждане на всички споразумения с Русия с оглед на евентуално преустановяване на тяхното действие.

Евродепутатите призоваха за налагане на подобни санкции заради събитията в Източна Украйна. Отправен е призив за предприемане на мерки срещу руски дружества, техните дъщерни представителства, особено в енергийния сектор, както и срещу руски инвестиции и имущество в ЕС.

Още по темата
Съветът на ЕС е призован да бъде в готовност за пристъпване към третия етап от санкциите срещу Русия (икономическо равнище), които да бъдат приложени незабавно. Резолюцията призовава за икономически, търговски и финансови санкции срещу Крим.

EП подчертава спешната необходимост от силна обща политика за енергийна сигурност за намаляване на зависимостта на ЕС от руски нефт и газ, включително с разнообразяване на енергийните доставки, за пълно прилагане на третия енергиен пакет и за възможност за временно спиране на вноса на газ, когато е необходимо.

В мотивите се отчитат действията на руската страна в Крим, Източна Украйна, Грузия, Абхазия и Южна Осетия в нарушение на основните норми и принципи на международното право, както и повишаването на цената за доставките на газ за украинските клиенти. Посочва се, че референдумът за Крим се е състоял под контрола на руските войски. Допълва се, че проруските отцепници, щурмували сгради на местната администрация в Харков, Луганск и Донецк, в повечето случаи са били ръководени от руски специални части.

Съществува опасност всяко допълнително усложняване на обстановката и придружената от насилие дестабилизация в Източна и Южна Украйна да бъде използвана от Русия като фалшив претекст за допълнителна агресия чрез военни средства, за предотвратяване на изборите за президент и за насилствена федерализация, предшестваща разделението на Украйна, се посочва в текста.

ЕП изразява убеденост, че отстояването от Русия на правото да използва всички средства, за да защитава руските малцинства в други държави, не е подкрепено от международното право и е в разрез с основните принципи на поведението на международно равнище през XXI век, като същевременно има опасност то да подкопае следвоенния ред в Европа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
10
 
10
 
! Отговори
karo преди 10 години
Бе много сте интересни....що купувате западни коли , макар и бараки, пък не купувате ЛАДИте...пак като я спрат от глад и без водка ще умрат-някой да купува нещо от тях.Само да падне нефта с 30 долара и са заминали на кино.
56
4
 
8
 
! Отговори
#$% преди 10 години
За пореден път искат да ни прецакат.. нали си направиха норд-стрийма, а ние да го д*****..
55
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
КОМЕНТАРА ДОЛУ НА *** Е МНОГО СМЕШЕН НАПРАВО ГОЛЯМ СМЯХ ПАДНА С РАЗПОЛАГАНЕТО НА ОГРОМНИТЕ ОГЛЕДАЛА В ПУСТИНЯТА САХАРА
54
3
 
9
 
! Отговори
ПОЛИТИЦИ БГта преди 10 години
ТВА НА СНИМКАТА Е МАСОНСКИ БАРДАК,СВЪРТАЛИЩЕ НА ТЕРОРИСТИ И ГЕЙОВЕ
53
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ХХХ"До 62То хубаво сраха, ама другаде ще мирише.......не у тях"Nqma kak da mirishe u tqh, to za qdene nqma da ima...
52
0
 
5
 
! Отговори
ХХХ преди 10 години
До 62То хубаво сраха, ама другаде ще мирише.......не у тях.
51
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Няма газ,но има една малка подробност.Няма и приходи в евро и долари,другарииии!А както знаем прикладите на автоматите не стават за гризане.
50
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 62 АнонименА зимъска,кога сняг забръска???????Да не викаш ЕВРОПЕЙЦИТЕ да ти разбиват л....о с Канго в тоалетната!!!!!!!
49
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Sraha na metenoto "bratushkite". Da tyrsiat iztochni pazari sega :)
48
2
 
7
 
! Отговори
??? преди 10 години
Добра новина.Само че кой ще връща комисионните на газ-промчиците?ААА?
47
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Доктор Сър ПичукДокторе, още утре ще ги сложи огромните огледала.Хубаво е, че имаме такива нАучни кадри като вас да ги изнасяме за Европа и белким се отървем завинаги :D
46
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 56 Доктор Сър ПичукМНОГО СКОРО такива като ТЕБ ще ви настигнем и ще ВИ е......без грам да мигнем!!!!!!!!
45
3
 
10
 
! Отговори
колибри преди 10 години
Когато аргументите на силата вземат превес над силата на аргументите вече няма оправия............ЕС е един измислен съюз като СССР.
44
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Днес.бг, и аз моля да дадете информация как са гласували българските евродепутати по партии! Спешно!
43
15
 
7
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 10 години
Много скоро Европа технологията ще позволи на Европа да разположи огромни огледала на територията на пустинята Сахара и руския газ автоматично става излишен. Тогава струхувам, се че нито *** нито ленин нито шостакович ще стасят "братушките" от гладна смърт.
42
3
 
9
 
! Отговори
Shark преди 10 години
До 1. Мдаа, ама май май ти не помнищ много неща - нпарвимер че хората имаха работа, че образование и здравеопазване бяха безплатни..и качествени, че храните също бяха качествени, а не пластмасови *** от хирепмаркети, и още мноооого други неща. Не приказвай за работи дето не ги знаеш
41
5
 
21
 
! Отговори
ДО 47 преди 10 години
Чакахме за ВСИЧКО ,но ИМАХМЕ ПАРИ ЗА НОВИ КЪЩИ,АПАРТАМЕНТИ,ВИЛИ ПО СЕЛА!!!!!!ИМАХМЕ БЕЗПЛАТНО ОБРАЗОВАНИЕ И ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ!!!!!Ти ДЕМОКРАТЧЕ,кога ще го направиш и ВЪВЕДЕШ това в България!!!!!!На куково лято!!!!!!!
40
3
 
17
 
! Отговори
Плямполник преди 10 години
47, що не си вземеш чукалата и отидеш на запад да си купуваш западни коли и дънки. Хората се чудят как да оцелеят днес, той ми се резпищолил за парцали. Вижда се, че си мамино детенце, не виждаш как живее Българина.
39
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Shark, само 25% от газта в Европа е руска и за едно лято тецовете могат да минат мазут ако трябва. 75% от експорта на Русия от друга страна са енергийните източници. Ако им спрат паричните потоци за една година ще фалират!
38
4
 
21
 
! Отговори
АнтиБългаризъм преди 10 години
Интересно е, как гласуваха Българските евродепутати. Моля редакцията, публикувайте по партии. Абсолютно съм сигурен, че ГЕРБерите са гласували с двете ръце срещу газопровода. Дайте да видим кои са антиБългари.