ЕП призова да не се изгражда Южен поток

Евродепутатите поискаха въвеждане на санкции срещу Русия
17 апр 2014 14:20, Елка Василева
100
ЕП призова да не се изгражда Южен поток
Снимка: архив, Reuters

Европейският парламент призова газопроводът Южен поток да не бъде изграждан, както и да бъдат потърсени други източници на газови доставки за ЕС. Евродепутатите се произнесоха по този въпрос с гласуването на резолюция на последното пленарно заседание за своя мандат, предаде БТА.

Резолюцията не бе подкрепена от групата на социалистите и демократите, които бяха сред вносителите, но впоследствие се оттеглиха. Документът бе гласуван с 437 гласа "за", 49 против и 85 въздържали се. Той призовава за въвеждане на санкции срещу руски енергийни доставчици, както и за преразглеждане на всички споразумения с Русия с оглед на евентуално преустановяване на тяхното действие.

Евродепутатите призоваха за налагане на подобни санкции заради събитията в Източна Украйна. Отправен е призив за предприемане на мерки срещу руски дружества, техните дъщерни представителства, особено в енергийния сектор, както и срещу руски инвестиции и имущество в ЕС.

Още по темата
Съветът на ЕС е призован да бъде в готовност за пристъпване към третия етап от санкциите срещу Русия (икономическо равнище), които да бъдат приложени незабавно. Резолюцията призовава за икономически, търговски и финансови санкции срещу Крим.

EП подчертава спешната необходимост от силна обща политика за енергийна сигурност за намаляване на зависимостта на ЕС от руски нефт и газ, включително с разнообразяване на енергийните доставки, за пълно прилагане на третия енергиен пакет и за възможност за временно спиране на вноса на газ, когато е необходимо.

В мотивите се отчитат действията на руската страна в Крим, Източна Украйна, Грузия, Абхазия и Южна Осетия в нарушение на основните норми и принципи на международното право, както и повишаването на цената за доставките на газ за украинските клиенти. Посочва се, че референдумът за Крим се е състоял под контрола на руските войски. Допълва се, че проруските отцепници, щурмували сгради на местната администрация в Харков, Луганск и Донецк, в повечето случаи са били ръководени от руски специални части.

Съществува опасност всяко допълнително усложняване на обстановката и придружената от насилие дестабилизация в Източна и Южна Украйна да бъде използвана от Русия като фалшив претекст за допълнителна агресия чрез военни средства, за предотвратяване на изборите за президент и за насилствена федерализация, предшестваща разделението на Украйна, се посочва в текста.

ЕП изразява убеденост, че отстояването от Русия на правото да използва всички средства, за да защитава руските малцинства в други държави, не е подкрепено от международното право и е в разрез с основните принципи на поведението на международно равнище през XXI век, като същевременно има опасност то да подкопае следвоенния ред в Европа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
6
 
21
 
! Отговори
ben преди 10 години
***!!!Евросъюз май ас. Има една шепа страни, които само печелят от тази забрана.
16
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
След таз трагична новина от мъка Бялата Златка изскимтя и си прегриза лявата предна лапичка!
15
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Доктор Сър Пичук: За жалост твойта лудост няма как да бъде озаптена
14
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А нашите тупаци преведоха 200млн по този проект които са си поредния пирон в ковчега нс НЕК
13
8
 
26
 
! Отговори
Tina преди 10 години
Я вървете на майната си европейска!А, да...Вие и до там не можете да отидете сами - трябва американците да ви хванат за ръчичка и да ви заведат.
12
6
 
9
 
! Отговори
лекар-пенсионер преди 10 години
И като какъв Сатанишев заповяда. Той е никакъв в Държавата. Или това е номера на Дилян Пеевски , прави се на луд и командва Държавата. Единствено съжалявам хората в нашата Родина. Тези *** от БКП-БСП-ДС ни командват 70 години и минималната пенсия е 80 евро. В Западна Европа и Гърция 800 евро. Какво да кажеш-*** народ слаба Държава.
11
5
 
6
 
! Отговори
дам преди 10 години
Няма ли кой да попита Пелтека какво стана с близо 200 милиона които преведоха другарите декември 2013 за проекта.Откраднаха ли ги или ДА Ето инфоВъпреки че споразумението за газопровода "Южен поток" не е предоговорено с "Газпром" и Русия, както поиска Европейската комисия, българските власти вече харчат милиони по проекта - при това взети назаем.Става въпрос за 191 милиона лева, с които ще бъде увеличен капиталът на дружеството "Южен поток България" от българска страна и реципрочно от "Газпром". Съвместната фирма е между БЕХ и "Газпром".България поема голям риск, като финансира
10
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ПРЕЗ ДРУГАТА СЕДМИЦА ПРЕЗИДЕНТА НА РУСКИЯ ВЛАДИМИР ПУТИН ОТИВА НА ОФИЦИАЛНО ПОСЕЩЕНИЕ В КИТАЙ,В ПЕКИН ПУТИН ЩЕ ПОДПИШЕ С КИТАЙСКИЯ СИ КОЛЕГА ДОГОВОР ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА ГАЗОПРОВОД ОТ РУСИЯ ЗА КИТАЙ...ЧЕСТИТО НА ЕВРЕО-ГЕЙСКИТЕ *** В БРЮКСЕЛ,В СЪЩОТО ВРЕМЕ ТУРЦИЯ ИЗЯВИ ЖЕЛАНИЕ ЮЖЕН ПОТОК ДА СЕ СТРОИ НА НЕЙНА ТЕРИТОРИЯ...ТАКА ,ЧЕ ЦЯЛАТА ТАЗИ ДАНДАНИЯ ЗА ГАЗОПРОВОДА Е ПОРЕДНАТА ЗАПАДНЯША ИЗМАМА ,ЗАЩОТО ГАЗОПРОВОД ЩЕ ИМА ,АМА ОТ РУСИЯ ЗА КИТАЙ,А ЗА СМЕШНИЦИТЕ ОТ ЕС ОСТАВАТ САМО ГЕЙ ПАРАДИТЕ
9
8
 
24
 
! Отговори
читател преди 10 години
Честито!Това е първият шамар, който си докарваме от докарване на Големия западен брат!
8
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А пък България иска компенсации от загубите. Ко прайм ся?
7
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
*** off and die
6
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Смисъл от Южен поток има само ако руснаците осигурят достъп по него и на други вносители, като Азербайджан. Това трябва да е условието на ЕС да подкрепи проекта!
5
33
 
12
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 10 години
Разумно решение от ЕП. Икономическата изолация ще държи руснаците в постоянна бедност и тяхната агресия ще зе озапти.
4
7
 
27
 
! Отговори
макето преди 10 години
абре я думам дека само у нашио парламент са изперкали ама и еуропата с ума сашли
3
17
 
8
 
! Отговори
бий чугуна преди 10 години
Свърши се, аплодисменти!
2
5
 
32
 
! Отговори
Кикс преди 10 години
Само ако спрат едновременно изграждането и на Северния!
1
7
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В знак на солидарност дали Германия и други страни ще спрат Северен поток или са на принципа "на нас да ние добре", да си ползваме руския газ, но санкциите и сметката да я плащат тези на юг? еврогейщини вдействие