ЕП призова да не се изгражда Южен поток

Евродепутатите поискаха въвеждане на санкции срещу Русия
17 апр 2014 14:20, Елка Василева
100
ЕП призова да не се изгражда Южен поток
Снимка: архив, Reuters

Европейският парламент призова газопроводът Южен поток да не бъде изграждан, както и да бъдат потърсени други източници на газови доставки за ЕС. Евродепутатите се произнесоха по този въпрос с гласуването на резолюция на последното пленарно заседание за своя мандат, предаде БТА.

Резолюцията не бе подкрепена от групата на социалистите и демократите, които бяха сред вносителите, но впоследствие се оттеглиха. Документът бе гласуван с 437 гласа "за", 49 против и 85 въздържали се. Той призовава за въвеждане на санкции срещу руски енергийни доставчици, както и за преразглеждане на всички споразумения с Русия с оглед на евентуално преустановяване на тяхното действие.

Евродепутатите призоваха за налагане на подобни санкции заради събитията в Източна Украйна. Отправен е призив за предприемане на мерки срещу руски дружества, техните дъщерни представителства, особено в енергийния сектор, както и срещу руски инвестиции и имущество в ЕС.

Още по темата
Съветът на ЕС е призован да бъде в готовност за пристъпване към третия етап от санкциите срещу Русия (икономическо равнище), които да бъдат приложени незабавно. Резолюцията призовава за икономически, търговски и финансови санкции срещу Крим.

EП подчертава спешната необходимост от силна обща политика за енергийна сигурност за намаляване на зависимостта на ЕС от руски нефт и газ, включително с разнообразяване на енергийните доставки, за пълно прилагане на третия енергиен пакет и за възможност за временно спиране на вноса на газ, когато е необходимо.

В мотивите се отчитат действията на руската страна в Крим, Източна Украйна, Грузия, Абхазия и Южна Осетия в нарушение на основните норми и принципи на международното право, както и повишаването на цената за доставките на газ за украинските клиенти. Посочва се, че референдумът за Крим се е състоял под контрола на руските войски. Допълва се, че проруските отцепници, щурмували сгради на местната администрация в Харков, Луганск и Донецк, в повечето случаи са били ръководени от руски специални части.

Съществува опасност всяко допълнително усложняване на обстановката и придружената от насилие дестабилизация в Източна и Южна Украйна да бъде използвана от Русия като фалшив претекст за допълнителна агресия чрез военни средства, за предотвратяване на изборите за президент и за насилствена федерализация, предшестваща разделението на Украйна, се посочва в текста.

ЕП изразява убеденост, че отстояването от Русия на правото да използва всички средства, за да защитава руските малцинства в други държави, не е подкрепено от международното право и е в разрез с основните принципи на поведението на международно равнище през XXI век, като същевременно има опасност то да подкопае следвоенния ред в Европа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
11
 
6
 
! Отговори
1 преди 10 години
До ЖороА бе ненормалник,ако не помниш комунизма да ти припомня:Стара 15 годишна "лада" струваше 10 000 лева,а нова 7000 лева,но се чакаше 20 години, за западна можеше само да мечтаеш,а заплатите средно бяха 250 лева,ако искаш да си купиш оригинални дънки отиваш пред магурата за да си купиш на черно долари 4 лева за долар,или пращаш сестра си да спи с *** или арабин студент ,защото ги имаше само в корекома,където левове не вървяха. Границата ни бе опасана с ограда за да не избягаш от комунизм
36
6
 
22
 
! Отговори
Shark преди 10 години
Референдум за излизане на Балгария от ЕС!! Веднага!! Заедно с предсрочни парламентарни избори. Ама дай боже Русия да ви спре Северен поток, тогава да видите къв ще го ядете, надути еврогейове такива.
35
5
 
6
 
! Отговори
Boston преди 10 години
Много ми е интересно като построим Южния путок какво ще стане? Европа, зависима от Русия? А ако се диференцират доставките е малко по-различно. Реално в момента е игра на нерви за лаещите мумии по форумите. Едва ли Путин е достатъчно недалновиден да печели от Запада. Иначе какво предлагате, всички да мелим на руски след някоя друга година, като гледам как са захапали Украйна. Айде започвайте да сричате и да търсите разговорници. Ко си мислите, че русите като дойдат ще се отнасят като хора с нас?
34
6
 
17
 
! Отговори
ПОЛИТИЦИ БГта преди 10 години
ГОСПОДА ПОЛИТИЧЕСКИ ***,КАК ДА ВИ НАБИЕМ В СТРАХЛИВИТЕ ПРОДАЖНИ КРАТУНИ ЧЕ БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД ИСКА РЕФЕРЕНДУМ ЗА НАПУСКАНЕ НА НАТО И ЕС? ТОВА СА ИНТЕРЕСИТЕ НА БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД,ИСКАМЕ РЕФЕРЕНДУМ,ТРЯБВА ЛИ НЯКОЙ ДА УМРЕ ЧЕ ДА НА ЧУЕТЕ ?
33
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Спират нещо,което го няма и не ги касае пряко.А защо не спрат Северен поток,та да им повярва човек.Какво очакваш от лицемери,евреи и гейове.
32
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
НЕ СМЕ ОВЦЕ И ТРЕВА НЕ ПАСЕМ!!!!ПАРКЧЕТА И ГРАДИНКИ СЪС ЗЕЛЕНА ТРЕВИЦА И ФОНТАНЧЕТА ЩЕ МИ ВДИГАТЕ СЪС ПАРИТЕ СИ САМО В БЪЛГАРИЯ!!!!!!ИСКАМЕ СИ ЗАВОДИТЕ,ПРЕДПРИЯТИЯТА,ФАБРИКИТЕ ОБРАТНО,КОИТО ВИ ПОДАРИХМЕ ЗА ЖЪЛТИ СТОТИНКИ!!!ВЪН БЪЛГАРИЯ ОТ ЕС И НАТО!!!!!ПЪЛНА НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ И ЗАТВОР ЗА КРАДЦИТЕ С ОФШОРНИ СМЕТКИ!!!!!!!
31
2
 
18
 
! Отговори
цък преди 10 години
Истината е, че искат да ни пробутат американски газ или химизиране на родината ни за добиване на шистов газ, отровена природа и работа и много парички за технология и добиването му. След като си тръгнат от тук, БГ ще е заприличала на лунен пейзаж.
30
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
АМИ НАПРАВЕТЕ СИ ГАЗОПРОВОД ОТ КАТАР ПОСЛЕ ЩЕ ИМ ЛАПАТЕ МАНГА ..ТЕ ПИ...И ТАМ ЩЕ СИ ПРОДАВАТЕ ГЕИСКИТЕ АВТОМОБИЛИ НЕ В РУСИЯ ХА.ХА.ХА
29
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЕС да си спре северния поток като иска санкции!Евроскептик ли.., то това вече смърди на икономически геноцид ,това било онова ,бе какво не ви отърва?Преди това не искахте ли да подписваме на ново?Аман от Евро-Лобизъм !
28
13
 
7
 
! Отговори
историк-анализатор преди 10 години
Мили ми прости и неграмотни другари. Никой не иска повече БКП-БСП-ДС на власт. Това е една от причините да се търси непрекъснато някоя нова партия да вземе властта. Въобще не си въобразявайте, че като плюете ГЕРБ и това ще ви помогне. ПРОСТО НАРОДА ВИ МРАЗИ. 70 години тормозите този народ с убийства, кражби на частни имоти, беззакония, отвличане на хора за пари и всякакви престъпления само и само терористите от БКП-БСП да са на власт. Е стига ви толкова.
27
15
 
4
 
! Отговори
пена преди 10 години
Само искам русофилчетата да кажат на кого ще се продава газта по тоя южен поток (ако се беше случил) и да се замислят дали всъщност хапят ръката, която ги храни...
26
7
 
34
 
! Отговори
Прост преди 10 години
Щом Еврейският съюз иска да спрем южен поток, значе имаме полза от него. Трябва твърдо да си защитаваме НАЦИОНАЛНИТЕ интереси!
25
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 01.01.2015 година ще фалира и България. Да ни е честита евросолидарноста.
24
3
 
7
 
! Отговори
JJJ преди 10 години
Става дума за незаконодателна резолюция на Европарламента, която има само препоръчителен характер и която вероятно ще бъде използвана предизборно.
23
21
 
5
 
! Отговори
Пешо преди 10 години
Браво на ЕС. Нека всичко руско да си стои в Русия. Шефу рече ,че можем да минем и без тях.
22
6
 
27
 
! Отговори
ПОЛИТИЦИ БГта преди 10 години
ПУТИН ДНЕС КАЗА ЧЕ ЩЕ ЗАЩИТИ ИНТЕРЕСИТЕ НА РУСИЯ СЪС ВСИЧКИ СРЕДСТВА,ЗА ЖАЛОСТ НЯКОЙ ОТ НАШИТЕ СЪСЕДИ МОЖЕ ДА ПОСТРАДАТ КАЗА ТОЙ,ТОВА Е ДЪРЖАВНИК,УСПЕХ ПУТИН БЪЛГАРИТЕ СА СЪС ТЕБ,БЪЛГАРИЯ МРАЗИ СЕЛФИТАТА
21
14
 
3
 
! Отговори
дедо пич преди 10 години
Браво!На *** Василева най-накрая и дойде акъла в главата,че не се намира у рУсия а в Европа!Ако спре и да трие коментари ще приемем ,че и е дошъл акъла в червената тиква!
20
8
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тези от Запад,докато не ВИДЯТ БЪЛГАРИТЕ ОБЛЕЧЕНИ В ТРЪСТИКОВИ ПОЛИ С ЛЪКОВЕ И КОПИЯ В РЪЦЕ,действащ ЕВРОПЕЙСКИ РЕЗЕРВАТ на помощи-НЯМА ДА СЕ СПРАТ!!!!!!Трябва НИЕ сами да ги спрем!!!!!ВЪН БЪЛГАРИЯ ОТ ЕС И НАТО!!!!!!!!!!!!!!
19
7
 
32
 
! Отговори
Жоро преди 10 години
Националните интереси на България бяха потъпкани от ЕС! За чий ми е ЕС на мен? Да ми продават полски яйца, гръцки домати и чешки картофи? Да караме десетгодишни немски автомобили? Да се радваме на английските гей паради, да посрещаме пияните шведски туристи, да обслужваме богатите франсета с платена любов? Излъгаха ни с ЕС! Да си го държат, България не получава нищо, само я унижават и унищожават! БЪЛГАРИЯ ВЪН ОТ ЕС!
18
14
 
9
 
! Отговори
Икономист преди 10 години
България нищо няма да загуби от Южен поток. Уж щяхме да получаваме транжитни такси, но накрая се оказа, че с всички транзитни такси които получава българия 30 години ще се изплаща Южен поток. Реално ще бетонираме монопола на газпром без да получим стотинка за това!