Санкциите срещу Русия - недостатъчни, ЕС - разединен

Западна преса: Европа се страхува от търговска война с Русия
Обновена: 29 апр 2014 10:31 | 29 апр 2014 10:28, Елка Василева
54
Санкциите срещу Русия - недостатъчни, ЕС - разединен
Снимка: архив, Reuters

Западната преса оценява вчерашното решение за разширяване на списъка с лица, които стават обект на санкции заради действията на Русия във връзка с кризата в Украйна, като недостатъчна мярка.

"Половинчатите мерки на Обама ще притеснят в малка степен Владимир Путин", пише в заглавие американският вестник "Вашингтон пост". Изданието посочва, че обявените вчера американски санкции са по-малки от това, с което високопоставени представители на САЩ заплашваха, когато преди три седмици започна руската офанзива в Източна Украйна.

"Нищо чудно", пише "Вашингтон пост", "че още, докато ги обявяваше, Обама изрази скептицизъм в това, че ще проработят." Високопоставени служители във Вашингтон са признали пред вестника, че САЩ биха могли да предприемат стъпки, които да причинят "сериозни вреди" върху руската икономика, но засега се въздържат.

Още по темата

Обяснението, което "Вашингтон пост" и френският вестник "Фигаро" дават, е че Вашингтон не иска да действа без подкрепата на Европейския съюз. Двата вестника цитират коментари в този смисъл на американски представители, направени вчера по време на медиен брифинг във Вашингтон. "Това създава впечатление, че американските санкции са насочени не толкова към спасяването на Украйна, колкото към избягване на по-нататъшни стъпки, които биха разтревожили Брюксел или биха навредили на американския икономически растеж в годината, когато предстоят избори", разсъждава "Вашинтон пост".

"Фигаро" цитира изказвания на американски представители, според които администрацията във Вашингтон се е споразумяла с европейските съюзници за налагането на секторни санкции срещу Русия най-вече във финансовата и енергийната област. Френското издание обаче също подчертава, че САЩ изчакват Брюксел да потвърди готовността си прилагане на тези мерки.

"Облекчение в Москва заради степента на американските санкции", пише в заглавие "Файненшъл таймс". Изданието също отбелязва, че списъкът от засегнати от санкциите лица ще има малък пряк ефект върху поведението на Русия.

"Европа се страхува от търговска война с Русия", обобщава в заглавие германският вестник "Ди Велт" и пояснява, че някои държави членки смятат санкциите за недостатъчни, други се опасяват от последиците за собствените си икономики, а САЩ полагат усилия да координират различните лагери.

В друг материал по темата "Ди Велт" разсъждава, че икономическите санкции представляват "война на половин цена". Според изданието както ЕС, така и САЩ отлагат преминаването в тази фаза. "ди Велт" обаче предупреждава, че икономическите санкции не могат да бъдат нито цел, нито край на политиката.  "Санкциите не са война. Но не са и мир. Те са вид война с други средства", пише германското издание и припомня, че историята на 20 век не предлага много примери за санкции, които са постигнали целта си.

Онлайн изданието на германското списание "Шпигел" обръща внимание на това, че Русия отдалечава Европа и САЩ едни от други. За действително болезнени мерки срещу Русия от двете страни на Атлантика няма единодушие, пише "Шпигел" и допълва, че САЩ изглежда искат бързо засилване на натиска върху Москва, докато европейците все още се надяват да могат да се разберат с Путин.

Повечето от западните медии отбелязват, че ЕС не е единен в отношението си към санкциите срещу Русия. Френският вестник "Монд" обобщава: " Западната солидарност пред лицето на руската агресия започва да се пропуква", множество европейски страни, сред които и Франция, се питат какъв ще е ефектът на допълнителните мерки и възможността им да въздействат върху развитието на събитията в Източна Украйна.

Изданието отбелязва, че вчерашната среща по въпроса за европейските санкции в Брюксел се е състояла на ниво посланици и че до момента няма насрочена нито среща на външните министри, нито извънредна среща на върха на ЕС, която да задейства взетите от посланиците технически решения.

"Монд" цитира изказване на дипломат, според когото руската стратегия печели от това, тъй като целта й е да поддържа хаоса в Украйна, да отслаби колкото може повече правителството в Кремъл и в подходящия момент да изтръгне колкото може повече отстъпки в свой интерес при решаването на бъдещото устройство на Украйна.

Швейцарският вестник "Тан" също подчертава, че ЕС е разделен по въпроса за руските санкции и посочва, че Полша и балтийските държави се обявяват за колкото може по-решителни мерки, докато Унгария, Словакия и България, които както и Германия, имат силни икономически и енергийни връзки с Русия, се противопоставят на твърдия подход.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още по темата: САЩРусияЕСсанкции
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
0
 
! Отговори
Санкт Питер преди 9 години
Противопоставянето на санкции е вид война. Война на глупаците срещу наглите. Това противопоставяне ще доведе до война, защото за Путин няма граници, които да не може да пресече. И този път Германия ще плати за гяволъка си. Ще плати много по-скъпо отколкото след 2-та световна. Не само ще е "down", а и "out".. В момента щатите се пренастройват от сътрудничество с Русия към конфронтация. Това изисква малко време, защото са демокрация а не диктатура. Но резултатът ще е същия - разгром на нацизма.
37
1
 
10
 
! Отговори
Янко преди 9 години
До демократСъвсем си объркал понятията! Как си завършил начално образование? НАТО има "много красиви архитектури (!) и произведения на изкуството"! В Европа има...красиви архитектурни паметници и..., а цивилизованият алианс НАТО има много танкове, БТР-и и самолети, които видяхме какво направиха в Сърбия - избиха 3500 мирни граждани, бомбардираха болница, мостове, посолство! Ама на земята не посмяха да стъпят, защото србе су муже и hе ги прцат здраво! А те са свикнали на нежности!
36
2
 
13
 
! Отговори
До №33 преди 9 години
До до До гурбетчияДо, до, до! Аз ще кажа "ре"! Ти си нещастен провокатор, някакъв никаквик, който сее омраза! Първо бъркаш кримските българи, които са си чисти българи като нас с казанските татари, които сега обичат да се наричат "булгари" и са потомци на племената на Аспаруховия брат, наречени "татари" от златноординските завоеватели. Те са други от кримските българи и от кримските татари. Сталин е направил много бели - преселвания, гонения, но НЕ Е ИЗБИВАЛ БЪРГАРИ! А ти си жалък ***
35
1
 
13
 
! Отговори
Европа преди 9 години
До Анонимен 39Какъв икономист от световен ранг!Като си толкова силен в икономиката, че чак уроци се готвиш да преподаваш, защо България е най-бедната страна в ЕС.Преподавай на родните икономисти за да станем най-силната икономика в света!Дружбата си е дружба, но интересите на държавата са по-важни, особено когатое ясно, че Америка играе собствените си геополитически игри срещу Русия и иска всички да и се подчиняват.
34
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Някъде, може и в този сайт, пишеше, че Германия имала 50 млрд годишен оборот с Русия, от която зависели 150 хиляди немски работни места. Правилната европейска позиция = немската позиция. Да се държим за братята немци, щото те си знаят интереса и са ууууумни.
33
1
 
7
 
! Отговори
Тончо преди 9 години
ЕС с голямо удоволствие ще наложи санкциите но тук двойния стандарт не важи и ще си набие сама шута отзад и се изяжда от яд.Зависими ли са ?
32
29
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
СМЕШНИЦИИИ! РУСИЯ И КИТАЙ И КОИО ИСКАТЕ ПО СВЕТА БЕЗ ЕВРОПА И СЕВЕРНА АМЕРИКА СА ЗА НИКЪДЕ!НЯМА ДА ВИ ПРЕПОДАВАМ В МОМЕНТА ОСНОВИТЕ НА СВЕТОВНАТА ИКОНОМИКА!
31
2
 
33
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 9 години
Г-ДА ПРОДАЖНИЦИ БЪЛГАРИ РАЗБЕРЕТЕ НА РУСИЯ НЕ МУ ПУКА ЗА УКРИНА.ВЪВ ВЛАССТ СА БЕНДЕРОВСКИ ФАШИСТИ.НАЦИОНАЛИСТИ.ВЪВ СТРАНАТА ЖИВВЕЯТ РУСНАЦИ БЪЛГАРИ ТАТАРИ УКРАИНЦИ АРМЕНЦИ ЕВРЕИ ЧИЧЕНЦИ ГАГАУЗИ (турци)И ОЩЕ МНОГО.... НАРОДА СЕ СЪЕДИНИ ПРОТИВ ЗАПАДНАТА ФАШИСТКА УКРИНСКА ХУНТА КОЯТО Е ПОДКРЕПЕНА ОТ САЩ И ЕС.САЩ ДАДЕ 5 МИЛЯРДА ДОЛ.ЗА ТОЗИ ПРЕВРАТ А НАРОДА Е ЗА РУСИЯ.САЩ ИСКА ДА УНИЩОЖИ РУСИКОНОМИКА.СЪС ТЕЗИ САНКЦИИ МАЛКО ОСТАНА САНКЦИИТЕ ЩЕ СЕ ОБЪНАТ КЪМ ТЯХ СКОРО ЕС ЩЕ ИМА КРИЗА ЩЕ СТРАДА И БГ
30
2
 
26
 
! Отговори
Брат преди 9 години
Прав си Румбо. На Европа Украйна въобще не и трябва. Но има друго, на САЩ му трябва клин в колелото на Евразийския съюз, където има място за ЕС. Това тресе хамериканците, та чак пломбите им изкачат. А снощи Назарбаев каза, че въпреки всички трудности документите за Евразийския съюз ще се подпишат в края на май. Предполагам след посещението на Путин в Китай, а може и по това време. Така че "военното джудже" май няма да е толкова мъничко, а ЕС-икономически гигант доста ще се смали.
29
2
 
37
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
Европа аха да излезе от рецесията и САЩ и натресоха колосален проблем-украинската криза!На ЕС нито им трябва,нито искат Украйна за член!Треска ги тресе,какво ще стане,когато милиони гладни украинци плъзнат из Европа!А те ще тръгнат без съмнение,защото са зле-като нас.От България излезнаха 20% от населението(1.5млн.)За Украйна-20% от 45млн. са 9млн.!Да не би украинците да са по-различни?Може би набързо ще си оправят държавата,щото досега 25г. Русия им пречеше?Да,ама не!
28
3
 
21
 
! Отговори
До 31 преди 9 години
Никой не е казал да няма Украйна бе ***! Казвам че Украйна трябва да уважава ВСИЧКИ НАЦИОНАЛНОСТИ, а не да туря под нож всички руснаци. Не си ли видял плакатите. Дават 10000 дол. за сепаратист или "москаль". Това какво е? Като за партизанските глави през фашизма! КАЖИ ТОВА КАКВО Е??? МИР, ДЕМОКРАТИЯ, ЛИБЕРАЛИЗЪМ ИЛИ ЧИСТ ФАШИСКИ ТЕРОР? Това са украинците, потомци на СС Галичина, украинци от фашиската армия.Гледай кадри от техни паради,ВИЖ,ЧУЙ! Това е страх и смърт. Затова и Европа се стресна
27
28
 
1
 
! Отговори
до До гурбетчия преди 9 години
То май няма и българи в Русия.Сталин отдавна ги изби една част друга превърна в татари.
26
26
 
2
 
! Отговори
До 28 преди 9 години
Какви глупости ръсиш бе, ***! Какво като няма украински народ, какво? Да няма държава ли? Ти изобщо знаеш ли колко държави съществуват с по няколко народности в тях? Швейцария? Не, Русия! РУ-СИ-Я, *** такъв, е съставена от 100 000 народности, нека тя да се разпада на съставните си части!
25
31
 
2
 
! Отговори
М-даа преди 9 години
Русия пак няма да изяде дървото, което заслужава. А руският народ вече 100 години яде дърво, което не заслужава.
24
3
 
30
 
! Отговори
не син преди 9 години
Положението в България е трагично,но поне такива *** като ГУРБЕТЧИЯ са се самоизчистили от страната ни !
23
3
 
37
 
! Отговори
До гурбетчия преди 9 години
Абе като гледам само ти си пишеш коментарите. Ха, ха, нали знаеш кои си говорят сами? Виж, само ти си останал да пръскаш слюнката си от безсилие и злоба. Няма, няма ***!!! Всички виждат кой е агресора и окупатора в Украйна - САЩ! Техните войници чий го търсят там? С бомби мир и демокрация не се насажда. НЯМА УКРАИНСКИ НАРОД, ТОВА Е СБОР ОТ ПОЛЯЦИ, ЧЕХИ, УНГАРЦИ, РУМЪНЦИ И РУСНАЦИ. ВСИЧКИ ВЕЧЕ ГО РАЗБРАХА, освен разбира се *** като теб.
22
2
 
45
 
! Отговори
ттт преди 9 години
Управляващите в Европа и САЩ знаят, че не могат да навредят на Русия. Тия санкции са повече за вътрешна употреба, да заблудят собственното си население, че не са безсилни.
21
34
 
1
 
! Отговори
демократ преди 9 години
Докато не се пусне голяма химическа бомба в Москва .Все пак НАТО е цивилизован алианс а и има много красиви архитектури и произведения на изкуствата
20
43
 
3
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 9 години
ПРАВИ СА АМЕРИКАНЦИТЕ ! НЕ Е ЧЕСТНО ЦЯЛ СВЯТ ДА ЧАКА САМО АМЕРИКАНЦИТЕ ДА НАЛАГАТ СЕРИОЗНИ САНКЦИИ И АМЕРИКАНЦИТЕ САМИ ДА ОПРАВЯТ СИТУАЦИЯТА ,ПЪК АКО ИМА ПРОВАЛ ТЕ ДА СЕ ИЗДЪНЯТ !!! ТРЯБВА И ЕС И ВСИЧКИ ПО-ГОЛЕМИ И ВАЖНИ ДЪРЖАВИ ДА СЕ ОБЕДИНЯТ В ЕДНА КАУЗА И ДА НАКАЖАТ АЛЧНИЯТ руснак РЕШИЛ ДА СЕ ГАВРИ С УКРАИНСКИЯТ НАРОД И С ЦЯЛ СВЯТ
19
22
 
3
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 9 години
До до курбетчияВикаш за да не се издънят само САЩ, да повлекат и ЕС със себе си, а с тях и нас. Я си махни феса за секунда да ти се проветри мозъка и пробвай пак.ВИКАШ,СТРАХ ТЕ Е ДА НЕ ПОВЛЕКАТ И ВАС ?! АМИ ТОВА ВИ Е ГЕНЕТИЧНО ЗАЛОЖЕНО ,ВИНАГИ СТЕ ЧАКАЛИ ДРУГИ ДА ОПРАВЯТ ПОЛОЖЕНИЕТО ,ДОРИ ДА ВИ СПАСЯВАТ ОТ РОБСТВА И ПР. ! САМИ НЕ СИ МЪРДАТЕ ПРЪСТА ЗА НИЩО !