ЕС иска единна цена на руския газ за всички държави членки

Йотингер: Нужни са паневропейски мрежи за транспортиране на газ и ток
2 май 2014 14:02, Елка Василева
184
ЕС иска единна цена на руския газ за всички държави членки
Снимка: Reuters

Европейският съюз (ЕС) иска единна цена на руския природен газ за всички държави членки, предаде Ройтерс.

Това съобщи еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер, който е във Варшава, за да се срещне с представители на Русия и Украйна във връзка с газовата война между двете източноевропейски държави.

Йотингер говори след среща с полския министър-председател Доналд Туск, който пък предложи създаването на европейски енергиен съюз с цел намаляване на енергийната зависимост на Европа от Русия.

Още по темата

Туск предлага и съвместно закупуване на руски газ на европейско ниво като част от новия енергиен съюз.

"Искаме единна цена на газа за общия европейски пазар", заяви Йотингер на съвместна пресконференция с Туск.

Еврокомисарят каза още, че Европа трябва да изгради паневропейски мрежи за транспортиране на природен газ и електроенергия, включително повече интерконектори, както и терминали за втечнен газ с цел повече диверсификация на източниците на синьото гориво.

“Играта “разделяй и владей” и каквато и да е игра от този тип, която Москва предлага, не може и няма да бъде приета от държавите членки на ЕС”, каза още Гюнтер Йотингер.

В момента държавите от общността купуват руски газ въз основа на двустранни договори с Москва и плащат различни цени, посочва информационната агенция. Общите покупки биха подобрили мощността на ЕС за водене на преговори и за понижаването на цената.

“Ние имаме много големи различия по отношение на цените на природния газ. Колкото по-висок е делът на руския газ в доставките на една страна, толкова по-високи са цените”, коментира още еврокомисарят.

Въпреки няколкото газови кризи между Русия и Украйна и частичното спиране на доставките на руски газ за Европа, транзитирани през Украйна, Брюксел не успя да намали зависимостта си от вноса на руско синьо гориво. Държавите от общността задоволяват около една трета от нуждите си от природен газ с доставки от Русия.

Икономически новини четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
2
 
2
 
! Отговори
Прав ли съм? преди 9 години
"ЕС иска единна цена на руския газ за всички държави". А това не е ли уравниловка, администриране на цените - значи комунизъм!?!Ако аз имам 5 кг.круши, не е ли САМО моя работа на кого и за колко да ги продам!?!
131
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И аз искам в ЕС всички да получаваме еднакви заплати ама няма. Ей го на в България хората получава5 по 250 евро а цените по високи и от Мюнхен където получават 3000 евро.
130
5
 
4
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 9 години
Ето, това е "лошият" ЕС. Иска цената на газа за България да е ниска, както тази в Германия, Франция и т.н. Но любимата Русия ще каже НЕ, защото иска да смуче кинти от лековерните си фенове в източномизерния си сателит България. И те, понеже са слепи, да плащат скъпия природен газ и да пеят руски песни. Nice, а?
129
4
 
5
 
! Отговори
дядо преди 9 години
започват да намирисва не на пазарна икономика ,а на централизирана... КОМУНИЗЪМ!!!Това което говори въпросния другар Йотингерчо си е чист популизъм за пред зомбираната тълпа
128
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Подобно решение само е в интерес на България.Нооо,това естествено не устройва нашенските ***!Долните предатели,за интереса на *** и Русия са готови да заколят и внуците си,долни ***!
127
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И ние в БГ искаме ЕС заплати, даже ни обещаха ама казаха друг път. Хааааахаха. Светът днес е пълна трагекомедия
126
3
 
5
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Защо се разтревожиха изведнъж тези хора при новината ,че може драстично да намалее цената на газа.
125
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То и в СИВ бяхме с такива ценообразувания, а после казаха от европата че било грешно!Сега що така обръщаме пак назад? Нали цените са според търсенето и предлагането?
124
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Една цена?Това пазарна икономика ли е или планирано соц стопанство?Нещо друго ни учеха по време на прехода за цените и пазарите :)
123
0
 
1
 
! Отговори
кико преди 9 години
143--Правилно......
122
2
 
3
 
! Отговори
144 преди 9 години
До до 144Живееш в Германия--А плюеш там откадето си пил вода.....меко казано-двуличник
121
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А, бе, хора,България купува най-скъпият газ, защото е малък пазар и защото има само едно място, откъдето да го вземе.Няма нищо по-изгодно за България от единно Европейско договаряне!!Това значи: купуваме на едро; плащаме здраво и искаме всички възможни отстъпки!Няма по-изгодно нещо за България!Как може човек въобще да спори с това и да коментира каквито и да било други щуротии?! Искаме ли да падне цената на газа или не? Ако не, какво искаме?
120
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ЕС е правСпоред вас е нормално страни с различна консумация и различни пътища за доставяне на газ, да имат еднаква цена на газа и това е пазарно? При това положение, защо ни беше изобщо третия либерализационен енергиен пакет?
119
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
България трябва да избира по - малкото зло! В случай по - малкото зло е ЕС, избора е ***, не бъдете продажни!
118
2
 
7
 
! Отговори
ЕС е прав преди 9 години
Еднаквите цени е бизнес,различните цени са политика!
117
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до 144"Властта не е централизирана" - ЕК и ЕП, не е централизирано, така ли? И създаването на все повече регулации, не е централизиране, така ли?"средствата не са централизирани" - а Еврото не съществува? Идеите за банковия съюз и единния регулатор, също ги няма?Разликите, които правите са в различни времена, които, нормално водят и своите промени. Да, има разлики в някои отношения, но определено скоро няма да са много големи.
116
2
 
5
 
! Отговори
4 преди 9 години
ЕС СССР бла бла бла кво направихте вие за 25 годни демокрация освен да си навиете часовника и да отидете на работа? истински спецялисти и в бг си искарват пари.
115
7
 
4
 
! Отговори
до 144 преди 9 години
хахах абсолютни глупости! Не сме в шенген, защото сме корумпирани и не можем да гарантираме никаква сигурност на ЕС! ЕС няма никакви допирни точки идеологически до СССР! Властта не е централизирана, средствата не са централизирани, пълна свобода на търговските обекти, саморегулиращ се пазар, свобода на словото, равни права за всички и пр. Разликите са огромни и на всякъде! Та вие изобщо живяли ли сте в СССР бе деца мой?? Аз съм учил там, сега живея в Германия и мога да направя разликите ...
114
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
гледам доста *** коментари, направени от общаци без грам понятие от икономика и международни отношения. Аре да си спестите свръхтъпизмите, написани само на база емоционален афинитет към негърски сокс...
113
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 144Всъщност началото на ЕС е доста различно от СССР, по-скоро е като на СИВ, идеята е за единен пазар, но с времето на чиновниците от Брюксел им се хареса властта и сега се опитват да го преправят на проект стил СССР.