Стотици запалиха свещи пред дома на профсъюзите в Одеса

Новият началник на милицията в града e с български корени
Обновена: 4 май 2014 19:41 | 4 май 2014 19:40, Камелия Цветанова
20
Стотици запалиха свещи пред дома на профсъюзите в Одеса
Снимка: Ройтерс

Надпис "Помни Хатин" е поставен на сградата на изгорелия дом на профсъюзите в Одеса, където на 2 май при пожар и сблъсъци загинаха 46 души и десетки други бяха ранени. Хатин е село в Беларус, което е опожарено на 22 март 1943 г., по време на Втората световна война, от 118-и полицейски батальон, с началник-щаб Григорий Васюра и германска СС част, с командир щурмбанфюрер Оскар Дирлевангер.

През днешния ден стотици жители и гости на Одеса продължиха да носят цветя и да палят свещи пред сградата на дома на профсъюзите. По стълбите и покрай стените на сградата са поставени портрети на загиналите, а край тях са натрупани цветя. Много жители на града влязоха в изгорялата сграда, за да запалят в нея свещ в памет на загиналите. На Куликово поле свещеници отслужиха панихида.

В Одеса вчера, днес и утре са дни на траур. Двудневен траур е обявен в цяла Украйна, както и в Крим.

Междувременно „Фокус“ съобщи, че българин е новият началник на милицията в Одеса. Полковник Дмитрий Фучеджи, назначен за временно изпълняващ длъжността тази сутрин, е роден през 1956 година, в село Червеноармейское, Болградски район, Одеска област, става ясно от официалната му биография. В системата на Министерството на вътрешните работи служи от 1976 г., като започва от Болградски район.

Старото име на село Червеноармейское е Кубей, а основният състав на жителите му са българи и гагаузи. Кубей е родното село и на академик Александър Теодоров - Балан (1859 - 1959), филолог, едно от най-значимите имена в българското езикознание през миналия век. Масовото заселване на българи и гагаузи в Кубей става от края на XVIII и първата половина на XIX век. Най-големите преселения са свързани с Руско-турските войни от 1768 - 1774, 1787 - 1792, 1806 - 1812 и 1828 - 1829 г.

Село Червеноармейское (Кубей) се намира на 18 км от Болград, най-големия културно-просветен център на българите в тази част на Бесарабия, и на около 220 км от Одеса.

Фучеджи е наша фамилия, смесица от български и гагаузки брак, коментират още българи от Одеса, цитирани от „Фокус”.

Фучеджи, който досега е бил зам.-началник на одеската милиция, е бил ранен в ръката при сблъсъците в петък, съобщиха украинските медии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Затвор за НАНО-ЛИДЕРА от Кремъл. Тези жертви са на неговата съвест !
14
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ ! 3"Вече дори Москва няма да може да спре това..." Kaк , да спре, бе нещастнико, та тя тъкмо Москва от девет дола вода носи за да подпали Украйна !
13
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Прочетох всички съобщения тук и се разревах... Българи-Братушки, благодаря ви много за искренно съчувствие към нас одессити! Обичам Ви много!
12
11
 
8
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Кой прати руски в Одеса? Кой?
11
5
 
16
 
! Отговори
Попа с картечницата преди 9 години
Цената на истината кой седи зад целия този цирк е 46 жертви.Цената е голяма но истината излезе на яве как прозападните са продажници и готвят икономически капан на Украйна със заеми от милиарди които после няма да могат да върнат и ще бъдат роби до гроб на МВФ и световната банка.
10
3
 
19
 
! Отговори
Кашчей Безсмертний преди 9 години
"Насилието в Одеса, където на 2 май при сблъсъци между про- и антируски демонстранти и пожар на Дома на профсъюзите загинаха 46 души, е част от руски план за унищожение на Украйна, заяви украинският премиер Арсений Яценюк, цитиран от световните агенции."Министерството на вътрешните работи на Украйна обяви вчера, че изгорелите са се подпалили сами.Този да реши дали руснаците са виновни, или са се запалили сами.Миии... нямам думи.
9
2
 
35
 
! Отговори
681 преди 9 години
Бог да прости новите герои от града -герой Одеса! Цал свят вече знае кои са подстрекателите и виновниците за събитията! Народът е казал:" Лакомо д.упе кръв ***",който се лакоми да погълне света накрая умира от преяждане.
8
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
BOG DA PROSTI NEVINNITE JERTVI N A XUNTATA OT KIEV.SMYRT NA FA6IZMA I CIONIZMA SVOBODA NA NARODA.BOJE KOLKO AKTUALNI SA I DNES TEZI DUMI
7
6
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Колко са хитри американците!Подпалват войни и размирици на другия край на света, а при тях всичко си е наред.Минимална безработица, евтин (арабски) бензин. Евтина храна, от страните от третия свят, на които американците са разрушили икономиката.
6
5
 
56
 
! Отговори
Отлуната преди 9 години
Светла им памет на загиналите! А главните виновници за ПАЛЕЖА са във Вашингтон и Брюксел!
5
3
 
61
 
! Отговори
Според... преди 9 години
Според Аштън, Кери, Меркел и украйнската управляваща шайка тези са терористи, така ли? Ай сиктир от западна демокрация подчинена на корпоративни интереси!
4
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
първобитни войнствени хора
3
3
 
43
 
! Отговори
дядо преди 9 години
Трагедия е *** на...(няма да напиша истинското име на тези които ни имат за животни-гоим,защото ще ми изтрият поста)да избият Народа си ,а истинските виновници да пресмятат колко още ще забогатеят,като поробят останалите живи с неизплатими кредити
2
3
 
56
 
! Отговори
Kalin преди 9 години
Трябва жестоко отмъщение и наказание за невинните жертви.Това вече не се търпи!
1
4
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
покажете снимките на загиналите изгорени от фашистките зверове торелирани от европа