Започна референдум за автономия в Донецка и Луганска област

Путин призова организаторите да се откажат, САЩ - няма да го признае
Обновена: 11 май 2014 09:11 | 11 май 2014 07:46, Анисия Иванова
250
Започна референдум за автономия в Донецка и Луганска област
Подготовката за референдума. Снимка БТА

Проруските сепаратисти ще произведат днес в източната част на Украйна референдум за бъдещето на тази част на страната.

Президентът на Русия Владимир Путин вече призова организаторите на референдума в Донецка и Луганска област да се откажат от плановете си, но те не се вслушаха и продължиха подготовката за допитването, предаде Франс прес. Според Ройтерс гласуването ще започне в 5 ч. по Гринуич и ще продължи до 19 ч. по Гринуич.

Ще се гласува в 53 населени места в двете области. След края на изборния ден урните ще бъдат транспортирани до областните центрове. За изборни секции ще се използват сградите на училища, болници и учреждения.

Още по темата

Въпросът на бюлетината е "Подкрепяте ли самоуправление на Донецката народна република?". Според Ройтерс тази формулировка е доста неясна. Смята се, че 3 милиона души имат право на глас. За организацията на вота са използвани по-малко от 1200 евро, основно за закупуването на тонерите на трите принтера под наем, на които са отпечатани бюлетините. Няма изискване за избирателна активност. А възможностите за манипулации на вота са огромни, посочва Ройтерс.

Лидерите на проруския бунт в промишлената източна част на Украйна досега са дали малко информация за това как трябва изглежда тяхната бъдеща "република", какви права ще има и дали ще иска да се присъедини към Русия, както направи Крим през март. Допитванията до общественото мнение показват, че повечето жители на тази част на Украйна искат да останат в Украйна, но районът да получи нещо като статут на автономна република, способна да устои на прозападния курс на Киев, посочва Ройтерс.

Начинът, по който е формулиран въпросът, на който днес ще трябва да отговарят гласоподавателите, може да бъде интерпретиран като изразяване на подкрепа за държавно самоуправление или държавен суверенитет - термин, който може да получи подкрепа на широк спектър гласоподаватели в Луганск и Донецк - онези, които искат известна децентрализация, онези, които искат федерална държава и онези, които следват твърда линия и виждат бъдещето на този район на Украйна единствено в пределите на Русия.

Ако на референдума надделее отговорът "да", то това потенциално ще "отвори вратите" и за трите варианта, отбелязват информационните агенции.

САЩ няма да признаят за законни референдумите за самоопределение, насрочени за днес в украинските Донецка и Луганска област, каза снощи говорителката на Държавния департамент Джен Псаки, цитирана от ИТАР-ТАСС. По думите й тези незаконни според украинското законодателство и международното право начинания водят до "разкол и безредици" и са нарушение на териториалната цялост на
 Украйна.

Псаки подчерта, че Русия не е използвала влиянието си, за да предотврати референдумите в Източна Украйна. Говорителката на външнополитическото ведомство на САЩ  потвърди позицията на Вашингтон, че все още е налице значително руско военно присъствие по границата с Украйна. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


250
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
151
0
 
3
 
! Отговори
Nemec преди 9 години
до 222Или не владееш добре немски или нарочно манипулираш.Цялата статия е в стил,"една жена каза" и изрично се подчертава,че се използват непроверени руски източници...
150
1
 
0
 
! Отговори
do 238 преди 9 години
научи ПРАВОПИСА.Кокото думи-толкова правописни грешки:-)
149
2
 
4
 
! Отговори
DDR преди 9 години
Колко много хора с небългарско съзнание и тоталитарни ценности готови на кървав саморазправа с инакомислещите пишат тук. Тъжно и страшно...
148
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БРАВО НА 128- МИЛЕВ
147
1
 
19
 
! Отговори
ДО 226 преди 9 години
Американските тюлени са само по филмите.Иначе като държава янките нямат спечелена нито една война,хвърлят бомбите и бягат или въвличат и други държави в това число и България и се оттеглят (и както се казва в песента след себе си сто бели остават) срама да е по малък.
146
6
 
2
 
! Отговори
Familia Rosenberg... преди 9 години
До ДО 210A na Bylgaria dylga e 600 triliona, a na Albania 700 triliona, A na Afrika 900 triliona... Kyde ste uchili matematika be Rusofili??? Trilioni... neshtastni dvoikadziii ot Bai Toshovo vreme... Mislete predi da pishete be. Vie imate li vyobshte vyobshte sys kolko nuli se pishe trilion...
145
0
 
0
 
! Отговори
sasha.koen.9 преди 9 години
Бъди автономен. Просто погледни: iconomicabg.blogspot/p/blog-page_2.html
144
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
в русия е хубаво, но да не си там...
143
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Smyrt na zapada i Fashington svoboda na naroda.
142
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 226: пий си витамините и анаболите.
141
2
 
27
 
! Отговори
МИЛЕВ преди 9 години
НАЛИ КАЗАХМЕ ВЕЧЕ ,ЧЕ МЕЖДУНАРОДНИТЕ УБИЙЦИ НА МИРНИ ХОРА ПО СВЕТА /САЩ И ЕВРОПА /,НЯМАТ ПРАВО ДА КАЗВАТ КОГО ЩЕ ПРИЗНАВАТ И КОГО НЕ ! ТЕ ,ПРОСТО СА СИ УБИЙЦИ И ТОЛКОЗ -ЗАД ТОВА ТВЪРДЕНИЕ СТОЯТ ФАКТИ КАТО ЮГОСЛАВИЯ , АФГАНИСТАН , ЕГИПЕТ , СИРИЯ И ОЩЕ ДЕСЕТКИ ИЗПЕПЕЛЕНИ СТРАНИ И ОБЪРКАНИ ЧОВЕШКИ ЖИВОТА ! ЗАТОВА ,МАРШ / ПАК ПОДЧЕРТАВАМЕ / ОТ ГРАНИЦИТЕ НА РУСИЯ ,ГОСПОДА СВЕТОВНИ ЖАНДАРМИ И УБИЙЦИ ! ИНАЧЕ ,МЕЧКА ЩЕ ВИ ГАЗИ - И ТО СТРЪВНИЦА !
140
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 222: Лнкът си беше на Шпигел, какво общо с Русия видя?
139
23
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ВОЮВAТ В СЛAВЯНСК "AМЕРИКAНЦИ" НA КУКОВО ЛЯТО, AКО ТAМ ИМAШЕ ТЮЛЕНИ, РУСКОЕЗИЧНИЯ КРИМИНAЛ НAЧЕЛО С ПУШИЛИН СЕГA ЩЕШЕ ДA Е В ПЪКЪЛA, A НЕ НA " ОПAШКИТЕ" ЗA " РЕФЕРЕНДУМ"! МAНИПУЛAЦИЙКИ, КAТО И ЦЯЛAТA ПAТAКЛAМA В ДОНБAС, НИКОЙ ПО СВЕТA НЯМA ДA ПРИЗНAЕ ПОДОБНО " НAРОДНО ДОПИТВAНЕ", A РЕСТРИКЦИИТЕ ОТ ЗAПAД ЩЕ СЕ ЗAСИЛВAТ! ТОВA ХИЧ НЕ Е ДОБРЕ ЗA РУСКИТЕ *** У НAС!
138
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Германското издание Bild am Sonntag уточни, че в Славянск срещу привържениците на федерализацията воюват 400 елитни войници от американската военна компания Academy, известна в миналото като Blackwater.Цялото: bulgarian.ruvr.ru/news/2014_05_11/S-zhitelite-na-Slavjansk-vojuvat-elitni-amerikanski-vojnici-4599/
137
1
 
7
 
! Отговори
do 173 преди 9 години
Комисията изглеждаше безпристрастна, награби яко Викиту, направо я разчекнаха от неудобни въпроси по едно време бая се оплете в лъжите си, явно и в щатите не се харесват безразборните войни, които организират и подкрепата за фашагите най-вече! 5млрд са много пари, даже и за щатите, ще и държат сметка за всичко, особенно когато тов.Путин взема черешката на тортата, платена от щатите.
136
0
 
6
 
! Отговори
Аз съм прост но ... преди 9 години
spiegel.de/politik/ausland/ukraine-krise-400-us-soeldner-von-academi-kaempfen-gegen-separatisten-a-968745.html Заповядай немски линк тогава!
135
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 221 нa рускоезУчен " линк" вярa не може дa имa! в русия е терор нaд журнaлистите несъглaсни с московските джуджетa! примери колкото искaш.
134
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 219: Благодаря ти, че преведе статията на Шпигел на евро(г)пейски, защото аз пубикувах линк преди час и реакция нулева.
133
0
 
6
 
! Отговори
Salajadin преди 9 години
germanskia Shpigel prizna za 400 profesionalni,naemni ubiici ot US ACADEMI-BLACWOTER,izprateni v iugoiztochna ukrayna,no ima drugi iztochnici kato Bild koito predpolagat che sa pone dvoino,celta na garbavonosite lasna,yasni sa veche i sledvashtite im hodove
132
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
С една дума US и ЕС са затънали ако не до шията то поне до гардите ( не гърдите на баронеса Аштън тя има шия) в дългове и излизането от тоя капан според тях е в обединяване на пасивите и общото им изплащане.Силово пренасочване на ресурси и капитали.