ЕС, САЩ и НАТО: Референдумите в Украйна са незаконни

Сега решаваме какви да бъдат следващите ни крачки, каза Расмусен
Обновена: 12 май 2014 21:42 | 12 май 2014 21:37, Александър Попов
206
ЕС, САЩ и НАТО: Референдумите в Украйна са незаконни
Снимка: Reuters

Европейският съюз не признава вчерашните сепаратистки референдуми в Източна Украйна. Те са незаконни, заяви на
пресконференция президентът на ЕС Херман ван Ромпой, цитиран от Франс прес.

Ако Русия не работи за деескалиране, ЕС е готов да приеме допълнителни санкции срещу нея, с по-голям обхват и в множество сфери, подчерта той.

Още по темата

САЩ смятат за незаконни състоялите се в неделя в Донецк и Луганск референдуми за самоопределение на тези два
източноукраински региона и не признават резултатите им, заяви говорителката на Държавния департамент Дженифър Псаки, цитирана от Франс прес. Според Вашингтон тези референдуми само задълбочават разкола и хаоса в Украйна.

Псаки разкритикува и методологията, използвана при тези, както ги нарече тя, незаконно организирани плебисцити и обвини проруските сепаратисти, че са карали да гласуват "деца и отсъстващи личности". Тя изрази мнение, че Русия "би могла да направи много повече" за стабилизиране на положението в Украйна.

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен също смята референдумите в двете източноукраински области за незаконни.

"Те бяха организирани хаотично и на тях бяха поставени неясни и двусмислени въпроси", каза той в интервю за Си Ен Ен, цитирано от ИТАР-ТАСС.

Според него единственото, което има значение, са изборите за президент на Украйна, насрочени за 25 май. Расмусен каза още, че при необходимост алиансът може да вземе допълнителни мерки за противодействие на Русия.

"Сега решаваме какви да бъдат следващите ни крачки. Те могат да включват коригиране на съществуващите и разработване на нови отбранителни планове, провеждане на допълнителни учения и съответното разполагане на военен контингент", добави той.

Въпросът за признаване на независимостта на украинските региони ще се решава от страните-членки на Общото събрание на ООН, а не от генералния секретар на световната организация Бан Ки-мун. Това каза официалният говорител на генералния секретар - Стефан Дюжарик, в отговор на въпрос на кореспондента на ИТАР-ТАСС в Ню Йорк.

Според Дюжарик въпросите на признаването са от компетенцията на Общото събрание. Той добави, че в ООН наблюдаваха протичането на гласуването" в Югоизточна Украйна, но съобщи, че в секретариата на ООН засега не са постъпвали искания за разглеждане на въпроса за независимостта.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


206
Още по темата: УкрайнаНАТОСАЩЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
0
 
2
 
! Отговори
4avdar преди 9 години
phaaa ama nato darjava li e be kvo e, 6e iadete darvoto na balaci ni pravite ei ,nato 6te reve
93
4
 
12
 
! Отговори
ястребче преди 9 години
132 А сега не станахме ли по-бедни с този ЕС.Или по скоро с този псевдо съюз, наречен европейски.
92
1
 
15
 
! Отговори
желязната завеса преди 9 години
A НАТО отделна държава ли е от САЩ и ЕС?И странно как желязната завеса никога не падна,пак само едностранно мнение,а страните,които признават референдума защо не са споменати?
91
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
преди 30 секундиДо АнонименА защо не трябва да поддържаме добри отношения с Русия според теб? И защо не трябва да сме с Русия? И с кой трябва да сме?------нямам време за дълги обяснения- отговора е защото ще ставате по-бедни..
90
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А кои бяхте Вие да решавате кое е законно и кое не, на хиляди километри от ВАС?-------Наистина ли мислиш че километрите са от значение кой ще се меси и кой не?И ако е така от кое село си ?
89
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименА защо не трябва да поддържаме добри отношения с Русия според теб? И защо не трябва да сме с Русия? И с кой трябва да сме?
88
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
кеф е да гледа човек как се гърчите, само още 300 години и всичко ще си дойде на мястото
87
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Хора мислете и не се делете България трябва да е обединена, и България трябва да не е против Русия"ето веднага се разделяме, аз мисля че българия не трябва да е с русия
86
1
 
9
 
! Отговори
ястребче преди 9 години
Хора мислете и не се делете България трябва да е обединена, и България трябва да не е против Русия,.Ние трябва да сме с Русия, а не с наще псевдо приятели, които ни казват да сме против Русия.Хора не подкрепяйте ***, които ЕС иска да подкрепите, Българите са православни, колкото и некои да викат, че сме били комунисти.Бъдете здрави и да живее България.
85
0
 
4
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 9 години
ГОСПОДА!ВАС КОЙ ВИ ПИТА КОЕ Е ЗАКОННО И КОЕ НЕ Е ? ВИЕ СЛОЖЕТЕ РЕД ВЪВ ВАШИТЕ ДЪРЖАВИ , НЕ СЕ БЪРКАЙТЕ ТАМ КЪДЕТО НЕ ВИ Е МЕСТОТО.ЗАЩО ВСЕ СЕ ОПИТВАТЕ СЪВЕТИ ДА ДАВАТЕ.В ЧУЖДА КЪЩА РЕД НЕ СЕ ДАВА ЗАЩОТО ЩЕ ИМА БОЙ И ТО ЯК.ТАМ КЪДЕТО ВИ ИЗНАСЯ НЕ ХОКАТЕ , А ТАМ КЪДЕТО ВИ НАСТЪПВАТ НЕ ВИ ПОНАСЯ.НАГЛИ КРЪВОПИЙЦИ СТЕ.ЗАЩОТО ВИ СА МНОГО АМА МНОГО ТОПЛИ И ДЕБЕЛИ ПОРФЕЙЛИТЕ.
84
4
 
5
 
! Отговори
Гневен българин преди 9 години
Еврейско-американски и хомосексуално-европейски външни сили се опитаха да диктуват съдбата им,но удариха на камък.Източна Украйна сама кове бъдещето си,макар и на такава висока цена,а ние само блеем,тракаме по клавиатурата ,псуваме и чакаме новото утро.
83
1
 
9
 
! Отговори
Свински преди 9 години
Което не им отърва е незаконноА за мен брадатия педрас е също незаконен Дано да иде на турне в Авганистан че да го убият с камъни
82
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
преди 27 минути"ЕС, САЩ и НАТО: Референдумите в Украйна са незаконни"........а убииствата на Майдана са законни така ли ??? абе хептен за врабчета ни взеха тея бе !!-------за убийствата на майдана питай вашия човек Янукович
81
3
 
20
 
! Отговори
ястребче преди 9 години
или искате морални ценности, ограничаване на *** раждаемост и оцеляване на Българския етнос.Колкото и да съм искал "демокрация" толкова повече искам българите да пребъдат и да оцелеят.Затова по-добре с Русия отколкото с псевдо демокрацията.Бог да пази България.
80
3
 
15
 
! Отговори
ss преди 9 години
"ЕС, САЩ и НАТО: Референдумите в Украйна са незаконни"........а убииствата на Майдана са законни така ли ??? абе хептен за врабчета ни взеха тея бе !!!
79
4
 
13
 
! Отговори
ЕС, НАТО, САЩ преди 9 години
Само радио ЕРЕВАН не сте питали какво мисли. Ами Плювналиев - Ах да Той тича като лакей пред каляската да съобщи пристигането на господаря
78
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ракетите може и да бяха леко стари, ама държаха турците посрани на всеки кръгъл час целогодишно! А сега какво? Зависим от милостинята на тези които направиха същото в Косово, което сега прави Русия. Те направиха прецедента, сега се правят на ощипани госпожици. Та, всичко е политика, но най-големата се прави от най-издръжливите ***!
77
25
 
8
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 9 години
ИСТОРИЯТА ЩЕ ЗАПОМНИ ПУТИН КАТО ИЗМАМНИК И ПОРЕДНИЯ *** УПРАВЛЯВАЛ РУСИЯ! ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ПУТИН ОПОЗОРИ РУСКИЯ НАРОД СВЕТОВНО!!!!! ТОЗИ ПОЗОР НЯМА КАК ВЕЧЕ ДА БЪДЕ ОТМИТ ДОКАТО ПУТИН НЕ БЪДЕ ЗАБУЧЕН НА КОЛ ИЛИ ОБЕСЕН ПРЕД ПЛОЩАДА ИЛИ РАЗСТРЕЛЯН НАЙ-ДОБРЕ РЕДОМ С КОМУНИСТИЧЕСКАТА СИ ПАРТИЯ ФАЛШИФИЦИРАЩА НЕПРЕКЪСНАТО ИЗБОРИТЕ!! И ИЗБИВАЩА КОНКУРЕНЦИЯТА ИЛИ ПРАЩАЩА Я В ЗАТВОРА!
76
4
 
20
 
! Отговори
Антидосадник преди 9 години
до АнтимутраКьорав ли си бе че си праснал тия големи букви?
75
27
 
4
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 9 години
ПО-ГОЛЯМАТА ЧАСТ ОТ РУСИЯ НЕКОМУНИСТИЧЕСКАТА ИСКАТ ПУТИН ДА БЪДЕ УБИТ НА МЯСТО А ПАРТИЯТА МУ КОМУНИСТИЧЕСКА ДА БЪДЕ СВАЛЕНА ОТ ВЛАСТ ЗА ФАЛШИФИЦИРАНЕ НА ИЗБОРИТЕ НЕПРЕКЪСНАТО!АЗ ПОДКРЕПЯТ МОИТЕ БРАТЯ РУСНАЦИТЕ, ЧЕ КОМУНИСТИТЕ ТЕРОРИСТИ ТРЯБВА ДА БЪДАТ ИЗТРЕБЕНИ В УКРАЙНА!!! СКОРО И В РУСИЯ :D