НАТО не вижда изтегляне на руснаците от границата с Украйна

Расмусен призова Москва да подкрепи изборите на 25 май в Украйна
19 май 2014 17:07, Елка Василева
184
НАТО не вижда изтегляне на руснаците от границата с Украйна
Андерс Фог Расмусен. Снимка: архив, Reuters

За съжаление, не виждаме никакви доказателства, че руснаците са започнали да оттеглят войските си от границата с Украйна. Много съжалявам за това, тъй като това би било първото ясно усилие за успокояване на обстановката, заяви на пресконференция генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, цитиран от БТА.

Ако някой ден забележим видимо доказателство за значително оттегляне на руските войски от границите, първи ще го приветстваме, това ще бъде първа стъпка в правилната посока, посочи той.

По-рано днес руският президент Владимир Путин разпореди войските, участвали в учения близо до границата с Украйна (в Ростовска, Белгородска и Брянска област), да се завърнат в базите си. Заповедта предвижда тези части да продължат бойната си подготовка на полигоните край съответните бази.

Още по темата
Руската агресия срещу Украйна драматично променя положението със сигурността в Европа и поставя пред изпитание основни принципи - правото на суверенните държави сами да избират своя път, посочи още генералният секретар на НАТО.

Той коментира, че президентът на Русия Владимир Путин не е удържал на обещанието Москва да спазва тези принципи. По думите на Расмусен тези събития ще дадат отражение по отношение на НАТО и в бъдеще.

На 25 май в Украйна предстоят президентски избори - това е възможност за мирен изход от събитията в страната. Всички украинци ще могат да направят своя избор по закон, съобразно международните стандарти, заяви Расмусен. Той увери, че това е изборът, който ще бъде признат от международната общност. Расмусен добави, че възпрепятстването на изборите ще създаде пречка за мирно решаване на кризата.

Нестабилността в източната част на Украйна ще попречи на нормалното произвеждане на изборите, затова призоваваме отцепниците да прекратят действията си за дестабилизация. Русия би могла да има много по-конструктивна роля, като приложи споразумението от Женева и прекрати помощта си за тези групи, заяви генералният секретар на Алианса.

Руснаците би следвало да подкрепят изборите, за да има резултат, отчетен от украинците като израз на тяхната воля. Това би било най-добрият начин за намиране на устойчиво политическо решение на украинската криза, заяви Расмусен.

В отговор на въпрос той уточни, че пактът е предложил на Москва заседание на Съвета НАТО-Русия за следващата седмица, за първи път от март насам, но все още не е получил потвърждението на Москва. Расмусен изрази очакването през юни военните министри от Алианса да обсъдят подсилването на общата отбрана. Ще се насочим към готовността си за действие в кратки срокове и при непредвидени заплахи за общата ни сигурност, уточни той.

Ученията ни ще станат по-чести и сложни. Имаме нужда от надеждни военни способности, които струват пари, каза Расмусен. Но сигурността ни дава напредък, затова трябва да преценим какво и колко харчим. Трябва да започнем да обръщаме тенденцията към ограничаване на военните бюджети. Не е лесно, но повече от всякога е жизненоважно. Всеки в НАТО трябва да дава еднакъв принос за общата сигурност на държавите от Алианса, посочи още Расмусен.

Генералният секретар добави, че заради украинската криза се преосмислят съществуващите отбранителни планове на пакта и е започнало разработването на нови. Имаме всички необходими планове за ефективна защита на всички съюзници срещу всякакви заплахи, имаме необходимите средства, заяви Расмусен по повод коментарите, че НАТО не е в състояние да се погрижи за сигурността на балтийските държави.

Незаконните военните действия на Русия в Украйна създадоха съвършено нова обстановка за сигурността в Европа. В последните десетилетия работехме с виждането, че няма да бъде предприета руска военна намеса на европейска територия, посочи Расмусен. Видяхме нова руска доктрина, лесно приложима, за нахлуване в чужди държави "в защита на рускоговорещото население". Виждаме руска военна доктрина, която разглежда НАТО като враг. Това трябва да се отрази на нашите планове, заяви той.

Засега не предвиждам НАТО да поиска преразглеждане на отношенията си с Москва, но очакваме руснаците да се съобразяват с подписаните двустранни документи, поясни Расмусен.

Русия оказа огромен натиск върху съседните държави в отношенията им с ЕС. Очаквам Молдова и Грузия да подпишат споразуменията си за асоцииране. Но натискът може да продължи в областта на търговията, газовите доставки, подклаждането на замразени конфликти. Нямам представа какви средства ще използват руснаците, за да застанат на пътя на своите съседи към приобщаване с ЕС, коментира генералният секретар.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
0
 
16
 
! Отговори
САМО АТАКА - 20 преди 9 години
ВЪН ОТ БГ НАТОВСКИ ПРЕСТЪПНИЦИ И *** МОШЕНИЦИ.ПРЕДИ ДА ВЛЕЗЕТЕ В НАШИЯТ ЖИВОТ СТАНДАРТА БЕШЕ ВИСОК-ПРИРОДНА ХРАНА БЕЗ ГМО, ОБЛЕКЛА И Т.Н. А СЕГА СТАНАХМЕ ПРОШЛЯЦИ ЗАРАДИ ВАС ВАШТА *** САТАНИСКА АМА И НА МЕСТНО НИВО ПРОДАЖНИЦИТЕ /ГЕРБ, СДС, БСП, ДПС,/ Т.Е. ВСИ4КИ ДЕТО СА УПРАВЛЯВАЛИ ОТ 1989 ДО СЕГА ДЕТО НИ ХАРИЗАХА ГАЗОВЕТЕ НА ВАС ДА СИ НИ ГЛАСИТЕ 4РЕЗ МВФ, СБ, ЕС.ДОКАТО НЕ СЕ ИЗТЪРКАЛЯТ ЧЕРВАТА И ГЛАВИТЕ НА НАШИТЕ *** ПО УЛИЦИТЕ НЯМА ДА СЕ ОПРАВИМ. ЗАТОВА САМО АТАКА ДР. СА БОКЛУКЦ
94
0
 
13
 
! Отговори
нециганин преди 9 години
Ало българоамериканосите, стягяйте си лагиджа и право в Ню Мексико! Там ви е мястото и ще сте щастливи да миете тоалетните в мотелите по границата.
93
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А те в НАТО са бавнозагряващи всичките там освен Америка!Така че кво наблюдавате изобщо не ни интерисува тя Украйна се разцепи като торта напарчета и това е желанието на месните жители!!!
92
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НАТО не разбра и какво се случи в Крим за три дни без нито една жертва.Това тепърва ще го анализират натовските експерти,,.
91
0
 
16
 
! Отговори
111 преди 9 години
Доколкото си спомням НАТО беше военен блок за колективна отбрана на редица страни от Европа и С.Америка. Интересно защо след като беше разтурен Варшавския договор НАТО продължи да съществува и се превърна от военно- отбранителен блок в политически инструмент. И си давам най- вероятния отговор, че НАТО ще продължи да съществува докато не бъде унищожен облика на източноевропейските държави, както и на Русия и не бъдат обсебени природните богатства, а народите унищожени чрез геноцид и бедност.
90
1
 
4
 
! Отговори
АБВ преди 9 години
До Спонги Здравей!Спонги, някой да те е бил преди 89г, за да гласуваш защото аз нямам спомен да съм яла бой ,доколкото назнайвам тогава си бил комсомолец?
89
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Леле, само руски бляди пишат и кликат като замаяни. Берите в рот, товарищи !
88
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Расмусен сложи си очила вие натовци оглушахте, ослепяхте и оглупяхте.
87
15
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Специален поздрав за путинофилите. Една хубава руска девушка с брада.fishki.net/45043-glamurnyj-paren-pavel-petel-12-foto.html
86
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Крадеца вика дръжте крадеца! Не им мина номерът с размириците, както в Сирия, не могат да влязат в Украйна с войски, както в Ирак, Путин не им даде повод да вкарат "умиротворители" от ООН и не влезе в приготвения капан. И сега какво правим? Настояваме Москва доброволно да се откаже от интересите си и да позиционира НАТО на прага на входната си врата, като я упрекваме в агресия, фашизъм, империализъм и каквото се сетиш.
85
25
 
3
 
! Отговори
До 98 преди 9 години
Ало, червеният русолизци,стягай чамадана... И за Сибир.Такива като теб на България не и трябват! Предател долен!
84
1
 
34
 
! Отговори
Киро преди 9 години
Никой да не вярва на Расмусен. Той снима със скрита камера срещата си с Путин, когото беше поканил, излъчи записа без да иска разрешение от Путин??? Расмусен е страхлива обслужваща мишка, незначително същество. Тръгнал да дава акъл на Русия как да ръководи армията си? Вярва ли си? Трябва да е много заблуден или неадекватен, кой го слуша, освен хунтата в Киев.
83
0
 
25
 
! Отговори
Иван преди 9 години
Аз у нас мога да си сложа дивана на стената на комшията от лявао, или на този от дясно. И в двата случая съм си у нас а не в комшиите.
82
24
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много руски *** тук. Пишете си на руски. И без това никой не ви вярва.
81
23
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Червените диктатъури са обречени на изчезване, като динозаврите! Жалко, че в България има толкова много родоотстъпници ,каквито в никоя друга държава няма.И докато това краставо семе не измре, родината ни ще се гърчи в агония.Русофилството е проклятието на народа ни.
80
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Добре, Кой тигър, товарищ ? Ако имаш предвид Китай си в огромно заблуждение.Най-големият враг на Китай е Русия. Китай провежда изключително агресивна политика спрямо Русия.Россия сейчас изо всех сил пытается блокировать деятельность Китая внутри Шанхайской организации сотрудничества (ШОС).. Эта структура превратилась не в анти-НАТО,как хотела Москва,а в очень эффективный инструмент по экономическому захвату Центральной Азии Китаем. Китай има огромно влияние и в Белорусия, Молдова, Украйна.
79
23
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Номерата на руснаците са подли, както винаги!
78
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
няма и да види
77
1
 
17
 
! Отговори
До наблюдаващ преди 9 години
Абе, я не му обръщай внимание на спонги. То е ясно, че той това не го мисли, просто има такава задача, някой каже истина, той трябва да отвърне с лъжа. Така става по-интересно по сайтовете. Иначе можеш ли да си обясниш това мозъчно затъмнение? Поне по-умело да лъжеше, да хване декиш.
76
4
 
22
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 9 години
До СпонгиНамали малко халюциногените, какъв мир, какви 5 лв., какво ОФ? То се вижда колко е мирно в Афганистан, Египет, Либия след тях. За Сърбия, Ирак и другите няма да говорим. Сеейки т.нар. "мир" САЩ и НАТО са изсипали 6 пъти повече бомби от цялата Втора Световна, включително с обеднен уран и т.н. А Русия нищо не е окупирала и анексирала.