Ахметов хвърли ръкавица на проруските сепаратисти

Може да излезе, че той е „избързал", смята анализатор
Обновена: 21 май 2014 14:07 | 21 май 2014 09:02,
103
Ахметов хвърли ръкавица на проруските сепаратисти
Ринат Ахметов, Снимка: Reuters, архив

В конфронтацията между властите в Киев и т. нар. Донецка народна република (ДНР) се включи трета сила, пишат "Комерсант" и "Независимая газета".

"Най-богатият човек в Украйна - донецкият бизнесмен Ринат Ахметов, по-рано с неутрална позиция в конфликта, осъди насилието в Донбас и хвърли отговорността върху лидерите на ДНР", посочва "Комерсант".

Рискована стъпка - ДНР вижда в нея обявяване на война. Ако Ахметов я спечели, ще изглежда "обединител на Украйна". Ако изгуби, лидерите на ДНР може да национализират богатството му, смята вестникът, цитиран от Би Би Си.

Още по темата
Изданието помества извадки от обръщение на милиардера: "Какво са направили те за нашия край, какви работни места са създали? Ходят с автомати из градовете в Донбас - така ли бранят правата на местните хора пред централната власт? Мародерстват в градовете и отвличат мирни жители - така ли се борят за щастието на нашия край? Не!".

Наричан "стопанина на Донбас", Ахметов бе смятан за основен спонсор и наставник на проруския бивш украински президент Виктор Янукович. Бизнесменът заяви, че ще използва всичките си ресурси (12,2 милиарда долара според "Форбс"), за да няма кръвопролития, напомня изданието.

Според него инициативата на Ахметов е изненадала ДНР. Председателят на сепаратисткия Върховен съвет Денис Пушилин коментирал: "Повече никакви преговори с г-н Ахметов. В случай на опити за провокации от негова страна републиката ни има няколко варианта как да реагира".

Обявената "пълна национализация на всички предприятия" в Донбаска област Пушилин мотивирал с това, че местните "олигарси отказват да плащат данъци в ДНР и продължават да превеждат удръжките към киевските власти в тяхна подкрепа".

"Само едрите предприятия ще бъдат национализирани", а малките и средни - подпомагани, уточни вчера сепаратисткият лидер.

Според някои Ринат Ахметов досега е финансирал негласно проруското "народно опълчение"; украински политици и експерти се чудят защо е хвърлил ръкавица на водачите на ДНР.

Заради обявената от тях национализация "Ахметов губи не само влияние, но и 22-та милиарда гривни годишна дотация за своите мини от украинския бюджет", изтъква киевският политолог Костянтин Матвиенко.

Стига да поиска, олигархът може бързо и твърдо да сложи ред в региона, убедени са политиците в Киев според "Независимая  газета".

"С терористи не се преговаря. А и те самите отказаха. Трябва да се говори с мирните граждани, с лидерите, спечелили доверие, също и с местни бизнесмени, способни да въведат ред. Ринат Ахметов помни според мен как прочистваха Донбас от бандити през 90-те. И знае какви инструменти и аргументи трябва да се използват сега", заявява пред всекидневника украинският аналитик Тарас Березовец.

Ахметов се представя като миротворец в стремеж да стабилизира ситуацията в родния си регион, отбелязва колегата му Кост Бондаренко.

Милиардерът апелира за отказ от силовите методи, "за да покаже на Киев, че влияе върху процесите и думата му тежи". Киев трябва "или да се съобразява с Ахметов, или да си има работа с терористите и сепаратистите. Ахметов отправи сигнал и към тях - не седнат ли на преговорната маса, ще си имат проблеми", добавя експертът.

Ахметов не успя да изиграе съществена роля в края на управлението на Янукович, нито пък в разгара на въоръжената конфронтация в Източна Украйна. Бизнесменът се стреми да изпъкне, защото предстои да се формира "нов баланс на интересите" в страната, твърди наблюдателят Глеб Павловски пред "Московский комсомолец".

Според него Ахметов едва ли ще се намеси в конфликта със сила. "Това е по-скоро сигнал към Киев, Москва и Европа, за да не го забравят. Но може би е грешка. Де факто кризата не е уредена. След президентските избори (в неделя,) тя може да избухне и да ескалира отново. Може да излезе, че Ахметов е избързал", смята руският коментатор.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тръбопроводите са отживелица.китай строи 15 танкера за втечнен газ
65
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
китайската агентура в русия си изигра перфектно работата като набута русия в украйнската криза. съгласен съм,че китай е голям играч.прекараните са рашата
64
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
в преговорите,слабата страна са руснаците.китай си има алтернативи,газ от бенгалския залив от централноазиатските републики, въглища собствени плюс разработка на шистов газ и внос на втечнен. за по висока цена от 180 долара руснаците просто да забравят.а как се избива нов газопровод на такива мършави маржове. за европейския пазар само ще си мечтаят, какви са тия цени 480 евро на които ни продават
63
10
 
8
 
! Отговори
марков преди 9 години
В сравнение с Китай , Русия е регионално джудже и така като гледам руснаците ще го разберат по болезнения начин . Китай е истински глобален играч и НИКОГА няма да се обвърже едностранчиво с руснаците
62
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДНР това е руска терористично диверсионна органицация. Нейният шеф Пушилин е изпушил руски терорист, който иска да прави национализация в Донбас. Като чули за национализацията на шефа си терорист, половината от т.н. министри на Донбас (в действителност действащи терористи) си подали оставката и до решение за национализацията "правителството" не могло да достигне. Крайно време е украинската армия да залови и унищожи тази банда от терористи които мародерстват и над цивилното население в Донбас.
61
4
 
12
 
! Отговори
Путлер преди 9 години
Американска раса? На Позитано освен *** други няма!
60
9
 
5
 
! Отговори
До 66 преди 9 години
Виж, май китайската раса е по-добра от американската. Пък и Ванга го е казала, следващата цивилизация е на жълтата раса.
59
0
 
12
 
! Отговори
До 65 преди 9 години
Абе, я не му се впрягай! Зациклили се за този газ, а не виждат, че руснаците и китайците подписаха над 49 споразумения - и за втечнения газ, и за нефта, и за самолета - конкурент на боинг и еарбъз, и за въртолетите, ще правят мост на Амур и може би Керчинския, и банковото споразумение, и технологичен парк до Москва на 10000 декара и още какво ли не. Вие за тях не се грижете, виж в България ко ша праим?
58
13
 
3
 
! Отговори
Генеколог преди 9 години
Съюз с китай за русия значи край на руската раса ......
57
0
 
9
 
! Отговори
до анти преди 9 години
*** и упорит като шотландска гайда си. :) Давам ти извадка от официалния сайт на ВТБ:"VTB Bank and Bank of China today signed an Agreement on Cooperation in the presence of Russian President Vladimir Putin and Chinese President Xi Jinping.The agreement was signed by First Deputy President and Chairman of VTB Bank Management Board Vasily Titov and Bank of China President Chen Siqing."Ето и от руската RT"Russias VTB and Bank of China agree on domestic currency settlements"
56
7
 
29
 
! Отговори
До 62 преди 9 години
Така е, САЩ и с дявола ще се съюзи, само и само да навреди на руснаците. Не могат да им простят, че са по-човечни от тях.А колкото до Китай, те са умни и знаят, че ако съседа ти с когото работиш добре, ще сте заедно добре, а ако враждуваш и се биеш - нито той, нито ти ще сте добре.Да, аме де този акъл у хамериканците?Избягали голтаци и престъпници от стара европа, могат да са добре столетие две, но не и хилядолетия, защото нямат философия за това.Те са за днешния ден - с пълен търбух и надрусан!
55
5
 
22
 
! Отговори
Дo anti преди 9 години
Абе ***! Това че не е в Азия, на САЩ не и пречи да е НА ВСЯКА МАНДЖА МЕРУДИЯ! Не се отплесвайте, разберете, че англо-саксонския начин на мислене и управление вече си заминава, както римската империя. Особенно мракобесническото "утвърждаване на демокрациите", както се опитва да прави САЩ.
54
5
 
4
 
! Отговори
анти преди 9 години
Благодарение на капиталистическия google намерих източника на статията за "краха на долара". Всеизвестната Ал Джазира. ХАХАХАХАХАХАХ
53
17
 
8
 
! Отговори
анти преди 9 години
Тази простотия "Russia and China took a small step toward undercutting the domination of the U.S. dollar " в коя московска ПР агенция са я писали? Банката ВТБ дето "по случайност" е спонсора на свинската империя и на просъветската *** в България.
52
2
 
2
 
! Отговори
anti преди 9 години
До До анти 46Ами защото са си азиатци, бе мой човек :) ХХАХАХАХАХА
51
2
 
18
 
! Отговори
До анти 46 преди 9 години
Да бе да! Затова китаеца днес е предложил на самита за безопасност на Азия да създадат нова структура с още Русия и Иран. И БЕЗ САЩ!!!! Това са 24 азиатски страни! За бескомпромисна борба против "трите сили на злото" - сепаратизъма, екстремизма и тероризма! Странно, що не искат САЩ??? Тези "най-големи радетели" на борбата с трите злини???
50
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
и как се трупат 12млрд без политически чадър, кражби и злоупотреби? има една приказка, Ахметов: Аллах дал - Аллах взел
49
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
украинската мафия е една от най добре организираните в света.основно-контрабанда на наркотици оръжие цветни метали хранителни стоки и проституция.тук у нас имат верни работници които им осъществяват вноса в ес.много често за неизпълнени дела убиват .
48
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До TrollTerminatorДа бе, те капиталистите правят капиталите си със собствен труд. Благодетели са на работниците, дават им пари ей така от обич. Само дето нормата на експлоатация е 4-500 %, а нормата на принадената стойност (онова нещо, дето работникът създава със своя труд над вложените от капиталиста материали) е още по-голям процент, в някои случаи десеторно повече. Четете Маркс, за да сте икономисти! Сегашното Икономикс дето го предават в университетите е бълвоч, чиста политическа заблуда, произвежда пазарни соросомутанти маши на кръвосмучещите.
47
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
щом е ахметов е ясен.пак ще има бой между кръста и полумесеца.