Западната преса: Украинските сепаратисти са в криза след преврата

На близките до Москва им става все по-трудно в Донецк
30 май 2014 09:41,
56
Западната преса: Украинските сепаратисти са в криза след преврата
Снимка: Reuters

Украинските сепаратисти изпаднаха в криза след "преврата" в Донецк вчера, пише британският в. "Телеграф". Тогава проруски бойци, подкрепяни от бронетранспортьори, превзеха щаба на сепаратисткото движение в източния украински град и унищожиха защитаващите го барикади, отбелязва изданието, цитирано от БТА.

Изненадващият ход беше направен от група, наречена "Батальон Восток". Тежковъоръженото въстаническо подразделение участваше в боеве срещу украинската армия. Възможно е това да е преврат или опит да се прочисти "Донецката народна република" от нежелателни елементи, отбелязва "Телеграф". Ключови ръководители на сепаратистите заявиха, че все още контролират ситуацията и са разпоредили операцията "срещу мародерите". Бойци от батальона, който включва украинци и руснаци, заявиха, че са действали от отвращение от разграбването на супермаркет след битката за летището в Донецк.

Бившата сграда на регионалната администрация е символ на въстанието в източните региони на Украйна, отбелязва "Ню Йорк таймс". Не е ясно обаче дали т. нар. батальон е действал от възмущение или за да засили позициите на Александър Бородай, посочва изданието. Бородай е руски гражданин, който участваше и в завземането на Крим от Русия. Той отрича всякакви връзки с руското правителство, но според мнозина експерти е малко вероятно той да действа без одобрението на руския президент Владимир Путин, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Акцията означава промяна на ръководството сред сепаратистите след седмици на вътрешни борби, смята в. "Файненшъл таймс". Сепаратистите с по-тесни връзки с Москва се опитват да се наложат над все по-трудните за управляване въстаници.

Сред бойците на "Батальон Восток" има и чеченци и граждани на други руски региони, пише британският в. "Гардиън". Роман Романенко, бившият парашутист и миньор, назначен да защитава сградата на администрацията, е потвърдил, че има борба между "Батальон Восток" и Донбаската народна милиция, членове на която са обвинени в мародерство, съобщава вестникът. Изданието цитира и думите на един от командирите на батальона, представил се само като Рос, който е попитал защо има толкова много групировки в единната "Донецка народна република".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
20
 
3
 
! Отговори
ф-1 преди 10 години
Разликата между руските и украинскит е сепаратисти е, че руските са скъпо платени главорези, а украинските *** само след няколко месеца ще разберат, на кой Бо гса се кланяли!
17
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
SUPER TUPA STATIA. DAJE NE PODLEJI NA KOMENTAR,
16
2
 
6
 
! Отговори
bg преди 10 години
Oshte li ima individi koito da 4etat pisaniata na sataninskite svine ot New York Times?
15
1
 
1
 
! Отговори
* преди 10 години
А все равно скажут что это оплченцы отв. цит. Гражданин +913 Офлайн ↑ 5 MadamInkina Сегодня, 01:36 Жалоба еще днем сказали на укросми...
14
3
 
6
 
! Отговори
* преди 10 години
Бойцов нацгвардии, которые контролируют аэропорт Донецка после операции по вытеснению ополченцев 26 мая, поймали на мародерстве. Украинские военные попали в объектив камеры видеонаблюдения.Источник: politikus.ru/events/20289-boycy-nacgvardii-razgrabili-zahvachennyy-aeroport-donecka.html
13
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Просто заплатите са закъснели и сепаратистите са се разбунтували.
12
4
 
18
 
! Отговори
neni4a преди 10 години
До аз Четох статия от местните и просто са разчиствали барикадите,за да може безпроблемно да се работи А това е станало,щото някакви мародерствали Почистват се от мародери и подобни Вече Стрелков е разтрелял 2 свои заради мародерства Просто статията изопачава,че хаоса предстой,а реално сега въвеждат ред и дисциплина Явно имат достатъчно хора и техника и барикади не им са нужни
11
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Щом руските войски нападат бунтовницте, съвесем скоро бунтовницте ще нападнат руските войски.
10
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
anli4anite imat kompleksi ot rysnacite i za tova gi napadat i pooshtravat i ostanalite v eu.
9
4
 
15
 
! Отговори
neni4a преди 10 години
Няма такова нещо. Баркадите са премахнати,за да може техниката да се движи по-лесно Отново лъжа и измама се мъчат да ни пробутат Ама така е ,като няма западни журналисти в Донецк и приписват ,само Униан,УНН,Обозврател и т.н. какво пишат Тотални лъжи и дезинформация Който следи местни медии,ще ми потвърди думите
8
7
 
47
 
! Отговори
Мерси преди 10 години
Мерси за примитивната и платена антируска пропаганда! Благодарение на нея станах още по-голям привърженик на Русия и на антифашистите от Югоизточно Украйна!
7
5
 
42
 
! Отговори
под диктовката преди 10 години
Статията е написана под диктовката и с любезното съдействие на отдел "Лъжа и дезинформация" на Цру!
6
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Значи имаме украински сепаратисти и про-руски сепаратисти/бойци??? Какви да тези глупости??? Баси термините на смешните западни медии:)))
5
1
 
33
 
! Отговори
До 6 преди 10 години
А ти нима смяташ, че САЩ е исконна американска територия?!?Там нали почти изтрепаха индианците, за да им завземат територията, но все още има индиянци.
4
30
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Почнаха да се ръфат за кокала сепаратягите....
3
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Западната преса", под диригентската палка на сценаристите от Държавния департамент на САЩ, прилича на циклостил.От едната страна САЩ им втъкват образците, от другата страна излизат различни интерпретации насъщите размножени многократно.
2
6
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Поредната глупост ПРЪКНАЛА СЕ ОТ БОЛЕН МОЗЪК НА ЗАПАДНАТА ПРЕСА!!!!!Чакате да паднат на коча .....ците,ама не падат!!!!СТАВАТ ПО-ГОЛЕМИ И ПО-ГОЛЕМИ,А КОЧЪТ С ВСЕКИ ИЗМИНАЛ ДЕН ПО-СИЛЕН И ПО-СИЛЕН!!!!!!
1
35
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Равносметка:"Батальон Восток" съставен от чеченци, украинци и руснаци и разни други не иска про-руските въстанници щом се бие с тях.То и без това кой ли чеченец ще обича руснаци след 2 чеченски войни които са били толкова скоро.