Москва: България е знаела какво прави, влизайки в ЕС!

"Успех на BG колегите при отстояване на тяхната гледна точка в Брюксел"
Обновена: 5 юни 2014 15:50 | 5 юни 2014 14:20, Елка Василева
341
Москва: България е знаела какво прави, влизайки в ЕС!
Владимир Чижов. Снимка: архив, Reuters

България е знаела какво прави, влизайки в ЕС. Така постоянният представител на Русия в ЕС Владимир Чижов коментира в ексклузивно интервю за ИТАР-ТАСС опита на Еврокомисията да замрази строителството на "Южен поток" в България.

"Сега ние желаем на нашите колеги успехи при отстояването на тяхната гледна точка в брюкселските кулоари", каза Чижов.

Още по темата
"Убеден съм, че когато България е влизала в ЕС, тя естествено си е давала сметка за всички вероятни превратности на съдбата си. Да отбележим, в скоби, че България е пълноправна членка на тази организация за разлика от страните, на които са предложени така наречените споразумения за асоцииране", отбеляза руският постоянен представител на Русия, отговаряйки на въпрос за обявената от Еврокомисията процедура срещу България за отстраняване на нарушения заради "неспазване на европейските норми при провеждането на търга за строителството на "Южен поток".

"Българската страна вече изрази учудване от този обрат, заявявайки, че определя тези претенции като необосновани. София се ръководи от това, че търгът е бил направен в пълно съответствие с българското законодателство и с нормите на Евросъюза", подчерта Чижов в интервюто за ИТАР-ТАСС.

Според постоянния представител на Русия в ЕС Еврокомисията не само няма достатъчно правомощия за спирането на "Южен поток", но и няма основание за това.

"За да има основания, трябва да докаже наличието на нарушения. Никой не е отменял презумпцията за невинност на участниците в търга в България. Не съм запознат с всички подробности на търга и какви са били предложенията на руско-българския консорциум, но съм уверен, че от юридическа гледна точка всичко е било проверено. Проектът е много сериозен", подчерта Чижов в интервюто за ИТАР-ТАСС.

Европейската комисия активно е допринесла за значителното засилване на енергийната зависимост на източноевропейските страни от Русия, заяви още Чижов.

"Това е станало преди 10-15 години, в стадия на приемането на тези страни в Европейския съюз, когато ЕК ги постави под силен натиск да закрият построените от Съветския съюз атомни електроцентрали. Това беше едно от основните условия за присъединяването им към ЕС", припомни Чижов.

Става въпрос по-точно за Игналинската АЕЦ в Литва (спряна напълно на 31 декември 2009 г.), за АЕЦ Бохунице в Словакия (спряна на 31 декември 2008 г.) и АЕЦ Козлодуй в България (към 31 декември 2006 г. са спрени 4 от 6 реактора).

Сега по данни на Евростат Литва зависи на 100 процента от руските газови доставки, Словакия - на 98 на сто, а България - на 96 на сто.

По думите на Чижов решението на ЕС за закриване на източноевропейските АЕЦ е било чисто политическо, както са чисто политически и сегашните опити да се постигне енергийна независимост от Русия. "Затова на всички, които казват, че Русия използва енергетиката като политическо оръжие, може единствено да се препоръча да погледнат в огледалото", изтъкна той.

Според руския постоянен представител в ЕС обещанията да бъде залята Европа с евтин шистов газ са чиста проба фантазия. Той допълни, че е възможно някога да бъде залята, но той няма да бъде евтин.

Чижов припомни, че главен производител на шистов газ сега са Съединените щати и че президентът Барак Обама обеща в Брюксел при посещението си на 25 и 26 март неговата администрация да разгледа отпускането на нови лицензи за износ на газ на
световния пазар.

"Само че този газ няма да отиде в Европа. Той ще отиде в Азия, тъй като по пазарните закони стоката отива там, където цените са по-високи", каза Чижов.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


341
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
235
1
 
2
 
! Отговори
иван преди 9 години
"Затова на всички, които казват, че Русия използва енергетиката като политическо оръжие, може единствено да се препоръча да погледнат в огледалото"Само че този газ няма да отиде в Европа. Той ще отиде в Азия, тъй като по пазарните закони стоката отива там, където цените са по-високи", каза Чижов.ТАКА МИ ХАРЕСВАШ ,ИСТИНАТА МНОГО БОЛИ
234
2
 
10
 
! Отговори
Еврорепресиран преди 9 години
Този човек е изключително прав. Защо трябва да чуем тези неща от него, а не от номенклатурната метреса Кунева например. Защо не ни се разясни това навреме? Защо нямаше референдум за ЕС и НАТО? Кой взе парите и решението от наше име и за наша сметка, но в чужда полза? Не е ли време тази корумпирана хунта, предала на безценица националните интереси да си понесе отговорността, но не онази размита политическа, а финансова, чрез конфискация на имуществото и затвор. Къде е златния резерв?
233
2
 
8
 
! Отговори
муспи преди 9 години
И така, геноцидът над бялата раса си е в ход, и никой не смее да го спомене - приравнява се с отричане на холокоста. А това е открита война, в която бялите не воюват а се подлагат безропотно на окупация и затриване. Толкова е абсурдно, че може да се допусне и мита за психическа война, за генна инженерия и *** на расата. На тази раса без която няма нищо за което да се владее света. Океан от диваци избиващи се един друг, защото това си е живота, борба, силния надделява - и това е всичко.
232
1
 
8
 
! Отговори
Венци преди 9 години
Да сега понеже БСП иска да отстоява националните интереси Брюскел, марионетката на САЩ свали БСП чрез ДПС от власт за да спре Южен Поток.А пък ДПС има интерес и този газ да мине през Турция.
231
17
 
4
 
! Отговори
Никола преди 9 години
И кой е виновен, че не изнасаме за Русия, ние ли или руснаците дето ни сложиха мита и тарифи. Колкото повече се навеждаме на Москва толкова повече тя ни прекарва по братски! И сега когато искат от нас Южен потоП вместо да дадат нормална цена на газа ни щават до кокал. " Освободителите " на които им бе платено да водят войвата с Турция винаги са ни презирали и винаги са ни забивали нож в гърба, факти!
230
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Шоп"Добре де, вашето да е, кажете сега колко ниско требе да се наведем на ***, та да намалят газта?"Шопче пак квичиш като шопарче, ти си този който се навежда и грухти с на Обамба банану.
229
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
312-е много прав-изнасяли сме много. а сега ? баламосаха ни със светлата демокрация и че Русия такава и разтакава. една полша всеки ден изнася в Русия безвкусни плодове и зеленчуци. а също така и текстил. а ние останахме с пръст в устата .слушайки демократчетата ни. Русия винаги щеше да е до нас ако не бяха продажните костов и подобни...Най-добре е този който се смее последен...На Русия просто не й е писано да пропадне .а обратното-разцвет(Кейси.Ванга и други).а на америка-намерете и четете...
228
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До st: Българинът никога не е чакал да бъде хранен от който и да било.Напротив ,изнасяли сме много храна!!!! След като т.нар. демокрация се установи в България ,тогава разбрахме какво е глад!!!!!!ЕЕЕй...българино...не плюй сънародниците си даже и да имат различно от твоето мнение.Най-малкото не демократично.И защо ли някому е нужно да ни разделя на русо-фили и -фоби....Мислете!Бъдете прагматици и реалисти!
227
23
 
3
 
! Отговори
по-далеч преди 9 години
от такива восточни влъхви като тоя Чижов. България знае какво прави, стойте далеч от нас! Гледайте си Евразийския съюз там.
226
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ВСИЧКАТА АМЕРИКАНСКА ГНУС ВЪНОТ БЪЛГАРИЯ!ГАОДВЕ И ЛИЦЕМЕРИ!БЪЛГАРИЯ ВЪН ОТ НАТО !БЪЛГАРИЯ Е С РУСИЯ!ЕС Е ПРОГНИЛА СТРУКТУРА !!!!АМАН ОТ ДВОЙНИТЕ ИМ СТАНДАРТИ!!!!И ДА СЕ РАЗБЕРЕМ -НЕ СЪМ КОМУНИСТ ,НИТО РУСОФИЛ!!!!ОМРЪЗНА МИ ДА СЛУШАМ 100 ГОДИНИ ДА СЕ ДЕМОНИЗАИРА САМО РУСИЯ!РУСИЯ СЕ ОТЪЖДЕСТВЯВА СЪС СССР,А ТОВА Е ***,ПОДЛА ЗА *** ПРОПАГАНДА!ПЪК ТАЗИ КАТО Я ВИДИШ ,ЧЕ САМО СТАТИИ НАСОЧЕНИ КЪМ РУСИЯ ПИШЕ МОЖЕ ДА СЕ РАЗБЕРЕ КОЙ И ПЛАЩА.КАТО МАХЛЕНСКА КЛЮКАРКА.НИЩО ПРОФЕСИОНАЛНО НЕ НАПИСА ТАЗИ.
225
20
 
3
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Добре де, вашето да е, кажете сега колко ниско требе да се наведем на ***, та да намалят газта?
224
6
 
11
 
! Отговори
st преди 9 години
Ххахахахаах българинът просто искат да го хранят от някъде Изток или Запад ама няма еххехехехехехехехе
223
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
moq dqdo nikoi ne go e pital nito pra-dqdo mi .... daje dqdo mi go otroviha po tova vreme
222
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 304Ot koga rusofiliata e ravna na patriotizam?
221
6
 
12
 
! Отговори
Иванов преди 9 години
мене ми е се тая,я сам от 2008та у немско,сеги като ни изгонат моите пари са ве4е у бугарско,шеме фанат да ме поразведат швабите,дойдох изграбих ги и сега си отвам,ама вие да му мислите с тия проевропейски разбираня,я 100 пати писах у тоя форум,швабата като ме види само глеа къ да ми не плати,а русняците кво ти кам като брат ме приемат,и работа шъ ти дадат и некой лев да искараш,и у спалнята шъ те пущат,Я СЪМ СИ С РУСИЯ,И МИ Е СЕ ТАЪ
220
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Политици -патриоти в България няма.Да завиждаме на руския народ,плювайки тук,много е мизерно и недостойно.Путин е политик ,достоен президент на своята страна и руснаци се гордеят с това.Това е неоспорим факт.
219
2
 
17
 
! Отговори
Тракиец преди 9 години
Абе некъдрници пишете на Български език как да прочета коментарите на маймуница пу да ви е... Вие За Българска азбука чули ли сте бе??? Латинците одавна измряха....
218
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз защо да ходя при бушмените, теб те сърби гъ3а да се биеш за ***.ин и за неговата кауза велика Русия. Аз нямам такива мераци, но за твое успокоение като се върнеш в цинков ковчег ще запаля една вощеница за успокоение на душата ти и мир на праха ти.
217
4
 
21
 
! Отговори
Ivanov преди 9 години
БАЙ ГАНЙО СИ Е БАЙ ГАНЙО,ПОЛОВИНАТА С ЕВРОПА ДРУГАТА СЪС РУСИЯ,АМА СЕГА И РУСИЯ НЕ НИ ИСКА,АИДЕ СЪС ЗДРАВЕ,ОТ ДВА СТОЛА ТА НА СРЕДНИЯ,ТУРЦИЯ ТОЕСТ,И ДА ЗНАЕТЕ СЕЛСКИ ОТБОР У ШАНПИОНСКАТА ЛИГА НЕМА ШАНСА,ДА БИ МИРНО СЕДЯЛО НЕ БИ 4УДО ВИДЯЛО,ЕВРОПА ТА ЕВРОПА НА ВИ СЕГА ЕДНА ЕВРОПА.
216
4
 
14
 
! Отговори
Тракиец преди 9 години
До 295Ти бегай да ти го оцепи Оня къде го апат муи по очити там от бушменските държави в Африка да ходи тех да ги оправи и възпита к.. Ли ми дири в Източна Европа.. ..... Аз нали съм от *** ние си пиеме водка и ходиме на лов с Ижовки а ти *** при ФАКЪНИТЕ нали само това повтарят фак фак... *** *** си като сороид набит на Руски ЩИК!!! Понял меня???