Москва: България е знаела какво прави, влизайки в ЕС!

"Успех на BG колегите при отстояване на тяхната гледна точка в Брюксел"
Обновена: 5 юни 2014 15:50 | 5 юни 2014 14:20, Елка Василева
341
Москва: България е знаела какво прави, влизайки в ЕС!
Владимир Чижов. Снимка: архив, Reuters

България е знаела какво прави, влизайки в ЕС. Така постоянният представител на Русия в ЕС Владимир Чижов коментира в ексклузивно интервю за ИТАР-ТАСС опита на Еврокомисията да замрази строителството на "Южен поток" в България.

"Сега ние желаем на нашите колеги успехи при отстояването на тяхната гледна точка в брюкселските кулоари", каза Чижов.

Още по темата
"Убеден съм, че когато България е влизала в ЕС, тя естествено си е давала сметка за всички вероятни превратности на съдбата си. Да отбележим, в скоби, че България е пълноправна членка на тази организация за разлика от страните, на които са предложени така наречените споразумения за асоцииране", отбеляза руският постоянен представител на Русия, отговаряйки на въпрос за обявената от Еврокомисията процедура срещу България за отстраняване на нарушения заради "неспазване на европейските норми при провеждането на търга за строителството на "Южен поток".

"Българската страна вече изрази учудване от този обрат, заявявайки, че определя тези претенции като необосновани. София се ръководи от това, че търгът е бил направен в пълно съответствие с българското законодателство и с нормите на Евросъюза", подчерта Чижов в интервюто за ИТАР-ТАСС.

Според постоянния представител на Русия в ЕС Еврокомисията не само няма достатъчно правомощия за спирането на "Южен поток", но и няма основание за това.

"За да има основания, трябва да докаже наличието на нарушения. Никой не е отменял презумпцията за невинност на участниците в търга в България. Не съм запознат с всички подробности на търга и какви са били предложенията на руско-българския консорциум, но съм уверен, че от юридическа гледна точка всичко е било проверено. Проектът е много сериозен", подчерта Чижов в интервюто за ИТАР-ТАСС.

Европейската комисия активно е допринесла за значителното засилване на енергийната зависимост на източноевропейските страни от Русия, заяви още Чижов.

"Това е станало преди 10-15 години, в стадия на приемането на тези страни в Европейския съюз, когато ЕК ги постави под силен натиск да закрият построените от Съветския съюз атомни електроцентрали. Това беше едно от основните условия за присъединяването им към ЕС", припомни Чижов.

Става въпрос по-точно за Игналинската АЕЦ в Литва (спряна напълно на 31 декември 2009 г.), за АЕЦ Бохунице в Словакия (спряна на 31 декември 2008 г.) и АЕЦ Козлодуй в България (към 31 декември 2006 г. са спрени 4 от 6 реактора).

Сега по данни на Евростат Литва зависи на 100 процента от руските газови доставки, Словакия - на 98 на сто, а България - на 96 на сто.

По думите на Чижов решението на ЕС за закриване на източноевропейските АЕЦ е било чисто политическо, както са чисто политически и сегашните опити да се постигне енергийна независимост от Русия. "Затова на всички, които казват, че Русия използва енергетиката като политическо оръжие, може единствено да се препоръча да погледнат в огледалото", изтъкна той.

Според руския постоянен представител в ЕС обещанията да бъде залята Европа с евтин шистов газ са чиста проба фантазия. Той допълни, че е възможно някога да бъде залята, но той няма да бъде евтин.

Чижов припомни, че главен производител на шистов газ сега са Съединените щати и че президентът Барак Обама обеща в Брюксел при посещението си на 25 и 26 март неговата администрация да разгледа отпускането на нови лицензи за износ на газ на
световния пазар.

"Само че този газ няма да отиде в Европа. Той ще отиде в Азия, тъй като по пазарните закони стоката отива там, където цените са по-високи", каза Чижов.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


341
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
215
12
 
1
 
! Отговори
до 296 славянина преди 9 години
Ой ой, много възмъжа бе женчо, да не би ***.кин вече да те опъна или още караш на душевни чeкии пред портрета му.
214
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Явно руското посолство плаща много добре щом сидеров е по наведен и от гея. Явно добре е разработен в сараите.
213
15
 
4
 
! Отговори
до Тракиец преди 9 години
Като си толкова ербап, що не вземеш поезда за Москва там майора от КГБ Путин събира серсеми доброволци за Украйна, ще ти дадат АК-74 с ГП-30 и ще те вкарат през ноща в Украйна. Преди това си уреди имуществените отношения у нас чрез нотариус, остави и завещание, защото е 100% сигурно че ще се върнеш в България като Груз 200 в цинков сандък. Най добре е да вземеш по пътя и женска компания например славянина да ти прави *** като за последно, преди да се представиш на Свети Петър.
212
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Забележете,ЕС не прави спънки на нито една друга страна по трасето на Южен Поток,както и на нито една друга държава-членка на съюза,която иска да развива ядрена енергетика,дори и с руски реактори като Унгария и Чехия примерно.Южен Поток ще се построи,защото Унгария,Австрия,Гърция и Италия никой няма да ги изнудва,само че вместо през България може да мине през Турция.Същото е и с новите АЕЦ.Турция строи необезпокоявана.Е,някой май иска да станем турски вилает.Показателна е и позицията на ДПС.
211
3
 
9
 
! Отговори
Тракиец преди 9 години
Адмирации Славянин голем си!!! Каза му го браво!!! Айде Братишки пратете ми на мене и на Славянина по един АК-74 с ГП-30... Да прочистиме сороидите фашистите еврогейовете и бугарските предатели!!!
210
4
 
16
 
! Отговори
Макаров!!! преди 9 години
Пичете се още!!! Русия си може и сама ама България не може без Русия.... Газ плащаме най-скъпа щото тия що сте ги избрали се правят на батмани и мъжкари като президенто.... А вие сте *** *** бугарье и си траете.... Слепи сте и глухи..... Българите трябва да ходят с своите православни братя!!! Ако Сърби Българи и Руснаци се обединят в съюз... Европа Източна Европа ще Бъде тяхна...
209
8
 
14
 
! Отговори
С.С.С.Р преди 9 години
До Анонимен"А защо путинофилите не вземат чемодана към вокзала и потом сибирь! " - ЗАЩОТО русофилите сме 99 % от българският етнос и нямаме намерение да ви подаряваме страната , така че вие ще си хванете чемодана към Брюксел и там се кланяйте на Сорос , Барозу, Ромпой и другите *** на воля - срещу евро , разбира се !
208
9
 
2
 
! Отговори
Adam1966 преди 9 години
До всички поддръжници на партия ЗАДУНАЯ ! Дръжте се братя и сестри партия ЗАДУНАЯ мисли за вас , имаме вече написан Планът ЗАДУНАЯ и в него е предвидено всичко за добруването на Задунайчани и младежите Южнопатоци ! Скоро започваме излъчването на ТВ ЗАДУНАЯ , която ще ви информира безпристрастно и национално отговорно за всичко по света и у нас в ЗАДУНАЙСКАТА НАРОДНА РЕПУБЛИКА ! Постепенно ще ви запознаваме с нашия план за ЗАДУНАЙСКО развитие и просперитет!
207
3
 
14
 
! Отговори
До 285 преди 9 години
Не мислите ли, че старата теза" каквото и да се случва Русия е виновна" вече е доста изтъркана?! Мисля, че ви липсва въображение..
206
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кои са българските русофоби?Те са една шепа хора,но много кресливи.Повечето от тях живеят в София и работят за много пари в западни и американски компании.Занимават се най-вече с пропагандна дейност и обслужват интересите на юдо-масонската гмеж.Това са служители на Отворено общество,ИПИ,Прозрачност без граници,Център за либерални стратегии и други сороски кочини,както и не малко продажни журналисти.Те не се интересуват от беднотията на българския народ,а гледат само тлъстите си хонорари.
205
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименА защо путинофилите не вземат чемодана към вокзала и потом сибирь!Така ще могат вечно да стоят наведене пред путята а и няма да пречат на нормалните ора!
204
3
 
11
 
! Отговори
До 280 преди 9 години
Що за съюз ли?! Неонацизъм и фашизъм...само като погледнете техните отрочета в Украйна-десен сектор, отрочетата им в Сирия /някакви луди джихадисти/, на човек му става ясно. За жалост доживяхме да видим как запада си възроди отново националсоциализма и фашизма, но под името "демокрация"!
203
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дали "демократите" от Запада ще ни позволят сами да се решим съдбата чрез референдум, дали да продължаваме с ЕС или да изгоним американските бази от тук и да се си сътрудничим с Евразийския съюз?! "Демократично" няма да ни позволят.
202
3
 
15
 
! Отговори
До 277 преди 9 години
Ако трябва да си сложа ръката на сърцето, при СССР сме си били хиляди пъти по-добре и като работни места и като доходи и като имотно състояние без загробващи заеми към банки и какво ли още не. С реализирана печалба в долара от износ /български стоки/ превишаващ този на Гърция и турция взети заедно.
201
4
 
18
 
! Отговори
ДО 269 преди 9 години
Ще ти кажа какво направиха с Полша и Чехия.Инвестираха в техните заводи от"соца",а нашите бяха унищожени по заповед на САЩ,за да не конкурират другите.Както се случи и с армията и селското стопанство.Или ти харесва да ядеш домати и картофи от Полша и всякакви плодове от Турция.В Чехия работят 85% от тези"комунистически"заводи,които плюете,а всеки втори ел.уред в Техномаркет е полски.Помниш ли миналия месец архитектите на Ран-ът кой премиер похвалиха-Иван Костов,унищожителя на нашата индустрия.
200
3
 
14
 
! Отговори
До 275 преди 9 години
Що за извратен съюз е тогава ЕС?! Колкото повече МРАЗИШ Русия, толкова повече финанси се насочват към теб...съюз основан на омразата...колкото си повече агресивен и мразещ, толкова си по-готин, дяволска работа е това да знаете, не е нормално и човешко.
199
4
 
14
 
! Отговори
С.С.С.Р преди 9 години
"Ти нещо някога да си чул от твоите шефове да се поинтересуват какви месечни доходи получава средностатистическия българин, щото аз въобще не мисля че той работи 10-15 пъти по-малки от западняка, за да получава 10-15 пъти по-малко заплащане и пенсия!" - БРАВО , това е въпросът на годината , само че никой няма да отговори . *** европлъхове - ВЪН от България , вие сте 1 % от населението и нямаме намерение повече да ви търпим ! Марш Брюксел !
198
12
 
3
 
! Отговори
до славянин 275 преди 9 години
Честно да ти кажа от тебе по-*** не съм виждал по форумите. Ти освен да крещиш като *** "ура Путин" и "Путин ура" друго не можеш и не знаеш.
197
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 214БЯХМЕ В ЕВРАЗИЙСКИЯ СЪЮЗ, само че тогава му казваха СССР, ядохме му попарата !
196
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Който не се е оринтирал, това е моят личен списък на хората спомогнали най-много за реализирането на англосаксонската разруха на България, и изобщо това са верните хора на англосаксонците-Костов, Бошков, Кунева, Соломон паси, Борисов, всички сменени и настоящи лидери на бившото СДС и неговите наследници като ОДС и т.н., Симеон Кобурготски и цялата му свита от юпита, Бареков 8ново попълнение/! И какво общо имат тези хора с русофилията?!