Москва: България е знаела какво прави, влизайки в ЕС!

"Успех на BG колегите при отстояване на тяхната гледна точка в Брюксел"
Обновена: 5 юни 2014 15:50 | 5 юни 2014 14:20, Елка Василева
341
Москва: България е знаела какво прави, влизайки в ЕС!
Владимир Чижов. Снимка: архив, Reuters

България е знаела какво прави, влизайки в ЕС. Така постоянният представител на Русия в ЕС Владимир Чижов коментира в ексклузивно интервю за ИТАР-ТАСС опита на Еврокомисията да замрази строителството на "Южен поток" в България.

"Сега ние желаем на нашите колеги успехи при отстояването на тяхната гледна точка в брюкселските кулоари", каза Чижов.

Още по темата
"Убеден съм, че когато България е влизала в ЕС, тя естествено си е давала сметка за всички вероятни превратности на съдбата си. Да отбележим, в скоби, че България е пълноправна членка на тази организация за разлика от страните, на които са предложени така наречените споразумения за асоцииране", отбеляза руският постоянен представител на Русия, отговаряйки на въпрос за обявената от Еврокомисията процедура срещу България за отстраняване на нарушения заради "неспазване на европейските норми при провеждането на търга за строителството на "Южен поток".

"Българската страна вече изрази учудване от този обрат, заявявайки, че определя тези претенции като необосновани. София се ръководи от това, че търгът е бил направен в пълно съответствие с българското законодателство и с нормите на Евросъюза", подчерта Чижов в интервюто за ИТАР-ТАСС.

Според постоянния представител на Русия в ЕС Еврокомисията не само няма достатъчно правомощия за спирането на "Южен поток", но и няма основание за това.

"За да има основания, трябва да докаже наличието на нарушения. Никой не е отменял презумпцията за невинност на участниците в търга в България. Не съм запознат с всички подробности на търга и какви са били предложенията на руско-българския консорциум, но съм уверен, че от юридическа гледна точка всичко е било проверено. Проектът е много сериозен", подчерта Чижов в интервюто за ИТАР-ТАСС.

Европейската комисия активно е допринесла за значителното засилване на енергийната зависимост на източноевропейските страни от Русия, заяви още Чижов.

"Това е станало преди 10-15 години, в стадия на приемането на тези страни в Европейския съюз, когато ЕК ги постави под силен натиск да закрият построените от Съветския съюз атомни електроцентрали. Това беше едно от основните условия за присъединяването им към ЕС", припомни Чижов.

Става въпрос по-точно за Игналинската АЕЦ в Литва (спряна напълно на 31 декември 2009 г.), за АЕЦ Бохунице в Словакия (спряна на 31 декември 2008 г.) и АЕЦ Козлодуй в България (към 31 декември 2006 г. са спрени 4 от 6 реактора).

Сега по данни на Евростат Литва зависи на 100 процента от руските газови доставки, Словакия - на 98 на сто, а България - на 96 на сто.

По думите на Чижов решението на ЕС за закриване на източноевропейските АЕЦ е било чисто политическо, както са чисто политически и сегашните опити да се постигне енергийна независимост от Русия. "Затова на всички, които казват, че Русия използва енергетиката като политическо оръжие, може единствено да се препоръча да погледнат в огледалото", изтъкна той.

Според руския постоянен представител в ЕС обещанията да бъде залята Европа с евтин шистов газ са чиста проба фантазия. Той допълни, че е възможно някога да бъде залята, но той няма да бъде евтин.

Чижов припомни, че главен производител на шистов газ сега са Съединените щати и че президентът Барак Обама обеща в Брюксел при посещението си на 25 и 26 март неговата администрация да разгледа отпускането на нови лицензи за износ на газ на
световния пазар.

"Само че този газ няма да отиде в Европа. Той ще отиде в Азия, тъй като по пазарните закони стоката отива там, където цените са по-високи", каза Чижов.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


341
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
155
4
 
5
 
! Отговори
До 214 преди 9 години
Мдам баш в евразииския съюз не сме били ама бехме в един друг дето СССР го водеше! Не знам дали си спомняш! До колкото виждам още си носим последиците от това де!
154
5
 
5
 
! Отговори
до USSR преди 9 години
Много си прав кривчо, меда и маслото текат само от USSR към България. Ръцете още ми лепнат от руския мед който ядях преди 30 години и още като уригна се чувства и миризмата на 30 годишно руското масло заливало някага България. Тъпотията е сред хората тя не живее в гората.
153
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако някога Южен поток е бил търговски проект,то сега след събитията в Украйна вече е 100% политически проект.Цел на Русия -пробив в политиката и единството на ЕС.Сега е така.Това управляващите у нас ,освен Стойнев,не може да не го разбират..Руският пробив е добре замислен-през най слабата брънка на съюза.И за най-незапознатият с геополитическите проблеми и енергетика е ясно,че с тръбата НЯМА ДИВЕРСИФИКАЦИЯ след като източникът на газа е един и същ.Какво се правят на ударени?
152
2
 
10
 
! Отговори
ТАЙСЪН преди 9 години
ЕВРОСЪЮЗА ЩЕ ИМА ЗНАЧИТЕЛНА ВИНА, АКО НЕЩАТА В БЪЛГАРИЯ ВЗЕМАТ НЕОЧАКВАН ОБРАТ. ТОЛКОВА ГОДИНИ ВЕЧЕ БРЮКСЕЛ Е МНОГО ДОБРЕ ЗАПОЗНАТ С ПРОБЛЕМИТЕ В БЪЛГАРИЯ И НЕ ПОЖЕЛАХА ДА ВЗЕМАТ ДЕЙНО УЧАСТИЕ В ПРОЦЕСИТЕ ТУК. ДОРИ СЕ ВЪЗПОЛЗВАХА И СЕ ПОДИГРАХА С БЪЛГАРИТЕ И ТЯХНАТА БЕДНОСТ.
151
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до 163 от славянин : Те не са демократи, те са капиталисти
150
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"България спечели дело за достъп до газопреносни мрежи в спор с ЕК":))))))))))
149
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като е толкова пълна с русофили затова ли не вкарахте една русофилска партия в Европарламента, че да го разбиете от вътре, както искаше Волен. Голямото русофилство е един мит.Българинът е практичен човек,той много добре знае кой е клубът на богатите.Така че сектанствайте си там на сбирките,атакистчета,може и по един еднопосочен билет за Рашъ да си купите и ни оставете да се мъчим в тоя гаден Европейски съюз с тези нещастни,измъчени европейци.
148
10
 
5
 
! Отговори
до 211 преди 9 години
"На тоя мога само да му кажа, че е 1000000000000000000000000 пъти по-добре да сме в евро съюза отколкото е евразииския съюз дето Путин сега го направи"Кога сме били в Евразийския съюз, че имаш база за сравнение с ЕС, че и с такава сигурност го твърдиш? Айде не се изказвай по теми, за които имаш 0% опит.
147
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ти ако си чакал да потече мед и масло, значи толкова ти е акъла.Затова и вероятно си атакист или комунист.Там мозък не вирее.ЕС е взаимноизгоден съюз,а дали ние ще съумеем или не да се възполваме от неговите предимства,си зависи изцяло от това колко ни е сивото вещество.Засега ни вкарват с шутове в правия път като се наложи,че ако оставят нещата на нашите продажници тука,ще ни спретнат втора Луканова и Жан Виденова зима.
146
12
 
10
 
! Отговори
... преди 9 години
На тоя мога само да му кажа, че е 1000000000000000000000000 пъти по-добре да сме в евро съюза отколкото е евразииския съюз дето Путин сега го направи! Щото тука може и да ни таковат, ама там хем ше ни таковат хем ше ни бият и ше си и плащаме за сичкото това!
145
9
 
8
 
! Отговори
USSR преди 9 години
Много ме съмнява ,че нашите управници са знаели какво правят влизайки в ЕС !!!Те са очаквали както и ние народа ,че ще потече "мед и масло " към България ,а не че ще станем придатък на евтини човешки ресурси за ЕС и привитизация на безценица на българските предприята (Балкан .....).. .Ние сме27провинция на Брюксел !!!
144
5
 
6
 
! Отговори
чиче преди 9 години
Българската гледна точка е патока да се строи по европейски правила и при ясни условия, цени, търгове и подобни. Това чиче на снимката за какви гледни точки приказва, може би за техните. Някой е поел ангажимент да отстоява явно руската гледна точка.Еми,имам лоши новини,няма да стане.И е крайно време при такива скъпи проекти в обществени средства да се спре с тайните договори и договорки.Знам,че *** така са си свикнали да си далаверстват и крадат,но тук е ЕС вече и номерата не фърфът.
143
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДОБРЕ ИМ ГО КАЗАЛ ЗА ДА НЕ ГО ЗАБРАВЯТ ЧЕ НИЕ СМЕ ПЪЛНОПРАВНА ЧЛЕНКА .А НЕ ПРИТУРКА КЪМ ТЯХ И ЗА ЧЛЕНСТВОТО СИ ТАМ ПЛАЩАМЕ КАТО ДРУГИТЕ .ДА НЕ МИСЛЯТ ЧЕ СМЕ НА ОПАШКА ЗА КОНСУЛТАЦИЯ ПРИ ТЯХ
142
4
 
7
 
! Отговори
хАсен преди 9 години
За съжаление този *** е много прав!
141
5
 
5
 
! Отговори
Adam1966 преди 9 години
Чижов знае какво мислят и правят нашите управници от коалиция ТРОЙНОЙ / от къде черпи информация , когато нашите управници за нищо на света няма да кажат нищо на Руснаците....?/ Хубаво е Чижов да се изказва по често за да разберем какво мислят Орешарски,Стойнев и другите Големи енергетици от управляващите ...!?>>
140
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до Сливянин:що имам чувството, че си ***?
139
2
 
2
 
! Отговори
мъкааа преди 9 години
имали били информация ... щеше да е смешно, ако не беше трагичноедно време имаше специални офицери, да измислят пропаганда и да разпространяват измислици да им се връзвате и да ви манипулират в тяхна ползасега не са ви нужни офицери, сами си ги измисляте, сами си се връзвате и сами се манипулиратена което му се вика: Пази, боже, сляпо да прогледа!
138
7
 
7
 
! Отговори
до славянин преди 9 години
Признаваш си, че си продажна марионетка ли, явно си по - вдлъбнат, отколкото си мислех. Кой ли пък ще се занимава с теб, незначително човече. Руснаците си направиха криво сметките.Досега си пробутваха корупционните сделки,защото евтинко пазаруваха нашите политици-родоотстъпници.Но вече сме в ЕС и номерът им няма да мине.Затова беснеят ХАХАХА.А нашите тука шикалкавят,ще ни спрат всички пари и такива глоби ще ни набият,че ще хвърчат червени глави този път.Хората ще излязат със сопите
137
8
 
5
 
! Отговори
Говорит Москва. преди 9 години
Скоро ще пуснем Белене за всички, които смеят да се изказват против партията и политиката на Москва. Кажете сбогом на свободата. Майта Русия ще ви гушне в мечешка прегръдка. Какво пък толкова. Просто ще си траете и ще получавате евтин ГАЗ. Свободата не е за всеки.
136
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
КОГАТО НИ ВКАРАХА КТО СТАДО В ЕС, НЕ НИ ПИТАХА- ИСКАТ РЕФЕРЕНДУМ ЗА ТЮТЮНОПУШЕНЕТО, А ЗА ТОЛКОВА ВАЖНО НЕЩО- НИКОЙ И НЕ СПОМЕНАВА РЕФЕРЕНДУМ. ЕВРОПАРИТЕ СА ВСЪЩНОСТ НАШИТЕ ПАРИ ЗА ВНОСКА ЗА УЧАСТИЕ, ОТ КОИТ ОУСВОЯВАМЕ 1/3- 30%- КЪДЕ ОТИВАТ ОСТАТЪКА ОТ НАШИТЕ ПАРИ- РАЗДАВАТ НА УКРАЙНА, ГЪРЦИЯ, ИСПАНИЯ. СЪГЛАСНИ ЛИ СТЕ, БЪЛГАРИ, ДА ХОДИМ ДА МИЕМ ГРЪЦКИ *** И ДА НИ ПЛАЩАТ С НАШИТЕ ПАРИ- МИСЛЕТЕ С ГЛАВИТЕ СИ !