Газпром е уведомил ЕК за възможни прекъсвания на транзита на газ

Газ за Украйна няма: Плащането е нула, съответно – нула
Обновена: 16 юни 2014 10:49 | 16 юни 2014 10:49, Елка Василева
149
Газпром е уведомил ЕК за възможни прекъсвания на транзита на газ
Снимка: архив, Reuters

Газпром съобщи, че е уведомил Европейската комисия за възможни прекъсвания на транзита на газ поради преминаването на Украйна към режим на авансово плащане.

"ЕК е уведомена за възможни прекъсвания на газа, в случай че Нафтогаз Украйна неправомерно отклонява газ от транзитните потоци", се казва в съобщението на руския газов гигант.

Още по темата
Руският газ за европейските потребители се доставя в пълен обем, посочи пред телевизия Россия 24 говорителят на Газпром Сергей Куприянов, цитиран от ИТАР-ТАСС. Той уточни, че обемите газ, предназначени за Европа, постъпват в пълно съответствие с договорите. Нафтогаз е длъжен да осигури непрекъснатите им доставки до предавателните пунктове, допълни говорителят.

Газпром заявява, че вече е предприел и ще предприема в бъдеще максимално възможни усилия, насочени към предотвратяване на потенциални прекъсвания на транзита на газ за европейските потребители, пише БТА.

До този момент Нафтогаз не е превел средства на Газпром за газовия си дълг. Нафтогаз ще получава газ при платени обеми. "Плащането е нула, съответно – нула", заяви Сергей Куприянов.

Междувременно стана известно, че Газпром е сезирал арбитражния съд в Стокхолм за газовия дълг на Украйна на стойност 4,5 милиарда долара, съобщи руската газова компания, цитирана от Франс прес и ИТАР-ТАСС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
20
 
4
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 9 години
До БАЧКАТОРУбеден съм, че за теб САЩ са виновни дори за нахалния съсед от долния етаж. И аз искам Южен поток. Но той да бъде построен в съответствие с всички европейски и български закони. Договорът да бъде обществено огласен - колко пари, откъде, кога и т.н. Изпълнителят да е сериозна фирма, а не някоя офшорка. Кое от тези неща беше спазено? Нито едно. Целият проект тъне в мистерия, скрити договори и клаузи, нагласени фирми. Това ли искаш?
86
16
 
2
 
! Отговори
Брaнник преди 9 години
до Ристе гейо, нямa проблем зa координaти, aко зaплaшвaш сериозно с пищов, елa, но се снимaй преди товa, щото женa ти вероятно немa дa те познaе! Съмнявaм се обaче в достоверносттa нa прикaзките ти русофилски, известно е, че лъжете кaто сигaни брaтчет! Сaмо кaжи сериозно ли зaплaшвaш с пистолет и получaвaш aдресa ми? Колкото до гaзтa, зa бой сa тези които ни държaт в рускa зaвисимост, a не нaпрaвят конектор до Гърция, Турция или Румъния! Товa ще стaне тaкa, или инaче!
85
26
 
3
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Ако и сега клекнем пред Путин значи от нас не става нищо.Който иска газопроводи на шест седем пъти по висока цена да си ги прави в къщи.Шепа алчни негодници и приятелите им в Русия ни правят на маймуни
84
15
 
4
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 9 години
До Анонимен 102Не знам, ***. Никога не съм стъпвал на американска земя, нямам и намерение да живея там. По-умни хора от мен са ходили, живели и казват, че е много по-хубаво от България. Аз може и да имам допирни точки с американската политика, но освен това ги критикувам, когато грешат. Я ти ми кажи, колко пъти си критикувал Русия за грешни решения? Или мислиш, че руснаците са винаги прави, както беше модата преди 1990 г.? Разликата е, че аз критикувам американците, а ти Русия - никога.
83
1
 
21
 
! Отговори
Едно преди 9 години
елегантно решение.ЕС да плаща газа на руско-украинската граница и оттам нататък-техен проблем.
82
0
 
17
 
! Отговори
Гневен българин преди 9 години
Правилното решение.Вярно,че и ние ще го отнесем,но много се радвам,че хомосексуалните колониални робовладелци ще го издухат в пъти повече.Ние какво ли не сме видели,на всичко сме свикнали,но те ще има да плачат....
81
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 106Хитро! Сам ли го измисли?
80
1
 
3
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 9 години
До До попокате петел 94По твоя казус. Представи си, че си директор на детска градина. Сключваме договор с теб да ти доставям хляб и супа за децата. Обаче, идва зима, 3 дни снеговалеж, мостът към градината ти се срутва и не мога да стигна до теб. Децата в градината гладуват като кучета. Ти ми се обаждаш, напомняш ми договора ни, че разчиташ на мен за храната, аз ти казвам "Ама, сори, мостът се счупи, колата затъва в снега". Длъжен ли съм по договор да ти доставя храната? Да. Правя ли го? Не.
79
0
 
8
 
! Отговори
Ристе Шопо преди 9 години
До БрaнникБате, ще си оставиш ли тука некакви координати, истинското име или поне телефон за връзка, та като спре руския газ да те потърсиме да организираш за зимата малко от нашия и европейския, оти съм с две малки деца и без парно незнам как ще я карам! Давай брат адрес, къде да те търсим зимата да ми докараш европейски газ! Ще дойдем с печено прасенце у едната ръка и с пищов у другата! Нали се сещаш кое за какво ще бъде! муаахахаха!
78
0
 
18
 
! Отговори
Русоляв Мецан преди 9 години
Скоро, когато започне да не идва газ до нас, полекинка големите специалисти по алтернативните газови доставки ще изчезнат от форума като пръдня из ***. Следващото ниво на кризата ще бъде, когато всички политици в един глас започнат да се замерят с го*вна кой е ***^бал Южен поток, който трябвало да не се спира! Последен стадий - никой не иска да управлява! Боце се моли на комунистите да вземат властта и да оправят отношенията с Русия. Ама комунистите, а не Станишев и БСП!
77
9
 
2
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 9 години
До БАЧКАТОРБачкаторе, ние трева не пасем. Знам какво се случи при предишната газова криза преди години. Толкова ли не разбираш, че Русия казва "спираме газа през Украйна, гответе се". Това означа, че в тръбите газ НЯМА да тече. Оттам вече е безсмислено дали са 50 или 51 хил. литра.До Гацо 88Гацо, очите ми пълнят със сълзи, че мислиш за мен, че ме следиш какво пиша, че се интересуваш от моите коментари. Плаче ми се от щастие. А теб кой те познава тук, кой те следи, кой те чете, анонимнико?
76
17
 
2
 
! Отговори
Брaнник преди 9 години
Не ни трябвa ни гaзпром, ни русия, тия сaмо Родинaтa ми грaбят ежегодно с по 6 милиaрдa $, и унищожaвaт Нaшaтa икономикa! Европa беше по- силнa без гaзпром и русия, Европa имa от къде дa достaвя товa, което и е необходимо, Европa имa своя ЕВТИНA ГAЗ, БЪЛГAРИЯ СЪЩО! Шистовaтa и природнa гaз, която е нa Европейскa земя е повече от рускaтa, добивa и ще ни дaдaт РAБОТНИ МЕСТA И ВИСОКИ ДОХОДИ ФAКТ!
75
1
 
23
 
! Отговори
Х преди 9 години
Колко държави ще страдат заради крадливите украинци.Сега викайте да живее Украйна,***.
74
7
 
3
 
! Отговори
Одисей 1 преди 9 години
91 Лошо Ненич продължаваш да не си взимаш лекарствата, не знам до къде е стигнеш
73
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Орешарски никакъв го нема по въпроса. А уж би трябвало да защитава българските интереси по случая "Южен Поток". Ама не смее да изрази българското мнение пред Европа. А уж бил готов да подаде оставка, според някой медии, писали новини в последните дни. Нали си много смел бе, Орешарски. Като си смел защитавай българските интереси, а не пред българите да си твърд, а пред Европата да действаш с меките китки. Бил готов да подава оставка. Лъжи на този лицемер. Изтезава собственния си народ.
72
11
 
4
 
! Отговори
демократ преди 9 години
Вместо да се прави ЮП .По-добре е да го спрем и да се отрежат сегашните тръби .Да се вържем за Германия.Поне там руския газ е 5 пъти по-евтин.
71
0
 
8
 
! Отговори
До попокате петел преди 9 години
Я да видим? Представи си, че ние добиваме газ. И по договор го изнасяме за ЕС през Сърбия!И че "брачата" на запад от нас, не си плащат нашият газ и цоцат от европейския.Нито директната консумация се плаща, нито транзита стига в пълен обем до ЕС и те не искат да плащат.И ако ти си начело на ТЪРГОВСКАТА КОМПАНИЯ / подчертавам /, ще продължиш да им пращаш газ?Още повече пък ако си в политическото ръководство но страната?Ако е първото следва да те изхвърлят с шут, ако е второто - просто съд!А?
70
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Продавам бутилки по 1л за внос на бутилиран американски газ. Капачките се продават отделно.
69
1
 
15
 
! Отговори
USA изигра Европа преди 9 години
Рехавата енергозависима икономика на Европа вече няма да е конкурент на Америка. Всички производства са на газ, а у нас и голяма част от транспорта. Скоро газовиците ще спрят трошките си,задръстване а. Ще пазаруват само богатите. Масовите фалити ще са ежедневие, ТЕЦ-овете на газ ще пушат с украински нискокалорични въглища. Магистрали, че за кого? Строителство -ха,ха. Бъдещето е в туризъм с рикши и прости...ция. И най-после ще дойде време никой да не иска да управлявя. Гответе ковчезите !
68
1
 
11
 
! Отговори
neni4a преди 9 години
До *** Абсолтно си прав Затова и са и провокациите към Русия Първо укр. изтребители са влезли в руско пространство.Техни снаряди са попаднали на руска територия. После БМП то което влезе на руска територия,после акцията пред посолството на Русия в Киев Това са си чисти провокации.САЩ искат война и това е . А ще получат руски доброволци,техника по-тънкия начин,така че нищо да не могат да докажат.