Москва вече държи ръката си на газовия вентил

Руски вестници за газовите преговори между Русия и Украйна
Обновена: 16 юни 2014 09:10 | 16 юни 2014 09:06, Елка Василева
176
Москва вече държи ръката си на газовия вентил
Снимка: архив, Reuters

Русия най-вероятно още днес ще изпълни заплахата си и ще започне да доставя газ за Украйна само срещу предплата, става ясно от днешните руски вестници.

След като преговорите между руския гигант "Газпром" и украинската компания "Нефтогаз" вчера се провалиха, "Комерсант" съобщава в заглавие: "Москва вече е хванала вентила". "Това ще създаде предпоставки за проблем с транзита на руски газ в Европа. Но ситуацията с доставките ще се изостри до краен предел едва през есента, което дава на страните шанс за продължаване на преговорите", прогнозира "Комерсант".

Според изданието "Газпром" ще продължи подаването на газ в украинската газотранспортна система само за целите на транзита към Европа. "Комерсант" отбелязва, че позицията на Европейската комисия по газовите преговори се е променила от проукраинска в началото до умерено проруска, а Украйна е натрупала повече от двойни запаси газ в подземните си хранилища.

Вестникът коментира, че търговските разногласия не са били решаващи за провала на газовите преговори, тъй като най-важна за Москва е била позицията на украинския президент Петро Порошенко за спецоперацията в Източна Украйна, както и изплащането на фактурите за доставения до 1 април газ. Засилването на спецоперацията през последната седмица е лишило Москва от възможността за допълнителни отстъпки, пише "Комерсант".

"Независимая газета" цитира директора на руския Институт за национална енергетика Сергей Правосудов, според когото основната причина за провала на преговорите не е цената на газа, а фактът, че Украйна по принцип няма пари да плаща за него.

"Комсомолская правда" отбелязва: "Независимо от цялата европейска риторика, че виждате ли, на нас не ни трябва газ от Русия, ще се топлим с дърва - без нашия газ европейските "демокрации" не могат да съществуват."

"Неприятният геополитически нюанс", продължава изданието, "се съдържа в това, че половината от руския износ за Европа минава през територията на Украйна. Системата на тръбопроводите беше построена още през съветско време, когато никой не смяташе, че може да се появят проблеми. Ако Украйна, както често се е случвало, пречи на доставките, най-много ще пострада България, която няма нито хранилища, нито собствен добив, но също така Словакия, Чехия, Австрия, Унгария, Италия, Гърция, Турция, Сърбия, Македония, Босна и Херцеговина, Молдова. Каквото и за си говорим, дори на Германия и останалите големи купувачи това не е много приятно."

"Новая газета" съобщава, че докато Русия и Украйна се опитват да договорят цената на газа, от Виена е напомнил за себе си украинският олигарх Дмитрий Фирташ, който очаква решение за екстрадиране в САЩ. Фирташ твърди, че има тесни връзки с "Газпром" и е готов да се включи в разрешаването на противоречията между Москва и Киев. "Новая газета" цитира Фирташ, който твърди, че е закупил чрез своята компания Ostchem и е натрупал в украинските газови хранилища 5 милиарда кубически метра газ на цена 268,5 долара за 1000 кубически метра. Източникът на финансирането е бил кредит от руската "Газпромбанк".

Тази позиция бива критикувана дори от украински експерти, отбелязва "Новая газета". Изданието цитира директора на киевския Институт за глобални стратегии Вадим Карасьов, според когото става дума за чисто търговска сделка, при която Фирташ може да използва газа за собствените си промишлени мощности в Украйна. "Новая газета" коментира още, че предложението на Фирташ е по-скоро риторично, тъй като възможностите му за действие са силно ограничени заради заплахата да бъде екстрадиран в САЩ и да бъде осъден на до 50 години затвор.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До един българинAма колко глупости си изписал....
33
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Който има крава пие мляко, който има кран знае дали трябва да е отворен или не. Тук на преден план излиза въпрса, ние какво имаме?
32
2
 
22
 
! Отговори
Запасен преди 9 години
До neni4a 48Впрочем, ако Русия спре газа и останем и ние без газ, може да има е нещо положително. Както си споменал по-долу, ако няма газ, топлото ще поскъпне (по-точно ще си дойдат цените до реалните), хората ще се топлят на ток и ще видят, че не е по-скъпо от парното. И ще се откажат от Топлофикация и няма да са им роби повече. Може би. Само предполагам, не предричам.
31
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До neni4aТочно 100%!
30
3
 
36
 
! Отговори
neni4a преди 9 години
До ПАЗАРЕНА ти с кво ще си караш 20 годишната бракма,която има АГУ и нямаш с какво да си я заредиш а ???? Или пък ако готвиш на газ,ще трябва да минаваш на ток А предприятията които работят с газ и ти пекат хляба ,с какво ще го пекат? Също и топлофикациите,таман за зимата запасите ще са изчерпани и шопите ще зъзнете или ще трябва на ток да се топлите А не можете да си го позволите
29
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Незабавно започвайте работа по Южен поток!
28
0
 
34
 
! Отговори
без пардон преди 9 години
Украйна не е суверенна държава и се управлява от Цру на Сащ. Значи Цру, най-голямата терористична организация в света, е наредила да се спре Южен поток. За да може чрез марионетките си от фашистката хунта в Киев, да рекетира цяла Европа!
27
0
 
29
 
! Отговори
Запасен преди 9 години
До Анонимен 38Лелее, колко си заблуден!Въпросът ми беше провокативен, ама ти се връзваш!Всъщност, комунизъм съществува и в момента.Къде ли?Там, където се изпълнява основната идея на комунизма: "Всекиму според потребностите,от всеки - според способностите!"Сещаш ли се къде е това?В Брюксел, драги!Брюкселските дебелог.зи чиновници правят толкова, колкото могат. Затова пък са задоволени във ВСИЧКО,благодарение на заблудени душици като теб,които ги е страх да отстояват правата си и плащат ли,плащат
26
8
 
14
 
! Отговори
Исмаил преди 9 години
Единствената стока която русия изнася и ми харесва са руските моми.По евтини са от руския газ и имат 16 операции заложени в програмата за ползване.Всяка изнесена рускиня има печат отзад за качество "сделоно в СССР"
25
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДПичове като пишете до някой Анонимен - правете като Запасен 26 - пишете за кой Анонимен се отнася. Щото иначе аз "Анонимния" не ви обръщам внимание, защото може би не се говори за мене. Така че сте ми през оная работа. Не се припознавайте вие в мойте коментари, понеже и аз не съм се припознал във вашите :))) "До Анонимен" е все едно да кажеш "До всички писали под мен.". Тъпо.От един от многото "анонимни". От мен за вас. И не се припознавайте в моя коментар. Не съм писал за вас.
24
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Европееца .. абе човеко ти или имаш проблеми с мисловната деност или мозъка ти е промит от хамериканската пропаганда, та ръсиш такива глупости .. всяка стока или услуга има цена и тя трябва да се заплати и ... точка!! Както европ. потребител плаща така и хохлите трябва да платят .. това е толкова просто и логично !
23
1
 
23
 
! Отговори
Запасен преди 9 години
До Анонимен 33Ти виждал ли си някъде комуниъм на живо?
22
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След признанията на Украйна, че ЮП е спрян единствено заради тях и след като обвиненията на ЕК за достъп са безпочвени, след като OMV сключи договор с Газпром, трябва незабавно да възобновим работа по проекта. От месеци насам клоуните от ЕК не дават никаква конкретна информация защо точно трябва да бъде спрян газопровода.
21
2
 
24
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
Спирането на газ за Украйна се отлага до 12.00 ч ..В момента се обсъжда постъпилото предложение от ЕС за цена от 300 долара до зимата и 385 долара през зимата за Украйна и изплащенето сега на 1 милиард и останалите 950 милиона поетапно .Мисля че Русия ще се съгласи на това предложение , но .... .
20
0
 
33
 
! Отговори
руснака преди 9 години
Русия с нас е Бог. еврогейския съюз нато сащ и всички който са против Русия скоро време ще опитат от нейната военна мощ.ДОЙДЕ ДЕНЯТ НА СТРАШНИЯ СЪД.Българи и Руси Братя.
19
1
 
29
 
! Отговори
хахаха преди 9 години
До ЕВРОПЕЕЦМного си елементарен след като няма как да спориш срещу истината,започваш темата комунизъм!?
18
1
 
33
 
! Отговори
9К57 преди 9 години
Наглите хохли изнудват и ЕС и Русия вече 20 години, живеят за сметка на руския бюджет ползвайки евтин газ, за част от който дори не заплащат! С "какви очи " искат отстъпки от цената на газа, която и без това е ниска, след като извършват геноцид на рускоговорящото население в Донбас!? Големи ядове ще има Европата с тази бандеровско-майдановска ***, свикнала да живее на чужд гръб /руски/ след разпада на СССР, сега може би иска да живее на гърба на Европа, но това няма да го бъде!
17
1
 
33
 
! Отговори
ужас преди 9 години
До ЕВРОПЕЕЦЗащо да се прави на интересна ти като ползваш ток плащаш ли?плащаш а защо Украйна не плаща значи ти защитаваш крадците така ли?
16
1
 
24
 
! Отговори
Запасен преди 9 години
До Анонимен 20Ами ти бе, силния, защо не се откажеш да ползваш газ, а? Нали си силен? Карай си колата на фотосинтеза, като не искаш да си зависим !
15
0
 
30
 
! Отговори
123 преди 9 години
До АнонименТи какво си се загрижил за Украйна!?гледай нашите интере си.