Путин подкрепи предложеното примирие от Порошенко

Руският президент призова за прекратяване на бойните действия
Обновена: 21 юни 2014 20:58 | 21 юни 2014 20:50, Красимир Ангелов
336
Путин подкрепи предложеното примирие от Порошенко
Снимка: Reuters

Руският президент Владимир Путин подкрепи решението на президента на Украйна Петро Порошенко за прекратяване на огъня в югоизточната част на страната и обявеното намерение за редица конкретни стъпки към мирно регулиране на конфликта, предаде ИТАР-ТАСС, цитирайки президентската администрация.

Руският държавен глава "призовава страните в конфликта да прекратят всякакви бойни действия и да седнат на масата за преговори".

Според Путин обаче планът, предложен от Порошенко, "няма да бъде жизнеспособен и реалистичен без практически действия, насочени към начало на преговорния процес".

Путин посочва, че е "недопустима ситуацията, когато след заповед за прекратяване на огъня в резултат от продължаващите сблъсъци от украинска страна на територията на Русия падат и се
взривяват боеприпаси, което нанася не само имуществени вреди, но и подлага на опасност живота и здравето на нашите граждани".

"Обявеният от Порошенко мирен план не трябва да има характер на ултиматум. Възможността, която се открива с прекратяване на бойните действия, трябва да бъде използвана за начало на
конструктивни преговори и постигане на политически компромиси между противостоящите страни в Източна Украйна", подчертава руският президент.

Същевременно президентът на Украйна Петро Порошенко заяви, че при неспазване на условията на мирния план украинските военни ще действат адекватно според ситуацията.

Украйна се стреми към мир и регулиране на положението по мирен път, посочва Порошенко в изявление, разпространено от пресслужбата му. Мирният план е приет с одобрение от международната общност, в частност от президента на САЩ Барак Обама, от президента на Франция Франсоа Оланд, от германския канцлер Ангела Меркел и британския премиер Дейвид Камерън, подчертава Порошенко, коментирайки съобщенията за нарушаване на примирието.

Още по темата

Получихме мощна подкрепа за нашия план и висока оценка на действията на украинските въоръжени сили, допълни той.

Малко по-рано украинското външно министерство поиска обяснение от Русия за "усиленото групиране на въоръжени сили на Руската федерация близо до границата с Украйна".

Обяснението е поискано по каналите за връзка в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). От украинското външно министерство посочват, че "провеждането от съседна държава на мероприятия с неопределени задачи" не помага за нормализиране на ситуацията в Украйна и за изпълнението на мирните инициативи на Киев.

Същевременно председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу приветства днес мирния план, предложен от украинския президент Петро Порошенко. "Изразяваме признателност към президента Порошенко за неговите усилия и призоваваме всички страни да се възползват от тази дългоочаквана възможност за обръщане на тенденцията във все по-силно влошаващата се ситуация в сигурността и хуманитарната обстановка в Украйна", заяви Барозу.

Председателят на ЕК призова Русия "да използва цялото си влияние за постигане на тази цел и публично да подкрепи плана чрез конкретни действия".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


336
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
русия се сили да бъде имперска сила,обаче няма нито човешки нито икономически ресурс.сега путин пилее богатствата на русия вместо да станат една нормална страна. скоро ще я закъсат
138
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като са толкова велики и самодостатъчни на Запад, защо не си стоят там, да точат ресурсите на Канада /чудно как не са ги разработили вече при тези технологии/, а са се разбеснели по цял свят? Да оставят разпадащата се Русия да си отиде.Нали е разпадаща се.
137
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Я помню.Прадед - участник первой мировой, погиб на Кировском при бомбжке,Дед - участник финской, артиллерист, пропал без вести под Смоленском 1941,Брат бабушки Афанасий Попал в плен под Смоленском.Умер в финском конц лагере, в 1942. Брат бабушки Михаил - погиб в боях с бандеровцами в 1946 году.Сестра бабушки Вера - покончила с собой, когда е угоняли в Германию.Брат деда -погиб в Петергофском десанте 1941 года (почитайте, про эту героически-трагическую страницу истории балтийцев) .
136
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Каквото му трябваше на Путин той си го взе.Взе си Крим без да ги пита.Ако искаше щеше да си вземе и Луганска и Донецка област.Но не му трябват.Сега ще остави проблемите на хунтата и на западните и,и задокеански господари.Крим е много важен.От там ще насочи ракетите и ония много добре го знаят.Срещу всяка натовска (американска) ракета има насочена руска.Дори ракетата да е инсталирана на територията на България.Гледайте световното и не го мислете Путин.
135
4
 
2
 
! Отговори
до 189 преди 9 години
не е било нужно да язди кон или камила,***.парад се приема по много начини,например от автомобил. ако е решил да го приеме е щял да го направи,***
134
10
 
1
 
! Отговори
до 186 преди 9 години
в учебниците по история ще пише че началото на края е била грешката с крим. по този начин се е действало в 18-19 век.сега сме 21-ви век и русия явно е държава анахронизъм и чужда на този свят
133
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сталин не е можел да язди кон, ***! И не се е натрапвал като Тиквар пред камерите.Ликвидирал е за предателство и мърлящина, но не е търсил лично отмъщение.Апанасенко го псува в лицето, че му взема противотанковите оръдия от Далечния изток и няма с какво да спира японците ако нахлуят.Нито го е пратил в лагер, нито го е убил, нито понижил.Нямало е как да му обясни, че има данни, че Япония няма да нападне тогава - Р. Зорге.
132
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
наскоро канадския министър председател беше в Европа и каза че канада има огромни ресурси с които може напълно да снабдява ес.нужна е техническа подготовка от 5 години. столкова разполага путин за да се оттегли и русия да опита да се нормализира като държава.това е защото на путин вече никой за нищо няма да вярва
131
1
 
7
 
! Отговори
ддд преди 9 години
До АнонименВръщането на Крим беше най голямата победа на Русия и Путин,за която ще се пише в учебниците по история,Русия вече е друга модерна и силна и нищо не може да я обезпокой,слава богу.
130
0
 
3
 
! Отговори
към 176 преди 9 години
Това не е от днес.В спомените на ген. Георги Абаджиев /1859 - 1940/, р. Ст. Загора, очевидец на унищожението на града от ордите на Сюлейман паша, пише: ,,Във Велико Търново постъпих опълченец в 7 - *** опълченска дружина.През есента на 1877 г., бях караул, минава капитан с голяма черна брада и пита какво охранявам. - Пушки, ваше благородие!'' Капитанът /Райчо Николов/, казва: ,,Що мъка бе да издействам тези пушки, а нашите българи никакви ги няма да ги вземат и се пишат в дружините.''
129
8
 
1
 
! Отговори
184 преди 9 години
сталин отказва участие в парада на победата защото е разбрал че войната не е спечелена от СССР а от сащ
128
5
 
2
 
! Отговори
до 184 преди 9 години
германия загуби войната обаче спечели мира.обедини се и е най мощната европейска страна. СССР спечелил ама се разпадна. и така кой в края на крайщата спечели
127
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
китай претендира за 1.6 милиона кв км от русия.това ще стане не чрез война а чрез разпада на русия и икономическото заробване и зависимост.руската зависимост от китай ще става все по голяма.спре ли Европа вноса на енергийни суровини,русия ще е напълно зависима от китай.сега всеки ден русия получава 300 милиона евро от ес.с тези пари си плащат заплати пенсии болници училища военни полиция.без тези пари,умират прави.за да няма грешка,повтарям,300 млн евро на ден
126
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На този ден преди 73 год фашистите от цяла Европа тръгнаха на война срещу СССР. Победиха ли го? НЕ. И сега няма да има победа в полза на фашистите.
125
12
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
за путин започна обратното броене,а за русия,чакат я катаклизми както след първата световна.крим беше фатална грешка
124
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Никога не съм харесвал комунистите, но те са били прави само в едно-империализмът никога няма да се откаже от колониалната си политика и завоевателните си войни. Засега само Русия може да го спре. Другото е кьорфишеци.
123
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добре че е Русия, иначе ти западняци щяха да си разиграват коня където си искат, и янките да са заробили целия свят. Със сигурност турчиновци, майдановци пороссенковци в най-скоро време ще гризнат дръвцето. Русия няма да допусне фашизъм под носа си. Така че разгрома на фашистката украинска хунта е неизбежен.
122
0
 
1
 
! Отговори
123 преди 9 години
До АнонименИ са прави......
121
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путин ги врътка на шиш както си иска! Сега остава да запали и въглищата отдолу, и да ги опече на жар, а после да нахрани кучетата с тях! Парасенко няма да се съгласи да преговаря, което ще развърже ръцете на Путин, който ще хвърля още оръжие на ДНР и ЛНР. Даже се говори, че и с авиация ще ги обзаведат. И така, докато се федерализира Украйна!
120
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
на русия никога за нищо не трябва да се вярва