"Гардиън": Примирието дойде след размяна на искания между Обама и Путин

Западни издания коментират сключеното примирие в Украйна
24 юни 2014 09:40,
54
"Гардиън": Примирието дойде след размяна на искания между Обама и Путин
Снимка: Reuters

Западни издания коментират последните събития около кризата в Украйна. Основен акцент е новината от вчерашния ден след срещата на така наречената контактна група, че силите в Източна Украйна, които се борят срещу властите в Киев, ще зачитат обявеното в петък от украинския президент спиране на огъня.

Още по темата
Украинските сепаратисти се съгласиха да зачитат примирието, пише "Гардиън". Изданието отбелязва, че сепаратистките лидери в Луганск и Донецк ще съблюдават спирането на огъня до петък и ще освободят държани в плен наблюдатели на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

"Проруските сепаратисти се съгласиха вчера да зачитат обявеното от украинския президент примирие, пораждайки надежда за край на продължаващите вече месеци наред боеве, в които загинаха стотици хора и които опустошиха индустриалната област", посочва "Гардиън".

Изданието отбелязва, че новината е дошла в момент, когато руският президент Владимир Путин и американският му колега Барак Обама си размениха искания във връзка с украинската криза.

"Руският президент Владимир Путин призова за преки преговори между правителството и бунтовниците. Президентът Барак Обама предупреди Путин, че Москва ще плати още по-висока цена, ако не помогне за успокояване на кризата", посочва "Гардиън".

Вестникът изтъква, че Путин публично е подкрепил обявеното от Украйна примирие и е призовал и двете страни да постигнат компромис, който да гарантира правата на рускоезичното население в Източна Украйна.

"Путин очевидно възнамерява да поддържа натиска върху украинското правителство в Киев да даде по-големи правомощия на индустриалните региони на изток, което би им позволило да поддържат тесни връзки с Русия и би послужило на главната цел на Кремъл - да не допусне Украйна да се присъедини към НАТО", коментира "Гардиън".

"Но руският лидер иска също така да избегне нови парализиращи санкции от страна на САЩ и особено от страна на ЕС, чиито лидери ще се срещнат в четвъртък и петък, и затова иска да се вижда, че съдейства в усилията за деескалация на конфликта", допълва изданието.

Бунтовническите лидери склониха на временно примирие с правителството, пише "Дейли телеграф" по същата тема. Изданието отбелязва, че украинският президент е обявил едностранно спиране на огъня от страна на правителствените сили, за да проправи пътя за мирни преговори.

"Бунтовническите лидери се съгласиха да зачитат временно примирие с правителствените сили, пораждайки надежда за мирно решение на конфликта, в който от април загинаха над 300 души", посочва "Дейли телеграф".

"С предварителна подкрепа от Русия и западните съюзници на Украйна, включително САЩ, примирието предлага краткотрайна възможност за двете страни да постигнат по-дълготрайно споразумение за пръв път, откакто въоръжени лица завзеха градове в цяла Източна Украйна преди повече от два месеца.

Поддържането на мир в Източна Украйна няма да е лесно. Няма особено доверие между правителството в Киев и мозайката от милиции и бунтовнически политически организации, които подложиха изтока на обсада", коментира "Ню Йорк таймс".
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
5
 
! Отговори
Кръчмата в Бистрица преди 9 години
Питат Вуте : Вуте, ти как мислиш - откъде получават оръжие опълченците в Украйна?- Е пааа - вика Вуте - тва ние си го знаем от собствен опит - щом са опълченци - значи от Русия.
23
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
36 Президент на Украйна е избрания още на първия тур ,а ВРЕМЕННОТО ПРАВИТЕЛСТВО е избрано от Украинската Рада с почти конституционно мнозинство , като за него са гласували включително и от партията на Регионите , онзи ден като гласуваха новия Външен Министър го избраха с 90% от гласовете , за каква хунта говориш след като за есента същите хора предвиждат Предсрочни парламентарни а може би и местни избори . Стига лъжи .
22
0
 
5
 
! Отговори
До 34 преди 9 години
34, като е нищо такова, кажи кой е власт сега в Киев и как е взел властта?И,моля, не се измъквай с опорната си точка за путлерова пропаганда, а изброй кои са на власт сега в Киев.
21
1
 
17
 
! Отговори
Нацко преди 9 години
До Анонимен 23Не знам на какво викаш зомбиране, но Украйна в момента се управлява от две нацистки политически структури - Десен сектор на Дмитро Ярош и Свобода на Олег Ляшко. И двете имат нацистка идеология, нацистка символика и нацистка структура и организация. И двете имат паравоенни отряди, които получиха официално от държавата оръжие и законова легитимация - срастване на партийни структури със силовите органи на държавата. Не ти трябва Путин, за да го разбереш - те само се хвалят в нета!
20
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пропагандата ще изкара още малко, че Путин е коленичил пред Обонго...истината е съвсем различна
19
0
 
10
 
! Отговори
Уточнение преди 9 години
Искане от Путин и заплахи от Обама!И пълно примирие не е имало - бандерите не спирали минометния огън!
18
0
 
14
 
! Отговори
ДО 27 преди 9 години
ЯСЕ СКРИЙ С ЕВРОПАТА СИ И КРИСТАЛИНАТА БЕ ИСПАНИЯ,ПОРТУГАЛИЯ ГЪРЦИЯ ПОЛУЧАВАТ МИЛИАРДИ ЕВРО ВЛИВАТ В ИКОНОМИКИТЕ ИМ А ЗА БЪЛГАРИЯ ЕДИН МЕРТЕК,КОГО ЗАБЛУЖДАВАШ 500МИЛИАРДА ЕВРО ПОЛУЧИ ГЪРЦИЯ НА ТРАНШОВЕ ИСПАНИЯ ОКОЛО 200 МИЛИАРДА ЗА НЯКОЛКО ГОДИНИ БЪЛГАРИЯ НАЙ БЕДНИ НИЩО КОГО ЗАБЛУЖДАВАШ БЕ ДЕПУТАТЧЕ.ДА ЖИВЕЕ БРАТСКА ПРАВОСЛАВНА РУСИЯ САМО ТЕ ЩЕ НИ СПАСЯТ.
17
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
22 Джина прословутия ти Десен сектор са няколкостотин човека и във всепо голям град може да събере футболна агитка от толкова хора която да стане Десен сектор , нима нашите агитки от Пловдив не бяха същите когато унищожаваха имуществото на Цар Киро , друг въпрос е тзои самозван *** какви взаимоотношения с правосъдието има , но може би трябваще те да реагират за да се задействат и институциите .
16
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
26 Напротив беше отразено достътъчно добре участието на русата цистерна , а колкото до помощта , бъди спокойна Кристалина Георгиева е нашия човек точно в тази област в ЕС
15
1
 
23
 
! Отговори
Вирджиния преди 9 години
Старателно се скрива и фактът, че Русия е първата страна в света, а до този момент май и единствената, която помогна на България след наводненията, факт отново добре прикриван от медиите. Както и фактът, че руски екипажи спасиха Стара Загора от пожара преди няколко години, за този екипаж няма отново да прочетете нищо по "нашите" медии и имената на пилотите ще останат анономни, защото те са руснаци и трябва да бъдат мразени.
14
1
 
20
 
! Отговори
Вирджиния до 24 преди 9 години
Вие чак сега ли разбирате, че това което се пише в "българските" медии съдържа едва 1 или 2 процента истина?)))
13
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
КОЙ ГИ ПИШЕ ТЕЗ СТАТИИ ВОНЯТ,НА ЛЪЖА ПУТИН НИЩО НЕ ЕЕ ПОДКРЕПЯЛ ПУТИН КАЗА,ЧЕ ПРИМИРИЕ НА БАЗА УЛТИМАТУМ НЕ МОЖЕ ДА ИМА.НИКОЙ ОТ ОПЪЛЧЕНЦИТЕ НЕ Е ПОСТАВИЛ ОРЪЖИЕ И БОЕВЕТЕ ПРОДЪЛЖАВАТ.ВЧЕРА СА РАЗГОВАРЯЛИ В ДОНЕЦК,НО БОЕВЕТЕ ПРОДЪЛЖАВАТ БАНДЕРОВЦИТЕ УБИВАТ МЪЖЕ ОТ 19-60 ГОДИНИ.БОЛНИЦИ И ДЕТСКИ ГРАДИНИ ВЗРИВЯВАТ.ГЕНОЦИД ПАРАСЬОНКО Е ЗА ХАГСКИЯ ТРИБУНАЛ С ТУРЧИНОВ И ЯЦЕНЮК ЕВРОПЕЙЦИТЕ ЗАЩИТАВАТ ФАШИСКИ ГЕНОЦИД.И АСОВА ДИСКРИМИНАЦИЯ И УБИЙСТВА НА РАСОВА ОСНОВА УБИВАТ РУСКО ЕЗИЧНО НАСЕЛЕНИЕ.
12
1
 
22
 
! Отговори
Вирджиния до 20 преди 9 години
Хунтата в Киев е фашистка независимо дали се идентифицира с десен сектор или не. Вие как си представяте следната картинка - например недай Боже хунта, която е на власт в София да изпрати камиони с ракети Град срещу Варна? А в Бургас да се запалят живи хора, които политически не са съгласни с политическото статуткво. Това не е ли фашизъм?
11
1
 
14
 
! Отговори
Вирджиния до 17 преди 9 години
Нищо ново за запада, те по традиция подпомагат *** по света, подкрепят джихаисти в Сирия, а като се върнем по-назад във времето спонсорираха изграждането на нацисткия режим в Германия. Сега отново финансират фашисти, само че в украйна.
10
1
 
12
 
! Отговори
Вирджиния преди 9 години
Просто народът в югоизточна украйна не желае да е част от фашистката държава украйна.
9
3
 
16
 
! Отговори
морски преди 9 години
Фашистите в Киев трябва да бъдат изолирани от цялата световна общност.Запада ще разбере какви убийци подкрепя едва когато затъне в блатото Украйна.
8
4
 
5
 
! Отговори
морски преди 9 години
Фашист е новото име на всеки украинец!
7
9
 
1
 
! Отговори
тролове преди 9 години
Не се косете....*** предпочете авоарите си пред това да ви защити..така, че...борци за свобода....този на когото се краняте и еротично го сънувате..ви каза....вии знаете какво....
6
21
 
3
 
! Отговори
до 10 преди 9 години
Да сравняваш Косово и Босна с геноцида от страна на сърбите върху мюсюлманите, с откритите десетки масови гробове----с пълното щастие на руснаците в Украйна, привилегиите които имаха-----доказва само едно...
5
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До троловеА сега кажи как стоят нещата в Босна! :)И кой почна да променя "световния ред" ?!