3 паднали самолета за 8 дни. Просто съвпадение?!

Чисто математически това не е толкова невероятно
Обновена: 27 юли 2014 21:42 | 27 юли 2014 19:57,
59
3 паднали самолета за 8 дни. Просто съвпадение?!
Снимка: Reuters

462-ма души загинаха са малко повече от седмица при самолетни катастрофи – при все, че този транспорт е считан за най-безопасния на планетата.

Малайзийски Боинг беше свален в Украйна, а два самолета се разбиха в Тайван и Алжир съответно 6 и 7 дни по-късно, припомня БиБиСи.

Такава честота на драматични инциденти неизбежно предизвиква сериозни притеснения за сигурността на въздушния транспорт.

Харо Рантер, директор на Мрежата за авиационна безопасност (описваща детайлно всички самолетни катастрофи), счита, че такава драматична поредица от събития не е нещо необичайно.

Той посочва, че само от 1990-та година насам има 45 дати, в които са регистрирани 2 или повече катастрофи на самолети.

В 105 случая е имало фатални инциденти в последователни дни. Рантер дори твърди, че е по-вероятно да има две катастрофи в два последователни дни, отколкото през по-голям интервал от време.

Експерти посочва т.н. Поасоново разпределение в опит да обяснат подобна зависимост.

Професорът по статистика Арнолд Барнет внася яснота: “Да предположим, че средно на година има по един инцидент, тоест шансът за катастрофа във всеки един ден е 1 към 365. Ако има катастрофа на 1-ви август, шансът за друга на 2-ри август е 1 към 365. Но шансът за инцидент на 3-ти август е 364 към 365 умножено по 1 към 365 (тоест по-малък), защото катастрофа в този ден може да има само ако такава вече не се е случила на 2-ри август”.

По тази логика с всеки изминал ден от самолетна катастрофа шансът за нова намалява.

“На пръв поглед изглежда неинтуитивно, но заключението е базирано на теорията на вероятностите”, категоричен е професор Барнет.

Всяка година в инциденти с пътнически самолети загиват около 500 пътници. През настоящата година тази граница вече е премината с около 200 и според БиБиСи едва ли в следващите месеци ни очаква вълна от самолетни катастрофи.

Професор Барнет изтъква, че през април, май и юни не е имало нито един фатален инцидент в света, свързан с комерсиален полет.

Той изчислява, че в развитите страни шансът човек да загине в самолетна катастрофа е 1 на 25 милиона. “Далеч по-вероятно е едно дете във Великобритания да стане премиер, отколкото да има фатален край при инцидент със самолет... по-вероятно е това дете да стане олимпийски златен медалист или да получи Нобеловата награда за физика”.

Дори и в най-бедните страни по света шансът за гибел при самолетен полет е 1 на 750 хиляди.

Конкретно за скорошните три фатални инцидента за осем дни, проф. Дейвид Шпигелхалтер изчислява, че има доста голяма вероятност – 6 към 10, подобно нещо да се повтори в следващите 10 години.

За същия период Шпигелхалтер се наема и с друга прогноза: “Ако има повече от една катастрофа в рамките на 8 дни, то максимумът ще бъде точно 3”.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ono on samuleto katu ie boing oti sa e putrisil ot edna suma i zeman ruketka be?iaze 4e sakam da serazsledva otio malazeiskito simuleti na sa napraeni po-teka kato iz4ezvat i padat ot prvata rekettka.iska mi se da vidia- liceto na tozi deto e natisnal spusaka s kakvo izrajenie e bilo kogato e srestnal maikata na decata si- samo tova iskam!!!!kvo me interesuva ot koi rod i kva voiska e - tolkoz hora zaginaha
26
3
 
10
 
! Отговори
дървен философ преди 9 години
Всъщност, професорът е до известна степен прав.Колкото повече катастрофи се насъберат, толкова повече авиокомпаниите ще внимават да не им се случи случка, та ще налагат по-стриктни мерки за поддръжката на самолетите си. Така става по-малко вероятно да се получат други катастрофи.Това, разбира се, е логика, а не вероятности, но как да е.
25
5
 
26
 
! Отговори
Той е преди 9 години
Такива глупости не бях чел отдавна!Имало математическа вероятност,365 на 364, дрън-дрън,ярина...Самолетните катастрофи не стават,щото има каквато и да е "вероятност",пък била математическа,или логическа,а защото има ПРИЧИНИ за това!А тия причини се създават от същите такива простосмъртни,каквито са и тия набедени "математици".
24
2
 
25
 
! Отговори
Апокалипсиса е сега преди 9 години
На самолет не се качвам и си живея на село - кой каквото иска да говори
23
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Чисто математически, статията е пълна глупост. Ако на 2-ри август шансът е 1/365, това АМА ПО НИКАКЪВ НАЧИН не е свързано с вероятността за катастрофа на 3-ти август и тя не е 1/364. Професорът говори пълни идиотизми."Професорът не говори никакви идиотизми! Професора ти говори това, за което са му ПЛАТИЛИ!!!
22
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя е точно толкова професор колкото и "доцент" БорисУФ.теория на вероятностите я врътка като *** пред милиционер (как дойде).А самолетите ще продължават да падат като круши заради промените в климата.НЕ СЕ КАЧВАЙТЕ НА САМОЛЕТ!!
21
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чисто математически, статията е пълна глупост. Ако на 2-ри август шансът е 1/365, това АМА ПО НИКАКЪВ НАЧИН не е свързано с вероятността за катастрофа на 3-ти август и тя не е 1/364. Професорът говори пълни идиотизми.
20
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ало 20-ти/да ти таковам името дето си спретнал/,та на границата ни се срещат две врабчета,едното е Хамериканско,другото е наше,родно.Хамериканското идва у нас и нашето го пита:"Оти бе,от къв зор"?"Ааа, разбрах че вече у вас има демокрация,че си чуруликате на воля,то идвам да си почуруликам с вашите врабчета,а ти накъде?""Аз ли,ми аз тука се начуруликах и отивам у вас в Щатите,да се НАКЪЛВА"!
19
1
 
13
 
! Отговори
другите новини преди 9 години
До НикЕдно е шансът да се случи, друго е да кажеш, че ако падне 3 пъти топчето на зелено, следващия път ще падне на червено... Просто защото топчето не си дава сметка, че вече три пъти е паднало на зелено...Т.е. ако хвърлим една монета 100 пъти, вероятността да падне с единия символ е около 50% ( зависи от силата на хвърляне, силата на завърртане и т.н. )... но горе долу шанса е около 50%...Погрешно е разглеждането на хвърлянията като нещо свързано с предишното хвърляне
18
0
 
2
 
! Отговори
Ник преди 9 години
До 15 другите новиниНе е фалш а си е така. Много хора са мислили в тази насока. Както в природата няма да видиш подредени растения. Тези събития не са взаимно свързани, но са предопределени колко пъти им е шанса да се случат.
17
29
 
13
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 9 години
До Анонимен 13 и Анонимен 14Момчета, скъпи ми руски ***, конспиратори и затвърдени промити мозъци, обичам ви. Вас и другите ваши платени или побъркани другари. Без вас нямаше да посещавам този форум. Вие сте радостта в живота ми, защото всеки ден се смея с пълен глас на идиотските ви коментари. Но вие дерзайте, не се отказвайте. Ако сте стигнали дъното, копайте надолу. Демократската ми душа настоява да ви давам свобода за изразяване, за да ви гледам сеира. Поздрави за лудницата. :D
16
0
 
11
 
! Отговори
Лора преди 9 години
Добавете и частния самолет, който се разби вчера в Спарта-Гърция и загинаха двама.
15
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До MMББси и цитираните професори определено не са от Чукотка!
14
13
 
11
 
! Отговори
MM преди 9 години
Болни мозъци, става дума за самолетна статистика, а те пак започват "САЩ това, САЩ онова, в САЩ бият ***".Другари, забавно е да се гъбарка човек с вас, но сте наистина еднообразни.
13
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И без черни кутии знаехме на 99%,че Малайзийски Боинг е свален с ракета!От черната кутия чакаме разговора на пилотите и тези с диспечерите.Защо са се отклонили от курса?В тоя случай Запада много говорят,нищо не казват
12
0
 
19
 
! Отговори
другите новини преди 9 години
Излизат от теорията, че ако на първи стане катастрофа то някъде има един бележник, нека го наречем "бележник на инцидентите" и всеки следващ инцидент сверява дали на скоро е имало инцидент. Казано по друг начин, че има някаква Памет на инцидентите и че те са взимносвързани и влияещи се събития.Т.е. ако хвърлим една монета и тя падне ези, следващото хвърляне зависи някакси от прдишното а не е едно незвисимо хвърляне и шансовете да падне ези зависи от предишното хвърляне...Доста фалш лъха
11
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До НагоренИзперкалТи си вече там и даваш напътствия - хавала!
10
18
 
9
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 9 години
До Анонимен 8Не. Това е новата повеля на здравните власти, подкрепена от Световната здравна организация и Съюза на лекарите за психично здраве към ООН. В документа и плана за действие, както и в упътването, се обяснява методът:- Търсене и прибиране в лудниците на всички психично-болни конспиратори- За намирането на такива ще се съди по употребата на името на въображаеми програми като например "ХААРП"- За лудите рубладжии да се обособи специално отделение с електрошок и ел. палки със заряд
9
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Един убит - трагедия, хиляда убити - статистика "Са ЦРУ сваля самолети та трагедията да мине за статистика, че иначе ще се развихри бая международен скандал! Особено като истината лъсне - Киев е виновен!
8
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да благодарим на Александър Томов за превода на статията, оригинала на която можете да намерите от преди няколко дена в ББС с много по-изчерпателни данни и взаимодействаща графика.