3 паднали самолета за 8 дни. Просто съвпадение?!

Чисто математически това не е толкова невероятно
Обновена: 27 юли 2014 21:42 | 27 юли 2014 19:57,
59
3 паднали самолета за 8 дни. Просто съвпадение?!
Снимка: Reuters

462-ма души загинаха са малко повече от седмица при самолетни катастрофи – при все, че този транспорт е считан за най-безопасния на планетата.

Малайзийски Боинг беше свален в Украйна, а два самолета се разбиха в Тайван и Алжир съответно 6 и 7 дни по-късно, припомня БиБиСи.

Такава честота на драматични инциденти неизбежно предизвиква сериозни притеснения за сигурността на въздушния транспорт.

Харо Рантер, директор на Мрежата за авиационна безопасност (описваща детайлно всички самолетни катастрофи), счита, че такава драматична поредица от събития не е нещо необичайно.

Той посочва, че само от 1990-та година насам има 45 дати, в които са регистрирани 2 или повече катастрофи на самолети.

В 105 случая е имало фатални инциденти в последователни дни. Рантер дори твърди, че е по-вероятно да има две катастрофи в два последователни дни, отколкото през по-голям интервал от време.

Експерти посочва т.н. Поасоново разпределение в опит да обяснат подобна зависимост.

Професорът по статистика Арнолд Барнет внася яснота: “Да предположим, че средно на година има по един инцидент, тоест шансът за катастрофа във всеки един ден е 1 към 365. Ако има катастрофа на 1-ви август, шансът за друга на 2-ри август е 1 към 365. Но шансът за инцидент на 3-ти август е 364 към 365 умножено по 1 към 365 (тоест по-малък), защото катастрофа в този ден може да има само ако такава вече не се е случила на 2-ри август”.

По тази логика с всеки изминал ден от самолетна катастрофа шансът за нова намалява.

“На пръв поглед изглежда неинтуитивно, но заключението е базирано на теорията на вероятностите”, категоричен е професор Барнет.

Всяка година в инциденти с пътнически самолети загиват около 500 пътници. През настоящата година тази граница вече е премината с около 200 и според БиБиСи едва ли в следващите месеци ни очаква вълна от самолетни катастрофи.

Професор Барнет изтъква, че през април, май и юни не е имало нито един фатален инцидент в света, свързан с комерсиален полет.

Той изчислява, че в развитите страни шансът човек да загине в самолетна катастрофа е 1 на 25 милиона. “Далеч по-вероятно е едно дете във Великобритания да стане премиер, отколкото да има фатален край при инцидент със самолет... по-вероятно е това дете да стане олимпийски златен медалист или да получи Нобеловата награда за физика”.

Дори и в най-бедните страни по света шансът за гибел при самолетен полет е 1 на 750 хиляди.

Конкретно за скорошните три фатални инцидента за осем дни, проф. Дейвид Шпигелхалтер изчислява, че има доста голяма вероятност – 6 към 10, подобно нещо да се повтори в следващите 10 години.

За същия период Шпигелхалтер се наема и с друга прогноза: “Ако има повече от една катастрофа в рамките на 8 дни, то максимумът ще бъде точно 3”.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
10
 
! Отговори
Болиме Г*3 преди 9 години
6 от 49 разправяте а ???
6
8
 
21
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 9 години
В началото на 20 век основният въздушен транспорт е дирижабълът. Той е бил използван чак до 1937 г. без нито едно произшествие. Но тогава зловещо се взривява най-големият дирижабъл - "Хинденбург". Единствената катастрофа в историята от този тип. И този вид транспорт бил зачеркнат. През 2001 слез 30 години безаварийвна служба "Конкорд" се разбива за първи път и убива 200 души. Две години след това е спрян завинаги. Катастрофи със самолети винаги стават, защото човекът не е създаден да лети.
5
4
 
19
 
! Отговори
САЩ преди 9 години
АВИАЦИОНЕН ТЕРОРИЗЪМ ОТ 9/11
4
8
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
3 паднали самолета за 8 дни. Просто съвпадение?!- Не!ЦРУ иска да ни внуши че те просто така си падат и в Украйна няма виновни!
3
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма нищо случайно на този свят. Да пази Бог.
2
28
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Малайзийският самолет не е паднал, а свален от сепаратистите по погрешка.
1
9
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
САЩ не искат дададат доказатеслствата от разузнавателния си спътник защото Киев веднага ще го отнесе и сега го обърнаха на статистика!