Осъдиха Москва да плати $50 млрд. на акционери на ЮКОС

Исковете бяха за изземане на активи на бившия петролен гигант
Обновена: 28 юли 2014 13:57 | 28 юли 2014 13:46, Елка Василева
191
Осъдиха Москва да плати $50 млрд. на акционери на ЮКОС
Снимка: архив, Reuters

Арбитражният съд в Хага подкрепи иска на акционерите на някогашния петролен гигант ЮКОС, като разпореди Москва да плати около 50 милиарда долара за нанесени щети, съобщи Ройтерс.

Съдът издаде присъди по три отделни дела, с които се искат компенсации общо на стойност 100 милиарда долара от Русия за изземане на активи на ЮКОС, който в миналото бе контролиран от Михаил Ходорковски, някога най-богатия човек в Русия.

Group Menatep Limited - GML представлява интересите на Леонид Невзлин, Владимир Дубов и други акционери - Михаил Ходорковски по традиция се дистанцира от процеса - искаше компенсация на стойност 114 милиарда долара, уточни по-рано днес ИТАР-ТАСС, позовавайки се на в."Комерсант".

Още по темата
Гибралтарската GML, която обединява притежателите на контролния пакет на ЮКОС (70 процента), се опитва да получи компенсация за загуби на основание нарушаване на Енергийната харта, в която се предвижда защита на инвеститорите от държавно изземане на активи. Хартата е подписана от Русия, но не е ратифицирана.

Съдебният процес започна през 2005 година. През 2003 година държавата обвини ЮКОС, че не е плащал данъци, а президентът на компанията и основният акционер Михаил Ходорковски бе арестуван.

В края на 2004 година на търг за 263 милиарда рубли (9,3 милиарда долара към момента) бе продаден основният актив на ЮКОС - Юганскнефтегаз, който сега принадлежи на Роснефт. През 2005 година Ходорковски продаде на партньорите си дела си в GML, като компанията притежава 70,5 процента в ЮКОС.

Решението, обявено след процес, продължил близо десетилетие, е взето в момент на напрежение между Москва и Холандия във връзка със сваления малайзийски самолет, с който пътуваха 298 души, сред които 194 холандски граждани.

Руските съдилища са се подчинили на волята на руските изпълнителни власти да бъде доведен до фалит ЮКОС, присъждайки активите на фирмата на държавна компания и вкарвайки в затвора човек, който е започнал да се оформя като политически противник, посочва съдът.

Съдебният състав, който разглежда делото от 2005 година, посочва, че исканите компенсации са огромни, като общо стойността на исковете е достигнала 114 милиарда долара.

Съдът заключава, че първоначалната цел на Русия не е била да събере дължими данъци, а да доведе до фалит ЮКОС и да придобие ценните му активи.

Съдът разпореди Москва да обезщети щетите, които са били нанесени на ищците, но посочва, че е имало нарушения и от страна на самите ищци, което е довело до намаляване на исканата сума.

Съдът отбеляза още, че "служители на Руската федерация в близки връзки с президента Путин са действали при прилагането на политиката на Руската федерация".

Очаква се Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург да обяви в четвъртък решение по иск на ЮКОС за милиарди долари срещу Русия, постановявайки справедливо обезщетение, съобщи Ройтерс, цитирайки говорителка на компанията.

Искът на ЮКОС в ЕСПЧ, който е внесен от името на всички акционерите в компанията, е отделен от иска на GML, внесен в съда в Хага. Делото в Страсбург е за неправомерно отнемане на собственост на ЮКОС чрез налагане на измислени данъци и бутафорен търг за основния актив на компанията, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


191
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
1
 
2
 
! Отговори
а преди 9 години
Ами Аляска, а руското злато внесено за основаването на ФЕД от Николай II, по-късно разстрелян от революционерите спонсорирани от ФЕД(познайте защо).И Русия има какво да поиска и има с какво да поиска.
78
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това е само началото. Москва ще трябва да плати и разрушената инфраструктура на Източна Украйна и разходите по войната. И за това ще ги осъдят и мужиците псувайки през зъби ще плащат. И няма да има кой да свали Путин, защото всичките им буйни глави ги истрепват в момента.
77
0
 
2
 
! Отговори
1925 преди 9 години
МОСКВА ЕДВА ЛИ ЩЕ ПРИЕМЕ ТОВА РЕШЕНИЕДНЕВНИК ГОРИ В РУИНИ
76
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За 50 млрд могат само да го побарат на Путин! Русия няма никакви намерения да изпълнява решения на някакъв си съд в хага.
75
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Изпълнителния лист дебне Русия.-----------------Изпълнителен лист :DРуските активи извън граница никой не ги пипа, ако Шел иска да добива в Русия, примерно, ще трябва да внимава.А да конфискуваш стоки излизащи от Русия пък е още по нелепо, защото основния губещ ще е купувача.
74
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименНещо си се объркал. Арбитражните съдилища не издават присъди и изпълнителни листове. Страните сами решават дали да го изпълнят. Никой не може да стопира стоки или пари на базата на арбитражни решения, само на граждански или наказателен съд. А дори и да беша граждански - нали се сещаш, че никой няма да посмее да запорира пари или стоки на Русия, това означава да си подпише смъртанат присъда.
73
0
 
3
 
! Отговори
Dublin преди 9 години
В Москве на Пушкинской площади задержаны шестеро участников акции "Мы с тобой, Украина".нужно провести акцию и снять ролик.за счет газпрома как спонсора довезти их до границы и дать подсрачник от всей души в сторону столь любимого ими государства.и подпись синим по белому: газпром. мечты сбываются.
72
1
 
7
 
! Отговори
Боил преди 9 години
До всички пишещи:тази страна Русия ми е безразлична,но четейки присъдата си представям как Путин и всички останали по обща команда си го преместват от единят крачол в другият и си правят общоруско сех..о,а Хага го д...!
71
0
 
9
 
! Отговори
Тео преди 9 години
Интересно е как ще накарат Русия да плати такава сума. Отговор - никак! Някак нещата са несъразмерни. При все че 70% от компанията се е продала за 9.8 милиарда долара исканата и присъдена сума са, меко казано, надути. На всички им е ясно каква е целта на занятието но някак си всичко е несъразмерно. Когато Дийпуотър Хорайзън замърси цялото источно крайбрежие и предизвика най-голямата екокатастрофа от този род САЩ глобиха Ексон мобил с 5 милиарда и казаха, че уж направили нещо. Сега това какво е?
70
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Поредното политическо дело срещу Русия. Ходоркрадовски ще получи куршум от Москва, а не и 50 милиарда...
69
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Руснаците няма да платят нищо.
68
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЧЕСТИТО ...
67
0
 
5
 
! Отговори
7 преди 9 години
До СчетоводителПоне на теория никой не може да налага решения и запори на суверенна държава - . Този пример дето си дал е без грам реално инфо - друга глоба, друг случай... в една далечна галактика. Решенията на така наречения арбитраж в Хага важат само ако страните по делата сами са се поставили под юрисдикцията му, а изпълнението на решенията му зависи единствено от добрата им воля. Ако руснаците преценят, че ги ощетяват прекалено много Хага ке го духа, а никоя няма право да им пипа нищо
66
0
 
3
 
! Отговори
БКП преди 9 години
До Анонимен--121;Абе *** ти от Луната ли си паднал?
65
1
 
3
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До Боби Нали се сещаш, че продължителността на обжалването зависи от съда. Този, когото са търпели да обжалва вече 10 години, си позволи да свали самолет с 300 човека. Така че може и да не обжалва още много.
64
1
 
6
 
! Отговори
до 131 преди 9 години
Боби, вчерашното решение е окончателно. Повече обжалвания няма да има.
63
3
 
8
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До Анонименкакъв е правния интерес н САЩ, че да се замесва в този спор?------------ Ами такъв - защита на справедливостта. Лошият трябва да бъде тормозен. А лошият е Путин.
62
5
 
7
 
! Отговори
7 преди 9 години
Който си има идея за международно право знае, че едно такова решение може да влезе в сила само ако се одобри от съда на засегнатат страна - някак си не виждам как руския съд ще го санкционира това.А иначе разни *** "инвеститори" още си чакат милиарди от Турция на база арбитражни решения, които турския съд е отказал да приведе в изпълнение с аргументи от сорта, че противоречат на турския обществен ред.Тъй, Хага ке го духа
61
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ШопГоляма простотия си писал - ако УСА откаже да изплати и 1$ от облигациите си на когото и да е, никой няма да ги приема повече, а те пробутват трилиони хартийки на целия свят. Ке фалират за 60 секунди. Дреме им за 50-те милиарда на Русия.А и да може - какъв е правния интерес н САЩ, че да се замесва в този спор?
60
5
 
7
 
! Отговори
третополов мазник преди 9 години
Няма начин Русия да не плати "глобата", дори се знае точната дата когато ще се случи това-на 32-ри в шестък.