Осъдиха Москва да плати $50 млрд. на акционери на ЮКОС

Исковете бяха за изземане на активи на бившия петролен гигант
Обновена: 28 юли 2014 13:57 | 28 юли 2014 13:46, Елка Василева
191
Осъдиха Москва да плати $50 млрд. на акционери на ЮКОС
Снимка: архив, Reuters

Арбитражният съд в Хага подкрепи иска на акционерите на някогашния петролен гигант ЮКОС, като разпореди Москва да плати около 50 милиарда долара за нанесени щети, съобщи Ройтерс.

Съдът издаде присъди по три отделни дела, с които се искат компенсации общо на стойност 100 милиарда долара от Русия за изземане на активи на ЮКОС, който в миналото бе контролиран от Михаил Ходорковски, някога най-богатия човек в Русия.

Group Menatep Limited - GML представлява интересите на Леонид Невзлин, Владимир Дубов и други акционери - Михаил Ходорковски по традиция се дистанцира от процеса - искаше компенсация на стойност 114 милиарда долара, уточни по-рано днес ИТАР-ТАСС, позовавайки се на в."Комерсант".

Още по темата
Гибралтарската GML, която обединява притежателите на контролния пакет на ЮКОС (70 процента), се опитва да получи компенсация за загуби на основание нарушаване на Енергийната харта, в която се предвижда защита на инвеститорите от държавно изземане на активи. Хартата е подписана от Русия, но не е ратифицирана.

Съдебният процес започна през 2005 година. През 2003 година държавата обвини ЮКОС, че не е плащал данъци, а президентът на компанията и основният акционер Михаил Ходорковски бе арестуван.

В края на 2004 година на търг за 263 милиарда рубли (9,3 милиарда долара към момента) бе продаден основният актив на ЮКОС - Юганскнефтегаз, който сега принадлежи на Роснефт. През 2005 година Ходорковски продаде на партньорите си дела си в GML, като компанията притежава 70,5 процента в ЮКОС.

Решението, обявено след процес, продължил близо десетилетие, е взето в момент на напрежение между Москва и Холандия във връзка със сваления малайзийски самолет, с който пътуваха 298 души, сред които 194 холандски граждани.

Руските съдилища са се подчинили на волята на руските изпълнителни власти да бъде доведен до фалит ЮКОС, присъждайки активите на фирмата на държавна компания и вкарвайки в затвора човек, който е започнал да се оформя като политически противник, посочва съдът.

Съдебният състав, който разглежда делото от 2005 година, посочва, че исканите компенсации са огромни, като общо стойността на исковете е достигнала 114 милиарда долара.

Съдът заключава, че първоначалната цел на Русия не е била да събере дължими данъци, а да доведе до фалит ЮКОС и да придобие ценните му активи.

Съдът разпореди Москва да обезщети щетите, които са били нанесени на ищците, но посочва, че е имало нарушения и от страна на самите ищци, което е довело до намаляване на исканата сума.

Съдът отбеляза още, че "служители на Руската федерация в близки връзки с президента Путин са действали при прилагането на политиката на Руската федерация".

Очаква се Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург да обяви в четвъртък решение по иск на ЮКОС за милиарди долари срещу Русия, постановявайки справедливо обезщетение, съобщи Ройтерс, цитирайки говорителка на компанията.

Искът на ЮКОС в ЕСПЧ, който е внесен от името на всички акционерите в компанията, е отделен от иска на GML, внесен в съда в Хага. Делото в Страсбург е за неправомерно отнемане на собственост на ЮКОС чрез налагане на измислени данъци и бутафорен търг за основния актив на компанията, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


191
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Америка и западняците се опитват да натискат Русия. Няма да стане. Русия е прекалено велика, за да се покланя. Русия никога не се предава и на никого не се покланя.
58
1
 
5
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Ако Русия не плати $50 млрд. глоба, тогава и САЩ няма да се чувстват длъжни да платят задълженията си към Русия... Изплащането на лихви по държавните облигации се замразява. Точка. Или се удържат лихви на стойност $50 млрд. + такса обслужване.
57
3
 
9
 
! Отговори
shady преди 9 години
Тази глоба трябва да бъде платена от мафиотчето Путин и някои негови приближени. Мафията в Русия е достигнала небивали размери под покровителството на един от най-богатите хора в света (Путин) и пудела му (Медведев).Ако във външната политика на Путин има известен резон предвид войнствената и лицемерна външна политика на САЩ, то вътрешната му политика граничи с провал. Не знам как иска да изгради могъща държава, като икономиката я няма.
56
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия ще плати глобата, когато падне тавана на лятното кино. Ще му накривите на Путин шапката. Смешници. :)
55
3
 
7
 
! Отговори
!@#$ преди 9 години
..Хартата е подписана от Русия, но не е ратифицирана... Русия ще плати, ама няма да превежда сумата..хахаха да не говорим, че Хага е толкова легитимна за Русия, колкото Кончита Вурст е жена..
54
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ivailo1403KAKAV E TOZI PORNOSAIT PALNO S PUTINOFILI
53
5
 
7
 
! Отговори
Иван преди 9 години
Съда в Хага кога ще осъди виновниците за убийствата на Майдана в Киев, в Одеса, в Либия, в Сирия, в Авганистан, в Ирак, в Ивицата Газа, Ливан, Либия , Египед.Къде дремат съдиите?
52
4
 
4
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 9 години
БЪЛГАРСКИЯ НАРОД Е МНОГО ЗАДЪЛЖЕН НА РУСКИЯ ЗА ОСВОБОЖДЕНИЕТО ОТ ТУРСКО ИГО!!!АЗ ХАРЕСВАМ РУСКИЯ НАРОД И РУСИЯ!!!!НО НЕ ХАРЕСВАМ ИЗОБЩО ДИКТАТОРСКОТО-КОМУНИСТИЧЕСКОТО УПРАВЛЕНИЕ НА РУСИЯ!!!БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ТРЯБВА ДА ПОМОГНЕ ВСЯЧЕСКИ НА РУСКИЯ ДА СЕ ОСВОБОДИ ОТ КОМУНИСТИЧЕСКОТО СИ ИГО!!!!
51
4
 
5
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 9 години
ПУТИН МНОГО МУ СЕ ИСКАШЕ ДА БЪДЕ БАЛСАМИРАН И ИЗЛОЖЕН В МАВЗОЛЕЯ НА ПОКАЗ ЗА ИДНИТЕ ПОКОЛЕНИЯ НО ТОВА НЯМА ДА СЕ СЛУЧИ!!!РАЗБИРА СЕ ВСЕ ПАК МОЖЕ ДА БЪДА ПРЕПАРИРАН И ДА СЕ НАВРЕ В НЯКОЙ МУЗЕЙ ТА ДА ГЛЕДАТ ХОРАТА КАКЪВ ВАМПИР Е УПРАВЛЯВАЛ РУСИЯ :D
50
0
 
9
 
! Отговори
аз преди 9 години
Та първо Ходорковски да каже от къде му дойдоха капиталите и защо реално се стигна до там да го вкарат в затвора и да му прехвърлят компанията.1 е,че е бил опонент на Путин и е искал да му вземе власта което само децата го вярват защото нито има силата и власта и акъла да го направи.Или 2 ,че парите са от фондове близки до ЦРУ и Еврейските банки в САЩ като целта е да се използва слабата и неадекватна Русия яп времето на Елцин за а се приватизират всички нейни важни нефтени и газови находища от американски компании.Случайното идване на власт на Путин усойти това.Факт има в го като инфо Ходорков
49
2
 
3
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 9 години
До бобиНЕ МОЖЕ И ТАКА И ИНАЧЕ!!!!!ЩОМ САЩ СА ВИНОВНИ, ЧЕ ВЛЕЗНАХА В ИСЛЯМСКИТЕ ДЪРЖАВИ ТОГАВА ПЪК РУСИЯ Е ВИНОВНА, ЧЕ ДАДЕ ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ НА ТЕРОРИСТИЧНА ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА ИРАН!Е КОЙ Е ПО-ГОЛЕМИЯ ТЕРОРИСТ НА СВЕТА
48
3
 
2
 
! Отговори
И кво? преди 9 години
Русия вади мангизите и ги слага на масата? Голям виц! Я да ми обясните по-протичко как точно ще ги задължат руснаците да се разделят с такава сума, вместо да я пропият на половинки водка например!
47
0
 
3
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 9 години
ДА НАПЪЛНО СЪМ СЪГЛАСЕН, ЧЕ БАШАР АСАД НЕ Е ТЕРОРИСТ КОЙТО ИЗБИВА НАРОДА СИ САМО И САМО ДА ОСТАНЕ НА ВЛАСТ!!!
46
1
 
4
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 9 години
и в УКРАЙНА И ТАМ ЯНУКОВИЧ беше свален от САЩ!!АМА СТЕ ПРОСТИ И ПРОСТИ ЩЕ СИ ОСТАНЕТЕ ИЛИ ПЪК МИСЛИТЕ, ЧЕ ДРУГИТЕ СА ПРОСТИ КАТО ВАС ДА ВИ СЕ ВЪРЖАТ!!!---------------ДА БЪДАТ ИЗБИТИ ВСИЧКИ ТЕРОРИСТИЧНИ КОМУНИСТИ В ДОНЕЦКА ОБЛАСТ И ТО КОЛКОТО ПО-СКОРО ТОЛКОВА ПО-ДОБРЕ!!!ДА СЕ ГОТВИ РОБСКА РУСИЯ И КОМУНИСТИЧЕСКИЯ МАФИОТСКИ ДИКТАТОР *** ОТ САМОРАЗПРАВА С РУСКИЯ НАРОД ЩОТО И ТАМ ВЕЧЕ НЕ МОГАТ ДА ГО ПОНАСЯТ 60%-ТА ОТ НАСЕЛЕНИЕТО КОЛКО И ДА ЛЪЖЕ ДВОЙНО С РЕЙТИНГА СИ КАТО БОРИСОВ ТУК!
45
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АНТИМУТРАТи не си добре бе човек. Съвсем сериозно или отивай да си харчиш парите от коментарите или на преглед отивайна лекар.1.Замисли се сериозно дали Башар Асад е терорист или в крайна сметка се оказа, че срещу него са се изправили фанатици и какви ли още не.Относно другите цитирани, не съм убеден, че там има повече мир и демокрация в сравнение с въпросните "диктатури".
44
1
 
3
 
! Отговори
AVRAMOV53 преди 9 години
NA RUSKITE OLIGARSI PARITE IM SA TAM NA ZAPAD 500 MILIARDA SHTE STIGNAT
43
4
 
5
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 9 години
До ТервелДа да САЩ имат власт навсякъде!!!!!АМА СИ *** ТА СЕ НЕ ТРАЕШ!!!!!Простащините на Руската пропаганда ги чу цял свят!!!
42
0
 
2
 
! Отговори
АЗ преди 9 години
До АНТИМУТРАЕТО НА:ВИЖ ПРЕКИ НЕОПРОВЕРЖИМИ ДОКАЗАТЕЛСТВА ЗА СВАЛЯНЕТО НА БОИНГА!https://facebook/photo.php?fbid=10202382858875985&set=p.10202382858875985&type=1&theater
41
2
 
5
 
! Отговори
ние това го знаем преди 9 години
Това е начина да обричаш народа си на мизерия дълги години. Един подход, който успешно се прилага и у нас. Пари има, важното е да не стигат до хората. Когато хората са по-богати, тогава са по-свободни. Когато са по-свободни, те никога не избират комунисти и наследниците им. Справка София и Пловдив (от една страна) и Северозападна България (от друга).
40
1
 
3
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 9 години
До БобиЕ КВО ИЗЛИЗА ОТ ТВОИТЕ ДУМИ, ЧЕ ИСЛЯМИСТИТЕ СА ЖИВОТНИ С КОИТО ДА НЕ СЕ ЗАНИМАВА НИКОЙ!! :DD Е ДОБРЕ ГИ НАРЕДИ ПО-ДОБРЕ И ОТ МЕН!!!ИМАШ ЕДНО +1 ОТ МЕНЕ :)