Осъдиха Москва да плати $50 млрд. на акционери на ЮКОС

Исковете бяха за изземане на активи на бившия петролен гигант
Обновена: 28 юли 2014 13:57 | 28 юли 2014 13:46, Елка Василева
191
Осъдиха Москва да плати $50 млрд. на акционери на ЮКОС
Снимка: архив, Reuters

Арбитражният съд в Хага подкрепи иска на акционерите на някогашния петролен гигант ЮКОС, като разпореди Москва да плати около 50 милиарда долара за нанесени щети, съобщи Ройтерс.

Съдът издаде присъди по три отделни дела, с които се искат компенсации общо на стойност 100 милиарда долара от Русия за изземане на активи на ЮКОС, който в миналото бе контролиран от Михаил Ходорковски, някога най-богатия човек в Русия.

Group Menatep Limited - GML представлява интересите на Леонид Невзлин, Владимир Дубов и други акционери - Михаил Ходорковски по традиция се дистанцира от процеса - искаше компенсация на стойност 114 милиарда долара, уточни по-рано днес ИТАР-ТАСС, позовавайки се на в."Комерсант".

Още по темата
Гибралтарската GML, която обединява притежателите на контролния пакет на ЮКОС (70 процента), се опитва да получи компенсация за загуби на основание нарушаване на Енергийната харта, в която се предвижда защита на инвеститорите от държавно изземане на активи. Хартата е подписана от Русия, но не е ратифицирана.

Съдебният процес започна през 2005 година. През 2003 година държавата обвини ЮКОС, че не е плащал данъци, а президентът на компанията и основният акционер Михаил Ходорковски бе арестуван.

В края на 2004 година на търг за 263 милиарда рубли (9,3 милиарда долара към момента) бе продаден основният актив на ЮКОС - Юганскнефтегаз, който сега принадлежи на Роснефт. През 2005 година Ходорковски продаде на партньорите си дела си в GML, като компанията притежава 70,5 процента в ЮКОС.

Решението, обявено след процес, продължил близо десетилетие, е взето в момент на напрежение между Москва и Холандия във връзка със сваления малайзийски самолет, с който пътуваха 298 души, сред които 194 холандски граждани.

Руските съдилища са се подчинили на волята на руските изпълнителни власти да бъде доведен до фалит ЮКОС, присъждайки активите на фирмата на държавна компания и вкарвайки в затвора човек, който е започнал да се оформя като политически противник, посочва съдът.

Съдебният състав, който разглежда делото от 2005 година, посочва, че исканите компенсации са огромни, като общо стойността на исковете е достигнала 114 милиарда долара.

Съдът заключава, че първоначалната цел на Русия не е била да събере дължими данъци, а да доведе до фалит ЮКОС и да придобие ценните му активи.

Съдът разпореди Москва да обезщети щетите, които са били нанесени на ищците, но посочва, че е имало нарушения и от страна на самите ищци, което е довело до намаляване на исканата сума.

Съдът отбеляза още, че "служители на Руската федерация в близки връзки с президента Путин са действали при прилагането на политиката на Руската федерация".

Очаква се Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург да обяви в четвъртък решение по иск на ЮКОС за милиарди долари срещу Русия, постановявайки справедливо обезщетение, съобщи Ройтерс, цитирайки говорителка на компанията.

Искът на ЮКОС в ЕСПЧ, който е внесен от името на всички акционерите в компанията, е отделен от иска на GML, внесен в съда в Хага. Делото в Страсбург е за неправомерно отнемане на собственост на ЮКОС чрез налагане на измислени данъци и бутафорен търг за основния актив на компанията, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


191
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако Русия не изпълни решението на западен съд, то активите на Русия и държавни фирми в Западни банки ще бъдат конфискувани.Нещо, което ще се случи след някоя седмица с Аржентина,ако тя не изпълни решението на съд в Ню Йорк да си плати на кредиторите за взетите от нея кредити.
18
5
 
19
 
! Отговори
Иванчо преди 9 години
Ти да видиш... Ей сега като се втурне Москва да плаща... Ти да видиш...
17
3
 
6
 
! Отговори
Циника преди 9 години
хубаво е, че има подобни христоматийни случаи като с прекрасния бизнесмен Ходорковски. Тези казуси в най-чист лабораторен вид ни предоставят картина на съвременната макроикономисеко-политическа ситуация. Дори и на най-заблуденото теле демонасралче става ясно, че международният капитал и свързаната с него местна олигархия са защитени от международните институции!
16
4
 
4
 
! Отговори
Циника преди 9 години
23, мутро, ако можеха и за гноясалия ти ум да заплатят някакво обезщетение....цена нямаше да имат, а?
15
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ще ги плати, кога У-крайна си плати газта, хахах
14
16
 
9
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 9 години
И ЗА САМОЛЕТА ЩЕ ПЛАТЯТ *** ТАМ ВЕЧЕ КОМУНИСТИЧЕСКАТА УПРАВЛЯВАЩА ХУНТА ЩЕ ПЛАТИ И В КРЪВ!
13
1
 
10
 
! Отговори
Циника преди 9 години
А така Бранник, да е жив и здрав Пеевски и да си харчи милионите! Интересно е, че най-големите усти против бг олигархията изпадат в телешко умиление при всяка победа на руската олигархия! Но пък този процес е знаменателен с нещо друго - да се разбере най-после от всички, че т. нар. международни правни,финансови и пр. институции не са нищо друго освен тояги за защита на капитала!
12
16
 
10
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 9 години
ДА ИМ Е ЧЕСТИТО УПРАВЛЕНИЕТО НА *** !!!!!!!!!
11
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Арбитражният съд в Хага не е признат от Русия. Навсякъде има арбитражни съдилища. Арбитражния съд няма юридическа стойност, никой не е длъжен да се съобразява с решениеята, освен ако предварително двете страни не се разберат за това и отидат на арбитраж. Отново се излагат ЕС след като знаят че това решение нищо не струва.
10
1
 
14
 
! Отговори
rusnak преди 9 години
На кукуво лято..
9
20
 
11
 
! Отговори
Брaнник преди 9 години
Днескa е черен ден зa русофилството у нaс и в рaшaтa! Съдa в Хaгa им го втъкнa подобaвaщо! Дa е жив и здрaв ходорковски дa си aрчи милярдите нa ***
8
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като не ги платят ще блокират активите на държавните СБЕР банк и ВТБ в европа и готово, тия дето си мислят че може да не платят са ***, но на мен ще ми е по интересно делото на Украйна по отношение на Крим, там вероятно руснаците ще трябва да платят над 180 млрд
7
7
 
9
 
! Отговори
Кво става преди 9 години
Някога им казвахме-ЧЕСТИТО БАНЯ.Сега и за сваления самолет.
6
16
 
9
 
! Отговори
Брaнник преди 9 години
aко русия не се съобрaзи с решението нa Съдa, ще последвaт сaнкции и зa съдебнaтa и системa. немa неплaтени дългове, a тaм цъкaт и ЛИХВИ зa длъжникa! блядa ходорковски дa е следвaщия президент нa рaшaтa, дaй Боже!
5
27
 
13
 
! Отговори
Това е новина преди 9 години
БРАВО на съдът в Хага...Масква да стяга коланите или друго...Честито на печалившите....Загубилите никой не брои и да пият по една студена вод/К/а.
4
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не че нещо, ама наистина доста удобно съвпадна края на това дело със санкциите не ЕС срещу Русия. Тези да не очакват верно банков превод утре? Да ходят да си ги търсят пачките в Русия, аз лично не ми се студува заради имагинерните пари по някакво нагласено дело...
3
19
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 333Като блокиат активи на руски дъжавни компании ще платят и за още ще питат
2
5
 
26
 
! Отговори
Гринч преди 9 години
***, Москва е град в държавата Русия... Града или държавата са осъдили на база нератифицирани споразумения? А Ходорковски добре се е дистанцирал, след таква наглост може и да го светнат....веднъж го пуснаха по тъча, ама алчността не прощава!
1
15
 
12
 
! Отговори
ЧОВЕК преди 9 години
ЕХ КАК СЕ ВОДИ ЗАПАДНАТА ВОЙНА СРЕЩУ РУСИЯ.И ПРЕДПОЛАГАМ ПУТИН ЩЕ НАРЕДИ ДА СЕ ПЛАТИ ВЕДНАГА БЕЗ ДА МУ МИГНЕ ОКОТО,ПОНЕЖЕ ЗАПАДА ЧРЕЗ ТЕХНИЯ СИ СЪД СЕ МЪЧАТ ДА ДЕСТАБИЛИЗИРАТ И ПРИТИСНАТ ОТ РУСИЯ...ДА,ДА КАК ЛИ ПЪК НЕ :Д.