Осъдиха Москва да плати $50 млрд. на акционери на ЮКОС

Исковете бяха за изземане на активи на бившия петролен гигант
Обновена: 28 юли 2014 13:57 | 28 юли 2014 13:46, Елка Василева
191
Осъдиха Москва да плати $50 млрд. на акционери на ЮКОС
Снимка: архив, Reuters

Арбитражният съд в Хага подкрепи иска на акционерите на някогашния петролен гигант ЮКОС, като разпореди Москва да плати около 50 милиарда долара за нанесени щети, съобщи Ройтерс.

Съдът издаде присъди по три отделни дела, с които се искат компенсации общо на стойност 100 милиарда долара от Русия за изземане на активи на ЮКОС, който в миналото бе контролиран от Михаил Ходорковски, някога най-богатия човек в Русия.

Group Menatep Limited - GML представлява интересите на Леонид Невзлин, Владимир Дубов и други акционери - Михаил Ходорковски по традиция се дистанцира от процеса - искаше компенсация на стойност 114 милиарда долара, уточни по-рано днес ИТАР-ТАСС, позовавайки се на в."Комерсант".

Още по темата
Гибралтарската GML, която обединява притежателите на контролния пакет на ЮКОС (70 процента), се опитва да получи компенсация за загуби на основание нарушаване на Енергийната харта, в която се предвижда защита на инвеститорите от държавно изземане на активи. Хартата е подписана от Русия, но не е ратифицирана.

Съдебният процес започна през 2005 година. През 2003 година държавата обвини ЮКОС, че не е плащал данъци, а президентът на компанията и основният акционер Михаил Ходорковски бе арестуван.

В края на 2004 година на търг за 263 милиарда рубли (9,3 милиарда долара към момента) бе продаден основният актив на ЮКОС - Юганскнефтегаз, който сега принадлежи на Роснефт. През 2005 година Ходорковски продаде на партньорите си дела си в GML, като компанията притежава 70,5 процента в ЮКОС.

Решението, обявено след процес, продължил близо десетилетие, е взето в момент на напрежение между Москва и Холандия във връзка със сваления малайзийски самолет, с който пътуваха 298 души, сред които 194 холандски граждани.

Руските съдилища са се подчинили на волята на руските изпълнителни власти да бъде доведен до фалит ЮКОС, присъждайки активите на фирмата на държавна компания и вкарвайки в затвора човек, който е започнал да се оформя като политически противник, посочва съдът.

Съдебният състав, който разглежда делото от 2005 година, посочва, че исканите компенсации са огромни, като общо стойността на исковете е достигнала 114 милиарда долара.

Съдът заключава, че първоначалната цел на Русия не е била да събере дължими данъци, а да доведе до фалит ЮКОС и да придобие ценните му активи.

Съдът разпореди Москва да обезщети щетите, които са били нанесени на ищците, но посочва, че е имало нарушения и от страна на самите ищци, което е довело до намаляване на исканата сума.

Съдът отбеляза още, че "служители на Руската федерация в близки връзки с президента Путин са действали при прилагането на политиката на Руската федерация".

Очаква се Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург да обяви в четвъртък решение по иск на ЮКОС за милиарди долари срещу Русия, постановявайки справедливо обезщетение, съобщи Ройтерс, цитирайки говорителка на компанията.

Искът на ЮКОС в ЕСПЧ, който е внесен от името на всички акционерите в компанията, е отделен от иска на GML, внесен в съда в Хага. Делото в Страсбург е за неправомерно отнемане на собственост на ЮКОС чрез налагане на измислени данъци и бутафорен търг за основния актив на компанията, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


191
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хахаха еми да пратят холандските съдия-изпълнители в кремъл да съберат парите...
38
5
 
3
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 9 години
До ТервелА ТИ КАЖИ НЕЩО ЗА ЕГИПЕТ!!!НАЛИ ТАМ НЕ ВЛЕЗНА АРМИЯТА!!!ЗАЩО СЕ ИЗБИВАТ АААА!!!!ЗАЩОТО НАРОДА Е ТАКЪВ А ТИ СИ ИЛИ ИСЛЯМИСТ ИЛИ КОМУНИСТ НО И В ДВАТА СЛУЧАЯ НЕ СТРУВАШ!!!
37
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До БобиДонецка област, заедно с Луганска обявиха НЕЗАВИСИМОСТ. В крим беше референдум за присъединяване към Русия. В момента Украйна е агресор и воюва с ДНР и ЛНР
36
3
 
4
 
! Отговори
Боби преди 9 години
Аз признавам, че Путин е престъпник и убиец но поне се прави на националист!!!Ураа да живее Путин!
35
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
аахахахаха"Хартата е подписана от Русия, но не е ратифицирана."Това значи, че ще чакат тия 50 млрд. бая дълго.Не случайно не е ратифицирана, руснаците не допускат някой си *** и пульо от Страсбург да им се меша във вътршните работи.
34
4
 
2
 
! Отговори
Бранник преди 9 години
Това е Съд и Съдебно решение, нема лабаво, плащай *** или пандиз. Обаче като знам какъв *** е лилипута, нищо чудно да въйбере пандиза с всичките му там екстри със мъжка любов и ибрикчийски перверзии
33
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Днес се навършват 100 години от началото на ПЪРВАТА СВЕТОВНА ВОЙНАСега отново сме пред нова война. Въпроса е, каква ще бъде. Икономическа, каквато ние българите изгубихме или истинска. ЕС заедно със НАТО, САЩ и Украйна заедно са започнали войната. До къде ще стигне, това е въпроса.
32
2
 
5
 
! Отговори
Боби преди 9 години
Путин е виновен, че не анексира Донецката област по-рано!!!
31
2
 
5
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 9 години
МОМЕНТАЛНО ДА БЪДЕ ВЪВЕДЕНА (СОРА) ЗА ИЗБОРИТЕ В РУСИЯ ТА ДА ВИДИМ ДАЛИ КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ РОБСКА РУСИЯ ЩЕ ИМА И 30%-ТА!
30
11
 
5
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 9 години
терорист номер 1 на света *** е все още ЖИВ за срам и резил на света!!!*** ПОДКРЕПЯШЕ КАДАФИ, САДАМ, БАШАР АСАД, КИМ ЧЕН ПОРКИ, АЯТОЛАХА НА ИРАН И ИМ ДАДЕ ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ НА ТЕЗИ ТЕРОРИСТИ ФАНАТИЦИ.ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА УБИЙЦИТЕ ТЕРОРИСТИ КОМУНИСТИ БЕЗБОЖНИ БЕЗАКОННИ БЕЗМОРАЛНИ И ИМ ДАВАШЕ ОРЪЖИЕ ВСЯКАКВО!!!!ЗАЩО Е ЖИВ *** ОЩЕ И ДОКОГА РУСКИЯ НАРОД ЩЕ ГЛЕДА КАК СЕ ГАВРИ С ТЯХ ТАЗИ ПЪРШИВА ПОДМЕТКА!!!
29
1
 
4
 
! Отговори
AAA+ преди 9 години
Zapada podkrepq prestapnicite ... nishto novo pod slanceto
28
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Европейският Съюз, заедно с Америка и всякакви други институции от двете страни, могат най-спокойно да си отворят широко устите, ама много широко и да извъртят на Русия един МИНУЕТ! Та белкем това дето им влезне в устата да им стигне за има няма 1000 години.
27
2
 
19
 
! Отговори
Боби преди 9 години
Путин е велик! Кои сте вие да го обсъждате!
26
8
 
6
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 9 години
ЦЕЛИЯ РУСКИ НАРОД БЕШЕ ОПОЗОРЕН ОТ ДЕЙСТВИЯТА НА НЕНОРМАЛНИЯ КОМУНИСТИЧЕСКИ МАФИОТСКИ ДИКТАТОР ***!!!!ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА САНЦИИТЕ КОИТО ЩЕ ПЛАТИ КОМУНИСТИЧЕСКА РУСИЯ ПЛЮС ОБЕЗЩЕТЕНИЯТА КОИТО И САМАТА УКРАЙНА ЩЕ ИСКА ОТ РУСИЯ ДА ПЛАТИ!!!*** Е ПЪЛЕН ПРОВАЛ ХОДЕЩ КОМУНИСТИЧЕСКИ ПЛЕШИВ БЕЗДАРНИК!
25
2
 
10
 
! Отговори
Марин преди 9 години
Сякаш руснаците ще платят нещо. Путин в момента сигурно чете тази статия в *** и се смее.
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А КО ГИ ДАДЕ АМАЬЬЬЬЬЬЬЬЬ
23
7
 
9
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 9 години
СМЪРТНАТА ПРИСЪДА НА *** ВЕЧЕ Е ИЗДАДЕНА И ПОДПИСАНА ОТ НАРОДА НА РУСИЯ!!!!СЛЕД СЕВЕРНА КОРЕЯ КОЯТО Е НАЙ-ГОЛЯМАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ДЪРЖАВА В СВЕТА СЕ НАРЕЖДА РУСИЯ!!! ДОРИ КИТАЙЦИТЕ СЕ СА ТОЛКОВА ЗАМЛАТЕНИ!!!
22
14
 
8
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 9 години
Малко са. 200 млрд. трябва да плати Москва. Плюс още 100 млрд. репарации на Украйна за загубите от войната и още 500 млрд. за незаконното присвояване на Крим. Към тях да прибавим и поне 200 млрд. за загубите в украинската икономика в периода март-юли 2014 и да ги закръглим на 1 трилион общо. Всичките пари да бъдат изплатени от Газпром и руските данъкоплатци. Иначе - санкции до дупка, докато не се заличи руската фашискта ***.
21
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
все едно Камбоджа да осъди САЩ в Хага за нещо и да им запорира активи - сещате ли се после какво ще стане?
20
3
 
9
 
! Отговори
Мунчо преди 9 години
До Анонимен 15хахаха! да видим дали някой ще посмее да пипне авоари на Русия и Роснефт! Лесно е пред компа лешперите да налагат правосъдие, ама в реалния свят не е най-леесното нещо да поегнеш на втората ядрена сила на планетата! Тъпакът ако си мисли, че силните държави трупат оръжие само за да си го гледат на парди, просто да се гръмне! Затова се храни силна армия - като ти посегнат, да биеш през ръцете! Правосъдието е лукс на белите якички, но когато говорят Топол и Ярс, има други закони!