В Украйна може да избухне нова война

Руски печат: Киев разчита на подкрепа от САЩ
Обновена: 29 юли 2014 14:22 | 29 юли 2014 09:35, Елка Василева
430
В Украйна може да избухне нова война
Снимка: архив, Reuters

Антитерористичната операция в Източна Украйна е към края си, но в страната може да избухне нова война и Киев разчита на подкрепа от САЩ, пише в заглавие "Независимая газета".

Според вестника Киев вижда преломен момент в операцията в Донбас - украинските сили със стремителна атака са раздробили сепаратистите на няколко лагера и са започнали да пробиват коридор по дължината на границата с Русия. Ако запази темпото, Киев ще приключи операцията в обозримо бъдеще, смятат експерти и служители, цитирани в материала. Но уточняват - в случай че Русия не подкрепи директно отцепниците в региона.

"Терористичните групи са локализирани и обкръжени. Периметърът на зоните под техен контрол в Донецка и Луганска област е намалял двойно", отбелязва украинският политолог Сергий Згурец.

За разлика от терористите обаче, "украинските военни не използват мирни жители като жив щит", а им предстои "градска война", така че "се нуждаят от прецизни оръжия и най-модерни разузнавателни системи", добавя експертът.

На теория Украйна може да получи такива системи и специалисти от САЩ, припомня вестникът за внесен в Конгреса законопроект, според който Украйна може да бъде призната за съюзник на Щатите, без да членува в НАТО.

"Това не е въпрос на два дни. Сега трябва да се справим със собствени сили. За в бъдеще обаче не можем да пренебрегнем заплахата от пряка военна агресия", коментира киевският аналитик.

"Виждаме, че Русия се активизира. Трябва да бъдем готови за всичко", предупреждава местният му колега Виталий Бала.

На спешно парламентарно заседание украинският премиер Арсений Яценюк намекна, че е размислил да подава оставка – поне до четвъртък, когато депутатите ще гледат непопулярни закони, от които зависи поредният транш помощ от МВФ. Парламентарните "битки" ще протичат на фона на реални и все по-ожесточени битки в Донбас, отбелязва "Новие известия".

Според изданието украинските силови структури бързат до четвъртък да рапортуват за военни успехи. Данните за успехи на противниците в конфликта са противоречиви; очевидно е само едно - броят на жертвите и от двете страни стремително расте.

Батальонът "Айдар", воюващ за Киев, съобщи например за 23-ма загинали само през вчерашния ден, пише всекидневникът.

Най-малко 1129 души са загинали в конфликта в Украйна и 3442 са ранени от средата на април досега, се казва в доклад на ООН. Не се посочва колко са бойците и колко - мирните жители.

Излиза, че тази война е най-кървавият въоръжен конфликт в постсъветското пространство, откакто са завършили бойните действия в Чечения, заключава "Новие известия".

"Аргументи и факти" помества експертни мнения за възможността украинският конфликт да стане причина за нови европейски санкции срещу Русия, по-специално икономически.

"Тези санкции вече се въвеждат. Ограничава се износът на технологии, достъпът до пари в Лондон, Ню Йорк и други центрове на глобалните финанси. Забраняват се сделки с големи руски компании", заявява икономистът Яков Миркин.

Санкции ще има, защото "ЕС и САЩ вече пет години не могат да се справят с икономическите проблеми (. . .) - затова всякакви руски проекти, дори чисто търговски, може да раздразнят Запада", твърди друг икономист - Василий Колташов. А според колегата им Александър Бузгалин страните от ЕС или държавният апарат на САЩ може дори да обезщетят с бюджетни средства фирмите, пострадали от антируските санкции.

Украински и руски медии съобщиха вчера, че сепаратистките лидери Игор Гиркин (Стрелков) и Игор Безлер са избягали от зоната на бойните действия. Данните обаче не бяха потвърдени, нито опровергани, пише "Независимая газета".

След другите лидери на самопровъзгласената Донецка народна република (ДНР) в разгара на битките за Донецк я напусна и премиерът Александър Бородай, заявява "РБК дейли".

Бородай обаче остави за изпълняващ длъжността бившия шеф на сигурността в Приднестровието Владимир Антюфеев. По-рано замина за Москва и подаде оставка друг отцепнически лидер – Денис Пушилин. В интервю преди дни Бородай заяви, че "редовно пътува до Москва за консултации" и "никой не е изоставил делото"; преди обаче той не е оставял вместо себе си и. д., пише вестникът.

Според него обаче главнокомандващият донецкото проруско "опълчение" Игор Стрелков е останал в зоната и дори е дал пресконференция - "вероятно, за да покаже, че въстаниците не са избягали", предполага журналистът Макс Седон, цитиран в материала.

Новоназначеният изпълняващ длъжностите премиер и министър на отбраната на ДНР Владимир Антюфеев подробно разказа пред журналисти за следствените действия около малайзийския Боинг, катастрофирал в Източна Украйна. Той обвини Киев, че е предприел "безсмислен от военна гледна точка танков пробив и е заел с бронираните си обекти терена, където се намират отломките", пише "Московский комсомолец".

Антюфеев помоли журналистите възможно най-емоционално да въздействат върху западните държавни лидери, за да спре настъплението си украинската армия, добавя изданието.

Днес руската Обществена палата ще внесе чрез външното министерство в ООН молба да организира коридор за извозване на пациенти от зоната на бойните действия в Югоизточна Украйна, пише "Комерсант".

В болниците на Донецк и Луганск има няколкостотин деца, нуждаещи се от лечение - заради конфликта обаче те не получават необходимите медикаменти, поясняват обществениците.

"Същевременно не виждам международните организации да предприемат каквито и да било ефективни действия", обяснява Владислав Гриб от ръководството на обществения орган.

Международният комитет на Червения кръст е потвърдил, че положението с медицинската помощ в зоната на конфликта е трудно.

"Всички инициативи за прекратяване на огъня може само да се приветстват, но дали са готови противоборстващите страни да спрат бойните действия, е голям въпрос", коментира Анастасия Исюк, представителка на МКЧК за Европа, Централна и Южна Азия.

"Украйна ще сметне инициативата на руската Обществена палата за опит да манипулира мнението на членките на ООН. От друга страна привържениците на ДНР в Русия ще я възприемат като своеобразна помощ за самопровъзгласената република", разсъждава пред вестника анализаторът Михаил Виноградов.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


430
Още по темата: войнаУкрайнаРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
196
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Юрист бил... Не *** предизвиквай да събудя жената да си поговорите на тема международно право. Аз та мажа, дето и идея си нямам от тая наука, а за нея не знам какво ще стане ;)Софиянец... То коя част на София? Южно от Перник или северно от Сливница?
195
2
 
0
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
До Анонимен 240- ***, що не си прочетеш необходимата правна литература, ами задаваш ненормални въпроси? Всичките ли руснаци сте толкова ***?! Не стига, че си ***, ами си и мързелив, на всичко отгоре не признаваш международното публично право, защото СУВЕРЕНИТЕТА НА УКРАЙНА С ГРАНИЦИТЕ Й Е ПРИЗНАТ ПРЕЗ 1991Г. ОТ МЕЖДУНАРОДНАТА ОБЩНОСТ! Ходи питай жена си- с международният експириънс- какво значи "международно признаване на нововъзникнала държава" - ако тя е юрист - ще ти каже:)
194
4
 
0
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
До Анонимен 235- Неграмотна е баба ти, а и ти:) Я ми дай доказателства какви точно са държавните граници на Украйна непосредствено ПРЕДИ руската анексия на Крим? Утре руснаците ще ревнете- ама тя, България, не е съществувала в сегашните си териториални граници преди 1879г.- давайте да я анексираме...Толкова стре прозрачни руските ***, толкова сте необразовани и неуки, че чак не виждам смисъл да ви ограмотявам правно:)
193
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Софиянец, всички юристи, които познавам(включително и жена ми - с международен експириънс ;)са доста интелигентни същества. Ти не си ;) Ти си *** и бот с висока степен на автоматизация и без аналитични свойства. Софиянец, стига се държа като чат бот, ами вкарай малко интелект ;)
192
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Никой не може да победи Русия.. Те с един Иран не можаха да се справят 35 години санкции.. Вместо да направят лошо на Иран те направиха добро..
191
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добре бе, ЮРИСТЕ ;), кога си регистрира Украйна границите? Дай ми датата и входния номер на заявлението ;)Сигурно не знаеш в коя институция трябва да стане това а? ;) Ако не знаеш питай, ще ти кажа ;)Поляците в момента скачат от яд, че не могат да си върнат териториите заради международната обстановка и скачаи и плюят Русия, защото тя ги даде на Украйна ;)Започваш да твърдиш глупости "Нищо от написаното от теб не е вярно!" а не привеждаш факти. Не си юрист брадчет, плямпало си.
190
1
 
0
 
! Отговори
Българофил преди 9 години
До РошкоНе се заблуждавай,ние сме под шапката на българската мафия със скритите и премълчани досиета-тя ни държи в най-якото робство,изолация и стагнация,а не другите.Русия не е руската мафия,но в момента тя управлява там-сложила си е двуглавата ламя на герба и шапката на Мономах=НЕОВИЗАНТИНИЗЪМ+крадените милиарди от Еврозоната от гърците+кипърските офшорки и българските изнесени в чужбина фондове+планираното разорение от червената приватизация+газ и нефт-а къде остава България сред тях-Страшно!
189
4
 
0
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
До Анонимен 232- Нищо от написаното от теб не е вярно! Много ви се ще на руснаците да е таака, само,че...ИМА ДЪРЖАВНИ ГРАНИЦИ НА УКРАЙНА, А РФ ИЗВЪРШИ АГРЕСИЯ И АНЕКСИЯ НА СУВЕРЕННА УКРАИНСКА ТЕРИТОРИЯ. ТОВА казва международното право, както и правният анализ на чл. 2 от украинската конституция. АНЕКСИЯТА НА КРИМ Е ПРОТИВОПРАВЕН И НЕЗАКОНЕН АКТ , за което рф ще си понесе икономическите санкции- блокират се сметките на 8 кримски предприятия:)
188
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Антимутра, комунизма отдавна стана капитализъм. ВСИЧКИ днешни български едри и капиталисти са или бивши комунисти, или наследници на бивши комунисти.
187
2
 
2
 
! Отговори
AHТИМУТРА преди 9 години
УМИРАЩИЯ КОМУНИСТИЧЕСКИ РЕЖИМ ГОВОРИ ЗА СЕБЕ СИ!
186
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Софиянеца - неграмотен юрист ;))Говори празни приказки и се нерви като го оборят ;)
185
0
 
3
 
! Отговори
просто човек преди 9 години
Ехеее, научихте какво е *** и философствате. Близко сме до Украйна .. не ми се мисли, ако стане война..
184
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
СофиянецВ това, което наричаш граници на Украйна влизат доста територии от околните страни - Русия, Беларус, Полша, Словения и Румъния. При опит да си направят международна регистрация на границите ги очакват териториални искове от изброените страни(без Русия) и това е причината почти 30 години те все още да не са си регистрирали границите. МАСТИТ ЮРИСТ КАТО ТЕБЕ ТРЕБЕ ДА ГО ЗНАЕ ТОВА. А това го знае вясяко дете ;) ЮРИСТЕЕЕ ;))) аахахахаха
183
0
 
6
 
! Отговори
Рошко преди 9 години
До 87относно: "абе тервел....Руснаците 100 години те учеха че живееш добре и че 200 лева пенсия за бабати даже и е много,........вярваш ли им още?"да ,само че баба му с един лев от тия 200 лв. си плащаше тока и водата за месеца хляба беше 20ст.,а имаше и по 15ст. киселото мляко беше 12 ст. тон въглища беше 15 лв. и се лекуваше безплатно , а сега не може да си плати само тока. А , да ама нямаше банани...........:)
182
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Софиянец, *** намери някой да ти тълкува право в окопите на украинците и сепаратистите. Или някой американски правист докато обстрелва Триполи или някоя друга дестинация. Правистите направиха майдана, а военните берат душа по окопите и болниците. По време на война дори и САЩ не питат правистите. Просто действат.
181
4
 
1
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
До Анонимен 227- Ми там е работата, неграмотнико- ГРАНИЦИТЕ НА УКРАЙНА СА ГРАНИЦИ НА СУВЕРЕННА ДЪРЖАВА, НЕЗАВИСИМА ОТ ДРУГА ДЪРЖАВА! И това го пиша ИМЕННО като юрист!
180
5
 
0
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
До Анонимен 221- ".... А украйна не е друга държава - там има 10 милиона руснаци..." Ето- под същият претекст можете да напишете - "В България има 300 000 руснаци, България не им спазва правата, защото не прави руският език втори официален език на Р. България- юруш- давайте руснаците да 'защитим " правата на руснаците в България, като нападнем България". КАК ЩЕ МИ ГАРАНТИРАШ , ЧЕ ПУТИН НЕ МИСЛИ ТАКА И НЯМА ДА ДЕЙСТВА ТАКА?
179
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Софиянец, провери статута на границите на Украйна. Тя май още се води в Русия, а? Нали си юрист, требе да го знаеш това ;)
178
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
СофиянецНе намирам общо между правен и военен анализ. Намирам общо между война и военен анализ. По време на война голяма част от законите, които познаваш не важат. Юрист си, значи познаваш военновременните закони добре? Съмнявам се да познаваш мирновременните, понеже се менят през ден, а за военовременните ти требе да си живял по време на война. А и тогава се менят по бързо от сега. Философстваш напразно и защитаваш теза с кухи доводи, които не разбираш.
177
0
 
7
 
! Отговори
Рошко преди 9 години
До 104 фактионтосно "Всички държави който са били или са под шапката на Русия,народите са им бедни,примери искате ли че никак неса малко?"А ние ваша милост, като сме под цилиндъра на САЩ и ЕС цъфтим и връзваме.............