Киев изпраща свой хуманитарен конвой за Донецк и Луганск

Червеният кръст ще разпредели помощите сред мирните жители
14 авг 2014 13:28, Елка Василева
58
Киев изпраща свой хуманитарен конвой за Донецк и Луганск
Снимка: Reuters

Украинските власти заявиха, че са изпратили свой хуманитарен конвой на хората в бунтовническите крепости Донецк и Луганск, предаде Франс прес.

Междувременно "към границата на Украйна пътува руски конвой под същия претекст", припомня агенцията.

Президентската администрация съобщи в комюнике, че днес от Киев, Днепропетровск и Харков заминават камиони с помощи за жителите на Луганск и Донецк. "Червеният кръст ще разпредели тези помощи сред мирните жители" на двата региона, се казва в текста.

Още по темата

Международният комитет на Червения кръст ще поеме грижите за колоната - 15 камиона с 240 тона стоки от първа необходимост, в град Старобилск, контролиран от Киев, тоест на 97 километра северно от Луганск.

Украинските власти решиха вчера да отпуснат 10 милиона гривни (570 000 евро) за хуманитарно подпомагане на населението в източните региони, подложено на лишения след четиримесечни битки между проруските бунтовници и силите на режима.

От няколко дни насам Украйна и Русия са в спор за начина, по който да бъде разпределена пратка с руски хуманитарни помощи за Донецк и Луганск, обсадени от войски на Киев и стигнали до "критична" хуманитарна ситуация.

Руският конвой тръгна във вторник от военна база край Москва и спря в Южна Русия. Също като редица западни страни Украйна подозира, че конвоят е изпратен за прикритие на евентуално руско нахлуване в съседната страна. Външното министерство в Москва нарече този сценарий "абсурден".

В крайна сметка Киев предложи вчера помощите да бъдат извозени и после - раздадени в Луганск от Червения кръст, след като минат проверка на граничен пост близо до града, добавя АФП.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
18.08.14 Сообщение от журналиста Сергея ВеселовскогоГЛУМАНИТАРКА ОТ УКРОПЕЙСКОЙ ХУНТЫПродукты из колонны украинской гуманитарной помощи, отправленной 14 июля из Днепропетровской области, видели в одном из магазинов в селе Михайлюки Новоайдарского района (Луганской области).Об этом сообщает один из читателей Информатора, связавшийся с нашей редакцией. К нам привезли гуманитарную помощь для беженцев, пишет он: большая часть села видела, как разгружали машину у магазина частного предпринимателя. По словам нашего собеседника, до этого продукции в магазине не было вообще. После разгру
39
0
 
2
 
! Отговори
Червен кръст+ преди 9 години
Ами айде де, проверете ги тези камиони и ги пуснете, щото само като се приказва излиза че те наистина са хуманитарни, ама трябват малко глупости да се изприказват, за да се оправдаят военните действия на Порошенко/Обама
38
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Те няма какво да ядат, изпратили били свой конвой. Лъжат тия украйнци , че и не се червят даже. Никога не съм се замислял за този народ, но вече думата "украйнец" я свързвам с лъжец, крадец, мошенник, предател , подлец и т.н. все "хубави" думички.
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** ВИНАГИ СИ Е БИЛА ЗЕЛКА ВАСИЛЕВА
36
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всички изчадия от Майдана ще умрат но не от естествена смърт.
35
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 23КамАз-ите открай време имат товароподемност 10 тона. Така, че грешката е вярна.
34
1
 
7
 
! Отговори
Браво Путин преди 9 години
Добре, че бяха руснаците, та да се сетят и тия. А сега кажете, че Путин не мисли стратегически. Ами ето, с един куршум два заека - показа, че държи на сънародниците си и накара украинците да действат като хора, а не като животни!
33
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тая новина е била предвидена за пред украйнците искаха да сложат на руския конвой ук номера и да го представят за украински ама не стана и затова наша *** копира кьорфишек който не са успели да свалят от новините
32
0
 
10
 
! Отговори
Лелка Василева преди 9 години
Ако сте се объркали от заглавието и приложената снимка, уточнявам, снимката е на руския хуманитарен конвой. Стават такива грешки. В името на правилната манипулация. Няма нужда от извинение, нали?
31
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Поздрави отДнипропетровск.В Украйна сме две седмици с товар за Донецк и неможем да разтовариме двата камиона,смея да твърдя,че от Измаил до Луганск не признават сегашната власт.До здроствуеть дружбы нородов
30
1
 
8
 
! Отговори
Иванчо преди 9 години
Носителят на Нобелова награда за мир - БАРАК ОБАМА ЩЕ БЪДЕ СЪДЕН В ЕГИПЕТ И ВЕНЕЦИЯ КАТО МЕЖДУНАРОДЕН ПРЕСТЪПНИК!!!!! ХА ЧЕСТИТО!!!
29
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** ***, защо си изтипосала снимка на руския конвой? За да е по - впечатляващо? Дърта тарикатка си тиии ;)Ако можеш да излъжеш няма кой да те спре да опиташ ;)
28
0
 
19
 
! Отговори
тя преди 9 години
Америка е световен жандар и единствено Русия им противостои , затова са готови на война с нея далеч от тяхната територия.
27
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега ми стана ясно!Укрите се чудят как да откраднат продуктите от руския хуманитарен конвой!Ясно е като бял ден.Та те в Киев се чудят как да свържат двата края...Този конвой ще бъде използван за нова провокация срещу Русия!Яйценюк,Патрашенко и бандата им вземат абсолютно неадекватни и безумни решения.
26
22
 
3
 
! Отговори
st преди 9 години
путин загрижен ххехееххххехехехехехеххехех.загрижен кгб офицер
25
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 23един камион товари около 20 тона, т.е. 280 камиона х 20 тона = 5600 тона----------Нещо за плътност на веществата да си чувал? Кое е по тежко - камион с вълна или камион с железо?
24
2
 
22
 
! Отговори
аааа преди 9 години
Връх на цинизма! Надминаха и американските си учители.
23
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Еврото 17,5 гривни ли стана??????А беше 6 и нещотя работата много зле станала.
22
2
 
32
 
! Отговори
проруска преди 9 години
За каква помощ говори Киев, те са просто УБИЙЦИ И МЕРЗАВЦИ!!!
21
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Киев изпраща свой хуманитарен конвой за Донецк и Луганск------------Ха, ха, ха ... каква смешка разпространява Днес БГ?!? Поредната партенка!Киев искаше товарът на 280-те "Камаза" от помощта на руснаците да се свали от руските камиони и да се качи на Украински. Обаче се оказа, че не могат да намерят такова количество свободни камиони в цялата Украйна.Такива са им възможностите. Тоест, ще изпратят свой, украински конвой с помощи на куково лято.Нищо, че пропагандаторите пишат за това тук.