Путин не иска да свърши като Хосни Мубарак

Русия има много общо с Египет, но изолацията й е по-голяма, смята икономистът Яковлев
16 авг 2014 17:29, Бойчо Попов
230
Путин не иска да свърши като Хосни Мубарак
Снимка: архив Reuters

Напълно възможно е светът да е на прага на нова Студена Война. Това твърди в свое интервю за германския седмичник Die Zeit руският икономист Андрей Яковлев. Все пак обаче признава, че днес ситуацията е много по-различна от онази през 50-те и 60-те години на миналия век, защото сега Европа и Русия са много по-тясно свързани, а икономическите пространства са силно зависими едно от друго. „Всяка санкция ще засегне еднакво и двете страни“, твърди той.

По думите му икономическата ситуация в Русия е „всичко друго, но не и положителна“. Според него обаче спадът е започнал дълго преди кризата в Украйна и причината за това е в самата Русия.

Още по темата
„Преди световната финансова криза руското правителство имаше сравнително ясна представа за това как иска да реформира и развива икономиката. Държавата трябваше да продължи да играе ключова роля - както в Южна Корея. Руският елит искаше задължително да запази контрола над стратегически важни отрасли, като суровините и технологичния сектор“, казва Яковлев.

След това обаче финансовата криза е показала ясно на Москва, че този държавно-капиталистически модел е остарял и не работи вече, поне и в Русия. Но каква е алтернативата?

„По този въпрос в руския елит има много противоречиви отговори. Различни групи по интереси се борят една срещу друга. Либерализация, която да позволи нов растеж, не бе допускана лесно в миналото, и днес също е така. През 2010 г. Русия все пак поне направи поне няколко плахи стъпки в тази посока. Но с началото на Арабската пролет инакомислещите групи постигнаха надмощие в руския елит и разшириха своето влияние“, казва експертът.

По думите му това се е случило, защото в Русия са се появили опасения, че страната може да свърши като Египет и да изпадне в дълбока политическа и икономическа криза. „Те се опасяваха, че по-голяма свобода за икономиката и за руснаците може да се прероди в процес, който да не може да бъде спрян и контролиран. А Владимир Путин мислеше и за собственото си политическо бъдеще. Той не иска да свърши като Хосни Мубарак“, казва икономистът.

Според него днес руският елит няма концепция, няма алтернатива за това как да организира икономиката и обществото. От една страна, има хора като Дмитрий Медведев, който настоява за либерализация на икономиката и обществото, поне до известна степен. Но от друга страна, все още има една голяма група от хардлайнери в Кремъл. Те искат страната да се върне към уж добрите стари дни, каквито са били по времето на Сталин или на Петър Велики. Тяхната цел е да запазят пълен контрол над икономиката и гражданите, твърди Яковлев.

В момента именно тази група печели надмощие. „Тези хора има какво да загубят, и те няма да се предадат току-така. Затова в Русия в момента има сключено нещо като мир“.

Според Яковлев ситуацията допълнително се усложнява от наложените от Запада икономическо санкции. „Но не мисля, че Русия ще изпадне в икономическа криза, поне не и в средносрочен план. Правителството е силно, а валутните резерви са високи. Кабинетът в Москва ще помогне финансово на важните по негово мнение отрасли, ако е необходимо“.

Икономистът е на мнение, че в момента санкциите помагат на хардлайнерите в Кремъл. По думите му правителството ще подкрепи лоялните компании - не задължително тези, които са държавна собственост, а онези, които са лоялни към Кремъл. По-западно ориентираните фирми обаче ще загубят влияние и пазарен дял. В своята предизборна кампания Путин е обещал на руснаците растеж и увеличаване на просперитета. Сега той може да обвини Запада за това, че не може да спази обещанието си.

Експертът обаче не споделя широкозастъпеното от икономисти мнение, че санкциите ще насърчат инфлацията в Русия. „Правителството има богат опит в регулацията на пазарите. Предполагам, че то ще успее да стабилизира инфлацията на умерено ниво“.

Икономистът твърди, че в миналото Западът твърде малко се е занимавал с Русия и руските интереси, особено по отношение на разширяването на НАТО в Източна Европа. Сега обаче той трябвало да се върне към конструктивния политически диалог.

„Западът няма интерес от пълна изолация на Русия. Нека го кажа пак: сегашната ситуация в Русия има много общи неща с положението в Египет, Сирия и Либия от преди няколко години. Само че Русия изолацията е много по-голяма. Икономическата и военната мощ е многократно по-висока. И в края на краищата това може да бъде много опасно за всички“.

Според Яковлев Русия няма да извърши военна интервенция в Украйна, защото цената би била твърде висока – и то не само в икономически, но и в политически аспект. Той цитира последни проучвания на общественото мнение, според които руснаците не одобряват подобна инвервенция.

„Русия си взе поуката от Афганистан, не искаме да го повтаряме отново. Москва може да подкрепя паравоенните в Украйна, но няма да прати свои войници там“, убеден е Яковлев.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


230
Още по темата: УкрайнаМубаракпутин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
2
 
10
 
! Отговори
хипнотизирани зайци преди 9 години
В т.н. ЕС и в братска Америка цари пълно безсилие, отчаяние и фрустрация. Не можаха да предотвратят присъединяването на Крим към Русия и нямат никаква идея, какво да правят след това присъединяване. Очевидно в бъдеще правилата на световната външна политика ще се определят от Путин. Западняците и американците са деградирани от Путин в ролята на статисти, които само гледат като хипнотизирани зайци и не могат да реагират по никакъв начин.
89
2
 
13
 
! Отговори
награда за мир преди 9 години
Обама трябва да върне Нобеловата си награда за мир и да я връчи на Владимир Путин!
88
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
17 войника от украинската армия са пресекли границата и са се предали и сложили оръжие на Руска територия като са пожелали да останат в Русия. Трябвало е да прочетат анализа на Яковлев за да знаят колко зле е в Русия и как се е забатачил Путин и за победите на украинската армия над сепаратистите, тогава намяше да се предават.
87
2
 
10
 
! Отговори
под диктовка преди 9 години
Статията е написана под диктовката и с любезното съдействие на отдел "Лъжа и дезинформация" на Цру! Цру най-голямата терористична организация в света!
86
1
 
9
 
! Отговори
Гениално! преди 9 години
Добрият Порошенко има коварен план срещу лошите руснаци и техния лош конвой с лоша хуманитарна помощ. Порошенко ще протака достатъчно дълго време влизането на конвоя в Украйна, за да могат, през това време, неговите добри главорези да избият цялото население на Донбас! И тогава лошите руснаци няма на кого да оказват хуманитарна помощ! Гениално!
85
1
 
9
 
! Отговори
без пардон преди 9 години
Новини от вече бившата Украйна: опълченците са разгромили колона на елитната 95-та аеромобилна бригада. Унищожен е и фашисткия батальон "Горынь".
84
4
 
2
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
До Анонимен 164 - Не - случаят е друг- тъй като цитирам не журналистически руски партенки и политикус. ру, а официални руски и украински нормативни актове, както и официални сайтове, според които одкб / руското нато/ води инфовойна в бг. форуми чрез коментари, русофилите не могат да понесат факта, че съществуват обективни материали, доказващи, че мнението им трябва да се разглежда от българите като военна руска пропаганда odkb-csto.org/news/detail.php?ELEMENT_ID=3499&SECTION_ID=91
83
1
 
5
 
! Отговори
Иван преди 9 години
Стига сте писали *** статии! Путин си е Путин харесва ли се тива на Америка и ЕС е както виждаме без значение за него а те може да си пишат още дълго поръчкови статии,не ,че в Руссия не се пишат подобни за распада на Европрйския съюз и Стеахливият президент на Америка
82
0
 
10
 
! Отговори
Bulgarin ot Germania преди 9 години
Не съм с комунистически убеждения. Отидох на екскурзия с Транссибирската железница.Аз бях в Русия преди 2 седмици. В Иркутск. на Байкалското езеро, Новосибирск, Екатеринбург, Казан, Москва и Санкт Петербург, т.е. Ленинград. Пътувах с влак от Пекин през Монголия до Москва. Чисти и красиви градове, много млади, образовани и добре облечени хора, модерни коли, Културни забележителности навсякъде.Селата са изоставени, в интерес на истината.
81
0
 
4
 
! Отговори
пенко преди 9 години
Грешка имах предвид Попов ,а не ***. Как може да вади текст споменаващ "пълна изолация на Русия" дни след оформянето на БРИКС. Как ще стане тази изолация - Португалия,Испания, Италия и Гърция гащите не могат да си обуят ,колко анлийски и немски пари са / па и американски/вкарани в Русия с цел оборот и печалба .Знаете ли ,кога изтока ще позволи но ционистите от САЩ да ги заробят- точно никога.
80
1
 
5
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
От тук нататък ВСЕКИ русофил, който ме нарече гей, защото ника ми е мъжки и защото НЕ СЪМ русофилка и имам различно от русофилите мнение, ще бъде жестоко НАПСУВАН от мен. С извратеняците ще постъпвам като с извратеняци!
79
0
 
6
 
! Отговори
Въпрос преди 9 години
А,някой пита ли Путин като кой иска да свърши и дали ще свърши.На този Яковлев доста са му платили
78
3
 
3
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
151 - Гейове сте всички мъжи- русофили- изпитвате любов не към лица от противоположният пол, а към путин - лице от собственият ви пол. Аз съм хетеросексуална семейна жена, но заради СЕКСИСТИ- ****ТИ- като теб - реших ника ми да е в мъжки род. Най- странното е, че именно русофилите, ПРЕДИ да разберат, че съм жена, в коментарите си ме обиждаха и ме караха да правя всякакви странни за мен видове секс. ИЗВРАТЕНЯЦИ СТЕ РУСОФИЛИ- НЕ МОЖЕТЕ ДА РАЗПОЗНАЕТЕ ЕДНА ЖЕНА....ГНУС МЕ Е ОТ ВАС!
77
0
 
4
 
! Отговори
до бай Генчо преди 9 години
на този въпрос може да отговори единствено Тодор Христов , той е специалиста по всичко.
76
5
 
3
 
! Отговори
бай Генчо преди 9 години
Абе какво стана с тоя случай наскоро когато кремълският диктатор Путин беше заповядал на проруските терористи да свалят граждански малайзийски самолет над Украйна и изби 300 души - CNN, Reuters, BBC - всички демократични свободни медии говореха само з заповедта на Путин да се свали самолета. Знае ли някой какво стана с този случай? Защо ни занимават с настроенията на руския елит и мнението на някой си Яковлек.
75
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как сте европидали, болят ли дупенцата? :DВероятно болят, Путин ги разпра, затова лаенето продължава :)
74
1
 
8
 
! Отговори
пенко преди 9 години
Софиядец в провинцията не се провеждат гей паради -бе софиядец! Относно икономиста Яковлев мисля, че просто икономисва акъла си , но пък и Василева е една -незнам каква си.
73
2
 
6
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
До Провинциалист142- Моята уста е уста на коренячка -старозагорка, т*панар и моите деди знаят отлично кой е митрополит Методий Кусев и защо всички старозагорци уважават паметта му.....
72
3
 
4
 
! Отговори
От книгата - 3 преди 9 години
т.е. да бъде изтрита от лицето на земята за назидание на всички други племена, населяващи Изтока, за да се знае какъв позорен и бедствен край очаква всеки славянски народ, ако дръзне да вдигне ръка на великата Русия. книга 1,2 и 3 е копирано от "Сите българи заедно" - "ЗАЩО РУСИЯ ПОДКРЕПИ ВРАГОВЕТЕ НА БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ 1913 г., СЛЕД КАТО БЕШЕ ПОДПИСАЛА ВОЕННАТА КОНВЕНЦИЯ ПРЕЗ 1902г. ДА Я ПАЗИ?"
71
3
 
4
 
! Отговори
От книгата - 2 преди 9 години
Целта на нашите усилия трябва да бъде не целокупна България, а подялбата даже на сегашното княжество между съседите му: румъни, сърби и гърци, с изключение на широката полоса по дължината на Черно море, която Русия може да поиска да остави за себе си. По-нататък Татищев подчертава, че с България трябва да се постъпи така, както е било постъпено с Полша, т.е. ...