САЩ: Не правим отстъпки на терористи, не плащаме откупи

Семейството на Фоули опитало да събере между 2.6-5 млн. долара
Обновена: 22 авг 2014 08:11 | 22 авг 2014 07:24,
76
САЩ: Не правим отстъпки на терористи, не плащаме откупи
Снимка: БТА

САЩ отхвърлиха идеята да плащат откуп за отвлечени американски граждани, заявявайки, че това само би направило американците по-уязвими, предаде ДПА.

Говорителката на Държавния департамент Мари Харф реагира на съобщение в "Уолстрийт джърнъл", че "Ислямска държава" е поискала 100 милиона евро (132,5 милиона долара) за освобождаването на американския фоторепортер Джеймс Фоули.

Издателят на Фоули в информационния сайт "Глобал пост", Фил Балбони, назова сумата за откупа според съобщение в "Уолстрийт джърнъл". "Ню Йорк таймс" съобщи, че САЩ са отхвърлили искането.

Харф посочи, че САЩ имат дългогодишна политика да не плащат откупи. Тя каза, че всякакви искания за откуп във връзка с Фоули, не са били отправяни пряко към американското правителство, което не поддържа връзка с мюсюлманските екстремисти от "Ислямска държава", които се опитват да завладеят Ирак и Сирия, отбелязва ДПА.

Още по темата
"Не правим отстъпки на терористи. Не плащаме откупи", каза Харф.

Балбони, каза пред Си Ен Ен, че интервюта с около десетина европейски заложници, които са били освободени от "Ислямска държава", показали, че откупът варира от 2,6 до 5 милиона долара, и семейството на Фоули опитвало да събере толкова.

Балбони каза, че той и семейството на Фоули осъзнали, че надеждата започва да се изпарява, когато започнали американските удари на 8 август.

Миналата седмица семейството получило гневен имейл от "Ислямска държава", в който се казвало, че ще екзекутират Фоули. "Бяхме ужасени, защото мислехме, че се приближаваме до момент, в който ще може да осигурим свободата на Джим", заяви Балбони.

По думите му терористите от "Ислямска държава" все още държат още трима американци. В журналистическо разследване през юли вестник "Ню Йорк таймс" съобщи, че европейски страни финансират терористични организации, като плащат огромни суми пари за освобождаване на заложници, взети от свързани с Ал Кайда терористични рупировки, отбелязва ДПА.

Харф заяви, че "Ислямска държава" е набрала милиони долари от отвличане на хора от западни държави само през 2014 г. Тя не даде по-точни данни. По думите й САЩ активно обсъждат въпроса с европейски страни, които са плащали за освобождаване на техни граждани.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
6
 
4
 
! Отговори
прав си преди 9 години
До Отговор: Русия!В миналото,правилно,в миналото.......
25
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До кукуНе са САЩ.Не САЩ създадоха Ислямска Държава. Израел създаде Ислямска Държава!Създадоха я с цел да отслабват региона, да създават конфликти между различните мюсюлмански общности, за да може мюсюлманите да се избиват едни с други.Това се прави и с цел да се отвлича вниманието от други тежки престъпления на Израел. САЩ бяха подведени от Израел, понеже си мислиха, че може да им се вярва като на партньор за разузнаване в региона. И сега САЩ обърнаха тоягата срещу детето на Израел - ИДИЛ.
24
9
 
9
 
! Отговори
търсиха си го! преди 9 години
Мюсюлманите са прави да се защитават. След като евреите и американците са ги поробили и поругават ислямската им вяра много ясно, че ще се борят за свободата и независимостта си. Дори са постъпили доста хуманно с американеца. В Афганистан са одирали живи заловените руски войници и са рязали части от тялото им. А това е ставало дори с одобрението на ЦРУ и американските съветници. А сега американеца го заколиха бързо без да се мъчи много. Те са корави пичове. С тях по-добре да не се занимаваме.
23
9
 
6
 
! Отговори
Отговор: Русия! преди 9 години
КОЙ подкрепяше арабите в миналото?Кой въоръжаваше арабите в миналото?
22
4
 
19
 
! Отговори
възмутително! преди 9 години
След като научил за жестокото убийство на журналиста, Обама спокойно отишъл да играе голф!
21
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Някои изключително прости хора тук си мислят, че за да си русофил, трябва да си червен. Е не са ли прости наведените пред ЕС и хамериканците, просто, просто, та чак кухо.
20
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво! Никакви преговори с терористи!!
19
8
 
24
 
! Отговори
куку преди 9 години
До bauКакво общо има тука Русия,целия свят знае кой създаде тези убийци,и това са САЩ извади си главата от *** и признай истината.
18
4
 
19
 
! Отговори
идиот преди 9 години
До оо7А бе ***,защо щом някой пише срещу терористите САЩ са ***?само това ли може да измислиш,***.
17
17
 
10
 
! Отговори
bau преди 9 години
Хаха, как са изпълзели рано от зарана руските ***..ама няма как, работното им време започна, трябва да се трупат копейки с всеки пост! Всеки пост - гвоздей в ковчега на империализма! Венсеремус, другари! Да*ба ваща майка продадена :D
16
5
 
20
 
! Отговори
Гадните Факти преди 9 години
1. Израел, съюзник на САЩ е избил над 1000-2000 палестинци за последната година2. Западните медии, включително и тези от САЩ не са направили трагедия от жертвите в Палестина, но правят трагедия от обезглавяването на Фоули3. Следователно САЩ не приемат равенството на живота на Фоули и на някой от Палестина (това е тяхната справедливост)4. САЩ не помага на семейството на Фоули да плати откупа от 2.6-5 млн. долараЗаключвайки от това живота на палестинец според САЩ струва 2600 - 5000 $.
15
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
God bless America!!
14
16
 
11
 
! Отговори
оо7 преди 9 години
Еха, колко много червени ***!!!
13
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
много ясно - никакви преговори с терористи и прочее радикална ***
12
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сатрапите-лъжци в США, както винаги, лъжат. Не само че плащат на ИДИЛ, за да свали законното правителство на Сирия, ами и отдавна си признаха, че плащат на талибаните в Афганистан, за да не ги убиват масово и да останат да си пазят мака. США са самото олицетворение на лъжата и безобразието - врагове на хуманността, сатани, по-големи и от ония, на които плащат.
11
4
 
14
 
! Отговори
да да преди 9 години
САЩ: Не правим отстъпки на терористи,ни я ги създадох ме ни я ги въоръжих ме и ни я ще си ги избием.
10
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Никой не смее да каже, че действията на САЩ в Ирак и Сирия създадоха ислямската държава. Сега всички ще им сърбаме попарата.
9
4
 
16
 
! Отговори
Инфлация преди 9 години
Пет милиона много малко? Тука разменяма няколко медици за 2 милиарда!
8
5
 
29
 
! Отговори
УУУУУУУУУУУУУУУУУУУУ преди 9 години
*** и лжците са тия американци.Вече нямат и човешко достойнство.
7
6
 
38
 
! Отговори
До 8 преди 9 години
Дори и да са! Те са наши братя и това ги оправдава! Слава на Русия!