Киев: Русия се опитва да отвори нов фронт – на Азовско море

Руска танкова колона била навлязла в югоизточната част на Украйна
25 авг 2014 18:35, Елка Василева
117
Киев: Русия се опитва да отвори нов фронт – на Азовско море
Снимка: архив, Reuters

Руски сили, маскирани като проруски сепаратисти, са прекосили границата и са навлезли в Югоизточна Украйна, далеч от района, в който се водят интензивни боеве, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс, като цитираха говорителя на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Андрий Лисенко.

Лисенко поясни, че става дума за колона, състояща се от 10 танка, два бронетранспортьора и два камиона, които минали границата близо до Шчербак, близо до Новоазовск, който през нощта беше обстрелван от руска територия.

Според Лисенко навлизането на колоната в тази част на Украйна може да се тълкува като опит за отваряне на нов фронт и обособяване на нова зона на конфронтация в Украйна, посочва Ройтерс.

Тези информации говорят за опит за настъпление към Мариупол, голям украински пристанищен град на Азовско море.

Градът се намира на главния път между Русия и полуостров Крим, анексиран от Москва през март. Ако Мариупол падне в ръцете на проруските сепаратисти, това може да е първата стъпка към обособяване на ивица, която да свързва Русия с Крим, посочва  Асошиейтед прес.

Руският министър на външните работи Сергей Лавров заяви, че няма информация за колоната, за която съобщи Лисенко.

По-рано днес световните агенции излязоха с противоречиви данни за колоната, влязла от Русия в Украйна. Ройтерс цитира Семьон Семьонченко, командир на проправителствената доброволческа милиция на Азов, който написа във Фейсбук, че около 50 бронирани военни превозни средства са прекосили границата на Русия с Украйна, като 40 от тях са опитали да се придвижат към град Мариупол, а останалите са тръгнали към град Амросиивка, предаде Ройтерс.

Франс прес цитира говорителя на украинските въоръжени сили Леонид Матюхин, който пък споменава за десетки танкове и бронетранспортьори, преминали границата на юг, близо до Азовско море, предаде Франс прес. И двете агенции съобщават за сражения между хората от колоната и украински военни и граничари.

Същевременно жители на Мариупол казват, че Националната гвардия се изтегля бързо от града, предаде ИТАР-ТАСС.

Мариупол се намира в украинската сепаратистка Донецка област, но повечето от сраженията между сепаратистите и украинските сили се водят в северната част на областта, около град Донецк, бастиона на сепаратистите. Офанзива на юг би въвлякла украинските сили в бойни действия далеч от боевете за  Донецк. Според Лисенко Мариупол има достатъчно защитници, които да отблъснат каквато и да е атака на неканени гости, предаде АП.

Същевременно премиерът на самопровъзгласилата се Донецка народна република Александър Захарченко заяви, че проруските сепаратисти са започнали голяма контраофанзива южно от бастиона си Донецк, обграден от месец от украинските сили, предаде Франс прес.

Днес в Донецк отново се чува стрелба с тежки оръжия, предаде ИТАР-ТАСС.
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
14
 
32
 
! Отговори
Башар ал Асад преди 9 години
СЛАВА РОССИЯ !!!!!!!
24
35
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само партизанската дейност ще оправи ***. Те не си научиха урока от афганистан.
23
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Киев е заменка. Да, точно така - заменка.По същия начин както мутрите в България правят заменки на гори и камънак за апетитни парцели. Русия хубаво си взеха Крим (макар и нечестно и с фалшив референдум), ама ще върнат ли заменката?
22
19
 
37
 
! Отговори
До 6 преди 9 години
Абе ***, "лидера на кримските татари" въобще не е стъпвал в Крим. Той си седи в Киев и оттам плещи глупостите си. А кримските татари са щастливи, защото там вече са официални руски, украински и татарски. И на татарите им дават възможност да вузаконят земите си. Та така, по-малко гледай лъжливи укруински СМИ.
21
8
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Западните фашисти са луди, няма никаква колона отново., утре ще пишат, че укрите са я унищожили, за да има на какво да се радват..
20
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ВасилевВасе не се пени бре ...това като мравката гледа че се е.ът слоновете и навирила и тя краката..Де ни слагаш нас с Русия и САЩ....ние да се молим мир да е ...пак останалот лесно ..
19
4
 
31
 
! Отговори
до 19 преди 9 години
Ако беше нахлуване щеше да е с 5000 танка не с 50---------Не. Ако беше нахлуване щеше да е с ВДВ и спецназ направо в Киев и всички бандерлоги със счупени вратове.
18
3
 
42
 
! Отговори
майорски преди 9 години
Споко другари ...утре ще се окаже че не било бронетранспортьори ами комбайни...и не танкове ами трактори....те украинците толкова лъжат че не бих се учудил ако са си боядисали танковете за да инсценират скандал !Да не е луд путин да вкарва такове през гранично пропусквателен пункт?Толкова места има където тази техника може да мине безпрепятствено ...тези за *** ли ни мислят!
17
1
 
29
 
! Отговори
смачкай трола преди 9 години
... да-а, Мрънкач... напушени, надрусани или не спазват сценария(понеже е на английски), та не могат да влязат в роля... Франс прес цитира говорителя на украинската армия Леонид Матюхин за: "десетки танкове и БТР-и"... Семьонченко за "50 танка и БТР-а"... да-а, колона от 50 машини, се крие под един шипков храст и... е невидима за разузнаването на НАТО и САЩ, които странно мълчат. Остава единствената възможност- украинския сателит, снимал в реално време свалянето на Боинга е снимАл и това, ХА-ХА.
16
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Офффф, ПАК ЛИ? :))))
15
2
 
16
 
! Отговори
noname преди 9 години
Светът ама никак не върви на добре, особено последните 10 години и докато не се запукат с ядрените ракети няма да се спрат.А пък след това , ако има оцелели ще ядат *** ......
14
29
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Стрелков е скопено момиченце. *** терорист.
13
11
 
45
 
! Отговори
До 6 преди 9 години
Абе, недодяланик, къде я видя укруинската армия бе? те регулярно бягат в Русия, като видят зор. А извергите, които унищожават мирното население не е армия, а *** от фашистки бандерлоги, които скоро ще се върнат в базите си в Полша и Латвия. А колкото до Крим, оставям на твоята съвест глупостите които съчиняваш. Аз се радвам на щастието на хората, въодушевлението, празника и салютите им в деня на приемането им пак в своята родина.
12
6
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако се вярва на украинските източници, то в Украйна вече трябваше да има между 1000 и 1500 руски танка.Тези танкове сигурно са снабдени с уникални възможности за маскировка и се показват само на украинци и то подбрани по специален списък, а за всички останали са абсолютно невидими.
11
3
 
27
 
! Отговори
majorski преди 9 години
До СТРАНДЖАТАСтанджа само да можеше да те чуе преди 150 години пра-дядо ти който носеше по онова време потури и фес...щеще да се кастрира веднага !Нищо лично но говориш глупости!
10
8
 
32
 
! Отговори
Червонец преди 9 години
Укро-фашистите треперят от страх. Няма руснаци, няма опълченци. Има народна армия на Донбас, която ще превземе Мариупол и ще се насочи към Крим и Запорожие. Има слухове, че Стрелков ръководи офанзивата.
9
6
 
19
 
! Отговори
asd преди 9 години
къде е прословутия Тодор Христов та да *** и тука с глупавите си коментари.
8
46
 
9
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
Никъде червената армия не е добре дошла... - най-малко в България...
7
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да най-често такива обекти се появяват където е имало съветски "хуманитарен" конвой!
6
13
 
39
 
! Отговори
Мрънкач преди 9 години
Абе, тези укропи какво пушат? Те всеки ден имат халюцинации. Ту руски десантници, ту морски пехотинци, ту танкове. Това да не са духове бе, така ли ще скриеш танкове, те първи американците ще скочат (макар че да си кажем честно, въобще не им е работа). Даже между детските пюрета видяха войници. Ей, то фалшивата водка до това води. Видения и тежък махмурлук. А този БТР вчера го видяхме на парада в Киев. Да си кажат чий е.