Превърнаха една тежка болест в риалити цирк

Хърватин, чиято майка е починала от ALS, осъди "ледената кофа"
26 авг 2014 12:05, Елка Василева
91
Превърнаха една тежка болест в риалити цирк
Снимка: БТА

Хърватският писател Едо Попович осъди в коментар в профила си във Фейсбук глобалния интернет феномен ALS Ice Bucket Challenge. Попович пише, че майка му е починала от  ALS и сега му е мъчно да гледа превръщането на това тежко заболяване в риалити цирк, пише сайтът Index.hr.

„Майка ми почина преди година и половина от ALS – страшна болест, която може би най-силно от която и да е друга болест разрушава и тялото, и психиката. Всички други болести оставят надежда за излекуване, понякога едва мъждукаща, като при рака и други заболявания, но все пак надежда има. Но ALS не оставя никаква надежда – след поставянето на диагнозата човек има най-много 4 години време до последния си дъх. Това е като да се родим, знаейки точно кога ще умрем – тежко бреме за болния и за най-близките му. И сега гледам тези светски „знаменитости“ как се поливат с ледена вода, уж за да алармират света за тази болест. Що се отнася до мен – пращам ги по дяволите. Гледайки този цирк и спомняйки си последните дни на моята майка, се чувствам, като че някой ме заплюва в лицето. Не знам, идеята може и да е добра, но реализацията е отвратителна. И една тежка болест успяха да сведат до Dancing Stars”, пише Попович.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още по темата: ледена кофаЕдо Попович
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако ще помагаш,помагай,какво се оливаш пред камерите,като *** в цирка.Няма сериозно и истинско отношение ,само показност и цирк.Жалко че е нужен такъв цирк, за да се съберат помощи,а без него и тях няма да има.
52
8
 
15
 
! Отговори
Петърчо преди 9 години
Когато знаменитостите не давали пари били ужасни хора и скръндзи а когато давали това го правели за лична реклама и пак са ужасни хора. Логиката на някои хора е просто желязна.
51
3
 
12
 
! Отговори
Петърчо преди 9 години
А дали въпросния хърватин се е замислил върху това какво мислят страдащите от тази болест? Той не е между тях въпреки че става въпрос за майка му. И не е хич трудно човек да си помисли че това което трябва да се направи е колкото е възможно повече хора да разберат за болестта и колкото е възможно повече пари да бъдат събрани за намиране на лек. Това е най-лесния и най-ефективния начин от всички и резултатите го показват. Защо нещо просто и ефективно трябва да се усложнява?
50
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До До lolБил Гейтс нищо не е изпробвал в Африка, а е платил ваксините.Относно 3-те хляба както и да ги гледаш са повече от половин филия, по простата причина, че ще нахранят повече хора ....
49
7
 
18
 
! Отговори
езичник преди 9 години
това тяхното поначало не е благотворителност а показност.самореклама. и подигравка.
48
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз не виждам нищо лошо! Хората се забавляват и се събират много пари от даренията им за борбата с болестта. Научава се повече за нея и се търси лек. Кампанията е започната от болен и според него това е един удачен начин да се популяризира проблема.
47
11
 
7
 
! Отговори
Nero преди 9 години
хахаха,обаче сте голяма работа...хейтвате здраво,че и си харесвате коментарите....думи нямам.Вземайте пример от такива хора,защото наистина го правят с благотворителна кауза...нали сте далеч от мисълта,че умират от желание да се правят на папагали като се заливат със студена вода(това желание го имат нашите тук:)Просто пример..Кристиано Роналдо,за какво му е реклама,на върха има всичко,за което вие тук даже не сте мечтали,а Гейтс,а Зъкърбърг...вместо да хейтите работете,че после се оплаквате
46
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Циникът е прав. Останалите, които имат романтичната представа, че многото пари са средство против всякакви болести и грижи, трябва да не са с всичкия си. Явно повечето хора като си представят купчина пари и спират да разсъждават от заслепение... или пък дотам им се простира умствения капацитет. И още нещо в подкрепа на циника - да не забравяме, че в Библията пише, че когато човек реши да дарява, едната ръка не бива да знае какво прави другата.
45
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 51 и като се привлекат повече хора какво от това? повече сеир за любителите на клюки може би? нито болните ще се излекуват, нито някой ще има полза освен всички тези, които се заливат с вода, защото още веднъж ще се завърти името им, още веднъж някой ще ги види на снимка и ще си припомни за тях, а те това искат, защото печелят пари от слава. Прочетох, че с повече пари болните щели да се излекуват, а се подчертава изрично навсякъде, че тази болест е нелечима, независимо кой колко пари има.
44
4
 
22
 
! Отговори
jan преди 9 години
Зомбирането-маймунизация на света продължава. Като им трябват толкова пари да отделят 0.1% от военния си бюджет. Повече пари ще изкарат. Ама нали трябва да проверим колко е маниполируемо човечеството.
43
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Радвайте се докато все още има вода за хабене. ***!
42
0
 
9
 
! Отговори
до 43 преди 9 години
Бил Гейтс наистина е направил дарения от почти 30 милиарда и това му прави чест ,но да имаме предвид ,че печели повече от 10 милиарда на година.
41
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До циника 29Даренията за тая болест са скочили с повече от 100 %, става въпрос за дарения и за обществено внимание, не " аре да грабнем малко пари с тая схема". Тва само *** *** кат тебе би си го помислил
40
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бил Гейтс е дрител ама на отровни ваксини с живак,гарантирано за африка и източна европа
39
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бил Гейтс не е дарил и една милионна част от парите си.
38
2
 
4
 
! Отговори
до 39 преди 9 години
Процентното съотношение е относителна величина, когато ти изнася, иначе си е чиста математика. 50% от богатствтото на един човек са си 50%, дали са 10лв или 10млн няма значение, важното е с каква нагласа си ги дал. Това за ваксините изобщо няма да го коментирам...
37
0
 
1
 
! Отговори
циника преди 9 години
37, и по какъв начин противоречи казаното от мен на твоята забележка?
36
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да помагаш на на някой с цел да покажеш кой си,наистина е противно, макар и наистина да помогнеш.
35
4
 
15
 
! Отговори
До lol преди 9 години
Процентното съотношение е относителна величина. Все едно да вземеш на бедняка половината филия хляб, ако има една и да вземеш на богатия 3 хляба, ако има шест. Бил Гейтс може и да е дал пари, но също така и доста ваксини е изпробвал върху населението в Африка и то съвсем не с благотворителна цел.
34
6
 
4
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Писанията доказват ,че ние мразим успелите хора ,но с удоволствие се възползваме от парите им,подобно на положението ни в ЕС,мразим и завиждаме на богатите държави,но парите им са добре дошли и си ги харчим без да питаме.