Превърнаха една тежка болест в риалити цирк

Хърватин, чиято майка е починала от ALS, осъди "ледената кофа"
26 авг 2014 12:05, Елка Василева
91
Превърнаха една тежка болест в риалити цирк
Снимка: БТА

Хърватският писател Едо Попович осъди в коментар в профила си във Фейсбук глобалния интернет феномен ALS Ice Bucket Challenge. Попович пише, че майка му е починала от  ALS и сега му е мъчно да гледа превръщането на това тежко заболяване в риалити цирк, пише сайтът Index.hr.

„Майка ми почина преди година и половина от ALS – страшна болест, която може би най-силно от която и да е друга болест разрушава и тялото, и психиката. Всички други болести оставят надежда за излекуване, понякога едва мъждукаща, като при рака и други заболявания, но все пак надежда има. Но ALS не оставя никаква надежда – след поставянето на диагнозата човек има най-много 4 години време до последния си дъх. Това е като да се родим, знаейки точно кога ще умрем – тежко бреме за болния и за най-близките му. И сега гледам тези светски „знаменитости“ как се поливат с ледена вода, уж за да алармират света за тази болест. Що се отнася до мен – пращам ги по дяволите. Гледайки този цирк и спомняйки си последните дни на моята майка, се чувствам, като че някой ме заплюва в лицето. Не знам, идеята може и да е добра, но реализацията е отвратителна. И една тежка болест успяха да сведат до Dancing Stars”, пише Попович.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още по темата: ледена кофаЕдо Попович
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
6
 
9
 
! Отговори
lol преди 9 години
До циникаБил Гейтс е дал толкова пари за благотворителност, колкото ти няма да дадеш никога през живота си - и не говоря като количество, а като % съотношения спрямо твоите и неговите финансови възможности.
32
4
 
5
 
! Отговори
онбашията преди 9 години
само стивън хокинг, понеже е връзкар, е намерил начин да се уреди да не умира от алс
31
10
 
7
 
! Отговори
смешници преди 9 години
От началото на "смешната" ракламна кампания са събрани над $80 милиона...дали има смисъл от нея оставям да се замислят разните моралисти и циници.
30
2
 
18
 
! Отговори
циника преди 9 години
19, навсякъде по света учените изнасят на плещите си истинската работа, докато в същото време "широкоскроените личности" си правят реклама и се забавляват
29
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ***. Мога само да ти се исмея, нищо повече. Желая ти хубав ден..
28
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не е въпроса в самото заливане. Въпроса е, че в 85% от случаите, заливащите се изобщо не знаят за какво го правят. И сигурно не повече от 2-3% от тях са дали някакви пари за благотворителност.
27
2
 
6
 
! Отговори
смачкай трола преди 9 години
... хм, то е по-интересно, колко от "оплакналите се с вода" са направили дарения и колко са се задоволили със студа заради каузата...
26
4
 
8
 
! Отговори
циника преди 9 години
Е как да нямат Бил Гейтс и Зукърбърг нужда от реклама. Та как по-друг начин ще представят особите си като високохуманни и ще спечелят любовта на хората.
25
4
 
14
 
! Отговори
циника преди 9 години
26, тези учени работят в големи лаборатирои и университети, които се финансират от държавни, частни и пр. фондове. Тези 32 млн. долара могат да си ги за.рат някъде където не огрява слънцето. С тях и без тях е все същото. Досега няма лекарство, което да е открито след помпозни рекламни кампании на танцуващи маймуни.
24
3
 
17
 
! Отговори
EA преди 9 години
За съжаление тази иначе прекрасна идея се превърна в мощна клоунада, но идеята е много добра и резултатите също. И никой да не ме убеждава, че Бил Гейтс или Марк Зукенберг имат нужда от реклама. А за нашите смешници, които дори се поливат с призиви за "децата, страдащи от алтуизъм" няма да коментирам...
23
7
 
4
 
! Отговори
анон преди 9 години
Целта оправдава средствата. Може да е цирк, но за последния месец даренията към ALS фондации са се увеличили неколкократно.На тоя му е тъпо, щото популярността на заболяването му напомня за майка му, която вече е мъртва. Що не вземе да помисли за всички, които все още имат шанс да оживеят - всичките тея дарения увеличават шанса да се намери лечение.
22
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе ***, никъде не съм казвал, че това ми харесва, но явно това е начина за да се суберат над 32 мил.$ Като почнете да се правит на големите културолози начи. Лека щял да дойде от учени, а тези учени работят за слава нали? Не сме в 15 век. За всяка една разработка трябват пари,и то мого пари! А тези пари идват от така наречените "***" жадни за слава. Истината боли, но е факт
21
3
 
11
 
! Отговори
циника преди 9 години
22, който е нужно да зане за тази болест - учени и лекари, той знае! На света има десетки хиляди болести - за колко от тях си чувал? Или смяташ, че не се работи по тях? И трябва някой да се полее в името на всички тях, за да се случи "чудото" и да се наслаждаваме на живот без болести. Е, това е - хората си мечтаят да са безсмъртни, да не страдат и да се отдават на вечни наслади
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 22 А да си заблязал, че на балканите са най много тези хора?!?
19
5
 
16
 
! Отговори
циника преди 9 години
18, ето виждаш ли какъв е манталитета но хората, които се прехласвате по тази истерия. Вие говорите за "чудо". Не, няма да стане с чудо. Стова с две неща - познание и организация. За нито едно от тези две неща масовото къпане няма да допринесе. Но пък ще допринесе за някои хора да покажат колко са готини, хуманни, завладяни от алтруистични пориви и при това докато се забавляват
18
20
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз бих попитал хърватина, преди ледената кофа, колко хора бяха чували за такава болест? Бих го попитал, колко пари е събрал той за лечението на майка си и колко пари е дал за да се помага на такива хора и за откриване на лек за болеста. Защото циркаджиите от ледената кофа събраха много милиони. Аз смятам, че кампанията е страхотна, света научи за една страшна болест а богатите инвестират милиони, за лечението и. А иначе винаги ще има хора, които са против добрите неща.
17
5
 
7
 
! Отговори
циника преди 9 години
17, всяка от знаменитостите има нужда от реклама във всеки един момент. При този информационен водопад една седмица, ако не си активен и не влизаш в медийната хроника, си просто мъртъв
16
4
 
30
 
! Отговори
да на коментарите преди 9 години
Браво за статията. Това заливане с вода е толкова тъпо, че само прости хора биха се вързали. Поредната масова истерия като и при масовизирането на тъпата дума"селфи". Хората се държат като овце...и колкото повече овце, толкова по голяма концентрация на глупост. Този начин на събиране на средства принизява иначе добрата идея да се помага на хората.
15
8
 
5
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Навсякъде по света се разчита на успелите и широко скроени личности да водят благотворителните кампании.
14
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Идиотско е или не, факт е, че се събраха доста пари, за разлика от миналата година...И все пак несъм изненадан от коментарите, Българина е свикнал да ругае и хейтва.Що се отнася до Попович не му прави чест да се изказва по този начин, видиш ли той като е загубил близък всички да спрът да е надяват на чудо, а в наши дни дори и чудесата стават с пари.