ЕС удря Русия с нови санкции от 9 септември

Ограниченията ще бъдат за властта в Донбас и Крим и руски олигарси
412
ЕС удря Русия с нови санкции от 9 септември
Снимка: Reuters

Посланиците на 28-те страни членки на Европейския съюз одобриха снощи в Брюксел нови икономически санкции срещу Русия заради посегателство срещу суверенитета на Украйна въпреки споразумението за прекратяване на огъня между украинските сили и проруските бунтовници, предаде Франс прес.

Този нов пакет от рестриктивни мерки беше одобрен на ниво Комитет на постоянните представители на страните членки в ЕС, съобщиха в писмо до държавните и правителствени глави председателят на Комисията Жозе Мануел Барозу и председателят на Съвета Херман ван Ромпой.

Текстът на прнципното споразумение, постигнато след шестчасово заседание, ще бъде финализирано през уикенда и в понеделник ще бъде стартирана писмена процедура за одобрение от страните членки.

Според двамата лидери новият пакет ще увеличи ефикасността на вече приетите мерки и ще подкрепи принципа, че санкциите на ЕС имат за цел да стимулират промяна в подхода на Русия в Украйна. Пакетът включва засилени мерки, отнасящи се до достъпа до пазарите на капитали, отбранителния сектор, стоките с двойно предназначение и чувствителните технологии. Освен това са прибавени нови имена към списъка с лица, подложени на санкции - замразяване на авоари и визова забрана. Този списък включва новата власт в Донбас, правителството на Крим, както и руски олигарси и висши чиновници.

След формалното одобрение в понеделник, пакетът от мерки ще бъде публикуван в "Официалния вестник" на ЕС, позволявайки влизането му в сила - вероятно във вторник, 9 септември, заяви дипломатически източник, цитиран от ОФП.

Това е доказателство, че правителствата от ЕС са готови да направят каквото трябва, за да покажат на Русия последиците от нейните действия, заяви друг европейски дипломат пред Франс прес.

ИТАР-ТАСС съобщи по-рано, цитирайки собствен източник в Брюксел, че ЕС може да внесе в черния списък още 20 физически лица. Не се налага да се свиква нова министерска среща за въвегждането на новите мерки, достатъчно ще бъде решението да утвърдят посланиците в Брюкесл чрез писмена процедура на основание получените от националните столици инструкции.

Разширените санкции може да включат "Газпромбанк" и "Газпром Нефт", допълва агенцията, цитирана от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


412
Още по темата: РусияЕСсанкции
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
189
11
 
10
 
! Отговори
до 263 преди 9 години
Освен разюздана руска престъпност, нищо друго не могат да внесат.
188
11
 
7
 
! Отговори
до 260 преди 9 години
Опаа, отявлените путинисти започват да си изпускат нервите, това е чудесна музика за моите уши. Истината жегва и боли най-много при хората които подсъзнателно чустват огромната вина която носи световния путинизъм, но заради собственото си рубладжийство са принудени да венцехвалят бандити като Путин.
187
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
259. Докато ги канят !А ги канят , защото внасят от тях нещо , дето ЕС го няма !Търговия, пари , влияние !За България не може да се каже същото . Българските правителства се съгласяват със всичко, което не е в интерес на България !
186
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"ЕС удря Русия с нови санкции от 9 септември".До сега никой не е санкционирал Русия, който се е опитал и бил винаги жестоко губещ.Колкото пъти Европа е тръгвала срещу Русия и не само Европа толкова пъти дълги години са си ближели раните.Вижте историята от по далечни и по близки времена.
185
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименКогато и на най -големия хубавец Обама
184
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен257Да ти го сложат на теб кенийските,опа Обамовските ман..фи.***,бъмерангът ще се обърне и тежко ни.Путин се гаври с тях в момента.Те за друго и не стават де.
183
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А кога ще забранят на Путин и Лавров да си показват грозните престъпни физиономии в ЕС?
182
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По точно от статията разбирам че санкцийте са срещу новите правителства на Донбас и Крим.Няма да ги изплашат тези санкции!! Там хората не искат ЕС и Меркел . Тези санкции не ги интересуват ! Те си влагат парите в Азия ! Вземи са друг курс !
181
19
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чудесна новина на още по-чудесна дата за българската русофилия 9.9. Трябва да се сложат пранги на руския тероризъм и бандитизъм.
180
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ей, дърпат дявола за опашката, ще докарат нова световна война, не мирясват, санкции, та санкции.
179
2
 
16
 
! Отговори
И ЗАЩО преди 9 години
Защо им е Украйна Боже Господи. Защо? НЕ могат ли да си представят икономиките на Русия и Китай заедно срещу тях.Ще го отнесат народите в ЕС. Както го отнесоха по време на ВСВ.Безумци.
178
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
248. Коко ,а ти бил ли си в САЩ ?Защо възхваляваш запада и който критикува ЕС , ти го изпращаш за Русия . Да ти кажа руснаците си обичат Русия ! А дали ние ще обичаме ЕС ? Дето ни налага , да имаме само селско стопанство и туризъм . Което всички други го развиват и ни взеха всичко друго, за да произвеждат те !
177
1
 
15
 
! Отговори
Китай преди 9 години
Отговарям на въпроса !Някой неук описва как Китай е изолиран !? Не можеш да си изолиран, когато имаш пари !А от лихвите ( заради парите които влага ,, в САЩ ) Китай ще може да покрива всичките си военни разходи ( които не са малко )
176
3
 
19
 
! Отговори
ES SS преди 9 години
ЕС Е НОВАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ИМПЕРИЯ-БЛУДНИЦА ВАВИЛОНСКА!
175
14
 
5
 
! Отговори
коко преди 9 години
До Българиязаминавай такива руски Бьлгари тук не трябват Приятен пьт
174
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
243. Описвам моята втора страна , в която живея !
173
4
 
20
 
! Отговори
тя преди 9 години
Що не излизат данни за удареният самолет над Украйна? Това е поредния загавор на САЩ срещу човечеството имайки предвид и съборените от тях кули , с цел да отворят война на Ирак , а сега на Русия.
172
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
231. Ти в кой век живееш бе човек ?Китай изолиран и Русия ?Без тях САЩ е финансово сринат . Дължат трилиони заеми.Китай и Русия им купуват всяка година от заема . За да имат пари. Даже Китай им внесе пари в държавния резерв !Виж долара $ , спрямо английския паунд , колко е обезценен !
171
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До До 230Вероянто се бъркаш с бандитите оттатък океана. Където са стъпили, само проблеми създават! Най-крещящия пример е нашата хубава страна. Какво получихме от САЩ за последните 25 години? Нищо друго, освен колониализъм! Дори туристическите визи не премахнаха за българските граждани! Иначе са "демократи".Никоя друга държава не използва толкова често (непрекъснато) двойни и тройни стандарти!
170
5
 
23
 
! Отговори
България преди 9 години
При тази западна демокрация започвам да мечтая за Москва.Нашите псевдополитици и истински майцепродавци преговарят или вече са договорили?свободно навлизане на турски и гръцки военни самолети в нашето небе;Плевньо имал 1-часов закрит разговор с Ероган;ние пак сме готови да дадем пушечно месо на Нато;ще лекуваме укр.хунтажии,но няма пари за нашите майки и баби;подписваме зад гърба на всички амер.да търсят шистов газ и т.н и т.нВече не знам къде живея.Позор на деня на Съединението!