ЕС е готов да се откаже от нови санкции срещу Русия

Условието е прекратяването на огъня в Украйна да се спазва
325
ЕС е готов да се откаже от нови санкции срещу Русия
Снимка: Reuters

Европейският съюз е готов да се откаже от новите санкции, които възнамерява да наложи на Русия, ако прекратяването на огъня в Украйна стане трайно и започнат мирни преговори за уреждане на конфликта, обяви днес президентът на ЕС Херман ван Ромпой, цитиран от Франс прес.

"Забелязахме, че Русия винаги се съгласява трудно на сериозни преговори. Прекратяването на огъня е важна стъпка, но е само една стъпка", каза Ван Ромпой пред белгийската фламандскоезична обществена телевизия Ве Ер Те.

Още по темата

Президентът на ЕС припомни, че утре държавните ръководители на страните членки ще утвърдят официално поредния кръг санкции срещу Русия.

"Готови сме, ако прекратяването на огъня е трайно, и започнат мирни преговори, да се откажем от тези наказателни мерки", даде да се разбере същевременно той.

Ван Ромпой отчете няколкото инцидента, станали след влизането на прекратяването на огъня в сила в петък вечерта.

"Трябва да изчакаме малко, за да видим дали тези инциденти ще продължат или са изключения", отбеляза той.

Ван Ромпой увери, че руската икономика страда. Тя вече е в рецесия, до голяма степен заради санкциите, които й наложихме, допълни той.

Новите наказателни мерки срещу Русия, одобрени в петък от постоянните представители на страните членки, ограничават допълнително достъпа до капиталовите пазари, отбранителното оборудване, стоките с възможно двойно предназначение и чувствителни технологии, по-конкретно за добив на петрол и газ.

Те освен това разширяват списъка с физически лица, чиито активи под юрисдикцията на Европейския съюз ще бъдат замразени и на които ще бъде наложена забрана да влизат на територията на блока заради руската намеса в Украйна.

Русия предупреди вчера, че ще реагира, ако ЕС й наложи нови санкции. Една жена бе убита днес при стрелба в югоизточния украински град Мариупол - първата жертва в конфликта след прекратяването на огъня.

Междувременно Съединените щати, Италия, Норвегия и Полша опровергаха разпространено днес твърдение на съветник на украинския президент, че ще доставят оръжие на Украйна, предадоха световните агенции.

"САЩ не са предлагали "смъртоносно оръжие" на Украйна, за да й помогнат в борбата с проруските сепаратисти, заяви пред Ройтерс високопоставен американски представител, пожелал анонимност.

ИТАР-ТАСС цитира говорителя на норвежкото министерство на отбраната Ларс Йембле, според когото Осло няма намерение да изпраща оръжия на властите в Киев. Руската агенция, позоваваща се на италиански медии, добавя, че Италия ще достави на Украйна само оборудване и екипировка, включително бронирани жилетки и шлемове, но не и оръжия.

Говорителят на полското военнополитическо ведомство Яцек Сонта също опроверга твърденията на съветника на украинския президент Петро Порошенко Юрий Луценко, като отбеляза, че той вероятно има предвид "бъдещи планове".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


325
Още по темата: РусияЕСсанкции
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** - ако Русия беше напред с технологии и икономика - то Украина щеше да се стреми към Русия, но за съжаление е точно обратното!
153
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кое му е голямото на Далай Лама ли . Ми малко се поинтересувай. Прочети някоя друга книга на окултна тематика за тибет и Далай Лама и ще разбереш кое му е голямото. Това не му е името между другото. Това е титла.
152
3
 
3
 
! Отговори
Българин преди 9 години
До Леле че народЗлобата обзела душата ти ,те е умопомрачила......как може да говориш и да говориш на собствения си народ така,само защото говорят против Рисия....Ненко от Балдово си ти,,,нищо друго,а това,което желаеш другимо,това ще получиш....
151
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И кое му е голямото на Далай Лама?Аз си пия хапчетата,но тези дето си мислите,че има случаен папа или лама и хапчета няма да ви оправят.Най-големият човешки грях е простотията ,а българският народ е много ***,с тъга го казвам.
150
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А Македония кой ни я отне ?
149
5
 
7
 
! Отговори
Леле че народ преди 9 години
До прабългарин Това,че Русия се е оттеглила ,не променя фактите,че като се заиграем със Запада ,го отнасяма най-юнашки в гъзоболното Може спокойно да видиш кой ни е отнел Беломорието и защо ни го е отнел Отнели са ни го Великобритания и Франция(основно) защото сме били съюзник на Германия Та ето резултата,когато се заиграеш с русофобска позиция. А гледам тука,кандидатите,да им резнат орехите джихадистите ,са се увеличили. Успокоите се,ще ви ги резнат и на синовете ви също
148
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Украйна притежава около 5% от световните полезни изкопаеми. Тя разполага с най-много манганова и титанова руда и е трета в света по запаси на желязна руда (Кривой рог). Една трета от общия украински износ се пада на черните метали и железните сплави. Украйна е монополист в производството на титан. Годишно на територията й се добиват над 1 млн. тона алуминиев концентрат.
147
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До BellaRus ТИТАН ИМА САМО В РУСИЯ И КАК ЗА БОГА АМЕРИКА ПРАВИ САМОЛЕТИ КОИТО СА 30 ПРОЦЕНТА титан като Ф18 например
146
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Далай Лама-този или е американски агент,или масон,или и двете." -------------------------------------Прегледай се и си пий редовно хапчетата. И сигурно не е случайно че най-големия в Тибет критикува Путин. А че жена му пише за него като за вампир - сигурно също не е случайно....
145
3
 
3
 
! Отговори
прабългарин преди 9 години
До Леле че народ 194а прочети малко история,през ПСВ Русия е губеща,заради отказа и да воюва след 1917гЧервения октомври.Османската Империя/Турция е на губещата страна през ПСВ и и отнемат всички колониине остава нито един анрод освенчаст от кюрдите които изповядват исляма,няма как БГ даостане в Турция.Ние межувпрочем сме били васално княжество на Османската империя до1908г когато Фердинанд се провъзгласява за цар и ставаме Царство България.Малко мисли преди да пишеш свободни съчинения!
144
4
 
4
 
! Отговори
Българин преди 9 години
До Леле че народАз за история наистина не бих да говоря с тебе,щото си промит руски мозък ,със руско самосъзнание, и незавършен 4клас :):):)... Явно ,че си гледал много програма "време ",и това си е оказало внимание.....жалък и елементарен ,неграмотен българин си ти...
143
1
 
3
 
! Отговори
Леле че народ преди 9 години
Охоо,гледам тука има 4 дето са ми сложили минуси,явно много тъжат,че не са евнуси в някой султански харем,но да не се притесняват,скоро идват джихадистите и ще им резнат орехчетата ,сложат забрадките и айде в харема, като евнуси. А ако имат жени,дъщери,сестри или брадчедки,ще ги ползват като разплоден матрял
142
2
 
8
 
! Отговори
BellaRus преди 9 години
До Анонимен"Не знаех че титана е метал който се среща единствено в Русия. На другите места по света има само кал . Пууу как не съм го знаел" ЩО БЕ ..ЗНАЕШ И правилно си го написал Среща се тук там, Но ако беще прочел внимателно щеше да разбереш какво означава "А има метали, които май само в Русия се намират или В НУЖНИТЕ КОЛИЧЕСТВА".
141
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
колко литра масло да туря на опела чакам договор
140
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е отде ще вземат пари за гориво за една ракета Сатана към Белия дом печална история спукана му е работата на Путин.
139
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Далай Лама-този или е американски агент,или масон,или и двете.Супер фраза -да приемем международните правила в дългосрочен план.Какви са тези правила?България изчезва, лично на мен ми е през...какво ще стане със света в дългосрочен план.Няма нищо ново под слънцето:едни мъже искат да наложат превъзходството си над други мъже,а женорята раждат,ето това е човешката история.
138
8
 
9
 
! Отговори
Леле че народ преди 9 години
До БългаринАха ,а ти знаеш ли си историята а *** ? КОй те е освободил от Османско робство а ? САЩ ли? Германия ли? Великобритания ли ? Не ,нито един от горепосочените,а Русия Инак историята помни когато сме играли срещу Русия какво ни се е случвало 2 национални катастрофи,изгубено Беломорие Та,като ще приказваш за история ,то нещо си я припомни,щото Великобритания и Франция ,са давали мило и драго Османската империя да ни запази като територия ,небалгодарник
137
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Людмила Путина: Владимир бе вампир, изпи всичките ми жизнени сокове"
136
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако жена му го е нарекла вампир определено нещата започват да се връзват. Щом му растат рога значи жената е била права. Кой знае този индивид Шаломов какви ритуали е правил и какви сили е призовавал. Като виден талмудист определено работата му не е читава и няма да сме далеч от истината ако кажем че е забъркан с дявола.
135
8
 
8
 
! Отговори
Българин преди 9 години
Ееееех русофилски *** ,предатели,не ви ли е срам,що за българи се,що за хора сте,аз ако бях като вас отдавна си бих отишъл в Русия ,а вие сте тук,родени българи, "европейци", и все по Русия тъгувате....убеден съм ,че сте такива предатели и в семействата си,въпреки ,че желаете и копнеете за западно-европейския начин на живот,но не си го признавате, защото сте подли,злобни и завистливи..,тя затова и държавата ни не върви напред,защото тук останаха само предатели и невежи,незнаещи историята