ЕС е готов да се откаже от нови санкции срещу Русия

Условието е прекратяването на огъня в Украйна да се спазва
325
ЕС е готов да се откаже от нови санкции срещу Русия
Снимка: Reuters

Европейският съюз е готов да се откаже от новите санкции, които възнамерява да наложи на Русия, ако прекратяването на огъня в Украйна стане трайно и започнат мирни преговори за уреждане на конфликта, обяви днес президентът на ЕС Херман ван Ромпой, цитиран от Франс прес.

"Забелязахме, че Русия винаги се съгласява трудно на сериозни преговори. Прекратяването на огъня е важна стъпка, но е само една стъпка", каза Ван Ромпой пред белгийската фламандскоезична обществена телевизия Ве Ер Те.

Още по темата

Президентът на ЕС припомни, че утре държавните ръководители на страните членки ще утвърдят официално поредния кръг санкции срещу Русия.

"Готови сме, ако прекратяването на огъня е трайно, и започнат мирни преговори, да се откажем от тези наказателни мерки", даде да се разбере същевременно той.

Ван Ромпой отчете няколкото инцидента, станали след влизането на прекратяването на огъня в сила в петък вечерта.

"Трябва да изчакаме малко, за да видим дали тези инциденти ще продължат или са изключения", отбеляза той.

Ван Ромпой увери, че руската икономика страда. Тя вече е в рецесия, до голяма степен заради санкциите, които й наложихме, допълни той.

Новите наказателни мерки срещу Русия, одобрени в петък от постоянните представители на страните членки, ограничават допълнително достъпа до капиталовите пазари, отбранителното оборудване, стоките с възможно двойно предназначение и чувствителни технологии, по-конкретно за добив на петрол и газ.

Те освен това разширяват списъка с физически лица, чиито активи под юрисдикцията на Европейския съюз ще бъдат замразени и на които ще бъде наложена забрана да влизат на територията на блока заради руската намеса в Украйна.

Русия предупреди вчера, че ще реагира, ако ЕС й наложи нови санкции. Една жена бе убита днес при стрелба в югоизточния украински град Мариупол - първата жертва в конфликта след прекратяването на огъня.

Междувременно Съединените щати, Италия, Норвегия и Полша опровергаха разпространено днес твърдение на съветник на украинския президент, че ще доставят оръжие на Украйна, предадоха световните агенции.

"САЩ не са предлагали "смъртоносно оръжие" на Украйна, за да й помогнат в борбата с проруските сепаратисти, заяви пред Ройтерс високопоставен американски представител, пожелал анонимност.

ИТАР-ТАСС цитира говорителя на норвежкото министерство на отбраната Ларс Йембле, според когото Осло няма намерение да изпраща оръжия на властите в Киев. Руската агенция, позоваваща се на италиански медии, добавя, че Италия ще достави на Украйна само оборудване и екипировка, включително бронирани жилетки и шлемове, но не и оръжия.

Говорителят на полското военнополитическо ведомство Яцек Сонта също опроверга твърденията на съветника на украинския президент Петро Порошенко Юрий Луценко, като отбеляза, че той вероятно има предвид "бъдещи планове".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


325
Още по темата: РусияЕСсанкции
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
174
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И диаманти да вадят от Огоста,и нефт от шлейфа,ще стане същото като със златото.Прости сме,бе пич,виж ни политиците,хората са го казали-*** народ,слаба държава.
173
5
 
2
 
! Отговори
ПЕШО ШЕВРОНА преди 9 години
До Анонимен 263НЕ БОЙ СЕ У ВАС СКОРО ЩЕ СЕ ВАДИ ШИСТОВ ГАСЩЕ ИМА И НЕФТ И ЩЕ МОЖЕ ДА ИЗНАСЯТЕ И ПЕЧЕЛИТЕДНЕС КАТО ГИ ГЛЕДАМ ИЗТОЧНИТЕ НПО-ТА КОИТО НЕ МОЖАХА ДА ИЗКАРАТ В ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ И 400 ЧОВЕКАНА ПРОТЕСТ ЗА ПРОУЧВАНЕ В БГ ЗА ГАЗ И НЕФТ ЗНАЧИСКОРО,МНОГО СКОРО ЩЕ СТАНЕТЕ НЕЗАВИСИМИ ЕНЕРГИЙНОИ МНОГО БОГАТИ ОТ ИЗНОСА НА ГАЗ И НЕФТДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ ЧЕ И В ЧЕРНОМОРСКИЯ БГ ШЕЛФ СЪЩОЩЕ СЕ ОТКРИЯТ ГОЛЯМИ ЗАЛЕЖИ НА ЕНЕРГОРЕСУРСИЕВРОПА ДА МУ МИСЛИ БГ ЩЕ Е ДОБРЕ !!!!
172
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ромпой и компания ще ни довлекат не Голяма а Хипер голяма икономическа депресия,аман от аматьори политици.Тези да си сплетат косите с Аштън и да се метнат в Атлантическия.
171
0
 
4
 
! Отговори
пазаруващ преди 9 години
До Анонимен 234Това не е класическа дефлация ,защото се дължи на вноса от ЕС заради руските контрасанкции.
170
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На това му се казва дефлация,не се радвай много.
169
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименТочно от Моше си произлиза торбите нямат нищо общо
168
1
 
6
 
! Отговори
пазаруващ преди 9 години
Няма какво да се бавят от ЕС ,направо да пускат санкциите,ето сега на пазрите поевтиняха плодовете и зеленчуците,очаква се и сирената и млеката да поевтинеят.Ако спрат братушките вноса на коли ,ТВ ,телефони,компове ,самарт, лап и таблетни устройства означава че ще поевтинеят и те..месото също,какво по хубаво от това за нас.Направо да ги пускат тея санкции!
167
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мошеници-много точни думи за управляващите у нас и по света.Според тълковния речник фразата е заимствана от руски със значение торба,но имайки предвид ,че значи лихвар,май си произлиза от Моше.
166
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До BellaRus офшорки джойнтвенчъри идр са начини законово да дадеш поткуп на когото трябва и да верно е че произвеждате но е Верно също и че ПОВЕЧЕТО е суровини в чист вит без това няма да сте 6 а 15 икономика
165
1
 
4
 
! Отговори
BellaRus преди 9 години
До Анонименпо това,че пишеш компаниЙ, се уверих, че съм прав предположението ми относно годинките ти
164
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
пичове , не забравяйте бюлетина 15/15
163
3
 
3
 
! Отговори
BellaRus преди 9 години
До Анонименшт се пише Щ. Туй дето го казваш има някаква истина, но явно не знаеш за офшорки, джойнт-венчъри и т.н.. А и голяма глупост каваш с това, че не произвеждали) 6-тата икономика в света не произвеждала. Разсмя ме и сега мога си легна спокойно. Лека на всички вярващи
162
2
 
1
 
! Отговори
до 203 преди 9 години
-Прегледай се и си пий редовно хапчетата. И сигурно не е случайно че най-големия в Тибет критикува Путин.---Лицето Тенцин Гиатсо представящ се Далай Лама(Тибет отдавна не е теокрация и институцията Далай Лама не съществува) е мошеник от рода на Симеон Сакскобурготски. Китай многократно му предлагат да се върне като духовен водач на Тибет, но той отказва като настоява да се върне теокрацията в Тибет както в средновековието и той да застане начело на държавата.
161
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До BellaRus Русия за нищо не е Производител само изнася суровини в СУРОВ вит впрочем златните находишта в русия също ги обработват чужди компаний
160
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Питам,защото съм ***:защо не създадоха филиали на фирмите си в БГ силните икономически европейски страни?Защо превърнаха народа ми в бедняци и емигранти?
159
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Tapanarski!!!Nas Balgarite ne ni iskat v eurpoa, a na Ukraincite bronirani jiletki shte im prashtat!
158
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Блажени са верующите,защото тяхно е царството небесно.Харесвам будизма,но Тибет не е нищо по-различно от Мека или Ерусалим-опиум за простодушните.Религията може само да разделя.
157
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До БългаринЛеле че народ е СЪРБИН подвизавашсе с няколко ника тук
156
4
 
7
 
! Отговори
Леле че народ преди 9 години
До Българин Аз ли го желая ? Я се виж,ти как величаеш ЗАпада,все едно ти е дарил една камара долари Подкрепяйки безотговорната политика на ЕС ,си признаваш,че си навит повечи,джихадисти да те направят евнух,барабар със сина ти ,отколкото да почнеш да си мислиш с главата,кое е най-голямата ни заплаха Щото дървеики се на Русия,малко по-малко Запада ще ни превърне в гето на джихадисти ,и всякакви откачени араби Да не плачеш след време ,че арабелите са те направили евнух а ????
155
4
 
4
 
! Отговори
прабългарин преди 9 години
До Леле че народ 206Продължаваш със свободните исторически съчинения. За какво БГ Беломорие ми говориш през ВСВ,което някой ни бил взел,че нали ние за това влизаме на страната на Германия,защото хората на Руската Империя Сърбия и Гърция+ Черна Гора ни нападат с политическата подкрепа на Императора и ни опоскват яко.