Ходорковски: Путин "разбуди звяра на националшовинизма"

Не наричайте санкциите антируски, призова бившият петролен магнат
Обновена: 24 сеп 2014 14:09 | 24 сеп 2014 10:11, Елка Василева
136
Ходорковски: Путин "разбуди звяра на националшовинизма"
Михаил Ходорковски. Снимка: Reuters

Публичните изявления, че западните санкции са насочени срещу Русия, са унизителни за руските граждани, заяви бившият петролен магнат Михаил Ходорковски, цитиран от Би Би Си.

„Смятам, че когато публично се чува в медиите, в изявленията на политиците, че санкциите са насочени срещу Русия, такива санкции са морално неприемливи за руския народ. Хората се чувстват унижени“, заяви Ходорковски, който говори в Берлин на форума „Отворена Русия“.

По думите му може да се налагат санкции на хора и организации, които „грабят руското общество“ и „се държат много неправилно“, но се избират съвсем други формулировки.

Още по темата

„Това би било разбираемо и прието от руското общество, което не по-малко от германското не обича онези, които го грабят. Но не е казано това. Може би някъде в документите това е написано. Смятам, че в този смисъл беше извършена сериозна грешка“, смята Ходорковски.

Бившият шеф на ЮКОС подчерта също така, че се надява на подновяване на нормалното сътрудничество между Русия и Германия „на базата на европейските ценности“.

Преди началото на дискусията Ходорковски каза, че президентът на Русия Владимир Путин е „разбудил звяра на националшовинизма“.

Във вторник Ходорковски заяви, че засега няма президентски амбиции, но е готов да помогне на Русия да преодолее идващата криза.

„Нямам желание да участвам в подобен род неща, защото аз все пак съм кризисен управляващ. И точно в такава роля имам смисъл. Боя се, че сегашният режим ще доведе много бързо страната до криза“, каза предприемачът пред радио „Ехото на Москва“.

Той поясни, че засега няма законови основания да се кандидатира за президент на Русия заради осъдителната си присъда.

По-рано в интервю за френския вестник „Монд“ Ходорковски заяви готовност да стане новият президент на Русия, ако това е необходимо за преодоляване на кризисна ситуация. Той говори за президентските си амбиции във възможно най-широкия контекст на интересите на обществото и на Русия като цяло.

Прессекретарят на Владимир Путин Дмитрий Песков заяви по радио "Коммерсант ФМ", че не вижда повод да коментира думите на Ходорковски.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
0
 
4
 
! Отговори
до План преди 9 години
я гледай ти??? ....ама те си правят прогнози за в бъдеще(2030 година???) какво ще стане??? и вие им вярвате.....ами никой човек,не знае какво ще стане дори утре(човек е нищожен и не може да прави предположения за бъдещето!
77
4
 
24
 
! Отговори
проруска преди 9 години
Ходорковски е американска ***!
76
3
 
11
 
! Отговори
иванов преди 9 години
и на този скоро ще му пеят
75
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ПланЕдмонд дьо Ротшилд е казал през 1992 г. че в 2030 г. няма да има нито българи, нито България !------------------------Dokato opraviame problemite na Rusia po forumite, normalno e Bulgaria da izchezne...
74
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ambo--90;Голяма ТИКВА си.,от ония жълтите дето само свините ги ядат.
73
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До националист--89;Всички комунисти сте такива разбойници.Освен да крадете за нищо друго не ставате.Цялата ви история е пълна с подобни факти.
72
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Nik--85;Нали беше Комсомолски секретар. Нали те бяха с най висок морал? И нашите всички са милионери.
71
3
 
20
 
! Отговори
LE4 преди 9 години
Тоя мошеник е ограбил милиарди чрез врътки с данъците.Сега го изкарват дисидент и борец за демокрация.Щом е противник на Путин,нищо чудно един ден и Нобелов лауреат да стане.
70
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Нина--75; Само той ли е ?А *** как забогатя? Колко АКЦИИ има в ГАЗПРОМ?
69
4
 
7
 
! Отговори
ambo преди 9 години
да кажем не на капитализа на сащ европа и нато.за тех ние сме бели роби който работиме за жълти стотинки а капиталистите от сащ европа и нато ни експлоатират и на наш гръб трупат милиони.да кажем да на великия ссср да на югославия да на китай да на латинска америка да на беларус и казахстан да на социализма при който всички бяхме равни което значи да върнем варшавския договор и да изгоним от българия експлоататорите от сащ европа и нато.не искаме да сме белите роби на сащ европа и нато...
68
3
 
10
 
! Отговори
националист преди 9 години
Преди 300г. евреите са били незгвернати от всякъде.Идва 1917г.Сибир и Кавказ.Идва 1933г.Освиенцим и Треблинка.Идва 1946г-Сталин.Пак Сибир и Кавказ.През 1962г. в Нщ Йорк и ЮАР ги прашат при белите и високи каяулки/клу-клана/.И така до 2013г. когато този *** бе изгонен от Русия за мошеничество и данъчни престъпления.
67
8
 
4
 
! Отговори
Joroq преди 9 години
Toq *** Putin trqbva da leji v zatvora i tiq Bg kalufi koito mu se kefqt da hodqt da mu nosqt cigari i da go zadovolqvat i po drug nachin. EU i USA shte mu razkajat igrata na mo6ennika
66
13
 
21
 
! Отговори
... преди 9 години
Руснаците трябва да целуват на ПУТИН КРАКАТА !!! :) И ние си имаме,но нямаме такива богатства ..... за съжаление :(
65
4
 
22
 
! Отговори
Nik преди 9 години
Този олигарх и крадец няма думата.Такива като него направиха света бардак.Ненаситни ,алчни и нагли хора.Двуличници и
64
6
 
29
 
! Отговори
Джонсън преди 9 години
Този *** отново трябва да отиде на поправителен в Сибир, на "почивка" тъй да се каже!!!
63
5
 
14
 
! Отговори
АБВ-Българин преди 9 години
Той знае, че няма да се върне, не защото ФСБ, ще го преследва, не защото той няма възможност да се върне, а защото руския народ ще го посрещне. Ако някой е запознат с разрастването на империята му, също ще каже че би било по-добре да си остане там, където е, а то ще трябва да се извинява пред субекти, които не са държавни органи.
62
4
 
16
 
! Отговори
Ъц преди 9 години
Хм, и този е тръгнал по пътя на Беризовски...
61
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Масов гроб на изтезавани жители откриха пред ОССЕ опълченцитеsegabg/article.php?id=718435
60
11
 
13
 
! Отговори
План преди 9 години
Едмонд дьо Ротшилд е казал през 1992 г. че в 2030 г. няма да има нито българи, нито България !
59
4
 
10
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Олигарх деРмократ, пфу!