Германия срещу руските планове на Балканите

Русия искала отново силно влияние в Източна Европа, пише "Файненшъл таймс"
28 ное 2014 08:51, Александър Попов
276
Германия срещу руските планове на Балканите
Снимка: Reuters

Германия засилва ангажимента си на Балканите на фона на безпокойството, че Русия цели да се наложи отново в Югоизточна Европа, пише британският вестник "Файненшъл таймс".

Германският президент Йоахим Гаук посети Словения тази седмица, което е показателно за решителността на Берлин да реагира на притесненията за нарастващо руско влияние в региона. За разлика от руския президент Владимир Путин, който отдели голяма част от неотдавнашното си посещение в Сърбия на военен парад, бившият протестантски пастор посети център за професионално обучение, манастир и авиозавод, отбелязва британският ежедневник.

Украинската криза поражда опасения в западните столици, че Русия иска да наложи волята си над други страни в Източна Европа, включително на Балканите, коментира "Файненшъл таймс".

Ангела Меркел каза по време на пътуването си до Австралия за срещата на върха на Г-20, че не иска да се връщат дните, когато Москва можеше да диктува решенията в други източноевропейски столици. Берлин се страхува, че дори страни членки на ЕС са уязвими - особено тези с исторически и икономически връзки с Русия като България.

Други цели на Москва са държави, силно зависими от руския газ, включително Словакия и Унгария и такива със значително руско малцинство като Естония и Латвия. Сърбия може да се окаже особено податлива на Москва заради негодуванието от войните в бивша Югославия.

Повечето страни от ЕС признават независимостта на Косово, но Русия подкрепя отказа на Белград също да го направи, посочи "Файненшъл таймс".

Германският канцлер Ангела Меркел избра да предприеме дипломатическа инициатива и да организира през август в Берлин конференция за Западните Балкани на стотната годишнина от Първата световна война. Родерих Кизеветер, член на комисията по външни работи към германския парламент, смята, че Германия трябва да отчете и положителни промени като избирането на новия румънски президент Клаус Йоханис, "който заслужава подкрепа", отбелязва "Файненшъл таймс".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


276
Още по темата: ГерманияРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ние сме дребна държава и не знаем какво е да влияем на накой, но явно е блага работа, щом са се хванали за гушите за пустото влияние. Не ми харесва само, че ние стоим в поза партер и чакаме поредния да ни влияе отзад.
15
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЗАГЛАВИЕТО Е ТОТАЛНО МАНИПУЛАТИВНО И ПОДВЕЖДАЩО,ЗАЩОТО НЕ ГЕРМАНИЯ ЖЕЛАЕ ДА СЕ КОНФРОНТИРА С РУСИЯ ,А ЕВРЕЙКАТА МЕРКЕЛ ,КОЯТО Е ПОДЛОЖЕНА НА УНИЩОЖИТЕЛНИ КРИТИКИ В ГЕРМАНИЯ КАКТО ОТ КОАЛИЦИОННИЯ И ПАРТНЬОР СОЦИАЛДЕМОКРАТИТЕ,ТАКА И ОТ ХОРА В НЕЙНАТА ПАРТИЯ ,ЗАРАДИ ПОЗИЦИЯТА И СРЕЩУ РУСИЯ И САНКЦИИТЕ СРЕЩУ МОСКВА
14
20
 
8
 
! Отговори
до 4 преди 9 години
Ами примерно руското влияние в България е стремежа на Русия да загроби държавата ни с неизгодни договори!Стремеж да изсмучат от нас десетки милиарди долари!Те вече почнаха-справка КТБ!Още 2-3 млрд. за гьола Белене,за Южен поток още незапочнал-300 млн Е.Тва е руското влияние.Не съм чел руска фирма да направи фабрика,да открие работни места!Не,дай им само да смучат българска кръв!Както смучеха цели 45 години като кърлежи,а тъпия българин питаше за още!Мани ми 45г. не му стигнаха и иска още!
13
1
 
6
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 9 години
ЧЕ Е ОТ НАШИТЕ ХОРА! / САМО ЗА ЗАТВОРА/.
12
2
 
17
 
! Отговори
непукист преди 9 години
Поредната обслужваща публикация как някой иска да си повиши влиянието някъде, да не би ЕС и УСА да се стремят към нещо друго или се лъжа ,а колкото до Косово трябва голямо дебелоочие за да се споменава изобщо.
11
3
 
26
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 9 години
НИТО МЕРКЕЛ НИТО БЕРКЕЛ НИКОЙ НЕ Е ВЪВ СЪСТОЯНИЕ ДА СПРЕ ЕСТЕСТВЕНИЯТ ХОД НА ПОЛИТИЧЕСКОТО И ИКОНОМИЧЕСКО СБЛИЖАВАНЕ НА ИЗТОЧНА ЕВРОПА СЪС РУСИЯ! СЛАВЯНИТЕ СА СИ СЛАВЯНИ А ДАЖЕ И МНОЗИНСТВОТО ОТ ПОЛЯЦИТЕ УСЕЩАТ ЧЕ ПОЛИТИЦИТЕ ИМ ТРУПАТ ТОЧКИ И СЕ ГЪРБЯТ ПРЕД ОТ ФАШИНГТОН А НЯМА НИКАКВА РЕАЛНА ОПАСНОСТ ЗА ТЕРИТОРИАЛНАТА ЦЯЛОСТ НА СТРАНАТА ЗАРАДИ ,,ЛОШИТЕ РУСНАЦИ''.
10
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До СТРАНДЖАТАКой байряк Германския или Американския?
9
14
 
9
 
! Отговори
междунар. журналист преди 9 години
Хайде другарю Путин действай , че работата отива на зле . Тази грандоманщина ще я плаща обикновения руснак . Няма как Путин да се бори с ЕС и САЩ , просто е обречен . Тази финансова система е градена от над 200 години и каквото и да ни се иска няма начин Русия да издържи . Чак като 100 рубли стане 1 долар на Путин ще му светне , ама вече ще е късно .
8
1
 
13
 
! Отговори
titoti преди 9 години
Меркеллллл, не само с пръста, не!Я изпъни всички пръсти .....................
7
14
 
7
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
До Анонимен 4Ти чувал ли си за ГУЛАГ... - или Белене, Скравена... - щом не си - не се обаждай...
6
5
 
32
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 9 години
УФФФ, ТАЯ ПУСТА РУСИЯ ПАК ИМ Е ТРЪН В ОЧИТЕ, ЗАЩО ЛИ?
5
4
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Германия срещу руските планове на Балканите---------Абе нас няма ли някой да ни пита??????? НАТО ,САЩ,Германия..Русия--всеки искал да има влияние,,,,,,а защо не попитат Българския народ,какво иска и с кой иска да дружим??????
4
30
 
8
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
Спокойно госпожо Меркел... - няма да се оставим на ***... - ако се наложи, дори аз старият Странджа ще развея байрака в Балкана...
3
3
 
23
 
! Отговори
Путин Великий! преди 9 години
Сега мисля да Анексирам Косово после Черноморието на България... Та накрая От Париж до Владивосток Русия...
2
4
 
6
 
! Отговори
Alexander преди 9 години
I estestveno nie pak sme wv sredata, bez da imame vina...(sujalqvam za shliokavicata)
1
10
 
34
 
! Отговори
neni4a преди 9 години
Германия да си гледа Германия,че с тия темпове с които се пълнят с ислямисти ,джихадисти и т.н. до 50 години ще сложат полумесеца на знамето си ,а внучката на Меркел ще е с фередже и пореден номер в някой харем ,а внука й евнух в харема