Владимир Чижов: България не е надежден партньор

"Не чухме от ЕС и дума на благодарност за "Южен поток"
Обновена: 4 дек 2014 07:21 | 3 дек 2014 20:22, Анисия Иванова
427
Владимир Чижов: България не е надежден партньор
Снимка, архив Булфото

България не се прояви като надежден партньор не само за "Южен поток", а и по редица други проекти. Това заяви по телевизия "Россия 24" постоянният представител на Русия в ЕС Владимир Чижов, цитиран от ТАСС.

"Оценявайки развитието не само на този, а и на други енергийни проекти, които се отнасяха за България, съм принуден със съжаление да констатирам липсата на последователност. Разбирам, че там политическата ситуация е сложна, сменяха се правителства, включително и заради разногласия по тези енергийни теми", заяви Чижов.

Той отбеляза, че в миналото заради позицията на България не са били осъществени проектът за нефтопровод "Бургас-Александруполис" и изграждането на АЕЦ "Белене".  "Отнасям се с голяма симпатия към България и българския народ, но тази страна не се прояви като надежден партньор", заяви Чижов.

Този проект "беше като чужд за България, тя щеше да е само транзитна страна, а нямаше да получава газ от "Южен поток". Пари за транзита обаче щеше, разбира се, да получава, а сега няма да ги получава", добави постоянният представител на Русия в ЕС. Русия е готова да продължи преговорите с Австрия, Унгария и  Сърбия за излизане от ситуацията, предизвикана от прекратяването на изпълнението на проекта "Южен поток", заяви Чижов.

"Сърбия, разбира се, сега не е член на ЕС, но както е известно тя подаде молба за членство. Всички бяхме свидетели на натиска, оказан от ЕС на Белград и по политически теми, включително за присъединяване към антируските санкции, и, можете да сте сигурни, също по икономически теми", каза той.

Русия смята Турция за надежден партньор, който е способен да взема самостоятелни решения, заяви Чижов.

"Турция се държи достатъчно самостоятелно. Когато става дума за изпълняване на собствени решения, страната има и политическата воля, и ресурсите да ги изпълни", отбеляза той.

Още по темата

"Не забравяме, че Турция е член на НАТО и кандидат за членство в ЕС, но въпреки това турското държавно ръководство се държи достатъчно независимо, във всеки случай много по-самостоятелно, отколкото, за съжаление, правителството на България", заяви постоянният представител на Русия в ЕС. Чижов изрази учудване, че ЕС не е благодарил на Русия, след като Москва е подкрепила позицията му за спиране на проекта "Южен поток", предаде ТАСС.

"За широката европейска общественост това може би беше неочаквано, но не и за специалистите от енергийния отрасъл", отбеляза Чижов пред телевизия "Русия 24". Конкретният момент може да ги е изненадал, но това, че нещата вървят в тази посока, можеше да се предвиди, добави той. Чижов изрази удивление, че в Москва не са чули от ЕС и дума на благодарност за това, че Русия е подкрепила европейската позиция. Чижов добави още, че "САЩ активно противодействаха на реализирането на "Южен поток", като подчертаваха необходимостта Европа да намали зависимостта си от руските енергийни доставки".

"В същото време обаче САЩ никога не обещаха на Европа, че сами ще заменят Русия като източник на енергоносители. Всички тези приказки за шистов газ и за шистов нефт, които ще потекат като река от САЩ, бяха приказки за непросветени", отбеляза Чижов. Той посочи, че американското законодателство ограничава износа на нефт. Но дори и това законодателство да бъде отменено, американските експортни компании, получили лицензи за износ на газ, ще ги използват не на европейския, а на азиатския пазар, където цените на газа са 1,5 пъти по високи, посочи руският дипломат.

На 1 декември руският президент Владимир Путин обяви, че "в настоящите условия Русия няма да осъществява проекта "Южен поток". 

"Смятаме, че позицията на Европейската комисия беше неконструктивна. А щом Европа не иска да го осъществи (проекта), значи той няма да бъде реализиран", каза Путин, уточнявайки, че Русия е била напълно подготвена да започне работа по строителството на газопровода. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


427
Още по темата: РусияЕСспиране
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
202
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Марш от българския форум, грязная ***!
201
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да, вие *** те сте прецакани. България спечели
200
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЕС не е благодарил на РусияКелеш, няма официално съобщение затова няма благодарности от ЕС за Ненужен паток. Това, че жужето казало нещо не е гаранция, защото цял свят разбра, че е нагъл лъжец и крадец, като всеки кагебеец. Интерсно, че само жужето дрънкаше, а от турска страна ни вопъл ни стон. Крои ви шапка надеждния партньор по китайски образец май.
199
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До по-далече от Русия2313Отговорипо-далече от Русия преди 6 часа"Колкото по-далече от Русия, толкова по-близо до цивилизацията."Счастливого тебе *** в цивилизацию, друг! Там как раз тебя очень ждали. Гейропейцы все глаза просмотрели в ожидании, когда же ты придешь.
198
1
 
13
 
! Отговори
se преди 9 години
Става въпрос за пари! Ние пак сме прецакани!
197
8
 
5
 
! Отговори
Щерев преди 9 години
Кат пусия няма втора,тъй коварна на света.!!!!! е казал българския поет.
196
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ужас само *** и *** се пишат.а газ от къде от резааните...
195
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Дядо Петъртакива като тебе заслужават бой с тояги на голо. Бива ли да си толкова *** бе дядо.....
194
20
 
5
 
! Отговори
Дядо Петър преди 9 години
45 години бяхме "НАДЕЖДЕН ПАРТНЬОР".След като ни окупирахте на девети септември.И видяхме какво се получи.ВСИЧКИ ЗЛИНИ НА НЕЩАСТНАТА НИ РОДИНА СЛЕД "ОСВОБОЖДЕНИЕТО" НИ ИДВАТ ОТ РУСИЯ.То и самото ни "освобождение" е само реализация на ИМПЕРСКИТЕ АМБИЦИИ на Руската империя.От които е обладан сега и ЛилиПутин.Дано западът успее да го озапти преди да е станало твърде късно.
193
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Продажници мамини ...СССР И НРБ ВЕЧНА ДРУЖБА !!!
192
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия получава тежки и безмилостни удари от страна на ЕС и САЩ. Но Русия има право да отговори....................Единствения начин по който путин може да отговори е с ядрено оръжие, но дори и тогава ще го смажат.
191
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ердоган щял да положи първата тръба в задния двор на Путин.
190
2
 
18
 
! Отговори
Каролев преди 9 години
Къде е тортата, къде са фойерверките, защо не празнуваме провала на "Южен поток"?!
189
4
 
21
 
! Отговори
Жалки преди 9 години
Западната преса ни съжалява, просто им е жал, че от нас по-долу няма. Ние сме на последното стъпало на развитие, ако има въобще такова за нас. Това е, яж кво имаш и изчезни от живота на другите.
188
5
 
21
 
! Отговори
до 314 преди 9 години
Айде пък сега Турция била ни изместила като енергиен център ?! Турция е 70млн. държава с прегряваща икономика , с най-голямата армия в Европа и тя ще се остави ние да и диктуваме енергийния баланс ?! Ако ще и 15 АЕЦ-а да имахме пак щяха да си построят техни въпрос беше на време и то дойде . Добре че не се хванахме на тези мантри за "центъра" на Балканите , че сега щяхме да имаме още паметници като Кремиковци и Червена могила
187
4
 
22
 
! Отговори
Том преди 9 години
Скоро ще спрат и АЕЦа, защото и той не е надежден и тогава сме пак слаборазвита страна с предимно земеделски поминък, каквато бяхме преди 70 г. Мишън Акомплишт ЦРУ
186
1
 
10
 
! Отговори
до 308 преди 9 години
Къде е Молдова в момента , да не е в Румъния , не е ли отделна държава ? А защо е така , защото беше съветска република , а преди това от войната през 1878г. в пределите на царска Русия . Ти май не си ходил на училище , образовай се илитерат !
185
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Балканските индианци поздравяват големите сили, където си мерят прелестите на наша територия. Накрая ние сме матриала между ножицата на големите и ще бъдем разпилени като индиаците и ще живеем в резервати.
184
9
 
10
 
! Отговори
Никола преди 9 години
То от години няколко сериозни експерти в областа казваха , че Южен Поток е неизпълним и ненужен и е само политически кьорфишек , но никой не ги слушаше ! Срещу техните експертизи ни заливаха с водопади от лъжи на разни руски агенти и хрантутници като Р.Овч. , Р.Петков ,Таско Ерменков и прочее *** !
183
6
 
8
 
! Отговори
до 308 преди 9 години
румънски за сметна на България-Добруджа.дава нещо и взима нещо.руснака винаги ни е смачквал.нали са ни братушки.трепането им е малко.