Владимир Чижов: България не е надежден партньор

"Не чухме от ЕС и дума на благодарност за "Южен поток"
Обновена: 4 дек 2014 07:21 | 3 дек 2014 20:22, Анисия Иванова
427
Владимир Чижов: България не е надежден партньор
Снимка, архив Булфото

България не се прояви като надежден партньор не само за "Южен поток", а и по редица други проекти. Това заяви по телевизия "Россия 24" постоянният представител на Русия в ЕС Владимир Чижов, цитиран от ТАСС.

"Оценявайки развитието не само на този, а и на други енергийни проекти, които се отнасяха за България, съм принуден със съжаление да констатирам липсата на последователност. Разбирам, че там политическата ситуация е сложна, сменяха се правителства, включително и заради разногласия по тези енергийни теми", заяви Чижов.

Той отбеляза, че в миналото заради позицията на България не са били осъществени проектът за нефтопровод "Бургас-Александруполис" и изграждането на АЕЦ "Белене".  "Отнасям се с голяма симпатия към България и българския народ, но тази страна не се прояви като надежден партньор", заяви Чижов.

Този проект "беше като чужд за България, тя щеше да е само транзитна страна, а нямаше да получава газ от "Южен поток". Пари за транзита обаче щеше, разбира се, да получава, а сега няма да ги получава", добави постоянният представител на Русия в ЕС. Русия е готова да продължи преговорите с Австрия, Унгария и  Сърбия за излизане от ситуацията, предизвикана от прекратяването на изпълнението на проекта "Южен поток", заяви Чижов.

"Сърбия, разбира се, сега не е член на ЕС, но както е известно тя подаде молба за членство. Всички бяхме свидетели на натиска, оказан от ЕС на Белград и по политически теми, включително за присъединяване към антируските санкции, и, можете да сте сигурни, също по икономически теми", каза той.

Русия смята Турция за надежден партньор, който е способен да взема самостоятелни решения, заяви Чижов.

"Турция се държи достатъчно самостоятелно. Когато става дума за изпълняване на собствени решения, страната има и политическата воля, и ресурсите да ги изпълни", отбеляза той.

Още по темата

"Не забравяме, че Турция е член на НАТО и кандидат за членство в ЕС, но въпреки това турското държавно ръководство се държи достатъчно независимо, във всеки случай много по-самостоятелно, отколкото, за съжаление, правителството на България", заяви постоянният представител на Русия в ЕС. Чижов изрази учудване, че ЕС не е благодарил на Русия, след като Москва е подкрепила позицията му за спиране на проекта "Южен поток", предаде ТАСС.

"За широката европейска общественост това може би беше неочаквано, но не и за специалистите от енергийния отрасъл", отбеляза Чижов пред телевизия "Русия 24". Конкретният момент може да ги е изненадал, но това, че нещата вървят в тази посока, можеше да се предвиди, добави той. Чижов изрази удивление, че в Москва не са чули от ЕС и дума на благодарност за това, че Русия е подкрепила европейската позиция. Чижов добави още, че "САЩ активно противодействаха на реализирането на "Южен поток", като подчертаваха необходимостта Европа да намали зависимостта си от руските енергийни доставки".

"В същото време обаче САЩ никога не обещаха на Европа, че сами ще заменят Русия като източник на енергоносители. Всички тези приказки за шистов газ и за шистов нефт, които ще потекат като река от САЩ, бяха приказки за непросветени", отбеляза Чижов. Той посочи, че американското законодателство ограничава износа на нефт. Но дори и това законодателство да бъде отменено, американските експортни компании, получили лицензи за износ на газ, ще ги използват не на европейския, а на азиатския пазар, където цените на газа са 1,5 пъти по високи, посочи руският дипломат.

На 1 декември руският президент Владимир Путин обяви, че "в настоящите условия Русия няма да осъществява проекта "Южен поток". 

"Смятаме, че позицията на Европейската комисия беше неконструктивна. А щом Европа не иска да го осъществи (проекта), значи той няма да бъде реализиран", каза Путин, уточнявайки, че Русия е била напълно подготвена да започне работа по строителството на газопровода. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


427
Още по темата: РусияЕСспиране
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
222
10
 
18
 
! Отговори
до 350 преди 9 години
По тъпо изказване не бях чувал. Какво ти даде Запада и какви инвестиции видя. Високи цени, глад и мизерия. Работниците в Метро , Кауфланд и подобни взимат по 350 лв. заплати. Продават се ГМО в несвес и децата вече не знаят вкуса на истинското месо, сирене...В момента запада ни експлоатира здраво не мисля, че го е грижа за нас
221
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До SashoА сега много скучни цифри:Магистрален газопровод (СП например) се проектира (и вечер работи) да издържа 5,47,5 МПа ... 1 кПа= 0.00986923266716013 атм.н ... Значит 7500 * 0.00986923266716013 прави 74 атмосфери ...
220
12
 
16
 
! Отговори
Айде бе? преди 9 години
До БЕСАРАБСКИ БЪЛГАРИНЩо не се скриеш нейде бе ***! Не се грижи за нашата независимост! Нямаме независимост само, когато комунистите дойдат на власт. Тогава изпълняват каквото им кажат от Москва! После следващите правителства не могат да им оправят бакиите дето са забъркали!Комуниста няма родина!
219
14
 
15
 
! Отговори
Оооф! преди 9 години
Тия руснаци са също като нашите комунисти! Всичко така го извъртат, че по техните думи все те са прави! Кажете си нещата направо: "Не искаме да спазваме законите в ЕС и затова няма да строим газопровода!" Какво сте го заусуквали? Д... еа... и ..д еа!
218
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да си *** не е лесно. Къде е Роко да каже какво ще правим. Сега евроценостите като ни го нахлузят отзадезе ще стане готино. Защото трябва да не си наред да не виждаш че има дискриминация към нас в ЕС. Но пък наще дащни политици нали си взеха комисионните за какво им е газопровод. Не мога да повярвам че сме такава държава
217
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
България ще бъде заобиколена като краставо магаре. Докога?
216
6
 
12
 
! Отговори
Печенеги и Българи преди 9 години
Българи, не разбрахте ли, че сме под ПЕЧЕНЕЖКО РОБСТВО. Тази *** дойде в България през 1036 год.( по време на Византийското робство), Византийците я заселиха в Софийското поле до Ниш. Тази *** бе надеждна за Османлиите, затова София бе столица на Европейския бейлербей, другия бе в Мала Азия, с обща столица Истанбул. Тези печенеги не запазиха поне тялото и гроба на Левски, а сега се кичат с него. Едно въстание не са направили. Най-голямата грешка бе Печенежката София да стане столица.
215
4
 
25
 
! Отговори
ЖОРО преди 9 години
Нали Бойко Борисов толкова много иска Европа, ха сега да го видим колко струва. Като отиде днес в Брюксел, ще видим как му обръща гръб неговата Европа. Толкова *** Български политици не съм виждал.Сега този който наричаше Русия бандитска държава да му помага, а да не мълчи като риба.
214
9
 
18
 
! Отговори
Боби преди 9 години
Думите на най-великият българин - Васил Иванов Кунчев-Левски до Каравелов: Баьо Либене, дочувам, че ти и оная лудетина Ботьова сте решили да докарате миризливият казашки ботуш в Булгурско? Ако туй е тъй то аз с моите кунки ще ви отрежа чепките. - В. Лъвский.
213
3
 
14
 
! Отговори
жалейка преди 9 години
Не плачи майко Българиьо не тъжи , че тебе простаци, келемета и чокундури те управляват. Не надаи се майко Българиьо ти че твоите синове - политици, мислят за теб и те гледат.Но плачи майко и страдай за твоите чеда български ,що политици в робство на запад продадоха и твойта едничка надежда за възраждане на едно ти останало българско национално самочувствие погазиха. Но знай ти майко и помни народа български ще помни и рано или късно възмездие ще си потърси от тез твой "синове" предатели
212
4
 
36
 
! Отговори
анализатор преди 9 години
Русия-Турция - Гърция - Сърбия-Унгария и -Италия са допустим газопровод с две отклонения и това ще стане. България ще бъде наказана за своето малодушие при липса и неотстояване на националните си интереси. За разлика от нас Гърция хем и опростиха 300 милиона евро дълг, взе 100 милиарда евро помощи , хем ще получи и газопровод ,защото византийците знаят как да отстояват националните си интереси въпреки мнението на ЕС .Ще видим и различният аршин с който ни мерят от ЕС. Жалко за нас Българиьо.
211
3
 
16
 
! Отговори
Скърбящ по БГ преди 9 години
Вашият манталитет да минете по тънката лайсна изигра ви голяма , трагична шега. Това е началото на изчезване на нация на тарикатите -потомците на тракийците,атланти ,нибелунгите," "великият народ на три морета"
210
12
 
7
 
! Отговори
Austin Powers преди 9 години
Човека е прав - пълен провал за имперските енергийни проекти в България. Да ни се чуди човек как успяхме да отблъснем подмолните атаки на руските ***.
209
3
 
8
 
! Отговори
VVS преди 9 години
До 346 Смешно определение за роби по желание.Кой беше винаги доволен 70 години за пред хора,а на кухнята тихо проклинаше?Кой хвалеше Сталин ,а се страхуваше да диша не в такт с линията на партията.От тогава нищо не се е изменило.имате си нов цар и някога също така ще го оплюете в името на новия.А это и есть рабсво дру мой.
208
2
 
8
 
! Отговори
Андрей Раковский преди 9 години
До Дед Петр Если от нас, по Вашему мнению, приходит зло, то не жалуйтесь на то что мы будем держаться от Вас подальше. Так будет лучше всем.
207
10
 
5
 
! Отговори
??? преди 9 години
Колко от вас,уважаеми,които сте ЗА юп,живеят благодарение на запада и европейските инвистиции ,и колко-благодарение на Русия ?Не бъдете лицемери пред самите себе си и се замислете преди да говорите !!
206
4
 
13
 
! Отговори
Жалко преди 9 години
...Искаме да сме в Европа искаме да сме богати, да сме модерни и развити технологично. Тези неща скъпи хора се постигат с много труд, интелект и желание, а ние нямаме желание да живеем дори имаме желание само да искаме без нищо да даваме! Не може всичко да се чака на готово и ако може безплатно и да търсим уважение. Никакво уважение за мързеливи и неграмотни хора с високо самочувствие, колкото и да ви се иска никой освен Нас не ни харесва манталитета и върховния мързел. Не сме народ не сме.....
205
8
 
21
 
! Отговори
БЕСАРАБСКИ БЪЛГАРИН преди 9 години
Срам за българи и всичката България!!!!на толкоз да бъдете ***... Вижте какво става при нас в Украина, скоро и при вас ще турят някакъв министр от сащ и ес, защото нямате своето мнение!
204
2
 
14
 
! Отговори
Жалко преди 9 години
Много е жалко колко сме неграмотни българите! Показваме го всеки ден навсякъде където и да сме... Защо не ни е срам да сме такива бедни интелектуално? Поколения наред са неграмотни и без елементарно възпитание може би заради путин или някой друг? Винаги ли някой друг е виновен за нашите грешки, както си мислим, или в крайна сметка сме безполезни *** които не искат и не искат да си го признаят? Докато възпитаваме децата си така много ще страдат от глупоста на която ги въпитаваме!...
203
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Уточнение: *** много *** голям гуйло. Колкото е къс като човек, толкова е голям като гуйло