Драмата със заложниците в Сидни приключи след щурм на полицията

Загинали са двама души, сред убитите е и 49-годишният похитител
Обновена: 15 дек 2014 22:16 | 15 дек 2014 17:39,
73
Драмата със заложниците в Сидни приключи след щурм на полицията
Снимка: БТА

Кризата със заложници в Сидни е приключила, съобщи полицията. Тежковъоръжени полицаи щурмуваха кафенето в Сидни, където похитител държеше заложници вече над 16 часа, предаде АП.

Двама души са загинали при щурма на кафенето в Сидни, където в продължение на 17 часа иранец държа в плен множество посетители и членове на персонала, предаде ТАСС, като се позова на съобщение на телевизия Скай нюз. Сред убитите е и похитителят. Властите засега не са потвърдили тази информация.

Един полицай бил ранен при проникването в кафенето, което довело до залп от ответен огън от останалите участници в акцията, съобщиха австралийски медии. Полицай с щит водел атаката, следван плътно от още четирима тежковъоръжени. Робот за обезвреждане на бомби е използван в помещението, където бяха задържани заложници.

Полицията обяви край на ситуацията със съобщение в Туитър в 2,30 ч. след полунощ местно време на 16 декември (15,30 ч. по Гринуич днес).

Още по темата

Малко преди полицията да щурмува кафенето посред нощ местно време местни медии съобщиха, че похитителят е 49-годишен мигрант от Иран на име Ман Харон Монис.

Той е пристигнал в Австралия през 1996 г. Окачествен е като ислямист, привлякъл вниманието на австралийската полиция, след като започнал да  изпраща обидни писма до семействата на австралийски войници, загинали в Афганистан. Понастоящем бил на свобода под гаранция в очакване на процес по обвинение за съучастие в убийството на бившата си съпруга и в 40 случая на посегателство срещу нея приживе, в това число и от сексуален характер.

Щурмът започна веднага след като шестима от заложниците избягаха от кафенето в 2,10 ч. във вторник местно време /15,10 ч. по Гринуич/. Робот за обезвреждане на бомби е използван за влизане в помещението, където бяха задържани заложници.

Първо от кафенето избяга мъж, а малко след това група от пет души също напусна заведението, тичайки. Сред тях имало плачеща жена, която беше отведена от полицаите, посочва АП. Малко след това органите на реда атакуваха заведението.

След около 60 секунди стрелба са изнесени четири носилки, вероятно с ранени, съобщи ДПА

ТАСС припомня, че петима заложници по-рано - трима мъже и две жени - успяха да напуснат кафенето, но полицията не съобщи дали те са освободени от похитителя, или са избягали.

/БТА/

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "Свят" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
13
 
! Отговори
Ози преди 9 години
Последно, 2-*** убити, 3-*** тежко ранени.6-*** заложници успяват да избягат от странична врата в кафето. Онзи се ядосва и гръмва един заложник. Тогава полицията щурмува заведението и го утрепва. Това са двамата убити.А ранените как са били ранени, така и не можах да разбера... Айде лека...
31
0
 
13
 
! Отговори
Луцифер преди 9 години
В момента приемьме армия ислямисти Оръжието им тук ли е или ще дойде после
30
1
 
9
 
! Отговори
аа преди 9 години
на предната страница, топ новина... нулева информация за това как е свършило цялото нещо... направо не знам, дали и аз да не си отворя сайт "днес2.бг". В смисъл дори и индийските шбани медии вече пишат какво е станало, тук - мълчание и нулева информация. Но иначе за български новини сте добре - защо не се прекръстите на днесбг.бг? защото някои читатели именно не ги интересува особенно с коя канцлерка се е целувал бокко днес...
29
0
 
27
 
! Отговори
АнтиЕС преди 9 години
Сега стана ли ви ясно, че лозунгът на глобалистите "Свят без граници" означава всъщност "Ислям без граници"?
28
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Погледни бежанците с други очи"Междувременно в България тече национална кампания "Погледни бежанците с други очи". Е погледнах ги ахахах
27
0
 
6
 
! Отговори
а? преди 9 години
ми кво стана с човеко?
26
2
 
2
 
! Отговори
аа преди 9 години
До Анонимен 27ти пробвал ли си, че тъй говориш? австралия е по население под румъния, но по територия над половин европа (е има и доста пустиня де)
25
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Двама са ранени и двама са убити. Сред тези четиримата не е заподозреният в отвличане и взимане на заложници. Не става ясно каква е съдбата на главният герой.
24
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хелзинския комитет и Амнести Интенешънъл трябва да осъдят агресивните действия на полицията срещу иранския бежанец.
23
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А бе не мога да схвана защо Австралия приема бежанци от всички държави, а асъл от Бг не ще.... Защо ли?
22
1
 
6
 
! Отговори
аа преди 9 години
e, в крайна сметка с един елементарен сърч установих, че са убити - тъпака ислямист + един от заложниците (уви!). благодаря ви за нищо, днес.бг, новинарска медия май есс.
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Убит е, но май че има и двама от заложниците загинали, още няма официална информация, според други сайтове.
20
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Днес в Австралия, скоро и в България!
19
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е това е! Дали му убежище, приютили го, а това сега е неговата благодарност! И ние ги събираме всякакви, да видим докъде ще стигнем...
18
0
 
0
 
! Отговори
аа преди 9 години
До Анонимен17: някак малко бъркаш нещата. има много погрешна логика в това което казваш. чат-пат и верни неща. ениуей, мен ме интересува какво в крайна сметка се случило днес в сидни... днес.бг, не е лошо малко да конкретизирате, това е по-зле и от руска медия... както казах, не ме интересува особено, но стискам палци на заложниците, надявам се да са ок.
17
3
 
15
 
! Отговори
според ЕС преди 9 години
Ама моля ви се, бе, хора - спазвайте политическата коректност:т.е. за мюсюлмани или добро, или нищо!
16
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Приемайте с отворени ръце още "нещастни" бежанци бягащи от войната в Турция.
15
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ако Австралия е нормална държава която се грижи за нормалните си граждани в момента тоя маймун ще бъде разстрелян, семейството му депортирано веднага, а всички *** да се извинят публично и да им се удържи по 2000 долара за паметник на загиналите австралийски кръстоносци в Афганистан и по ислямските държави. Незабавно депортиране на несъгласните с това. понеже австралия е същия кензеф като ***, мюслитата ще продължат да тъпчат хората и там и тук, терорът тепърва предстои!
14
0
 
11
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 9 години
До Миш...маша:Що е туй...хронология и имали...почва у нашенските дописници -журналисти.
13
0
 
4
 
! Отговори
аа преди 9 години
До миш - машлол, аз така и не разбрах какво е станало в крайна сметка, не ме и вълнува толкова, но все пак... малко истинска финална информация + малко рисърч няма да навредят... сериозно, днес.бг, убит ли е? ранен ли е? пленен ли е? какво става :)