Драмата със заложниците в Сидни приключи след щурм на полицията

Загинали са двама души, сред убитите е и 49-годишният похитител
Обновена: 15 дек 2014 22:16 | 15 дек 2014 17:39,
73
Драмата със заложниците в Сидни приключи след щурм на полицията
Снимка: БТА

Кризата със заложници в Сидни е приключила, съобщи полицията. Тежковъоръжени полицаи щурмуваха кафенето в Сидни, където похитител държеше заложници вече над 16 часа, предаде АП.

Двама души са загинали при щурма на кафенето в Сидни, където в продължение на 17 часа иранец държа в плен множество посетители и членове на персонала, предаде ТАСС, като се позова на съобщение на телевизия Скай нюз. Сред убитите е и похитителят. Властите засега не са потвърдили тази информация.

Един полицай бил ранен при проникването в кафенето, което довело до залп от ответен огън от останалите участници в акцията, съобщиха австралийски медии. Полицай с щит водел атаката, следван плътно от още четирима тежковъоръжени. Робот за обезвреждане на бомби е използван в помещението, където бяха задържани заложници.

Полицията обяви край на ситуацията със съобщение в Туитър в 2,30 ч. след полунощ местно време на 16 декември (15,30 ч. по Гринуич днес).

Още по темата

Малко преди полицията да щурмува кафенето посред нощ местно време местни медии съобщиха, че похитителят е 49-годишен мигрант от Иран на име Ман Харон Монис.

Той е пристигнал в Австралия през 1996 г. Окачествен е като ислямист, привлякъл вниманието на австралийската полиция, след като започнал да  изпраща обидни писма до семействата на австралийски войници, загинали в Афганистан. Понастоящем бил на свобода под гаранция в очакване на процес по обвинение за съучастие в убийството на бившата си съпруга и в 40 случая на посегателство срещу нея приживе, в това число и от сексуален характер.

Щурмът започна веднага след като шестима от заложниците избягаха от кафенето в 2,10 ч. във вторник местно време /15,10 ч. по Гринуич/. Робот за обезвреждане на бомби е използван за влизане в помещението, където бяха задържани заложници.

Първо от кафенето избяга мъж, а малко след това група от пет души също напусна заведението, тичайки. Сред тях имало плачеща жена, която беше отведена от полицаите, посочва АП. Малко след това органите на реда атакуваха заведението.

След около 60 секунди стрелба са изнесени четири носилки, вероятно с ранени, съобщи ДПА

ТАСС припомня, че петима заложници по-рано - трима мъже и две жени - успяха да напуснат кафенето, но полицията не съобщи дали те са освободени от похитителя, или са избягали.

/БТА/

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "Свят" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Така, така - пускайте ги все повече и повече в Европа и им увеличавайте правата и свободите!Докато не остане и един жив Християнин!
11
1
 
33
 
! Отговори
миш - маш преди 9 години
Тази дописка е пример за това, как се прави миш- маш! Няма хронология на събитията, пазказва се ту от началот, ту от края, ту от средата. Хем кафенето е щурмувано, хем изстрелите продължават да кънтят, а за капак накрая се казва, че контактите с похитителя продължават. Аз не разбрах нищо, а Вие? Хвала на такива журналисти!!!
10
1
 
9
 
! Отговори
lol преди 9 години
До Гошо...Тъпотое ако фалкона беше малко по-бърз (в смисъл бърз на скоростта на светлината) можеше и като Винету да му ударим на пишман терориста една томахавка у тикв... главата.
9
0
 
3
 
! Отговори
аа преди 9 години
До Суеканема опасност. въпросният явно е некъв тотален аматьор от милионния град сидни. объркал е даже шбаното знаме, сега едно от трите му искания очевидно е да му пратят знаме... wtf x 2.
8
5
 
16
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 9 години
Един арабин изправи на...нокти цял Сидни като взе заложници.Явно сред заложниците няма българин,защото Боко щеше да изпрати Фалкона с отряд от НСБОП и да са...освободили заложниците и цяла Аустралиа от гадните терористи.(платена...реклама)
7
4
 
13
 
! Отговори
Суека преди 9 години
Сега остава това да е отново исценирано от ЦРУ и сие (Чи*утите) и скоро и Иран да нападнат заради природните им богатства а и имат ЯДРЕНИ БОМБИ а чичко Сам не обича конкуренцията хахах !
6
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Взимайте още бежанци... накрая държавите ни ще станат като Близкия Изток.
5
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не е ирански бежанец, а булгаристанец на име Синди $$$. Знаех си аз, че скоро ще му изгори бушона.
4
2
 
6
 
! Отговори
аа преди 9 години
"Сега от мястото на заложническата криза се чуват силни гърмежи, допълва Франс прес."това не е добре. дано да са само оръжия на полицаи/спец-части.
3
16
 
8
 
! Отговори
Сидни Ав$$$тралия преди 9 години
Поздрави, скоро ще ги пусна!
2
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хммм, и тия си имали "на свобода под гаранция" за хора, за които вече е установено, че са опасни и тече следствие за тях.
1
0
 
46
 
! Отговори
Мляко с МЮСЛИ преди 9 години
Ама чакай как така похитителят е ислямист, нали исляма е религията на мира?