С какво "Шарли ебдо" разгневи мюсюлманите

Запазена марка на седмичника са провокациите
Обновена: 7 яну 2015 18:25 | 7 яну 2015 16:30, Елка Василева
99
С какво "Шарли ебдо" разгневи мюсюлманите
Снимка: Reuters

Запазена марка на френския седмичник "Шарли ебдо" са провокациите - подиграва се с папи, президенти и пророка Мохамед, което прави без страх и милост, припомнят АП и ДПА по повод днешната кръвопролитна атака срещу редакцията му, в която загинаха най-малко 12 души.

Левоориентираният сатиричен седмичник, излизащ във вестникарски формат, стартира през 1970 г. като продължител на седмичника "Хара-Кири", който е забранен заради обидните критики към френските власти. Впоследствие "Шарли ебдо" често е ставал ответник по съдебни дала по обвинения в клевета, но е бил мишена и на нападение със запалителна бомба.

Проблемите започват през февруари 2006 г., когато вестникът препечатва две от карикатурите на Мохамед на датски художник, които вече бяха предизвикали масови протести из ислямския свят.

Още по темата

Няколко мюсюлмански сдружения призовават списанието в съда, но той постановява, че карикатурите са насочени срещу тероризма, а не исляма.

През 2011 г. изданието излиза със специален брой, озаглавен "Шария ебдо" и посветен на изборната победата на ислямистката партия "Ан Нахда" в Тунис. Издателите отбелязват, че "гост-редактор" на броя е самият пророк Мохамед, който е заплашил със "сто камшика, ако не умрете от смях". В деня, когато "Шария ебдо" стига до вестникарските щандове, в редакцията избухва запалителна бомба. Броят бива разпродаден за часове, а някои френски политици се изказват в защита на правото на мнение на вестника.

През януари 2013 г. "Шарли ебдо" излиза в 64 страници със забележката, че това е част първа от поредица карикатури, описващи живота на пророка. "Ако хората искат да бъдат шокирани, те ще бъдат шокирани", казва тогава главният редактор Стефан Шарбоние. В интервю от 2012 г. той заявява, че за него Мохамед не е нещо свещено. "Не обвинявам мюсюлманите, че не се смеят на нашите рисунки. Аз живея по френския закон. Не живея по закона на Корана".

Не само ислямът е мишена на сатиричните стрели на "Шарли ебдо". Той е публикувал карикатури на оттеглящия се папа Бенедикт XVI в страстна прегръдка с ватикански гвардеец, на бившия френски президент Никола Саркози с вид на болнав вампир, както и как ортодоксален евреин целува нацистки войник. Понякога вестникът с вид на списание публикува и резултатите от журналистически разследвания из средите на силните на деня във Франция.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това е работа на ЦРУ , САЩ искат да дестабилизират Европа , ако някой не може да се използва за война с Русия той трябва да бъде дестабилиризиран ..
43
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Холокоста е опорна точка на едни хора, която им дава достатъчно много права и пари.
42
5
 
15
 
! Отговори
ДО 51 преди 9 години
Ние сме си *** от край време...не случайно сме стояли 500 години под турско робство и преди това под Византийско.....абе горе долу тази държава и тоя народ никога не е бил независим, понеже нямаме дупе. Ние най оби4аме да колени4им пред някого, да лижем задния му двор....оби4аме да имаме господар и да 4акаме все да ни оправя!!!
41
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Примерно на Острова вият яко срещу българи, румънци или поляци, а виж какво се случва... Българинът там най-много да го видиш с мистрия, а не с машингън.
40
6
 
21
 
! Отговори
турчин до 47 преди 9 години
Нито холокост нито аллах съм виждал. Само питам защо нилой не се осмелява да осмива холокоста. Нали демокрация уж?
39
5
 
9
 
! Отговори
Ние българите преди 9 години
сме на кръстопътя на евентуалния сблъсък. Но да ви кажа за нас е зсе едно вече тези които сме останали дали ще сложим *** /правили сме го вече/ или ще лижем задниците на еврогейовете. Ние нямаме таша.ци вече да постъпим по друг начин. Другите -- те поне отстояват убежденията си
38
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кога и къде е имало холокост? Ти виждал ли си го?
37
11
 
6
 
! Отговори
АНТИ преди 9 години
Къде е онзи дето завършваше изречението с "бисмилях" - да му го туря у дупе!
36
14
 
4
 
! Отговори
до 44 преди 9 години
Но Холокоста е съществувал а Аллах...ти виждал ли си го.....
35
3
 
1
 
! Отговори
до 32 преди 9 години
И в какво вярваш тогава?
34
2
 
22
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 9 години
Това е само на4алото.....ще става все по-напе4ено в западнала европа.....нека да видят последици от това което твориха толкова години - на нас ни се реп4еха и ни третираха като ***, когато българи искаха да работят и живеят там съвсем 4естно и законно....не ни даваха документи, правеха се на интересни, но в същото време пускаха арабелите на тумби и ги дундуркаха на социала, в общински жилища.....Хак да ви е лицемери такива...шоуто тепърва предстои!!!
33
2
 
11
 
! Отговори
baihui преди 9 години
"Още ли мислите, че границите ни трябва да се охраняват от Полиция?"Balgaria ot 2012 hrantuti okolo 8000 Amerikanski uroda-deteubiitsi, koito sa tuk za da paziat Balgaria - pratete gi da paziat granitsata
32
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Когато се разгневят мюсюлманите постъпват така. Когато се разгневят тези с евроатлантическите ценности вдигат флот, тюлени, стелтове и ....после нема инфо.
31
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
cbsarv dfvjfd vjgfb nbf d
30
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Още ли мислите, че границите ни трябва да се охраняват от Полиция? България е на стратегическо място, на "входа", и ние ще сме първите потърпевши ако не вземем сериозни мерки за охрана на границите ни - ключов фактор за националната сигурност. Щом в стегната във военно и полицейско отношение страна като Франция стават такива атентати, какво да кажем за нашата държава? Ние сме тотално отворени към всякаква атака, по всяко едно време. И никой не може да ни помогне освен нас самите.
29
2
 
20
 
! Отговори
конеф е пич преди 9 години
абе кФи религии, кФи пет лева!? ако е ***, дето се крие зад расо или ***, пак си е ***. религията е за оправдание и власт, както впрочем винаги е била...
28
0
 
4
 
! Отговори
от Ботевград преди 9 години
То и при нас Йордановден се празнува от така наречените Дасикан Рома даже се бият кой да извади кръста
27
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Eй,това комунистите сте МНОГО прости!Ще се разпадне ЕС...ще се разпадне САЩ....А се разпадна СССР!Русия също се люспи от всякъде.
26
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Толерастията води дотук!
25
1
 
8
 
! Отговори
До 19 преди 9 години
Нима в момемнта няма такъв. Тези емигранти са продукт и резултат на този кръстоносен поход за който Буш отдавна каза.